Психолог Ігор Федоришин, м. Львів Дякую, Ви один з небагатьох, хто вміє себе поводити на форумі і адекватно спілкуватися з людьми! Якщо б вони мене обговорювали лише як фахівця, то Бог з ними, але навіщо сюди добавляти багато такого, що абсоютно не має відношення до моєї роботи (політика, релігія і т.д)? ---------- Додано в 17:55 ---------- Попередній допис був написаний в 17:45 ---------- От і порузумілися
львівський психолог Ігор Федоришин так полюбляє говорити... говорити про себе в 3й особі це має великі шанси стати мемом)) мабуть, львівський психолог Ігор Федоришин, яко психолог, чув про таку поведінку. я фізично безсильна, щоб таскати і виливати відра, та ще й помиїв. я навела до прикладу всього то одне відео, яке Ігор Федоришин сам залишив на своїй сторінці ---------- Додано в 21:29 ---------- Попередній допис був написаний в 21:16 ---------- я ознайомилась з результатами роботи львівського психолога Ігора Федоришина. так-от, якщо ви чули трохи більше, ніж слово психологія, і справді, навіть колись десь прочитали одну-дві тематичні книжки, якщо на дозвіллі ви заглядаєте заради цікавості на сайти з психології, перечитуєте там кілька абзациків, робите всякі тести, а до всього цього бачили фільм "Секрет"(!), то вам на прийомі стане нудно, передбачувано і після декількох спроб самостійно хоч якось вивести бесіду на інший рівень ви почнете шкодувати, що не витратили ці гроші, скажімо, на допомогу воїнам на Сході. ги-ги. ось такі реальні непідкоректовані відгуки про львівського психолога Ігора Федоришина. може, саме й тому ця т зв терапія не перевищує 3-разовий поріг. справді, погоджуюсь, клієнти не дурні. або просто Ігор Федоришин далі не знає, що з тими клієнтами робити. а про те, які аспекти мають стосунок до діяльності психолога, а які не мають, вже писала, коментуючи "влучне" порівняння аля сантехнік і так далі - не хочу розжовувати по-новій. ---------- Додано в 21:47 ---------- Попередній допис був написаний в 21:29 ---------- а правда така, що в людей трапляються проблеми, буває , що і серйозні, буває - помітні, бува - що непомітні, а так само страшні; і прикро, коли в час такого душевнго безсилля і психічного тиску вони у пошуках вирішення зіштовхуються з шаблонним підходом, - для людини в такому стані це може бути небезпечно, вона і так вимучена. хоча особисто я переколалась, що найкращими психологами можуть навіть без власного відома стати ті люди, які в потрібий момент зустрічаються на життєвому шляху) цілком безкоштовно
Спасибі Вам велике, ось і ще один відгук про мою роботу... Ой, стоп, стоп... а ми хіба з Вами зустрічалися? Чи у Вас просто хороша фантазія? Може Вам потрібно писати книги в жанрі фантастики!
трішки заспокою львівського психолога Ігора Федоришина *сарказм., який, я припускаю І.Ф може зрозуміти неправильно, але то пусте http://best-dem.ru/wp-content/uploads/2011/04/Если-тебе-плюют-в-спину-значит-ты-впереди.jpg ростіть, розвивайтесь, вдосконалюйтесь, але й разом з тим оцінюйте свої можливості адекватно.
Я вважаю, що посттравматичний стресовий розлад не можна подолати без медикаментів. Психологічні консультації та психотерапія є потрібні для подалання ПСР, але вони тільки відіграють роль допоміжної, корисної терапії. Основна, необхідна терапія повинна бути за допомогою медикаментів. Це моя думка, до якої я прийшов після огляду численних джерел щодо лікування ПСР. Я зовсім не намагаюся применшити та принизити роль психологів та психотерапевтів в подоланні психічних розладів, але я хочу бути об'єктивним.
