Ваш метод дуже подібний до методу експозиційної терапії. Але дихальними вправами людина з ПТСР не може досягнути такого глибокого розслаблення, яке потрібно для терапії ПТСР. Останнє покоління антидепресантів не є дуже токсичним. Мені важко зрозуміте ваше твердження про пригальмовування відповідних відділів головного мозку людини. Антидепресанти необхідні для відновлення нормального рівня нейромедіатору серотоніну в мозку людини, понижений рівень якого якраз викликає симптоми ПТРС.
Ваш метод дуже подібний до методу експозиційної терапії. Але дихальними вправами людина з ПТСР не може досягнути такого глибокого розслаблення, яке потрібно для терапії ПТСР. Останнє покоління антидепресантів не є дуже токсичним. Мені важко зрозуміти ваше твердження про пригальмовування відповідних відділів головного мозку людини. Антидепресанти необхідні для відновлення нормального рівня нейромедіатору серотоніну в мозку людини, понижений рівень якого якраз викликає симптоми ПТРС.
Мені би самому було б цікаво взнати, як можна отримати таке ж саме інтенсивне розслаблення за допомогою дихальних вправ, як його отримують за допомогою медикаментів, якщо це взагалі можливо. Цікаво було б про це десь прочитати. Антидепресанти (інгібітори зворотнього захоплення серотоніну (SSRI)) не є токсичними. Одна доза такого антидепресанту, можна сказати, ну набагато менш токсична, чим, наприклад, 250 мілілітрова баночка пива. Люди з хронічною депресією ці антидепресанти (наприклад, антидепресант Прозак) регулярно приймають роками. Значна частина їхніх побічних ефектів пов'язана саме з процесом лікування. Ці побічні ефекти значно зменшуються по мірі усунення симптомів неврозу в процесі лікування антидепресантами. Якщо вже ці побічні ефекти настільки непереносимі, то варто лікування починати з малих доз і збільшувати їх в процесі лікування. Ще всім раджу звернути увагу на наступне: https://www.google.com/#q=turmeric anxiety depression
Одразу прошу у Вас вибачення за свою тривалу мовчанку… в останні дні старого року надзвичайно багато клієнтів, доводиться працювати без вихідних зранку до пізнього вечора, тому часу на відповідь не було. Відносно глибокого рослаблення... Мені особисто вистачає декілька секунд, для повного рослаблення, щоб ввійти в змінений стан свідомості, після чого можу спокійно проникати у власну підсвідомість. Людям, з якими я працюю, зазвичай потрібно для цього декілька хвилин. Настільки я розумію, Slav, всі Ваші знання носять чисто теоретичний характер, чи не так? Я майже кожного дня спілкуюся із людьми, які вживають ті ж самі антидеприсанти і багато інформації про цю гитоду знаю від них. В мене, нариклад, є хороший друг, в якого після вживання антидеприсантів "посипався" весь організм. Доречі, він сам лікар за освітою і авторитетно стверджує, що багато проблем зі здоров’ям має саме через ці медпрепарати. Його психологічний стан здоров’я за більше як 10 років вживання цієї "хімії" не лише не покращився, а навпаки, природня здатність його організму опиратися стресовим факторам практично повністю атрофувалася. А фізичний стан здоров’я цієї людини наспаравді дуже сильно погіршився. Не буду при цьому згадувати скільки десятків тис. грн. він уже потратив на лікування... В своїй роботі я зустрічав різних людей, одні купляли в аптеці найдешевші антидепресанти, інші мали можливість купляти найдорожчі, найновіші та найсучасніші, проте суттєвої різниці не було. Депресій, панічних атак, чи ПСТР вони їх не позбавляли, оскільки фактори, що викликати таку реакцію психіки залишалися на місці. В своїй пофесійній практиці я поки ще не зустрічав людей, які за допомогою антидеприсантів вилікувалися, чи стали здоровішими. Хоча, межливо мені поки не повезло і саме тому, вони мені не попадалися. А чому вони приймали його роками??? Чи не тому, що жодного позитивного ефекту від цього препарату не було, а сама депресія нікуди не дівалася і не зникала???
