Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Levko

Levko Well-Known Member

І як це розуміти, по-вашому?

2. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я уніформу надягаю, коли треба зробити свою справу.
    Але я її завжди можу зняти. А дехто до неї приріс...

---------- Додано в 11:58 ---------- Попередній допис був написаний в 11:55 ----------

А чи не написано в книгах, що сталася помилка?
    Чи не написано, що між Богом і одним його синів розв'язалася суперечка?
    Чи не написано, що Бог дозволяє своєму синові робити на Землі те, що хоче? (Але не назавжди)

Ви знаєте ім'я цього сина?

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

я теж її читав, але не розумію якою стороною її причепити до піднятої теми.

• Подобається Подобається x 1
  4. Levko

Levko Well-Known Member

Не знаю такого сина, котрий робить щось всупереч Батькові.
    Знаю тільки Сина, Котрий, робить все що Батько хоче.
    А Ви знаєте такого?

• Подобається Подобається x 2
  5. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я читав про багатьох...

Читали про ангелів? Навіщо вони?

6. Levko

Levko Well-Known Member

п.Svjato, якщо можна, говоріть прямо, що Ви маєте на увазі- спочатку про синів Бога говорили, зараз про ангелів...:scratch_one-s_head:

7. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Власне так і вважаю. Я потрапила в аварію і мене добре потрощило, і машину мені добре побив один вуйко, хоча він мав ВСІ можливості уникнути зіткнення. Але він добровільно чи рефлекторно обрав мене вдарити.
    Вважаю що Бог до тої аварії не був причетний.

Бачте для українських людей є дуже важливо зробити когось винним. Якщо Бог не причетний то тоді ж хто винен в тому що сталось? Я??? Та ніколи. Я не можу бути винен в тому що сталось, отже винен хтось інший. А хто? Так... як нема жінки під рукою, тоді той інший хтось... а як нема того когось, тоді хто? А ДОЛЯ!!! ВО!!! То все вона винна бо вона мені накреслена.

---------- Додано в 14:05 ---------- Попередній допис був написаний в 13:58 ----------

Ну я ж кажу... машинками бавиться.

Як я його сприймаю? Ну явно не старим дідком, бо він не може постаріти ніколи адже Бог вічний, без початку і кінця. І він дуже мудрий і справедливий і його нам ніколи не збагнути.

Добре, в Вірую ми кажемо, що є один Бог, що все сотворив і всім управляє... Так. Але управляє не означає що він керує людськими долями і бавиться з ними і йому приносить задоволення від того що комусь зле а комусь ні. А читаючи вас я бачу що Бог спеціально кидає людей в аварійні ситуації і навмисне робить так щоб люди гинули. Це богохульство!!! Людина сама втратила Рай а не Бог в неї відібрав, бо йому так захотілось.

---------- Додано в 14:10 ---------- Попередній допис був написаний в 14:05 ----------

Ви прочитали Катехизм Католицької Церкви? чи так, я знаю бо чув десь і мені якась цьотка сказала?

Можу з вами не погодитись, бо ви сказали що раб це поняття яке додали до Нового завіту. Отже читаючи вас людина може зрозуміти що вислів - раб господній - в Старому Завіті не існувало і це «додали» в Новому завіті. Щераз подаю вашу цитату, читаємо уважно -

8. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

раз людина втратила Рай і залишилася з тими всіма проблемами - то мусить сама їх і долати без нарікань, все зрозуміло.
    Але тоді чому людям, які творять свою долю самі, не покладаючись на молитви і прохання до Бога, на віру у Його допомогу - а самі лише на себе розраховують, на свої сили, по-суті, "моляться самі собі" і вірять самі у себе і в те що у них все вийде, чому потім їм часто кажуть що то все-таки не їх заслуга, а то була на те Божа воля значить, якщо їм щось вдалося досягти?..

9. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

А людям багато чого говорять ті ж самі бабці на лавочці. А ще кажуть, що якщо людина дуже швидко чогось досягла то це можна трактувати як змову з дияволом. Пригадаймо хоча б Фауста. Чи не так?

Я всетаки вважаю що не можна говорити що то лишень їх заслуга. Так говорити - це гординя! Ви не живете відірвані від суспільства і людей, отже якщо ви своєю працею чогось добились то ще треба подивитись як ви дійшли до тої вершини. Чесно чи по трупах інших людей. Якщо чесно то чому говорити що то лише ваша особиста заслуга?

• Подобається Подобається x 3
  10. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я прямо і кажу - ангели - сини Божі. Хіба не написано, що Ісус - перший?

---------- Додано в 15:31 ---------- Попередній допис був написаний в 15:27 ----------

Я винен в тому що я робив. В тому, що я не робив - я не винен. Я не винен, що народився і сподіваюся не буду винен, що помру.

