Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

А что Вы хотите услышать? Что всё предопределено и не стоит трепыхаться? Или человек сам себе творец? Просто жить не пробовали?По совести или по заповедям,это кто как называет

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Наше "трепыханье" теж "предопределено"...
    Так що живімо...
    І будьте спокійні.
    Якщо маєте згоріти - точно не втопитесь.

3. Arthur

Arthur Well-Known Member

Я би все ж таки розділив, є речі, які залежать від людини, наприклад, написати повідомлення на форумі чи ні, подивитись телевізор чи ні, їсти чи ні і т.д. А є такі, які відбуваються з Божої волі, наприклад, людина не встигла на літак, а літак потім розбився, або навпаки – дуже не хотіла летіти літаком, щось відчувала, а потім таки полетіла і загинула.

4. Зануда

Зануда така зануда

Це називається Боже Провидіння.

5. Locke

Locke невиправний реаліст

В житті є потрохи всього: трохи долі і трохи вибору. Наприклад: якщо людина вирішила перебігти дорогу на червоне світло і потрапила під машину - це вибір, бо ти повинен був передбачити що можеш і не встринути перебігти. Якщо людина йшла по вулиці, а з даху впала цегла на голову - це, безумовно, доля.

• Подобається Подобається x 1
  6. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Якщо людина йшла по вулиці, а з даху впала цегла на голову - це, безумовно, доля.[/QUOTE]

Ні, це не доля, а як кажуть поліцаї - нещасний ВИПАДОК.
    Звичайна випадковість, прост людина опинилась не в тому місці і не в той час.

7. Romko

І то каже..хм...віруюча людина...:sad:
    О TEMPORA, О MORES!:ireful1:

8. ABDURAKHMAN

ВСЕ ВИРІШУЄ ВИПАДОК!

9. Romko

А Гагарін Бога не видів.
    Чули,знаєм...
    Коли впаде цегла на голову,згадаєте...якщо встигнете...

10. Зануда

Зануда така зануда

Це порушення техніки безпеки на виробництві і "стаття" + компенсація постраждалому etc.

В одного все запрограмоване, в іншого випадкове - "інтєрєсно живьотє таваріщі" (с)

11. ABDURAKHMAN

Життя - цікава річ, хоч як не крути.

Коли впаде цегла на голову,згадаєте...якщо встигнете...[/QUOTE]

Цегла - це досить таки банально, зараз найбільш актуально це щурячий грип. Не чули? А знайте!

Останнє редагування модератором: 8 гру 2009
  12. Romko

Я ж не Бог...:nea:
    Якщо судилось Вам померти від щурячого грипу...та чи я маю щось проти?:dntknw:

13. Оленa

Оленa Well-Known Member

Щодо долі і вибору є хороший біблійний приклад:

1. І було слово Господнє до Йони, Аміттаєвого сина, таке:
    2. Устань, іди до Ніневії, великого міста, і проповідуй проти нього, бо їхнє зло прийшло перед лице Моє.
    3. І встав Йона, щоб утекти до Таршішу з-перед Господнього лиця. І зійшов він до Яфи, і знайшов корабля, що йшов до Таршішу, і дав заплату його, і ввійшов у нього, щоб відплисти з ними до Таршішу з-перед Господнього лиця.
    4. А Господь кинув сильного вітра на море, і знялася на морі велика буря, і вже думали, що корабель буде розбитий.
    5. І налякалися моряки, і кликали кожен до своїх богів, і викидали ті речі, що були на кораблі, до моря, щоб полегшити себе. А Йона зійшов до споду корабля, і ліг, і заснув.
    14. І вони кликнули до Господа та й сказали: О Господи, нехай же не згинемо ми за душу цього чоловіка, і не давай на нас неповинної крови, бо Ти, Господи, чиниш, як бажаєш!
    15. І підняли вони Йону, і кинули його до моря, і спинилося море від своєї лютости.
    17. І призначив Господь велику рибу, щоб вона проковтнула Йону. І був Йона в середині цієї риби три дні та три ночі.
    1.І молився Йона до Господа, Бога свого, з утроби тієї риби.
    10.І Господь звелів рибі, і вона викинула Йону на суходіл.
    1. І було Господнє слово до Йони вдруге таке:
    2. Устань, іди до Ніневії, великого міста, і проповідуй на нього те слово, що Я говорив був тобі!
    6. І дійшло це слово до царя Ніневії, і він устав зо свого трону, і скинув плаща свого з себе, і покрився веретою, та й сів на попелі.
    7. І він звелів кликнути й сказати в Ніневії з наказу царя та його вельмож, говорячи: Нехай не покуштують нічого ані людина, ані худоба, худоба велика чи худоба дрібна, нехай вони не пасуться, і нехай не п'ють води!
    8. І нехай покриваються веретами та людина й та худоба, і нехай сильно кличуть до Бога, і нехай кожен зверне з своєї дороги та від насильства, що в їхніх руках.
    9. Хто знає, може Бог обернеться й пожалує, і відвернеться з жару гніву Свого, і ми не погинемо!
    10. І побачив Бог їхні вчинки, що звернули зо своєї злої дороги, і пожалував Бог щодо того лиха, про яке говорив, що їм учинить, і не вчинив.

Отож цар Ніневії зробив вірний вибір і змінив долю.

14. ABDURAKHMAN

Ну по великому рахунку всі грішники що не покаються будуть знищені. А що до долі ніневітян, то вони самі вирішили яким шляхом йтимуть, дорогою спасіння чи погибілі. Бо більший гріх тій людині що знає але не чинить, ніж тій що незнає. Бо душа що грішить буде знищена. А це є справедлива відплата за гріхи.

15. Saszko

Saszko Well-Known Member

пРикольне слово "відплата":)

16. Romko

17. Оленa

Оленa Well-Known Member

Ой дайте здогадаюсь якої це ви літератури начитались!
    Невже свідків Єгови? ;)

18. ABDURAKHMAN

Ні, в я використовую Біблія. А вас це дивує? Чи можливо ви думаєте що Бог міг би записати в долі одній - бути вбивцею, іншій - злодієм, а ще іншій бути праведним. Ніхто не народжується злодієм чи душогубом, але ними стають в силу обставин. Біблія каже, що Бог це Справедливість. Подумайте...

Останнє редагування модератором: 11 гру 2009
  19. Зануда

Зануда така зануда

Розшифруйте, бо я таки не вловлюю ходу ваших думок. Ви маєте на увазі, що справедливий Бог вирішив, що хтось в процесі життя стане вбивцею? Чи як?

20. ABDURAKHMAN

Ні, я взагалі заперечую існування долі, а попередній мій допис містить іронічні висловлювання що до 'справедливісті'. Яка ж може бути справедливість коли наша доля відома ще до нашого народження. А впроцесі життя, людина сама вибирає ким їй бути і що робити. Бог тут ні до чого, людина сама робить свій ВИБІР.

а де твій аватар? :)