Та ні, мої знання не носять чисто теоретичний характер. Якщо я здобуваю ці знання, то значить в мене є у цьому потреба. Мені важко повірити, що можна так легко самому дуже розслабитись за декілька хвилин без медикаментів, особливо людині, в якої діагностований невроз. Виникає питання: наскільки глибоко можна розлабитись без медикаментів? Якщо я зустріну в літературі такі методи розслаблення, які за ефективністю не поступаються методам розслабленням за допомогою медикаментів, то тоді повірю. В деяких людей є вроджений "синдром дефіциту серотоніну". Ці люди хронічно страждають від депресії та неврозів. Мені важко уявити собі, як в таких випадках можна обійтись без медикаментів. Регулярні вправи на розслаблення також підвищують рівень серотоніну в мозку, але їхня ефективність значно поступається ефективності медикаментів для підвищення рівня серотоніну в мозгу людини. Я поки що схильний дотримуватись такої думки щодо лікування неврозів та депресії: http://www.psychoambulanz.ru/zs.php?statid=167 http://www.psychoambulanz.ru/vt.php?t=14316
всілякі йоги роками відбувають практики та шліфують техніки, і в ході довгих медитацій домагаються певного стану, а пан так раз і змінений стан свідомості))))))
Я чому Ви вирішили, що в мене відсутній багаторічний досвід в роботі з медитативними практиками, в ході якого мені вдається досягати стану зміненої свідомості? Чи для цього обов’язково жити десь в Індії? ---------- Додано в 16:58 ---------- Попередній допис був написаний в 16:49 ---------- А може Ви просто не ту літературу читаєте? Зайдіть у Львові за адресою: пр-т Свободи, 23, книжковий магазин "Алхімік". Там Ви зустрінете сотні книг, які розкажуть про зворотнє... Сподіваюся, що Вам буде цікаво подивитися це відео: http://vk.com/video?z=video29540454_170791884/album29540454
Дай Бог, щоб у Вашому житті завжди все було добре... а коли раптом доведеться звернутися до психолога – будь-ласка, у Львові їх надзвичайно багато)))
Які б книги ви порадили мені прочитати? Я взагалі-то читав про автогенне тренування, самонавіювання, гіпноз, медитацію, дихальні вправи для розслаблення і т.д., але в мене залишилося дуже скептичне враження щодо ефективності цих методик в терапії неврозів та депресії. Мені здається, що тільки при дуже легких формах неврозів чи депресії вони можуть принести певний помітний ефект і що вони не є ефективними при дуже складних та глибоких формах неврозів чи депресії.
Продивився майже весь фільм. Таке враження, що цей маніпулятивний та брехливий фільм, в якому ефективно та дозовано змішана правда, напівправда та відверта брехня, створили путінські пропагандисти на чолі з Дмитром Кісельовим. Я вважаю, думку людини, як обізнана та інформована з різних джерел про історичний розвиток психіатрії та сучасний стан психіатрії, таким фільмом маніпулювати не можливо. Чи може ви так вирішили пожартувати за допомогою цього фільму?
Читати книги корисно і потрібно кожному. Проте немає якоїсь однієї універсальної книги, в якій було б описано все, що потрібно знати людині. Зазвичай потрібно роки часу і сотні книг для того, щоб знати потрібні інстументи для побудови власного щасливого і повноцінного життя. Проте книги - це лише один із етапів саморозивтку і самопізнання. Оскільки в будь-якій книзі автор описує власний суб’єктивний досвід, чи своє розуміння того, чи іншого питання, на наступному етапі важливо навчитися шукати всі необхідні знання в собі. Душа людини знає все, що потрібно для її успішного руху по дорогах життя. Сам так і робили всі великі Мудреці і Вчителі людства. Порекомендувати щось конкретно із літератури важко, оскільки мені не відомо суть Вашої проблематики... Я свого часу опрацьовував багато технік: від медитативних практих сходу - до звичайної класичної дихальної гімнастики, чи того ж автогенного тренування. За роки практичного досвіду вдалося напрацювати власні техніки. Відповідно давати рекомендації варто тоді, якщо відома ціль, якої потрібно досягнути за допомогою таких вправ.
Наскільки ці техніки можуть допомогти людям, які спадково схильні до неврозів та депресії? Дозволю собі задати Вам ще таке нескромне питання: скільком людям Вам вдалося допомогти і скільком людям Вам НЕ вдалося допомогти позбутися неврозів та депресії за допомогою цих технік?
Ще хочу задати третє питання... Це все, що ви написали, стосується самовдосконалення індивідуальної людини. А що ви пропонуєте кожному конкретному клієнту, коли він приходить до вас зі своїм неврозом та депресією?
