Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Svjato

Svjato Well-Known Member

Прийшла мисля:
    - В межах своєї долі Ви можете робити бу-у-удьякий вибір :)

• Подобається Подобається x 2
  2. Levko

Levko Well-Known Member

то не фальш- я в це вірю і це стається в моєму житті!
    Хвороба твоєї дитини- то не Божа воля!!!
    Божа воля- це щоб твоя дитина була звільнена і зцілена!!!
    Ісус Христос має силу звільнити її від цього!

3. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ще прочитав про так звані "кармічні борги". Ось ще одна версія того, чому з хорошими людьми трапляються погані речі.

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Він карав смертю а не обтяжливими обставинами...

• Подобається Подобається x 1
  5. poetka

poetka Дуже важлива персона

.....Хіба що випродовував.....
    знайдіть різницю;)

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

нещодавно у моъх знайомих народилася дівчинка із вродженим пороком серця.. За 10 днів вона перенесла три операції і померла. Знаєте, якщо її батьків (для яких це хоч і друга дитинка - але вони майже непритомні були від тої муки - бачити як синіє і вмирає невинне дитя) покара у вигляді смерті була і милостивіша за "обтяжливі обставини" - то милість ця гм.. ну так, у порівнянні з Ромком - може і милість. тут ні на яких терезах не зважити..

А чому Ви гадаєте, що Бог карав лише смертю?
    Це з пятикнижжя:
    Я Господь, Бог твой, Бог ревнитель, наказывающий детей за вину отцов до третьего и четвёртого рода, ненавидящих Меня, и творящий милость до тысячи родов любящим Меня и соблюдающим заповеди Мои.
    ...Помни день субботний, чтобы святить его; шесть дней работай и делай в них всякие дела твои, а день седьмой — суббота Господу, Богу твоему: не делай в оный никакого дела ни ты, ни сын твой, ни дочь твоя, ни раб твой, ни рабыня твоя, ни вол твой, ни осёл твой, ни всякий скот твой, ни пришелец, который в жилищах твоих..
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Десять_заповедей
    Бачите, купити собі іншу людину у довічне користування як річ і мати її за раба свого - це не порушення Закону, не гріх супроти ближнього. А от порушити суботній день - річ, за яку можуть і покарати.. дітей, не того хто порушив.. так виходить.
    А можуть і не покарати - ніхто не знає де кара від Бога ревнителя, а де це - від нечистого.
    Нічого ми не знаємо.. можемо лише сподіватися на милість і про всяк випадок ВСЕ терпіти і бути вдячним за все те що є (так само не знаючи, від кого воно - наше багатство і здоров'я чи бідність і недуги: від лукавого щоб задурити голову і звести на манівці чи від Бога щоб благословити).

• Подобається Подобається x 4
  7. Locke

Locke невиправний реаліст

Ой далеко не завжди. Наприклад (перше що спало на думку): 10 кар єгиптянам. Там якраз в більшості випадків були обтяжливі обставини. Чи приклад з праведним Йовом. Правда то ніби не Бог карав, а дозволив сатані, але все одно невинна людина постраждала з відома і зі згоди.

8. Levko

Levko Well-Known Member

Ви праві, люди котрі живуть своїм життям без Бога і не можуть знати нічого. Вони самі знають що є краще для них і як діяти.

Але людина, котра є народжена від Нього, живе з Христом вона чітко знає і усвідомлює все що з нею стається.
    Якщо благословіння, здоров"я успіх, то така людина дякує Йому.
    Якщо проблеми, недуга, біль, то вона не змиряється з тим і аж ніяк не дякує Богу за Його "милість", тому що знає що то не від Нього.
    Така людина чітко розуміє, що має боротьбу не з плоттю і кров"ю, а з владами і світоправителями цієї темряви, проти піднебесних духів злоби.
    Вона починає ще більше зміцнятися Господом і могутністю сили Його, зодягається в повну Божу зброю, щоб змогти протистояти проти хитрощів і атак диявольських. А саме:
    -підперезує стегна свої правдою,
    -зодягається у броню праведности,
    -взуває ноги в готовість Євангелії миру.
    -бере щита віри, яким може гасити всі огненні
    стріли лукавого.
    -бере шолома спасіння,
    -бере меча духовного, який є Слово Боже.

І в цьому всьому озброєнні протистоїть хворобі, чи болю, чи будь - яким іншим поганим обставинам!! І вкінці кінців перемагає!!!

