Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Яруська

Яруська Well-Known Member

А по- моєму тут нема ніякої суперечності..
    Міняєшся сам- міняється світ навколо тебе, тобто "твій" світ, особистий, сприйняття подій.
    Коли я змінюю себе, то сусідський дядя чи тьотя не зобов"язані теж змінюватись, вони лишаються такими як і були...просто вони не входять в "мій" світ. В мене нема на них реакції...ніякої.
    А для кого?о_О

• Подобається Подобається x 1
  2. Svjato

Svjato Well-Known Member

Якщо він буде стверджувати, що він християнин - тоді - НІ!

Я так не писав. Я писав, що завжди ставлю під сумнів будь-що сказане людиною. (а це не є ствердження, що все, що людина каже є оманою).

---------- Додано в 12:12 ---------- Попередній допис був написаний в 12:10 ----------

Угу. Я тільки за, якщо хтось перестане терпіти образи і порушення прав у свою сторону. :)

---------- Додано в 12:13 ---------- Попередній допис був написаний в 12:12 ----------

Якщо дивитися збоку - 100 % нічого не зміниться. Хіба метеорит впаде і все випалить. :)))

---------- Додано в 12:18 ---------- Попередній допис був написаний в 12:13 ----------

Бог створив людям землю і забув про нас? о_О

Цікаво куди ділися динозаври? Невже вони Богу не сподобалися? :cry:

А Мамонти? Ходили, травичку щипали. Потепліло і всі теж гигнули. Кажуть наші пращурі їх навіть їли. Кам'яні наконечники всілякі там... (Чому це не описано в творенні світу "від старого заповіту" Чи може він був не для всіх?:pardon: )
    То є шанс, що люди теж щезнуть? Тоді для кого Земля?:scratch_one-s_head:

3. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Я мала на увазі що зміни краще фіксуються не тим хто знаходиться у взаємодії взаємних змін, а тим хто спостерігає "збоку" і може порівняти "до" і "після".
    На мою думку саме тому, що це є збірка узагальнюючих метафор, символів, міфів про творення світу (які є в тому чи іншому вигляді у кожного народу, у всі часи) в уявленнях іудейського народу (які їх отримали шляхом одкровень певних його представників і виходу їх на контакт з незвичайними джерелами інформації)- а не книга з палеонтології чи біології видів планети Земля.

• Подобається Подобається x 2
  4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Навіщо було описувати створення світу? На - є! Якщо в Біблії згадується лев, то варто згадати і ведмедя...

5. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Так, справді дивно що у Біблії не згадано тих тварин, яких вже не було в природі на час виникнення писемності у ареалі проживання іудеїв. Не згадані тварини, які живуть далеко на глибинах океану чи у північних широтах і в Австралії.
    ..це свідчить або про те, що книги написані людьми від себе, або про те що люди не могли назвати словами і записати те, з чим ніколи раніш не стикалися. З цього приводу мені завжди згадується кадр з якогось фільма про Нострадамуса.. випадково вловила на ТБ уривок, всього фільму не бачила: коли показують підперезаного мотузкою Нострадамуса із навіженими очима, який бачить видіння подій ХХстоліття - як із звичайного вертольота вистрибують звичайні спецназівці і не знає якими словами ЦЕ описати у своєму тодішньому світі... і описує щось типу того як "громихаюче літаюче черево народжує із себе людей з плямистою шкірою".. :)

6. Яруська

Яруська Well-Known Member

Чесно кажучи поняття не маю, що там описано, а що ні:scratch_one-s_head: Не осилила)))

Так от і я про те...для кого ж, якщо не для людей?

7. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Лукавите, але нехай!

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ви зустрічали гідного, щоб йому повністю довірити власне життя? Але чесно.

