Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. ТарасК

ТарасК Well-Known Member

Відповідь: Доля чи вибір?

Коли людина говорить: Ай, така моя доля. З цих слів, я можу зрозуміти, що в кожного доля є вже наперед визначена і її неможливо змінити. Але ж це не так. Я можу припустити, що таке може говорити лише не християнин. Бо доля для християн є одна - бути святим. Тому ми повинні бути святими. Ми є вільними і це бачимо, що Господь нам нічого не нав"язує, а пропонує.

• Подобається Подобається x 2
  2. шахрай

шахрай Well-Known Member

Судьба неотвратима.
    Хотя,по-моему есть коридор судьбы.

3. vanilia

vanilia Well-Known Member

Не дарма Бог людині дав розум і свобідну волю. Доля долею, але ми самі "ковалі" своєї долі здебільшого.

4. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

хотілося б мені думати, що всі мої здобутки в житті, реалізовані шанси, уникнуті небезпеки і т.п. то результат мого вільного вибору і того, що я така розумна
    але то не так
    якби Бог таку долю не дав, то й не знаю як би було
    скільки раз ловила себе на думці, що могло скластися все інакше, або не так добре, але якось "пронесло" або просто пощастило використати якийсь шанс, не втратити людину тощо...
    таки є доля
    але і вибір є, бо якщо сидіти склавши руки, то навряд чи багато добра в житті буде
    думаю, що Бог всім якусь долю дає, доля дає різні можливості, а вже чи користатися ними - то на власний вибір
    хоча іноді буває, що хоч сиди і нічого не роби або роби що хочеш і як хочеш, а що має бути, того не минути
    але частіше як нічого не зробиш, то нічого не отримаєш, це як в тій притчі про човен, який Бог послав при повені чоловіка врятувати, а він в нього не сів, бо все на інше надіявся поки не втонув

• Подобається Подобається x 3
  5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Християни у долю не вірять, як не вірять у збіги обставин та випадковості.
    Коли приймаю важливі рішення, то завжди прошу про мудре рішення в Бога. Він їх за мене не приймає, ані не робить, Він просто підказує, що краще для мене. :)

• Подобається Подобається x 4
  6. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

На мою думку і одне і друге разом. Пропорція співідношення двох в кожної людини різна. Є(були) особистості в яких вільного вибору було мало. В інших більше. Незабувайте також що це співвідношення постійно коливається і змінюється. Також на Вас впливають долі і вибори інших людей і цілих народів. Вгадати і передбачити це співвідношення практично неможливо. Якщо можливо то тільки в дужє обмежених мірках.

Згадався кримінальний випадок у Львові перелому тисячоліття. Тоді одне чудо помстилось на кобіті (за грошей) і зарізало її і її двох дітей. Молодшій наскільки я памятаю було кілька років. Тут я до того що ця дитина немала ніякого вибору та і доля її і життя не дуже встигли навіть початись.

• Подобається Подобається x 6
  7. Гелена

а мені деколи здається, що Бог сам помагає...
    буває, що довго якесь рішення прийняти не можу або прийняла б неправильне, а все якось саме по собі за той час добре складається, ніби просто Бог поміг
    не знаю як це назвати, але деколи так відчуваю
    може то доля, може то просто Бог так дав, якщо чесно, навіть не знаю

п.с. але є гарний вислів про долю: "доля веде сильних і тягне слабких"
    думаю когось частіше веде, когось частіше тягне, але все однаково не буває :)

8. Liliyah Romanova

;)

9. Гелена

значить я не християнка...

думала я, думала...
    не знаю чи то Бог, чи доля, чи просто везіння, чи збіг обставин
    але точно не завжди собі сама людина вибирає і не завжди сама своїм життям керує :)

• Подобається Подобається x 1
  10. Liliyah Romanova

Так і є. :)
    Значить, християнка? ;)

Додано через 1 хвилину
    Я так собі подумала: який же Бог все-таки злий та жорстокий. Таку долю дівчинці накреслив. Ні секунди менше. І вибору їй ніякого не дав. Ніц не дав. То ж треба!

11. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ви це без смайлика? :) Виж знаєте я не християнин і вашого бога не вірю. ;) Деякі боги справді дуже злі і жорстокі. Ваш належить до цеї категорії? :)

Боги до долі цієї дитини відношення не мали. Доля і вибір її матері а також їх вбивці - мали. Як і впевненний багато ще чого іншого. Я цю справу знаю бо коли вона трапилась і велось слідство я бачив одного із слідчих цеї справи кожного вечора. Але в той же час я був зайнятий чимсь більш для себе важливим. Тому всіх подробиць цеї сімї і їх вбивці не знаю. Судити не можу. Але який вибір могла мати ця дитина (властиво немовля), суто теоретично, не розумію. Поясність будьласка? Тільки без цитування з різних реліґійних текстів або Афінських традицій храму Деметри.

Додано через 2 години 38 хвилин
    Ну і як результат за 2000 років. Скільки було святих. :) Можливо краще попробувати бути трохи кращим чим свиня? Повірте був би великий прогрес для людства. :) Це Вам моє поздоровлення до католицького Різдва. :) Серед християн за своє життя зустрів тільки одного святого о.Клюса (хто знає той буде знати). Зате зустрів занадто багато святіших від Папи Римського(Я.П.ІІ) і Марії Терези разом взятих. Але тільки на словах звичайно. Це як старі цьоці - "цнотливі дивчєта" які мають одну тему для розмови: вихваляння своєї цноти ("дуже цнотливо"). Але врешті різдво сьогодні; щиро вітаю Вас з Вашою Святісьтю. :)

Додано через 2 години 50 хвилин
    !

Для пана духтора, за моєю реліґією лікарі, злодії, аферисти, митники і торгаші (бізнесмени, я належу до останньої категорії) поклоняються одному богу; з католицьким Різдвом Вас і з майбутнім святом Меркурія. :)

12. Liliyah Romanova

Тобто, по-вашому, все мало скластися саме так і не інакше?
    Я то без смайлика написала, бо відповідних смайликів нема.

13. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Я не знаю, я не Бог. Я навіть всіх деталей не знаю. Мало скластись? Не знаю. Але склалось. Можна довго думати, але хто має відповідь? Є речі які пояснити не можливо... Я лишаю їх там.
    В відношенні цеї дитини; вона нічого не вирішувала, вирішено було за неї.

14. Romko

Romko Дуже важлива персона

Все ж таки від нас залежить дуже мало.Звичайно,що кожна людина в тій,чи іншій ситуації має вибір:зрадити,чи ні,залишитися людиною,чи ні.
    А обставини,на жаль від нас не залежать.І ніхто не в силі передбачити,що станеться,якщо от на тому перехрестю ти звернеш наліво,а не направо...Тим більше,якщо вибір спонтанний і буденний.
    А часом буває,що від такого вибору залежить все життя.Чи смерть...

15. ТарасК

ТарасК Well-Known Member

Але ти все ж таки вибираєш!!! Ти за своїм покликанням мав би обрати щось добре, але не завжди таки щось добре обирають люди. Від нас залежить дуже багато.

Додано через 4 хвилини
    Багато!!!! Можливо краще ставати святими, а не дивитися на свиню? Кожна людина обирає ким їй бути і до кого прирівнюватись: комусь до свині, а комусь є бажання іти за тим покликанням яке отримав у святій Тайні Хрещення!!!

16. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Справді? Не вірю. :)

Деколи ті хто дивляться за свиньми стають святими а ті що хочуть стати святими навпаки. :)

17. Liliyah Romanova

Бачите, ви кажете, що відповідей нема, але ви їх даєте. ;)
    Часом є такі речі, що рятують нам життя. Прості буденні речі, але скільки вони важать.
    Вже колись писала про цей випадок.
    Моя вчителька з мови якось готувалася до свят і з перевтоми, коли йшла спати, забула вимкнути чайника. Чайник закипів, вода залила вогонь, пішов газ... І раптом десь коло 1 ночі задзвонив телефон. Хтось помилився номером. Але це врятувало життя усім в тій хаті. Просто випадковий дзвінок.

18. ТарасК

ТарасК Well-Known Member

Ті хто хочуть ставати святими, повинні дивитися на Христа, який є прикладом святості. Він сказав нам: будьте такі як я

Додано через 2 хвилини
    Апостол Тома так само не вірив, що Христос коли Воскрес приходив до апостолів вбудинок де вони всі сиділи

19. Romko

Romko Дуже важлива персона

Також не було вибору.
    "Батько мй небеснй, нехай мине мене чаша ця!"

20. ТарасК

ТарасК Well-Known Member

Найголовніше, що прийняття волі батька з покорою: Нехай буде воля Твоя, а не Моя

а де твій аватар? :)