Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

В тому й справа,що не я...
    доля...
    Просто вже байдуже...просвітку нема...і вибору теж...
    Можливо для когось він є...для мене..нема...

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

кажу - ставиш сам собі мат...

Купив недавно книжечку "Іспит сумління", тож приведу цитату з першої сторінки спеціально для тебе:

"Правдиве навернення розпочинається з того, що людина бачить присутній безлад у її душі, її бажаннях та уподобаннях. Людина бачить, як гріх руйнує її життя, приносячи біль, страждання і навіть смерть. І якщо ми віднайдемо звязок між гріхом і нашими стражданнями і не будемо називати біль від наших пристрастрей і лихих звичок хрестом, покладеним на наші ремена самим Богом, тоді ми справді перебуваємо напочатку нашого шляху навернення".

3. Romko

Я не настільки християнин,щоб дякувати Богу за те,що комусь гірше,як мені. І нема в мені гордині,щоб я вважав себе в стані змінити те,чого змінити не можу. І прожив достатньо,щоб усвідомити хто я на цім світі. І робитиму все,що в моїх силах,доки мені вистарчить сил. Але називати це все Божою ласкою і тішитись...ні...я не мазохіст....

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не чув, щоб християни дякували Богу, що комусь гірше. Сам придумав, чи нашіпнув хто?

5. Romko

Не бачу сенсу тебе,чи будь-кого в чомусь переконувати. В кожного СВОЯ доля,в кожного СВІЙ хрест і перед кожним,рано,чи пізно постає СВОЯ стіна. Все жорстко детерміновано. Але це моя думка...впевненість... Ліпше послухай Макарєвича. Він на общєпонятном співає....може зрозумієш...

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Когось - може й не варто, а себе?
    Стіна стає не перед кожним. Хто живе у Бозі, той немає стіни.
    Та й взагалі, життя набагато складніше, щоб керуватися піснями Макаревича.

7. Romko

Він має рацію... Ти думаєш,що можеш змінити долю,я думаю,що не можу....зійдем ми з того поїзда...і...

8. Igel

Igel Active Member

Вставлю п"ять копійок.

Колись почув одну філософську теорію (радше гіпотезу) про "долю", прийняв її, бо добра вона.

Отже, слід розрізняти "долю" і "судьбу" (є в українській філософії таке слово, не сперечайтесь).
    Судьба - це те, що нам "написано", чого ми уникнути неможемо.
    Доля - це те, що ми "уриваємо" (уділяємо) в судьби. Таким чином долю ми творимо самі за допомогою свободи вибору.
    Щоб легше було сприйняти, наведу аналогію. Наприклад, мені потрібно прибути до Києва - це судьба. Але вибір маршруту і транспорту за мною - це доля.
    Вважаю, що це дуже правильна ідея, котра пояснює, чому ми можемо впливати на дещо, але не на все.

9. Romko

Упять компроміс... А я все ж вважаю,що випадковостей нема ніяких. І вибір транспорту,і вибір маршруту,і вибір місця призначення - це доля,якої нам не уникнути. І підем ми лиш тою дорогою,яку вкаже нам доля. І наші роздуми,сумніви,метання - це теж ДОЛЯ.

10. ovod

ovod Well-Known Member

а хто керує нашою долею - Бог?
    Тоді він єдиний гравець на полі життя, крім нього немає нікого. І сатана також він.

• Подобається Подобається x 1
  11. Мих

Мих Дуже важлива персона

То чого ти наших політиків так не любиш? Все, що вони робить - то доля, нє? Чи ти любиш лиш свою долю, а інших не поважаєш?

12. Romko

А я про що все тлумачу? Хто створив Всесвіт,Метаалактики,Галактики,зірки,планети,біосфери...тотих...хомо,нарешті? Хто створив ангелів? Хто створив антипка? Чи,як правдиві християни Ви рівняєте Бога і Його творіння?

13. ovod

ovod Well-Known Member

для чого? просто так?
    Получається ми просто спостерігаємо як Бог грає в шахмати, де фігури люди.
    Чи ми як частинки Бога, робимо свій вибір, при цьому здійснюючи його вибір?
    Чи все вже здійснено і він просто переглядає фільм?

тобто що Бог це не те що він створив? Чи не тільки те що він створив?
    В чому поміщається те, що містить все?

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ром, ти про себе не зависокої думки, якщо думаєш, що робиш все так, як Бог хоче?

15. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Доречі ваш допис виявився 666. Цікаво щоб це мало би значити?:haha:

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

про те, що я виявив справу нечистого.:haha:

17. Romko

звичайно,що все роблю,як Він хоче..
    І тягну малу..з останніх сил..і все решта...
    На то Божа Воля...

18. Alex L

Alex L Active Member

Ага. А дорогу закритими очима можна переходити. Чому? Якщо доля вмерти на тій дорозі, то дивись-недивись всеодно помреш, а якшо доля вмерти потім десь в іншому місці, то можна і не дивитись. Долю ж не обійти. :haha:

• Подобається Подобається x 1
  19. Romko

А ви маєте в тому сумнів? І тисячі жертв автокатастроф,всі,як один їхали з зав'язаними очима? Тисячі жертв нещасних випадків свідомо робили свій крок назустріч смерті?

Останнє редагування модератором: 27 гру 2009
  20. Зануда

Зануда така зануда

Не всі. Але багато хто спровокував ті нещасні випадки власною дурістю і відчуттям вседозволеності. Ніхто не змушує п"яного сідати за кермо - є таксі, ніхто не штовхає на дорогу в непризначеному для пішоходів місці. але ж всі спішать. А ПДР мабуть для лохів написані, бо мажори на крутих тачках вважають, що в них свої правила і через них гинуть люди і вони самі гинуть, а вистарчить просто доттримуватись ПДР. Та про то можна багато писати, але толку?

а де твій аватар? :)