9. DerianFox

DerianFox Well-Known Member

То вона не зовсім для людей. Точніше не тільки для людей, а для всіх тих, хто тут живе. Люди, як наглі сусіди, потісняють інших, але то таке, то включає поняття самого життя.
    ні, бо те що ви описали, то потенційна можливість. Воно може статись, а може і не статись. А що я змінився - то це вже в минулом, бо це відбулось (і на той момент, коли те відбулося світ стояв на місці і не змінювався). Звісно мої внутрішні зміни якимось чином потенційно можуть на щось впливать в майбутньому. Наприклад, я не помру від раку легенів, здурію і когось пристрелю. І хтось помре від того, що я кинув палити. Але це лиш потенційна можливість, а їх безліч.
    це наслідок життєдіяльності. Чи як ви хотіли, щоб кожен щось робив і при цьому нічого не мінялось? Проблема в тому, що люди 1 ланцюжок подій називають долею, а ланцюжків цих - нескінченна кількість і людина обирає який з ланцюгів вона буде проживати. Від колупання в носі до обирання місця, де ми хочемо жити - все це ланцюги подій, які обирає людина. Ніхто не народжується з королівськими манерами і всі помирають і розкладаються однаково. Залежить тільки від нас. Кожен відповідає за себе, а коли не можеш нести відповідальність, тоді вигадані боги та доля за тебе починають її нести. Бог і доля в цих випадках посередники вирішення проблем.

---------- Додано в 17:38 ---------- Попередній допис був написаний в 17:31 ----------

Ну тоді виходить що ВСЕ що ми робимо, змінює всіт. Я моргнув, закрив очі, кількість людей з закритими очима збільшилась - світ змінився)) (тільки це взагалі ні на що не вплива)
    Я говорю про більш глобальні речі.

---------- Додано в 17:49 ---------- Попередній допис був написаний в 17:38 ----------

Нема таких. Одни "йог" ходив по воді, так про нього цілу книгу склали. А тут літає, і ніде про це ніхто не говорить.
    Всі однаково взаємодіють. Бо закон на те й закон, що для всіх. Нема виключень, це закон природи, а не людиною вигаданий.

10. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

..ілюстрація до того що кожен бачить те, що готовий/хоче побачити..
    Я не казала про польоти. Я казала про кілька сантиметрів. "Припіднятися" і "літати" - це різні речі. Я говорила про рывень володіння своїм тілом при однаковій дії на нього сили тяжіння: від "човгаючої ходи" перехожих - до балерини і йога, який може припідняти своє тіло над поверхнею. НЕ ЛІТАТИ.
    …ЗНАМЕНИТЫЕ полёты йогов оказались далеки от легенд индийской древности, согласно которым йоги, ввиду отсутствия пассажирского авиатранспорта, путешествовали по воздуху из города в город. Выяснилось, что на дальние расстояния местные йоги перемещаться не могут и даже слетать за пивом в соседнюю комнату им не под силу. То, что они демонстрируют, — это сильный прыжок вверх и краткое зависание в воздухе. Но, безусловно, такое зрелище впечатляет.
    http://www.forum.india-tour.ru/viewtopic.php?t=820

11. DerianFox

Та фокуси то. Коперфільд міг показати ще крутіше.

12. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

13. Nina

Nina Well-Known Member

Тут я з Вами не погоджуюсь. Є діти - унікальні, вони вже народжуються особливими. І навіть незалежно від соціуму в який вони потрапляють, їх поведінка має чітку лінію. І дорослі, подекуди, ніяковіють від їх поведінки, почуття самогідності. Сподіваюсь, Ви мене зрозумієте, якщо Вам такі траплялись.
    І ще одне по темі: «Від долі не втечеш» - народна мудрість.

14. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Циганки - добрі психологи. Напевне достатньо знати що в Закарпатті багато хто заробляє роботою з лісом, щоб виректи одному дядькові: "ти передчасно помреш від дерева". ..але як можна вгадати що людина всерйоз поставиться до попередження, звільниться з роботи у лісі, але все одно настане день коли загине від крокви, яка випадково зірветься з даху під час будівництва хати?..
    (що, знову: отримуємо те у що віримо?.. але є такі випадки, коли кажуть родичам - а людина про це не знає. і все одно справджується "доля").
    І таких історій трохи є.
    Хоча є і такі "пророцтва"-проникнення у таємницю долі, які не справджуються, можливо це все вірогідність і відсотки вірогідності.

