Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

По Булгакову...

• Подобається Подобається x 3
  2. plastic

plastic Well-Known Member

Ніхто не помре раніше ніж Бог дасть на це згоду. Мій батько давно їхав в Москву на конференцію здається. Він ніколи не запізнювався. Але в той день запізнився на літак. А той літак розбився. Кількість наших днів від нас не залежить.
    Я вірю що Бог керує всім.

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

А самогубство як? Невже Бог керує теж?

4. Romko

Всім у Всесвіті керує Бог.
    тобі в церкві того не казали?

• Подобається Подобається x 1
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

В загальному - так.
    А у церкві казали, що Бог дав людині вільний вибір.

Бог не може спонукати іншу людину до вбивства, і одночасно заповідати: "не вбий". А потім ще карати ту людину за вбивство.
    А вбивства існують....

6. nikolas

nikolas Well-Known Member

Я переконаний шо у кожної людини є своя доля(хрест).У нас є тільки вибір,яким шляхом ми підемо.

• Подобається Подобається x 2
  7. Romko

8. Кохана

Кохана LuBimaya

Особисто я думаю, що в кожної людини вже все на роду написано... Ми думаємо про вибір лише тоді, коли щось з нами вже відбулось. "Чи був в мене вибір зробити інакше? Був. А чому я так не зробив?" Бо доля... Вже все вирішено за нас.

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну... двома шляхами одночасно ніколи не підеш.
    у людина нема наперед виробленої програми.
    якщо би людина мала закладено повністю всю програму, то:
    1. всі люди були б безгрішні.
    2 всю Біблію можна б було ігнорувати (бо для чого 10 заповідей, коли від людини ніц не залежить)
    3 всі ті заклики до любові, мораль ніц би не вартували
    4 люди б були роботами.(вбив - доля, згвавтував-доля, вкрав - доля і т.д.)

10. comanche

comanche знайшовся

Такий собі кальвінізм у наших рядах :)
    Я вірю, що доля людини є відома Богу, тільки по тій причині, що Йому все відомо, а не тому, що вона уже написана :) Наші рішення є виключно нашими, але наші рішення не захищають нас, а навпаки створюють нам певні наслідки. Що потім люди помилково трактують як долю :)

11. Кохана

Кохана LuBimaya

в кожного своє бачення й трактування даного питання....

12. meduzka

meduzka Member

Якщо вважати, що за тебе все вирішили, це просто виправдання власних помилок... Якщо ти, наприклад, алкоголік, без грошей, без дорогої машини - значить тобі не судилося...Як на мене - занадто просто. Звичайно, важче взяти відповідальність за власні вчинки.
    І я живу з думкою, що я сама керую власним життя, і мій вибір впливає на моє майбутнє. І від цього залежить навіть моя смерть (тобто - де, коли і яким чином).

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

от з тою думкою неповністю згоден.

14. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

І ми всі до цих пір були б в раю. Було б чудово. Тільки...
    Ми б не були людьми. Були б ще одним сортом тварин з запрограмованим мозком. Мене, до речі, це програмування тварин часто вражає. Наприклад, собака може прожити 5 років і не знати, що є таке поняття як річка чи озеро. Але коли зявляється потреба, то пливе так ніби все життя жив на воді. А людині треба для всього вчитися. Але без цього вона не була б людиною.

15. Romko

Найбільше,що мене вражає,це те,що "творцями долі" і моїми опонентами тут є і атеїсти і віруючі люди.
    Атеїсти - з ними все ясно..а "віруючі...
    Хм...впадло їм бути рабом Божим...

16. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ромку, ніхто з віруючих людей вам свідомо не опонує. Зло нас постійно атакує. В тій чи іншій формі. Чому? Важко сказати. Ось тут ніякі теорії нічого до кінця пояснити не можуть.
    Думаю, головне - це наша відповідь цьому злу. Я знаю вашу особисту ситуацію, і можете мені повірити, я іноді буваю вражений вашим терпінням, вашою посвятою сімї, вашою самопожертвою.
    Я не впевнений, щоб я робив би на вашому місці.
    І це приклад, яка відповідь повинна бути на атаку злих сил. Ось це наш вибір. На жаль, наша доля не є в наших руках. І ми безсилі щось тут змінити. Хіба довіритися тим Силам, які в змозі нам допомогти.

17. Radistka

Radistka Rändaj

Можливо повторюся ... , але вважаю, що саме характер людини творить її долю. Причому настільки сильний його вплив, що можна поставити між ними знак тотожності. Це добре видно з літературних творів - можна прослідкувати характер персонажів і їх долю. Як у класика - "Посієш характер - пожнеш долю". Все під силу людині з характером, все у її руках - не можеш змінити світ, зміниш відношення до нього.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хто ж винуватий, що ти вважаєш, що Бог контролює кожен наш рух, а потім ще й до того карає за гріхи?

19. Romko

Не контролює.
    Є.
    Кожним рухом.
    Кожною подією.
    Ми частка того,що називаєм Всесвітом.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

а потім карає? Сам Бог робить, а людину карає за зроблене, так?

а де твій аватар? :)