Повторюся - в межах долі - робіть будь-який вибір. Перед Богом відповідати будемо не те, що з нами сталося, чи не сталося, а лише за наші вчинки. Все.

І не треба плутати - винний і так сталося...

11. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Безумовно! Слід бути вдячним за допомогу і людям, і Вищій силі, і долі - яка дала щасливу можливість, інколи - щасливу миттєвість спириятливих впадкових обставин, якою скористалися своєчасно, доклавши зусилля,щоб досягти бажаного, або не скористалися.

Але якщо почати думати (хоч краще б не думати.. :) ), то не зрозуміло де діють оточуючі люди, де доля, де - випадковість (вона взагалі існує - випадковість?), а де - Вища сила (через цих людей. якщо це задумано і так діє Вища сила, то, виходить, люди через яких вона діє - провідники, це не їх заслуга і вони не вільні? або якщо вільні, то треба бути вдячним саме людям і нікому іншому)... кому/чому завдячувати?..
    І справді, де "сам", а де - завдяки долі (тобто, людям які були поряд, умовам, обставинам і т.і.)

А по-друге, якщо вже брати відповідальність за автомобільну аварію на себе, то з якого моменту життя починається та відповідальність?..

12. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

В єврейській традиції ця відповідальність починається коли святкується Бармицва або Батмицва. Отже для хлопців десь в 13 років а для дівчат десь в 12-ть.

Ви всеж вважаєте що за автомобільні аварії винен хтось інший а не ми особисто?

---------- Додано в 14:42 ---------- Попередній допис був написаний в 14:41 ----------

І лише за вчинки? А думка це вчинок?

13. Romko

Romko Дуже важлива персона

Не лише.
    Метагалактиками теж.

Несть їм числа.
    І вважати,що воля створіння,що в гордині возомнило себе вінцем того всього вища,від волі Творця того всього...хм...прерогатива істово "віруючих".

14. Levko

Levko Well-Known Member

15. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Ромко, я перечитала ваше повідомлення зліва на право, потім справа на ліво і нічого не зрозуміла що ви хотіли написати. Гординя, возомнило, істинно віруючі... ???

16. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Я ще не визначилася, через те в цій темі щось пишу. :)
    Взагалі, з точки зору Небесного світу - хто сказав що аварія це щось погане і мають бути "винні" в ній? Так, погане - для тіла, але ж для Бога важлива тільки наша душа, земне ж усе - минуще, роль грає не те що на Землі було важко або легко - а як душа виконала своє завдання, чи стала довершенішою...

Тому якщо душі муки тіла підуть на користь - то це не "хто винен", а навпаки - може це благо (для душі)?..

Якщо вважати що аварія - це випадковість, то тим ніби зневажаємо Божу волю, адже нічого не стається без Його волі на те. Якщо ж це покарання за провину - то за чию: батьків, свої? якщо кожний отримує своє ще на землі (а хтось - не отримує) - то чи зменшиться його кара відповідно на небі?.. яка в тому справедливість, який сенс?.. - боюся, нам не дано того знати, а значить, не дано знати наскільки у нас є доля а наскільки ми самі собі визначаємо час наших аварій, хвороб, досягнень і втрат через наш вибір, наші вчинки.

Словом, у мене немає відповідей, навпаки, самі запитання. :)

17. Svjato

Svjato Well-Known Member

Все вчинки, навіть ставлення...

---------- Додано в 17:57 ---------- Попередній допис був написаний в 17:56 ----------

Ще в 14 років...(випадково в руки попалася)

---------- Додано в 18:00 ---------- Попередній допис був написаний в 17:57 ----------

Ви правильно ж зрозуміли - поняття...

Навіщо кажеться - раб Божий і раба Божа ....?

18. Romko

Romko Дуже важлива персона

Те,що Бог створив не лише Марусю-маму,Миха,Левандівку і 6 мільярдів копошащихся створінь,що летять Всесвітом порошинкою,що зветься Земля і воплять,жи вони є творцями своєї долі.
    І,що воля їх значущіша від волі Творця Всесвіту.

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я би краще зустрівся з вами у бібліотеці Ватикану...

---------- Додано в 18:10 ---------- Попередній допис був написаний в 18:08 ----------

Повторюся - ті, хто вважає, що його релігія найправильніша - за крок до фашизму...

• Подобається Подобається x 3
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Роджений Син - один. Ісус Христос.

---------- Додано в 19:49 ---------- Попередній допис був написаний в 19:38 ----------

А хто тоді ті, які вважають, що релігія в якій вони перебувають не є направильнішою? Душевні мазохісти?

Останнє редагування: 28 лют 2011
а де твій аватар? :)