Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. ovod

ovod Well-Known Member

спочатку тре визначитися яким ви собі уявляєте Бога....
    а тоді вже думати впливає він на нас чи ні?
    п.с. моя відповідь - нічого немає без його волі, тобто все йде так як треба...
    і я також вільний у виборі того варіанту на який спроможний з тих варіантів які здатен уявити...

• Подобається Подобається x 1
  2. DerianFox

DerianFox Well-Known Member

Тобто бог в житті? Тобто він та сила, яка дає мені здоров"я? Не мозок з серцем, кишками, печінкою, легенями і т.д., не днк, яка вказує клітинам як працювать, а господь там? Бо я не зовсім розумію, що може мені завадити махнуть взагалі. Якщо він надумав, щоб я не махав (а паркан то фарбувать нада, ато пропаде), то як він це проявить?
    Дивно як всі розуміють бога і не можуть пояснити що воно таке. А пов"язано все з вірой. Про віру в іншій темі я писав.

---------- Додано в 21:33 ---------- Попередній допис був написаний в 21:21 ----------

я бога не уявляю. Мені й без уявлянь бога живеться чудово. Мій бог буде таким, яким я його придумаю, тобто фактично він від мене буде залежать, а не я від нього. Я від нього стану залежать, коли перекладу на нього свої проблеми. Але я не стану цього робити, бо не бачу в цьому сенсу.

Якщо мова йде про християнського бога, то там ше й диявола вигадали. Не варто про нього забувать, він же не під контролем бога. Тобто диявол робить так як не треба, а бог - як треба.

от саме в цьому місці і нема бога. Нема бога, нема долі - є варіанти, які людина спроможна уявити.

3. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

:)

Та так, що не махнете, і гаплик. Вам і нефарбованому паркану.
    Дивно, що пишете самі про себе і не помічаєте цього...

• Подобається Подобається x 2
  4. ovod

ovod Well-Known Member

от коли уявите тоді і питайте алгоритм....
    а так ви питаєте не знати про що...

якщо брати в загальному випадку то таки під контролем... і деколи християнський Бог може знищувати, а диявол деколи помагати...

нема то нема... це ваш вибір...і ваше сприйняття....

---------- Додано в 21:44 ---------- Попередній допис був написаний в 21:43 ----------

на нього проблеми перекладати не потрібно..

5. DerianFox

Ваш підпис мало прийнятний до мене. Бо я говорю про все, таким чином я пізнаю навколишній світ. Якщо одній людині довести існування бога, а другій його відсутність, то десь в середині прийде розуміння того, як воно насправді. Хоча з вашої точки зору один про мене скаже одне, інший друге. Але вони будуть спільні в тому, що обоє помилятимуться.

Значить з ваших слів виходить, що бог - то та містична сила, що вплива на здоров"я? Ні клімат, ні харчування, ні спорт...Бог вплива?

6. Svjato

Svjato Well-Known Member

А які є варіанти народитися в інший час, не потрапити у шторм, не загинути від землетрусу чи авіакатастрофи, не дихати 30 хв, відласти життя на майбутнє, відмінити зиму чи продовжити весну?
    Таки найкращий варіант -
    Кожен може робити будь-який свій вибір в межах своєї долі. :)

---------- Додано в 22:16 ---------- Попередній допис був написаний в 22:12 ----------

А ви не думали, що якщо ви не пофарбуєте паркан - то його пофарбує хтось інший? Звичайно, якщо на це воля Божа. Взагалі то мав на увазі не паркан а сер'йозніші процеси - як то керування хімічним виробництвом, системи безпеки, тощо.

---------- Додано в 22:18 ---------- Попередній допис був написаний в 22:16 ----------

Я не розумію Бога і тим більше не можу пояснити все це. Але я бачу, що ніхто крім нього не міг створити такий світ, який мені подобається. (світ людей, здебільшого, не мається на увазі)

7. ovod

ovod Well-Known Member

так це понятно - те що не в силі зробити чи змінити назвемо долею...
    а те на що нам вистачає сил і бажання називаємо вибором...

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

З цього випливає, що з розвитком технологій - вибір більшає а доля зменшується.:scratch_one-s_head:

9. ovod

ovod Well-Known Member

може й так...а може і ні....
    без технологій чи з ними варіантів є велика множина(тобто комбінація всіх можливих переміщень атомів тіла плюс сприйняття людиною)
    питання в тому з якої множини людина вибирає...тобто вибирає простіші чи кращі для себе..
    якщо з маленької.. то і вибір в неї маленький...

---------- Додано в 23:05 ---------- Попередній допис був написаний в 23:03 ----------

тобто якщо людина залежить від технічних варіантів вибору, то із розвитком техніки вибір таки зростає...

10. DerianFox

Отак і маємо, що бог тіки за шось глобальне відповідає. А паркан окрім мене ніхто не пофарбує, бо кому він окрім мене треба? А воля, фарбувать паркан - моя. Бо я маю знання, які набув протягом свого існування, і знаю, що фарба буде запобігать його достроковому руйнуванню. А ще я навчився математиці, що є також моєю заслугою (а також математиків, які вигадали цю науку), а не божою. І порахувавши маю, що поставить новий паркан коштує дорожче, ніж фарбування старого. В цьому всьому процесі я не вбачаю нічого божого, бо опираюсь лише на свої знання та вміння. А паркан я пофарбую і здоров"я вистачить. Бо я не п"ю і не курю, займаюсь спортом і являюсь високодисциплінованою людиною. І всі ці якості то не є заслугою божою, а моїм свідомим вибором, бо я і пив, і курив тому маю з чим порівнять і що обрать.

