Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Перед Іудою був Пілат... також мав вибір.

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну як ніяк?

Інша професія, інше життя...

3. Даяна

Даяна Well-Known Member

Наскільки я зрозуміла, полеміка стосовно долі/вибору іде у площині поняття "НЕМИНУЧІСТЬ" (так/ні), а не зміни обставин життя в результаті вибору, оскільки відразу ж питання і до вибору: він - результат випадковостей, свободи і обставин, чи результат програмованої долі?.

• Подобається Подобається x 1
  4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Усі люди на когось вчилися... Скільки народу працює за своєю професією? (З ваших знайомих?)

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Неминучість може не бути неминучістю, бо може залежати від вибору.

---------- Додано в 13:26 ---------- Попередній допис був написаний в 13:24 ----------

Я не встигаю за викрутасами вашої думки.:)))

6. Svjato

Svjato Well-Known Member

Це не мої думки, це ваші! Я лише задаю питання ;)

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Мало людей, які працюють за здобутою освітою. Що далі?

8. Даяна

Даяна Well-Known Member

Отож є два варіанти:
    1. Життя людини - результат випадковостей і її власної волі. Людина вільна у виборі і лише це формує її долю.
    2. Доля людини визначена наперед. Вибір теж визначений наперед. Вибір людини - лише уявна свобода того, що і так має статися.

Наскільки я зрозуміла, ви схильні до першого варіанту, бо за вашими словами неминучості (визначеності) нема, оскільки вона залежить від вільного вибору людини. Поєднювати одне з іншим є абсурдом, чи не так? Слово "може" (може бути... а може і не бути...) тут недоречне.
    В такому разі на мою думку не треба відходити у бік від цих двох чітко означених варіантів: або є неминучість (визначеність) у всьому що стосується долі, або її немає.

9. Svjato

Svjato Well-Known Member

Далі може бути висновок, що бажання змінити щось в житті і змінити щось в житті - далеко не тотожні речі...

---------- Додано в 12:47 ---------- Попередній допис був написаний в 12:46 ----------

Доля чи вибір?

Синє чи важке? :)))

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

То є чисто ваша думка і не більше.

Я вважаю, що є наступне:

Нам дано і наш вибір з тим "дано". Взаємноповязані речі.

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

12. Даяна

Даяна Well-Known Member

Останнє редагування: 3 бер 2011
  13. Мих

Мих Дуже важлива персона

а шо кажуть позацерковники? Атсєбятіну?

14. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Не випадково але через його вибір. Я подавала лінк на статтю вище і там власне написано, що Бог бачить в наших серцях схильність до вибору який ми робимо і в залежності від того дозволяє нам опинитись в тій чи інші ситуації.

я вважаю що був, адже він також ходив з Ісусом як і інші апостоли, але його серце виявилось закрите до Ісусових слів...

Напевне

Ну я не сподівалась, що мені чоловік відключе алярм на годиннику і що дитина мене розбудить серед ночі, бо попісяється. Отже це доля?:pardon:

http://www.youtube.com/watch?v=tXE68q_7lZE

15. Даяна

Даяна Well-Known Member

Тут роглядається не те - що хто каже, а те, наскільки те-інше є результатом вільного вибору, чи сценарієм наперед визначеної долі.

16. ovod

ovod Well-Known Member

• Подобається Подобається x 3
  17. Svjato

Svjato Well-Known Member

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

а я подумав:

шо вже вижу зле.

19. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Кажуть, Петрова зрада була нагато гіршою, важчою. Тільки він зумів собі пробачити, а Юда не зумів. Суть не в напередвизначеності тут, а в тому, аби показати нашу натуру. Якщо не міняти в собі нічого, дійдеш до різного, й навряд чи найкращого.
    Колись мені хтось цікавий приклад навів, що наша "доля" не є прямолінійна, а як розгалужене дерево. Бог бачить усі "можливі" перехрестя цього дерева, свою лінію творимо саме ми через свій вибір. Ми не знаємо, що би було якби, тільки Бог знає.

---------- Додано в 19:34 ---------- Попередній допис був написаний в 19:30 ----------

І вона зовсім не перечила писанню та їхня віра?
    То ж треба, в темі зібралися знаючі судді. Краще за Христа знають, де вівці, де кози. :mocking:

---------- Додано в 19:40 ---------- Попередній допис був написаний в 19:34 ----------

Отак ви й перекручуєте чужі слова. Мих за освіту не згадував, на неї перевели саме ви.

Останнє редагування: 4 бер 2011
    • Подобається Подобається x 2
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ітак маємо два поняття:
    -Вибір людини.
    -Доля.

Про те, що людина дійсно робить вибір немає сумніву. Не було б вибору людини, не було б гріха, не було Божих заповідей, непотрібно було б спасіння.

Про те, що є доля говорять пророцтва. Бо якщо хтось наперед говорить про події, значить вони якимось чином відомі. Я вже приводив приклад.

А що, якщо написати наступну аксіому.

Передбачаються події, що не звязано з конкретними особами. Тоді й з Юдою стає все більш менш зрозуміло. Він став зрадником не тому, що саме йому то було передбачено, а тому, що він духовно був найслабший і віра його була найслабша серед 12-ти апостолів. Ніде не сказано у пророцтвах, що це буде саме Юда Іскаріоцький, сказано, що буде той, хто зрадить і не більше. А Юда зробив свій вільний вибір.

Тоді фраза, типу "якби не Юда... нічого б не було" є просто смішною. Був би інший, пророцтва б збулися.

Ось така думка.

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)