П.С.
    Коли на мене, чи на моїх близьких навалюються якісь неприємності, чи хвороба я так і роблю як написав вище. Дуже сильно тримає мене цей уривок з Писання. Я перечитую його покілька разів на день (і не тільки це місце), приймаю його як ліки для свого духу. Приходить сила і перемомога від Господа!!!
    Еф.6
    10 Нарешті, мої брати, зміцняйтеся Господом та могутністю сили Його!
    11 Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських.
    12 Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби.
    13 Через це візьміть повну Божу зброю, щоб могли ви дати опір дня злого, і, все виконавши, витримати.
    14 Отже, стійте, підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведности,
    15 і взувши ноги в готовість Євангелії миру.
    16 А найбільш над усе візьміть щита віри, яким зможете погасити всі огненні стріли лукавого.
    17 Візьміть і шолома спасіння, і меча духовного, який є Слово Боже.

9. Svjato

Svjato Well-Known Member

тут цілком згоден :)

---------- Додано в 16:07 ---------- Попередній допис був написаний в 16:06 ----------

і запанувала людина над людиною на лихо собі...

---------- Додано в 16:08 ---------- Попередній допис був написаний в 16:07 ----------

В Біблії багато протиріч, але вченя Христа від цього не міняється...

---------- Додано в 16:09 ---------- Попередній допис був написаний в 16:08 ----------

Дякую. Ви відповіли самі те, що я мав на увазі...

---------- Додано в 16:14 ---------- Попередній допис був написаний в 16:09 ----------

Давайте не плутати бактерії з дияволом. Якщо дитина народжуєтся хвора - то така в нас медицина, або це кара батькам... (правда, чому має страждати дитина?) І далі...Погане дерево не може принести хорошого плоду. Якщо прокляття до сьомого коліна? То що? - залишається не народжувати... (Вибір Гітлера)
    Ці всі питання без відповіді так і залишаться... Як я недавно повів:

10. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Так та жінка - мати того сина - може вона саме так і намагається жити: не проклинає сина, не виганяє, не сприяє бездіяльністю тому щоб його посадили до тюрми (і скалічили там - фантазую), готова до миру а не до війни - єдине що вона робить не так, то це вважає що саме Бог допустив до неї ті проблеми що сталися/наказав її за те що недостатньо була озброєна Божою силою.

Насправді я не знаю як би слід було її вчинити в такій ситуації. Але не бачу як може зашкодити думка про те що все що стається у світі - то з Божої волі -яка винагороджує або карає (а не з Божої навпіл з диявольською), якщо все одно людина намагається дотримуватися всього Божого, живучи далі з проблемою.

11. Romko

Romko Дуже важлива персона

А я...віршами...

Ну не офтоп....

12. Nefesz

Nefesz Member

Цікаві роздуми знайшла у одному журналі і хочу поділитись з вами:
    «ЛЮДИНА, як і будь-яка інша тварина, не може бути господарем своєї долі»,— написав еволюціоніст Джон Ґрей. Автор численних книг Шмулі Ботеах у своєму «Посібнику з юдаїзму для розумної людини» виражає протилежний погляд. Він пише: «Людина — не тварина, і тому її доля завжди в її руках» («An Intelligent Person’s Guide to Judaism»).
    Одні поділяють думку Джона Ґрея і вірять, що доля людей залежить від сліпих сил природи. Інші ж вважають, що людина створена Богом і наділена здатністю визначати своє майбутнє.
    Дехто гадає, що майбутнє людини залежить від великомасштабних процесів у суспільстві. За словами Роя Ветерфорда, автора книжки «Значення детермінізму», «більшість людей у світі, а особливо це завжди стосувалося більшості жінок, не можуть нічого змінити у своєму житті з очевидних причин — гніту й експлуатації» («The Implications of Determinism»). Мрії багатьох людей про щасливе майбутнє зазнали краху через політичні зміни і збройні конфлікти.
    Завжди були люди, які почувалися безпорадними, вважаючи, що їхня доля залежить від надприродних сил. «Стародавні греки,— пише Шмулі Ботеах,— були впевнені у тім, що всі надії марні, оскільки людина не може змінити наперед визначену долю». Вони уявляли, що долю кожної людини вирішують примхливі богині. Ці богині нібито вирішували, коли людина помре і скільки лиха й страждання зазнає у житті.
    Віра в те, що доля людини залежить від надприродних сил, поширена і сьогодні. Наприклад, дуже багато людей вірить у кісмет, або фатум. На їхню думку, Бог наперед визначив наслідки усіх вчинків людей і час смерті кожного. Існує також вчення про долю, за яким Всемогутній Бог «кожній людині заздалегідь визначив спасіння або прокляття». Це вчення визнає чимало людей, що вважають себе християнами. «Вартова башта» 2005 15.1 с. 3–4
    А що думаєте ви? Чи ваша доля уже визначена силами, на які ви не маєте жодного впливу? Чи, може, є частка правди в словах англійського драматурга Вільяма Шекспіра: «Буває, що самі для себе долю ми творимо»? Чи хтось знає, що з цього приводу говориться в Біблії?

13. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Для мене все просто, як Божий день. Без усіляких досліджень. Наприклад людина рахує що сама керує своєю долею. В один момент вона вирішує змінити життя, кидає роботу бухгалтера і починає малювати картини. І радісна як слон із самої себе.

А насправді це просто в її долі так судилося - що вона вирішить змінити життя, кине роботу бухгалтера і почне малювати картини. Що може бути простіше?

А можливо й невіруючим суджено просто бути невіруючими. Такий задум.

14. Romko

Romko Дуже важлива персона

Ага..
    Шас "кузнєци свого щастя" і творці долі збіжацця...
    Шо побожні,шо атеїсти...вони тутка солідарно б"юцця п"ятками в груди...

15. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Хай збігаються:) Все що вони скажуть в цей момент - давно предопреділено на небесах ще до їх народження.

16. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

В Біблії чи в "башті"? Не плутайте...

17. Locke

Locke невиправний реаліст

Я все життя задавав собі питання: доля чи вибір? І постійно схилявся то в одну, то в іншу сторону. Але, як правило, вважав що і того і іншого є приблизно порівну. Але після жахливої трагедії з автобусом в Марганці схилився до одного: 99,9% - доля, решту вибір. Вибір - це яку ковбасу купити - дрогобицьку чи московську, який телеканал дивитися в даний час, і мабуть не більше. І хай хтось спробує сказати, що ці жертви автокатастрофи мали вибір. Хіба що заперечувати з "залізними" аргументами. Тези на кшалт, що вони матимуть життя вічне десь отам і то що з ними сталося є благо не приймаються.

18. Nefesz

Nefesz Member

«У той же час дехто з присутніх розповів йому про те, що сталося з галілеянами: як Пилат змішав кров цих людей з кров’ю їхніх жертв. На це Ісус сказав: «Чи ви думаєте, що ті галілеяни так постраждали тому, що були більшими грішниками, ніж інші галілеяни? Кажу вам, анітрохи. Але якщо не покаєтеся, то всі ви теж будете вигублені. А може, думаєте, що ті вісімнадцять, на котрихупала вежа в Сілоа́мі та вбила їх, були більшими винуватцями, ніж інші мешканці Єрусалима? Кажу вам, анітрохи. Та якщо ви не покаєтеся, то всі так само загинете»»(Луки 13:1-5). Ісус пояснив, що люди не застраховані від нещасть та несправедливості, але мають можливість своїми вчинками та життєвим вибором довести Богові, що гідні його схвалення та визволення від гріха і смерті, що панують над усіма.

19. majolika

majolika Well-Known Member

доля, це те, що передречено, заплановано. Ви вважаєте, що такі випадки є заплановані? Богом?
    Я теж задавалась тим питанням. Але не розумію, чому ви розглядаєте лише два варіанти - доля чи вибір. А випадок? Збіг обставин? Чи ви вважаєте, що усіх нас зверху смикають за ниточки?

Звичайно, людина залежна від усього, що її оточує. Вона не може вибирати бути дощу, чи снігу, бути їй здоровою, чи захворіти на рак.
    Але не можна применшувати значення особистого вибору у житті людини. Якщо людина пожинає плоди свого неправильного рішення або поганих вчинків, то хіба це така її доля?

20. Levko

Levko Well-Known Member

+100!
    -100!
    Нічого і ніякими нашими вчинками ми не можемо довести Богові, що гідні Його схвалення!

Абсурд!

Для чого тоді було Христу йти на смерть?

Християнин не доводить Богові свою праведність. Християнин - це людина, котра вірою прийняла на себе Христову праведність, чим і оправдовується перед Богом!!

п.с.
    перепрошую за різкість...

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)