Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Ви знаєте щось в тому таки є, бо зауважила що як тільки подумаю собі що від того що я похвалилась мені хтось позаздрить, то так мені і стається. А як думаю позитивно, той вчинки і людей довкола себе сприймаю інакше і відповідно доля лягає. :)))

• Подобається Подобається x 2
  2. ovod

ovod Well-Known Member

а я по менше беру собі до голови... помагає....

---------- Додано в 19:24 ---------- Попередній допис був написаний в 19:15 ----------

позитивне мислення... цікаво, тільки складно...легше закритися і сховатися за маскою... а що під нею деколи і сам не знаю....
    пробувати скинути все і відкритися тяжко, але пробую...

• Подобається Подобається x 3
  3. vseprav

vseprav Well-Known Member

тут тяжко сказати, вчинок можна зробити сьогодні а наслідок буде за 50 років

4. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Це зрозуміло. Але я питала про вік, з якого віку починаючи це правило діє. Наприклад, без дозволу батьків взяли цукерку зі столу (чи зірвали яблуко із сусідського дерева), наставили синців у бійці з сусідським хлопчиком у 8 років, а наслідок - у 58?.. чи з пізнішого віку?..

• Подобається Подобається x 1
  5. Яруська

Яруська Well-Known Member

Мені здається трошки по іншому, такі великі проміжки часу містять в собі щось схоже на розгалуження гілля. Тобто кожен поворот і кожна дія виводить на новий рівень, і потім нове розгалуження. Якщо постійно нити і стенати, то може завести в безповоротні хащі, де вже буде людині здаватись, що так було завжди.

6. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

То цікаве питання. Я не знаю але якщо так собі щоб пагаваріть, чомусь в євреїв існує Бармицтва і Батмицтва. То може від того часу починається відлік? Хоча в католицькій церкві до Сповіді приступають в 7-8 років. А ще один чоловік мені сказав що в дітей до 5-ти років своїх гріхів не може бути.
    Он так і виходить, що невідомо коли цей час починається.:dntknw::dntknw::dntknw::pardon:

• Подобається Подобається x 3
  7. vseprav

vseprav Well-Known Member

думаю з народження
    хоча це філософське питання тут можна довго говорити
    просто коли ми говоримо про долю то знімаємо відповідальність з себе мовляв я став наркоманом така моя доля

---------- Додано в 13:20 ---------- Попередній допис був написаний в 13:17 ----------

тут справа не в гріхах
    наслідки від наших дій бувають і хороші

8. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

..а Ви впевнені, що всі Ваші здобутки лежать лише на Вашому фундаменті?.. А як же перша книжка, яку прочитала мама (а наркоману, може, не прочитала), вихований батьком характер (а в наркомана, може, не було батька - Ви ж не на його місці), і т.д.

Я не заперечую власні здобутки (вони мені по відчуттям теж часом потом і кров"ю даються), але чим далі живу, тим більше розумію що все оте подальше "моє" базується на немоєму фундаменті.. незалежному від мене.
    Я могла народитися не в той час і не в тому місці, не у тих батьків, не в тій країні, не з тими "вихідними даними" в душі, тілі і генах- і хтозна чи все пішло би так, чи інакше.

9. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А як тоді протилежний варіант - академік з сім"ї пияків? Чия заслуга академічний титул?

10. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Якщо би ми всі мали однакові схильності, не від нас залежні і не нами закладені, з народження, то всі були б Ломоносовими.
    ..та і як знати, чи крихта щирої любові з рук пияка не важить більше для міцного майбутнього фундаменту людини-особистості аніж холоднувата байдужість і відстороненість людини з академічним титулом?..

Я не хочу сказати що людину роблять тільки інші люди і обставини. Коли/якщо отримає певне "просвітлення" в більш дорослому віці, то буде здатна відділити себе від умов свого попереднього життя, вийняти із себе "не те", вставити "те", розібрати і зірбати себе по частинкам,і "ліпити" так як сама важатиме за потрібне.. але поки вона йде до цього моменту, вона дуже обумовлена тим, з чого її зробили люди в процесі її соціалізації. Без інших людей людина (саме такою чи іншою, і взагалі) людиною не стає. Це теж потрібно враховувати.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

То правило не є людьми видумано, тому хто може знати?

12. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ахметова :)))

---------- Додано в 16:15 ---------- Попередній допис був написаний в 16:13 ----------

Гарно сказано. :)
    Головне - правдиво.
    П.С. У більшості людей так і не знаходиться часу на самоперебудову...

---------- Додано в 16:26 ---------- Попередній допис був написаний в 16:15 ----------

Кожен сам може собі підвести риску свідомості - прийняття власних рішень.

Цікаві самі рішення - адже вони завжди різні в різних умовах. Ще цікавіше, що людина іноді робить протилежні рішення в однакових умовах - (наприклад тверезою чи напідпитку...) А тут ще одна дилема - п'яний, перевтомлений, сонний, виснажений - це іноді один і той же стан :)

Тобто виходячи з кореня проблеми - не можна впадати у стан не контрольованості (не перевтомлюватися, не напиватися, не заощаджувати у сні), щоб не накоїти дурниць, за які потім буде дуже "абідна"...

Але все ж таки результат - один і той самий - - усе марнота марнот. І враховуючи тлінність тіла лишається одна істина - це результат.

А результат, як на мене - це підсумкове ставлення до всього, що відбулося в житті.
    Тобто для Бога важливо - як ми поставимося до подій, що відбулися в нашому житті, а не до самих вчинків, які ми здійснимо - звідси і поняття блудного сина, і поняття дитячої невинності...

13. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Час - так, бажання докопатися, побачити, захотіти і змогти змінити.. не одягнути зовнішню маску, а дійсно змінити щось.

"Человеку необходимо дать средства для восполнения пробелов в его конструкции, а без этого предъявлять ему претензии все равно что сидеть и рассуждать о том, что утюг должен быть одновременно и персональным компьютером. Давайте прорабатывать на собраниях, давайте лозунги на нем писать: «Вперед, к прогрессу!» Он все равно останется утюгом. У него там нет того, что нужно для компьютера" (И. Калинаускас "Игры в которые играет Я")
    :)

Оффтоп в цій темі (а може і не оффтоп..)про зміни в собі, довкола себе через зміни ставлення до світу, звідти ж:

14. Un.Known

Не можу сперечатись.

Але те, що в однієї людини - всупереч, в іншої - завдяки.

15. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Так.
    Звідси питаня: якщо всі люди від початку були однакові - то чому так по-різному реагують, діють?.. чому у одних таке мислення, у інших - інше?
    А з другого боку в народі кажуть: люди не міняються, горбатого могила виправить... підкреслюючи рідкісність випадків кардинальної перебудови внутрішнього "механізму" людини, її внутрішнього (а не на поверхні) переродження.
    Я думаю, ставати з "лузера" бійцем, досягати чогось з нуля у всіх сферах не важче ніж стати з бійця лузером і почати втрачати всі свої досягнення - до нуля.. і та і інша перебудова важка - щоб вона стала не грою, а переконанням, внутрішніми змінами.

16. Un.Known

Від якого початку, хто сказав, що однакові?

17. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Ось тут входить в свої права філософія і різні вчення які говорять по різному. Але до спільного знаменника так і не дійшли.

Скажімо Жан Жак Руссо говорив що дитина народжується чистий аркуш паперу і в залежності від виховання і оточення в якому росте формується особистість. А інші філософи яких ми називаємо античні, вважали що діти народжуються вже із своїми готовими навиками і талантами, які потім або розвиваються або ні. А японці то взагалі фанатично вірять в генетику.

---------- Додано в 16:47 ---------- Попередній допис був написаний в 16:45 ----------

Ну від початку було тільки двоє - Адам і Єва, але їх діти чомусь були різні :)))

18. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Ніхто не казав. То я, захопившись, сама ж припустила, сама і спростувала. :)

19. Un.Known

О, в цьому вся сіль. :)

Все, що ми тут пишемо - тільки наші припущення, котрі походять, в свою чергу, з нашого виховання, характеру, оточення ітд...

Все, що ми говоримо... © Un.Known

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

Папір різної якості ;)

а де твій аватар? :)