Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. DerianFox

DerianFox Well-Known Member

Так, все-все - абсолютна випадковість тільки нашого вибору. Бо коли б небуло так багато людей, то не було б ніяких дивних збігів. (те шо для нас випадково, то за сукупністю вже відбутих дій може бути невідворотним, в той час, як ми цього просто не усвідомлюємо. Наприклад, коли людина пригає без парашута з літака і розбивається, то це ж не випадковість. Але коли така людина летить, вона планує смикнуть і розкрити парашут, а пареживать починає тільки тоді, коли розуміє, що пізно вже). Збіги полягають в тому, що ми щось намагаємось робити. Не завжди виходить. Але якщо перестріляти кілька тих, хто заважа, то мабуть таки все вийде)))

Не доля, бо самі наші вчинки приводять до цих закономірностей. З людиною, що лежить в комі не відбуваються ніякі збіги чи випадковості. Бо вона лежить і нічого не робить. Збіги чи випадковості - це наслідок нашої діяльності.

2. Hyligan

Hyligan Іронічний

Е..нескажіть....можуть "світло" виключити і кирдик....може штукатурка впасти...може в медсестри песик на коврик напісяв і в неї настрою нема шось не то вколить і знову кирдик....та мало чого може статися...тут і з каменем випадковості бувають не то з людиною...
    От те що від неї в динний момент нічого не залежить це інша справа....

• Подобається Подобається x 1
  3. DerianFox

DerianFox Well-Known Member

наслідок діяльності людини(яка вимкнула) чи лампочки (якщо перегоріла)...

наслідок діяльності людини, яка товклась етажем вище або наслідок діяльності часу (штукатурка сипеться від "старості")

Поганий пессик :) Але то є діяльність песика, а не долі)) (чи песик по розкладу долі в туалет ходить? я от поки своєму пить не даю, то поки він в туалет і не проситься...)

саме так. Це - випадковість. (не плутати з сценарієм)

4. Hyligan

Hyligan Іронічний

Доля це тільки "декларація про наміри"....вибір всерівно за людиною...

• Подобається Подобається x 2
  5. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

то може довго не проживе :))) Така його доля! ;)

6. Syslik Gopnik

Syslik Gopnik котиться в загс...

Доля дається людині в момент народження і залежить від багатьох обставин(матеріальних, соціальних, релігійних....)
    людина може лише прийняти її, в такому випадку кажуть "плисти за течією", або прокладати собі власний шлях "проти течії"
    це моя субєктивно-неправильна думка:crazy:

7. Svjato

Svjato Well-Known Member

Нагадав собі:

8. Olenall

Olenall миється в бані

То доля дається чи залежить?:)

9. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

А якщо випадковість із каменем/деревом відома наперед - вона залишається випадковістю?..
    (згадуючи випадок, переказаний односельцями одного чоловіка: про віщування ворожки лісорубу "помреш передчасно, від дерева", який після цього змінив роботу і перестав рубати ліс - але помер таки від падіння на нього крокви/дерева при перекритті даху власного будинку, яке робить хоч раз за життя кожний селянин - та не кожний має таку "випадковість").

10. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Йой... та вже казалось, переказалось. Все залежить від того кого читаєш :)))

Он євреї свято вірять що доля тобі накреслена і ти її «конем не об’їдеш», як гласить українська пословиця. Ну і українці як гідні нащадки вірять в це також - все що тобі має статись це вже наперед відомо. Думаю що відомо, тільки не мені а Творцеві.

Взагалі українці самі не можуть вирішитись чи воно його доля накреслена чи перекреслена. Он тільки згадалось два прислів’я. Своєї долі конем не об’їдеш, і Ти коваль своєї долі! То котре з них правильне?

А мені найбільше сподобалась ось ця приповідка - У кого дочок сім, то й доля всім, у кого одна, і тій долі нема. :)))

11. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

о, знаю цю пісню.. :) вірніш, записала в останній "етно-експедиції", мелодію знаю а слів ще не вивчила. Певно того що я таки в мами одна - то якось не хо' і переспівувати таку народну творчість... :)))
    "Чи ти березо в п'єцу не була".
    Там як свекруха в хаті лиха і жінка, лягла жінка спати, не вечерявши, і чоловіка чекає, приходить чоловік до хати і питає чи вона спить, а вона відказує "а я не сплю, тільки так лежу..", щось таке.. на жаль, не згадаю, і закінчується:
    В кого дочок сім- щастя є усім,
    А я в мами одна, то й долі (чи щастя?) нема.

Це певно щось схоже на біблейне, що хто має - тому додасться, а хто не має - то відніметься і те що має. :)

12. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Се напевне з розряду німецького прислів’я, що хто має одну дитину той не має дітей, а хто має дві то має одну, і так далі :)))

13. консультант

консультант Дуже важлива персона

Доля, як дорога, в кожного своя і в кожного різна. Одні йдуть в правильному напрямку, другі помиляються, третіх чіпається "блуд", інші просто не хочуть її прийняти такою. яка вона є...

14. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Так а хто точно знає "якою вона є" - та доля?..
    Практично більшість нашого життя - це неприймання того що є і праця по переробленню "того що є" на щось краще.
    Падає на нас щось - відскочити, росте бур"ян - виполоти, захворіли -вилікуватися, голодні - нагодувати себе, бідні - знайти кращу роботу і т.д.

То що нам приймати, а що - ні?.. і хто точно знає де треба прийняти і нічого не починати робити, а де навпаки - працювати щоб змінити те що дається (колорадські жуки, наприклад, даються на картоплі)?
    Чи прийняти - це крайній засіб коли вже нічого не можна зробити щоб змінити?.. то як у такій ситуації можна "не прийняти" - якщо немає іншого вибору?

15. Bambook

Bambook Persona non grata

Ага, приймайте долю, якою є.
    Наприклад, коли захворієте - не йдіть в аптеку за ліками. Бо якби ваша доля була б вилікуватися, то ліки у вас були б самі по собі. Або мали б вилікуватися без них...

16. Locke

Locke невиправний реаліст

• Подобається Подобається x 5
  17. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

18. Bambook

Bambook Persona non grata

Фрезіє

19. talavoda

talavoda Well-Known Member

Точно не знає ніхто... Напевно життя для того і дане щоб віднайти, пізнати і пройти.
    І за допомогою найкраще звертатись до Того від кого доля до людини приходить.

Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся!
    Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки.(Прип 3:5,6)
    Trust in the LORD with all your heart
and lean not on your own understanding;

in all your ways acknowledge him, 
and he will direct your paths.(Proverbs 3, 5-6)

Направляння це для кожного своє... Та думаю, коли питання "що я з цього отримаю?"
    щораз частіше починає змінюватись на
    "що я можу віддати і як можу служити?" Ви на правильному шляху. :)

20. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Звичайно. :)

Хоч і тут не все просто.. За кожне наше віддавання, як і за будь-який інший вчинок, ми теж несемо відповідальність.. той хто виносить з хати рідних не ним особисто зароблене майно і роздає його бідним - на правильному шляху?.. чи той хто спочатку роздає все своє, а потім мешкає у друзів.. чи той хто покинув без підтримки фінансової і душевної рідних і дітей, але служить волонтером у далекій Африці бо вважає що він там потрібніше- на вірному шляху?..

Та я питала "якою є доля" не для тому що сумніваюся куди іти.. напрямок зрозумілий. Хотілося зрозуміти що означає "не хотіти прийняти свою долю такою якою вона є".

а де твій аватар? :)