• Подобається Подобається x 4
  15. DerianFox

Фізіологічні особливості набуті під час тренувань не є ніяким дивом. Закон про силу тяжіння стверджує, що всі тіла Земля притягує з однаковою силою. Ніхто не стверджує що літать не можливо. Птахи он літають...літаки літають. Але всі взаємодіють з силою тяжіння однаково. Це як сонце. Воно не світить вам більше, а мені менше (коли ми стоїм один від одного на відстані 1 метру). Для всіх - однаково.
    Як би людина не володіла своїм тілом, поглинути більше світла, ніж випромінює сонце, не вдасться. Як би не володів тілом, а все одно будеш падать з прискоренням в 9,81 м/с.

Приклад є у вас?
    От в Спарті, якщо людина народжувалась з якимимсь дефектами, то вона відразу летіла зі скелі. Там, напевне, "унікальні" не народжувались. Хоть поведінка таких людей в Спарті мала чітку вертикальну лінію. То напевне доля в тих дітей була такою...Вмерти через пару днів після народження.
    Гарна рабська приказка.
    Хтось бажає провести експеремент: коли трапляється невдача чи якісь розчарування, повторити разів 10 "така моя доля, тут нічого не зробиш"?

16. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

У "Майстрі і Маргариті" двоє з тих, хто твердили що вони господарі своєї долі і все в їх руках, дуже скоро пересвідчилися, що обривати життя може той хто його підвісив, і не тоді коли вони думають - а тоді коли це має статися.. "Никому просто так кирпич на голову не падает". (с)
    Те що нас із Вами народили і првели у цей світ, не спитавшись, це вже певна несвобода. Чи рабство це?.. ні, це наша доля: народитися і жити в цьому часі. Повторюй чи ні - а факт є фактом.
    Ну і що?.. чому так не хочеться визнавати що є речі, від нас незалежні? - які ми звемо "долею" (бо те що залежить звемо результатами наших зусиль - хоча часто приписуємо собі більшу частину складного невидимого процесу).

17. vov66

vov66 Well-Known Member

18. DerianFox

"Під лежачий камінь вода не тече" - народна мудрість.

о_О
    Речі, які від нас не залежні, залежні від чогось іншого. Нема нічого повністю незалежного. ВСЕ від чогось залежить. Тільки те, що від мене не залежить, я не називаю долею. Доречі, багато чого, що від нас НЕ залежить, на нас НЕ впливає. Від мене не залежить, що робиться на Марсі зараз...та воно мені й ні до чого.
    Я згодн з тим, що нічого так просто не буває. Але я не згоден з тим, що то є якийсь план, і ми граємо якийсь сценарій у чиємусь фільмі. Кирпич просто так на голову не впаде, бо треба
    1) той, хто зробить кирпич;
    2) той, хто підніме кирпич туди, звідки він міг впасти;
    3) той, хто кине кирпич.
    Як мінімум треба шоб було 3 зв"язаних фактори. Якби я жив самотнім в пустелі, то кирпич би мені на голову точно не впав (хіба шо метеорит назвати кирпичем).
    Я стверджую лише одне: люди не герої якогось роману, ми самі можемо щось робити, а не граємо тільки по сценарію. З нами трапляються цікаві збіги, бо ми не самотні в проявленні своїх дій.

19. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

ТАК! Ще й як можемо.
    Але чи це все до певної міри, до певних ключових моментів - чи їх не існує?.
    Цікаво, в яких межах ми "самі можемо", а в яких - до яких ідемо ніби і самі, але врешті-решт приходимо в певну точку "сценарію", чи їх не існує?..

(з п.А в п.Б можна: їхати, протанцювати брейк-дансом, вальсом, дати крюк чи пройти прямо, піти на захід земної кулі і вийти до п.Б зі сходу, чи ще якось дістатися.. чи є такі "опорні пункти" А і Б між якими ми вільні у виборі, чи їх немає і все-все - абсолютна воля і випадковість тільки нашого вибору?)
    ...так от і виходить, що "випадковість" - то закономірність, яка станеться обов'язково.. просто ми не знаємо коли і з ким. То оце "коли і з ким" - хіба не доля того, з ким це станеться?..

20. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

а де твій аватар? :)