Якщо говорити про ПСР, то всі, з ким я зустрічався і говорив, які називають себе психотерапевтами, чи психіатрами говорили протилежне. Є куча моментів, де медикаменти зовсім непотрібні, вистарчає робота одного психотерапевта. Ясно, якщо травма достатньо глибока, то як допомога - медикаменти, але то допоміжне, а основне - робота психотерапевта. Таблетки можуть зняти тимчасово певні загострення - епізоди, як їх називають, але то чисто для того, щоб в той час працював психолог. ПСР треба заговорити. Як би то по-шаманськи не звучало. І що цікаво, ви можете знайти суперового психолога, є тут ще один момент. Мусить бути пара. Психолог+пацієнт. Якщо такої пари нема, то як горохом об стінку. Розповім одну історію. Батько дав сину провадити ігровий бізнес. А сину було 17 років. За певний час у малого здали нерви. Почалася депресія. Батько гроші мав і найняв найдорожчого психолога, якого порадила одна жінка. А толку? Хлопчина просто не сприймав того психолога, а сприймав ту жінку. І от тій жінці, яка в психології була нульова прийшлося того пацана витягувати, правда під керівництвом дорогого психолога. І так вийшли з ситуації. Як бачимо, не проста то справа. Я не згоден з Федоришиним що до релігії. Я б не хотів, щоб хто рився, в області підсвідомості близької людини, якийсь єретик, шаман, відьма в поколінні і т.д. Неможна туди пускати людину з брудними чоботами, а то нагадить так, що попередня проблема здасться фігнею. Моя сусідка вже чимало перепробувала психотерапевтів. Поки не знайшла когось путнього. А в більшості проблема їх в тому, що вони не вміють слухати, вникати в стан. Вони здебільшого навязують пацієнту методику з популярних інструкцій про психотерапію, де все розжовано і стандартно. Нема у них творчого підходу з огляду на індивідуальність кожного пацієнта. Формально все роблять. А дуже от всім хочеться бути психотерапевтами... модно воно сьогодні стало.
Я Вам вже писав, що робота психолога немає нічого спільного із релігіями. Якщо брати до уваги той факт, що "психологія - це наука про душу", то душа не може бути "християнською", "протистанською", "будистською", "іудаїстськю" і т.д. Люди є різні, кожен сам для себе вирішує в що і як вірити, що для нього правильно, а що ні... психолог в жодній формі не має права торкатися цієї теми, оскільки це дуже грубе порушення етичних норм роботи психолога. Ось наприклад витяг із Етичного кодексу психолога - Пункт 3.3. "Психологи не беруть участі в діях, спрямованих проти свободи особи. Вони не мають права змушувати клієнта розповідати про свою життєву філософію, політичні, релігійні чи етичні переконання, не повинні вимагати відмовитися від них." Уявіть собі ситуацію, нариклад, до психолога приходить людина-атеїст, яка твердо переконана в тому, що Бога немає... при цьому в нього затяжна депресія, яка триває 2, чи 3 роки... Не буде психолог при цьому виконувати роль священника і переконувати свого клієнта в тому, що Бог існує, цитуючи слова із Біблії? Єдине, що повинен зробити психолог - допомогти людині позбутися депресії, і все!!! За 5-ть років навчання у вузі, про релігії студент-психолог чує лише на лекціях з психологія релігії. Жоден інший викладач цієї теми ніколи не торкається.
На жаль, чи на щастя жодного відношення до "психологів від СЄ" не маю! Ви мабуть, Мих, щось переплутали)
Я звичайно маю зовсім іншу думку і вважаю, що хороший психолог може допомогти іншій людині позбавитися від ПСР. Для людини нічого неможливого немає. Можна по-суті вилікувати будь-яку хворобу без таблеток і медикаментів. Проте навряд, чи Ви будете сприймати мої аргументи. Можливо аргументи інших фахівців матимуть вагу... http://youtu.be/VxOQQRtVRG8
Треба вибирати таку терапію, яка є для хворого найефективнішою та найдешевшою, а вже пізніше пробувати інші методи лікування. Для неврозів та депресії найефективнішою та найдешевшою терапією є терапія за допомогою медикаментів. Головне, щоб лікар правильно підібрав медикаменти. Наприклад, в Америці неврози та депресію найчастіше лікують за допомогою антидепресантів, додаючи деколи транквілізатори. Після значного зменшення симптомів неврозу чи депресії ще приписують когнітивно-поведінкову терапію. Найкращі результати дає застосування медикаментів та когнітивно-поведінкової терапії. Я не заперечую, що інші методи терапії без застосування медикаментів можуть допомогти хворому. Але я пишу про ефективний метод лікування, який допомагає у більшості випадків лікування неврозів чи депресії
Я ще забув додати, що є чимало "спеціалістів", які думають не про ефективне лікування хворого, а про те, щоб добре заробити. Саме через те, вони часто пропонують довготривалі та неефективні для хворого терапії, які можна сказати, є лише "ефективними" для них самих. Мені приходилося не тільки з книг взнавати про таких "спеціалістів".