Я розумію долю, як сукупність подій, які відбуться не залежно від того, що ми плануємо. От смерть - це доля. Всі ми помремо і це факт. А от що буде до смерті залежить виключно від того, хто проживає життя.
    Як можна зробити вибір в межах долі? Це ж абсурд. Не можна вибрать там, де щось відбудеться невідворотно. Вибір - це наявність варіантів. Доля - це 1 варіант, який буде 100%. Важко вибирати з 1го варіанту))

---------- Додано в 23:15 ---------- Попередній допис був написаний в 23:06 ----------

Схоже на: те що я спичками вогонь запалюю, це моє вміння, а те що блискавка в небі - це вміння Зевса.

11. ovod

ovod Well-Known Member

вибір всередині кола(шо хочемо те вибираємо) - поза ним доля -це те до чого дотягнутися складно...тобто від нас не залежить.. тобто шо сталося те маємо(один варіант)

---------- Додано в 23:17 ---------- Попередній допис був написаний в 23:16 ----------

шось типу того...

12. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ви сказали, що вивчили математику. То вам повинно бути відомо і поняття множина розв'язків, правильніше - обмеження.
    Тут постає питання, коли правильний розв'язок рівняння лежить в зоні, що обмежена іншим рівнянням. (тобто варіантів розв'язку немає) І що далі? Не жити? Не приймати жодних рішень, чи таки знайти його в іншій площині розв'язку завдання?

13. DerianFox

Є проблема і є список варіантів вирішення. А де доля в усьому цьому?
    В будь-якому випадку прийняти рішення краще, а ніж не прийняте.

Те, що від нас не залежить, то не доля. То обставини, які запланували і здійснюють інші.
    Коли 2 машини врізаються одна в одну, то не доля. То чувак з пунку А виїхав і чувак з пункту Б і вони зустрілись. Якби хоть 1 з них не виїхав, то нічого б не відбулось. А вміння їздить на машині набуте людиною. То не бог її навчив і не доля вирішила їхать. Це просто наслідок дій 2х осіб. Все що люди називають долею - то наслідок діяльності особи чи процесу (явища). І коли виникають збіги, то не доля, а збіг. Просто математичний збіг, який має % випадання.

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

Цілком згоден. Але

А нема списку варіантів. Нема нічого... Рівняння без розв'язків.
    І тоді (іноді) людина робить неможливе, що не вписується ні в рівняння, ні тим більше в варіанти розв'язку, ні в що не вписується. І всі дивуються і кажуть - пощастило... То що воно оце пощастило?

---------- Додано в 00:02 ---------- Попередній допис був написаний в 00:00 ----------

То все математика? І хто встановив процент? :)

15. DerianFox

% та шанс тої чи іншої події.

можна приклад?

16. Svjato

Svjato Well-Known Member

Хто такий мужній, що назве процент ймовірності? (цифри)

Людина планувала кудись поїхати і придбала квиток. (від'їзд за годину)
    Її найближчий родич попадає в лікарню, хоч планував через 2 дні теж мандрівку.
    Які розв'язки попасти на потяг? І які розв'язки родича помандрувати?

Я думаю навіть квитка не здадуть...

17. ovod

ovod Well-Known Member

те що від нас не залежить, точніше я не зміг змінити чи побачити можливість якось змінити я називаю долею...ви називайте збігом... яка різниця?

18. DerianFox

Це не рівняння. Я просив приклад рівняння.
    А взагалі, дивлячись чого родич в лікарні, мо йому там клізму зроблять і він поїде теж в мандрівку. Мо родич кожен тиждень в лікарню попада і це впринципі нормально. Мо я не можу нічим допомогти, чому мені відмінять поїздку?
    Коли в руках молоток - все все навкруги здається цвяхами. Тобто якшо ціль стоїть їхать, то поки ти живий - можеш поїхать. Лиш одне може стать на заваді - власна смерть.

Наврядчи це з мужністю пов"язано. Зачасту тяжко підрахувать шанс ймовірності за відсутністю даних, а не за відсутністю мужності. Опиши ситуацію, я можу порахувать шанс ймовірності того чи іншого випадку, це не так уже і тяжко. Тячже перерахувать всі можливі варіанти.

З.І. Коли я підкидаю монетку і вона пада на рівну поверхню, то бог чи доля теж втручаються? там же 2 варіанта, а за концепцією долі має буту тільки 1. А якшо я підкидаю монетку і ловлю рукою, тобто кількість обертів вгору = х, а кількість обертів вниз = х-1, тобто якщо кидаю аверсом, то випада реверс, то де в цій процедурі божий замисл чи вплив долі?

19. vov66

vov66 Well-Known Member

Припустимо, що Бог існує...
    Тоді дивує наївність людей. Які думають, що Бог зобов'язаний почути їх, потім покинути вселенські справи (мільяарди цивілізацій) і повинен займатися саме справами конкретної людини.
    Живемо в еру компютерів, і навіть по аналогії можемо побачити, що процес можна автоматизувати... досить написати відповідну програму.
    Є дія (не думка) людини, і відповідно є реакція на цю дію (зміна в ДНК)...

20. ovod

ovod Well-Known Member

спочатку скажіть, ким для вас є Бог і що таке доля, інакше будемо говорити кожен про своє...

а де твій аватар? :)