Допоможіть створювати українську вікіпедію

Тема у розділі 'Хобі та захоплення', створена користувачем Oleksandr Tahayev, 15 вер 2014.

1. Oleksandr Tahayev

Oleksandr Tahayev New Member

На моє глибоке переконання, розвиток української вікіпедії - це дуже серйозний внесок у збільшення популярності і поширення української мови в інтернеті. Статті українською мовою в Вікіпедії заповнюють величезні прогалини в україномовному інтернеті, адже дуже важко пошуковиками натрапити на статті українською мовою на інших сайтах (крім Вікіпедії), якщо вони взагалі існують. Майже всі читають Вікіпедію (це найпопулярніша енциклопедія), а активних редакторів дуже мало. Це призводить до того, що кількість і якість статей поступаються російській вікіпедії, а отже з території України сімдесят відсотків сторінок читаються з російської вікіпедії. Це ще більш погіршує стан української мови в інтернеті. Для людини буде стимулом читати статтю українською мовою, якщо вона написана краще ніж російською.

Не обов’язково створювати нові статті, а можна редагувати вже існуючі: наприклад, хоча б виправляти мовні помилки.

Насправді всього є тільки приблизно 2000 активних учасників української Вікіпедії із яких більшість робить всього кілька редагувань в місяць). Якби кожна людина, яка може писати статті для вікіпедії, це робила, то українська Вікіпедія була б набагато якіснішою, і було би менше явищ, про які можна прочитати тільки в інших вікіпедіях. І крім того, це й дуже добрий спосіб вивчати різні явища. Дужа добра ідея, наприклад, для студентів писати статті в україномовній Вікіпедії замість рефератів чи курсових. Я думаю кожен вчитель міг би туди дописати якусь корисну інформацію.

Якщо надійні джерела недоступні, то дуже добрим способом написання статей про певні явища є переклад статей з мов тих країн, де ці явища мали місце, якщо ці статті добре написані. Власне в основному я і займаюсь перекладом. Для мене це є ще й способом попрактикуватися в перекладі й дізнатись більше про те чим я захоплююсь.Коли я почав створювати статті для Вікіпедії, мені здалося це чимось дуже складним. Але після ближчого знайомства з Вікіпедією, тепер мені здається ця справа досить легкою.

• Подобається Подобається x 1
  2. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Ви дописуєте у Вікі?

3. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Факт. А деколи просто перекладають російську сторінку - і готово.
    В глобальному масштабі на українській мові де сядеш - там і злізеш. Світової літератури - нуль, популярних ресурсів - нуль. Є пару письменників, які пишуть салонну маячню для напівпритомних дамочок ("Кава під настрій кардамону", обі####ся не встати), на більше сучасна українська цивілізація не здатна.

4. manur

manur Well-Known Member

Не просто, а просто хре...... пагано перекладають.....

5. Oleksandr Tahayev

Я тільки зареєструвався трохи більше місяця назад, але вже встиг створити більше 30 статей і багато просто відредагувати. Такими темпами писати - це титанічний труд для більшості людей. Але для мене це звично, бо я і раніше дуже багато читав вікіпедію у різних мовних розділах. Тільки зараз вже не просто читаю, а ще й редагую і концентруюсь чисто на українському розділі. Ось моя сторінка: https://uk.wikipedia.org/wiki/Користувач:Oleksandr_Tahayev. Ще як додаткова мотивація для мене - це дуже незадовільне становище української мови в нашому суспільстві, за винятком, можливо, західних областей. В мене таку реакцію викликає відсутність політики на захист української мови з боку Держави. Я просто живу в переважно російськомовному середовищі, де навіть українська мова - це в основному жахливий суржик.

Але не обов'язково писати так багато як я. Кожен читач, який бачить якісь недоліки, може їх виправляти. Наприклад, краєзнавець може виправляти інформацію про ті населені пункти, історію яких він добре знає. Головне - це давати посилання на надійні джерела. Чи, наприклад, вчитель математики, може дописувати статті про елементарні поняття, користуючись наявною в нього літературою.

---------- Додано в 07:21 ---------- Попередній допис був написаний в 07:10 ----------

Ну я так можу сказати, що добрі українські письменники є, але держава повинна їх підтримувати на законодавчому рівні, чого вона ніяк не робить. Можна було б створити такі закони, при яких купити україномовну літературу і пресу в україні було б значно дешевше ніж російськомовну. Щодо вікіпедії, то тут розрив далеко не настільки великий завдяки титанічним зусиллям купки ентузіастів. Але він є.

---------- Додано в 07:35 ---------- Попередній допис був написаний в 07:21 ----------

Все таки використання машинного перекладу - це в значній мірі вихід зі становища, коли число користувачів є дуже малим. Якщо є велика стаття російською без зауважень, то чому б її не перекласти? Існують досить непогані машинні перекладачі з російської. Просто потрібно ще ці переклади потім редагувати, але на відміну від перекладачів з англійської, потрібно в основному тільки заміняти деякі слова (багатозначні), часом граматичні конструкції і робити стилістичні правки. В принципі такі правки можуть зробити потім і інші користувачі, але дійсно багато статей з машинним перекладом лежать без редагування роками і це негативно впливає на імідж української вікіпедії. Їснує навіть цілий розділ таких статей: https://uk.wikipedia.org/wiki/Категорія:Всі_статті,_які_потрібно_виправити_після_перекладу

• Подобається Подобається x 3
  6. manur

manur Well-Known Member

За що й мова!

7. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Справа не в формальностях, а в змісті. Вся література, яку я прочитав за останні роки - її просто не існує в українському перекладі. А те, що я хотів би прочитати скажімо для саморозвитку, а не для розваги, чи вбити час - це все не українська література. Те саме з інтернет-ресурсами. Якшо наші тупо здеруть формат - це вже , ура, перемога.

8. Oleksandr Tahayev

В принципі на це потрібно не так вже й багато часу в порівнянні зі створенням оригінальних статей з україномовних джерел, яких взагалі часто не існує. Не знаю, можливо вчителі або просто ентузіасти української мови прочитають це моє повідомлення.

---------- Додано в 11:24 ---------- Попередній допис був написаний в 11:15 ----------

Я не дуже знайомий з цією темою в цілому, але відчуваю, що Ви праві. Через те я й захопився вікіпедією як свого роду альтернативою україномовного інтернету в цілому, бо його майже й не існує. Щодо повторення формату, то я би був не проти створення чисто україномовної соціальної мережі, яка би переймала досвід різних популярних у нас мереж. Я думаю, що тут треба відкинути лишню толерантність і зробити щось в цій області чисто українське, нехай і відвідувачів у ній буде менше.

9. Un.Known

Цікаво стало. Що таке "чисто українське"?

10. Oleksandr Tahayev

Маю на увазі чисто україномовне.

11. Matlika

Matlika New Member

Да, українська вікі має купу недоліків :sad:
    Також часто хочу щось відкоригувати, але процес реєстрації зупиняє ці благородні наміри.

12. Un.Known

Мабуть, бажання не таке велике...

а де твій аватар? :)