Нажаль... Головне, мало хто з лікарів погодиться працювати на результат, більшість кажуть наступне: ти плати, а я тебе буду лікувати. А що з того вийде - невідомо. От приводжу приклад-аналогію з ремонтом телевізора і якось воно ніяк не вкладається... Ви ж не платите гроші за те, що майстер ремонтував телевізор, якщо він і далі не працює. Хоча... здоровя людини - то важка справа і субєктивна. Тому пацієнта тре попередити: я тебе лікуватиму і робитиму що зможу, але (що справедливо) не можу гарантувати результат. Тоді вже і по оплаті тре домовлятися, і лікар потратив час і робив щось, але не вийшло. Не всі ж хвороби піддаються вилікуванню, але то не означає, що не треба лікувати. Знаєте що я не люблю? Приходиш в лікарню лікуватися. Лікар вже може знати як лікувати і що давати тобі в якості ліків, але є ж ціла поліклініка, яку тре кормити. І починається... тре пройти купу аналізів, які реально непотрібні, потім назначають процедури, які ніби і не зашкодять, але точно не допоможуть і людина ходить, як проклята по тих кабінах, засіваючи гривнями.... без всякої потреби, вистоюючи в чергах...
Друзі, тут кожен з Вас на всі 100% правий! Я згоден, що таке буває, коли психолог свідомо затягує процес консультування клієнта, або лікар, відповідно, процес лікування пацієнта в цілях особистої фінансової вигоди. Я знаю багато випадків безпосередньо у Львові, коли люди роками ходять до психологів, чи психотерапевтів, а їхній стан жодним чином не покращується. Проте така ситуація має відношення не лише до сфери надання психологічних, чи медичних послуг. Це швидше особливості українського менталітету, а також є свідченням низького рівня нашої свідомості і культури. Хіба чогось схожого не має в інших сферах надання послуг? Я думаю, що прикладів кожен з нас зміг би привести дуже багато...
Мені є дуже цікаво взнати, яким методом ( методами ) Ви би намагались подолати ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) без медикаментів. Я читав про метод Шапіро, але цей метод не є ефективнішим чим, наприклад, аутогенне тренування, гіпноз, медитація та інші подібні психотерапевтичні методи. Я на цьому форумі стараюся писати тільки про те, про що читав чи взнав. Наприклад, я знаю що існує гештальт-терапия, але я не зустрічав в літературі, щоб її рекомендували для терапії депресій та неврозів. Тому я утримуюсь оцінювати ефективність гештальт-терапії для подолання неврозів та депресій. Також в літературі та інтернеті я дуже часто зустрічав схвальні відгуки про когнітивно-поведінкову терапію та дуже негативні відгуки про психоаналітичну терапію ( психоаналіз ). Що стосується когнітивно-поведінкової терапії, то її , не припиняючи медикаментозне лікування, назначають тільки після значного зменшення симптомів неврозів та депресії, яке досягають за допомогою тривалої терапії медикаментами. Вважається, що когнітивно-поведінкова терапія дає найкращі результати, коли вже симптоми неврозів та депресії є значно зменшиними за допомогою медикаментів.
А ще таке буває, що лікар не вміє чи не може правильно діагностувати хворобу, і тоді людина величезні суми грошей тратить на дорогезні лікарскі препарати, які не лікують ту хворобу, яку потрібно лікувати, а тільки додатково затруюють організм.
Пане, лікар не може помилятися. На то він лікар, щоб не помилятися. Всі лікарські помилки лежать на цвинтарі.
Відповідь психолога: Посттравматичний стресовий розлад можна подолати без медикаментів за допомогою відповідних психотерапевтичних вправ, їх є декілька... І суть їх полягає в тому, що людина, яка пережила психо-травмуючу ситуацію, за допомогою спеціальної дихальної техніки входить в змінений стан свідомості і під керівництвом фахівця пропрацьовує на рівні власної підсвідомості чинники, які викликають будь-які негативні переживання з цього приводу. Пізніше це дає можливість згадувати пережиті події, проте вже без негативної реакції на ці спогади. Детально самі техніки описувати не буду,оскільки, як вже згадувалося, їх потрібно виконувати під керівництвом спеціаліста, Крім цього, що не менш важливо, вони підходять лише психічно здоровим людям. Хочеться ще додати, що медикаменти в такому випадку ніяк не допомагають позбутися цієї проблеми (ПТСР). Хімічні речовини, які є в складі таких медпрепаратів пригальмовують роботу відповідних відділів Головного Мозку - ОСЬ І ВСЕ! Більше того, як правило всі психотропні препарати є надвзично токсичні, тобто в буквальному сенсі отруюють організм людини і мають чимало побічних ефектів.