Дихальна гімнастика, чи будь-які інші техніки, в основу яких вона входить, не є основним, чи єдиним методом в роботі із депресією. Проте при потребі, залежно від конкретного випадку, я використовую подібного роду методи. На початковому етапі консультування клієнта, який страждає на депресивний розлад, я розпитую про життя цієї людини, а також її дитинство. В ході такої бесіди, я задаю уточнюючі запитання, з метою визначення основних чинників, які і лежать в основі виникнення депресії. А розібравшись із причинами виникнення проблеми, обираю відповідні методи, які допоможуть її позбутися. Якщо, наприклад, якась пережита стресова ситуація має пряме відношення до виникнення депресії, я можу використовувати вище згадані техніки для її відпрацювання (на рівні підсвідомості розвивається зв'язок між негативною ситуацією і відчуттям дискомфорту, яке людина може відчувати через це). Власне дихальна гімнастика, або техніки розслаблення лише допомагають досягнути стану зміненої свідомості. Подальший результат вже залежить від візуалізації образів, чи картинок, які людина повинна відтворювати в своїй уяві, орієнтуючись на голос консультанта. Відповідно, чим краще клієнту вдалося досягнути такого стану, тим кращого результату можна досягнути. Дихальну гімнастику також можна використовувати і як метод «підкачки» організму енергією. Як відомо повітря, яке ми вдихаємо і без якого неможливе життя будь-якого живого організму є одним із основних джерел життєвої енергії. Під час дихання відбувається не тільки газообмін, але отримання енергії із навколишнього середовища: ми виділяємо вуглекислий газ та інші непотрібні шлаки, а отримуємо ззовні кисень і вільні електрони. А оскільки, однією з причин виникнення депресії – є відсутність енергії, звідси апатія, відчуття пригніченості і т.д., систематична дихальна гімнастика може швидше допомогти позбавитися депресії. Також у ситуації тривожності, стресу у роботі головного мозку людини домінують бета-ритми (14-35 Гц), а дихальні вправи дають можливість перевести роботу нашого мозку на Альфа-ритм (8-14 Гц). А це бадьорість, спокій і оптимальний стан людини. В альфа-стані відбувається повна саморегуляція і самовідновлення нервової системи. Перебуваючи в цьому стані у людини підвищується увага, працездатність і готовність до майбутніх дій. У підсумку вона максимально свідома, психічно стійка і контролює свою поведінку і мову.
В боротьбі із депресією, чи неврозом спільна робота психолога і його клієнта може бути ефективною, якщо обоє готові викладатися на повну і працювати. В цьому процесі важливо відповідальне відношення самого клієнта, його свідоме бажання бути здоровим і 100% виконання всіх рекомендацій отриманих на консультації. За таких умов може йти мова про певну гарантію клієнту на покращення його стану. В іншому випадку, я залишаю за людиною право не оплачувати мої послуги, що означає – клієнт нічим не ризикує! А за весь час моєї практики був лише один випадок, коли відбулося щось подібне і людина вирішила скористатися такою можливістю. Ще бувають випадки, коли людина не готова працювати над собою, а до психолога йде чисто з цікавості, або як на екскурсію... тоді я точно нічим домогти не можу! Таке хоча і рідко, але буває. Не всі люди готові розуміти, що будь-який спеціаліст не має чарівної палички, взмахнувши якою, легко і швидко можна вирішити будь-яку проблему. А будучи готовим і маючи бажання працювати над собою та внітрішньо змінюватися, свою проблему можна вирішити самостіно... і без допомоги психолога)))
Бажання працювати - це найголовніше. Але уявіть собі, що в людини з депресією та неврозом дуже низька працездатність і людина відчуває хронічну втому, слабість. Тому для такої людини значно легше та простіше вибрати медикаментозне лікування. Щоб позбутися неврозу чи депресії, людина повинна вас відвідати напевно дуже багато разів протягом декількох місяців, а може і більше. Очевидно, що будь-який психолог не буде безплатно з кимось витрачати свій час та свої зусилля. Тому виникає питання: хіба ви не берете гроші після кожного відвідування чи після декількох відвідувань? Взагалі, скільки разів та протягом якого часу людина повинна вас відвідати, щоб позбутися неврозу чи депресії ? Чи може людина відчути полегшення симптомів неврозу чи депресії відразу після першого відвідування? Якщо так, то людина сама практично переконується, що їй до вас потрібно ходити та вам платити за ваші послуги.
Зрозуміло, що для людини, яка через депресію відчуває хронічну втому і слабкість, значно легше і простіше вибрати антидепресанти. Погоджуюся, що в такому стані працювати над собою дуже важко. Проте в житті ніколи й нічого не дається без внутрішньої боротьби і перемоги над самим собою. За кожною перемогою завжди стоїть велика робота, а справжнє щасливе життя неможливе без таких перемог. Перемога над самим собою є перша і найкраща з перемог. Бути ж переможеним самим собою всього ганебніше і гірше. Це і показує, що в кожному з нас відбувається війна з самим собою. (Платон) Якщо б мною керувало лише бажання фінансової вигоди, звичайно мені було б вигідно, щоб до мене ходили по декілька місяців, чи навіть років. А чому б ні? Чесно, але я собі не уявляю, що можна робити з людиною, якій дошкуляє депресія, протягом такого тривало часу. Депресії можна позбутися значно швидше! Так, я звичайно беру гроші за свою роботу після кожної консультації. Проте, як я вже писав, якщо з будь-яких причин клієнт не задоволений отриманим результатом вже після першої консультації, я залишаю за ним право не оплачувати мої послуги. Для мене це принципово! Відносно конкретної кількості консультацій – точно сказати важко, оскільки також чимало залежить і від людини, що звертається за психологічною допомогою. Проте, якщо опиратися на попередній досвід роботи з такою проблематикою, мова може йти про 2–4 зустрічі.
І після першої розмови з вами пацієнт скаже: я більше сюди не прийду і на тому все закінчиться. Помилка більшості психологів.