Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

ага, інша думка - зразу офтоп... тоді німа варіантів...

виходить твій дідо міг би і здатися, але то був б офтоп.:haha:

3. Romko

хтось другий міг би мати вибір...
    Але таких знищили...

4. Мирося

Мирося Well-Known Member

Мих, розумієте в чому справа, у них в роду не здаються :), тому ви даремно вжили слово "здавайся". Тепер він підірветься, а не здасться.

А якщо серйозно, то кожній людині, яка хоч трохи вміє логічно мислити, видно, що в тій ситуації вибір був. У людини була мотивація - щоб не здатися в полон, була дуже сильна воля прийняти рішення, яке вирішувало долі свою та інших. Переконана, що той чоловік ні на хвильку не сумнівався у тому, що від нього таки багато залежить!

Проте... як я вже говорила, тут є місце для парадоксальності, як і завжди, коли йдеться про закони життя: така впевненість йому була дана ;)

Romko, а ще на мою думку, це був не зовсім суїцид. В Японії, наприклад, харакірі входить у кодекс честі бійця.

5. Romko

тільки що була мама..трохи поговорили..
    Скажім..
    В нього був вибір (хм?..) емігрувати на Захід...
    Але...коли все було спаковано...почулася стрілянина...
    І він залишився...
    "Мої хлопці гинуть..я їх не залишу..."
    Вибору не існувало...
    Таким він був...і ТАК МАЛО БУТИ

6. Мирося

Мирося Well-Known Member

Тобто він не зміг вже фізично виїхати, коли почалась стрілянина, чи не поїхав свідомо, тому що "хлопці гинуть"?

7. Romko

Свідомо...такий він був... Я впевнений в тому,що доля це сукупність наших думок...вчинків...відчуттів,від народження,які зробили нас тим,ким ми є... І тому вибору не існуе апріорі. Ми поступим в той,чи інший момент,як буде диктувати нам наше ЄСТВО,наш СТАН,збіг обставин,що має місце в ТОЙ МОМЕНТ.І,все...а вся оця СУКУПНІСТЬ(ДОЛЯ) відома лиш ЙОМУ.

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

а яке ваше відношення до зрадників?
    вони ж не винуваті, доля, нє?

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

ага.. то вже не Бог, а "наші".

Ромко, по моєму ти заплутався .

• Подобається Подобається x 1
  10. Romko

Почитай пост вище...там написано...буквами...то такі чорненькі жучки...вони неоднакові...

11. Мирося

Мирося Well-Known Member

Значить він стояв перед вибором і далі немає смислу сперечатися.

Ні, Мих, він не заплутався, він щойно висловив дуже мудру річ. Зміст такий: вибір і існує, і не існує одночасно. Це правильно. Правильно й те, що вибір робиться нами не завжди одномоментно - деякі ситуації, в які ми потрапляємо, залежать від того, які ми є, від того, що думали й відчували раніше. Людина усвідомлює себе, насамперед, в матеріальному світі, де є причинно-наслідкові зв"язки, минуле і майбутнє. Але є також інша площина - абсолют. Тільки Romko сприймає, наскільки я зрозуміла, такий розклад речей винятково як щось зле у відношенні людини і ніяк не хоче поглянути на це оптимістично (доля веде не лише до трагедій, а й до щастя, хіба не так?). Та змальована ним ситуація справді дуже й дуже трагічна. Деякі події у житті можуть пригнічувати людину і надовго позбавляти оптимітичного настрою. Це зрозуміло. Однак...

12. Romko

Існує така народна мудрість: "Без Бога ні до порога",яку,чомусь ніяк не можуть сприйняти люди,що вважають себе такими побожними,до краю...заперечуючи своїми словами слова СП: Я Є АЛЬФА І ОМЕГА,початок і кінець"... А я кажу,що всі наші метання,думки,вчинки(кожного з нас) сплановані і відомі Йому. Абсолюту...Творцю Неба і Землі,всього видимого і невидимого... Для декого це навіть приниження...хм..."Я не робот!"..."Я не опустив руки!!!"

13. Ярик

Ярик Well-Known Member

Я думаю, що це камінь в мій город ... На це я вже відповідав, що не рахую це приниженням.

А де тут заперечення того що нема вибору ?
    Повторюсь "Як би я хотів , щоб це було запрограмовано НИМ. Нажаль ВІН нам ДУРНИМ дав право ВИБИРАТИ" .

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Нє.... ну який герой твій дідо? він, як робот, зробив те, що було написано. Чим він відрізняється від зрадника, що здав своїх? Тому ж зраднику було теж написано, хіба він винен?

мова абсурду....

15. Romko

Зновж таки,почитай мій допис вище....

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хто сказав?
    І як та народна мудрість підтверджує твоє чи спростовую моє?
    Ніяк.

17. Romko

Твоя думка має право на існування...як і моя...як має право на існування будь-що...що ІСНУЄ. Бо,що не має прав на існування...знищується НИМ...І,невідомо,чому і за що... Нам невідомо. Ми можем лиш припускати... Ще згадався один момент...ілюстраціею до якого можуть бути слова з одного вЕршика: "Нечеловеческая сила...в одно мгновенья всех калеча...".Є в мене один товариш,який був в Спітаку,в час землетрусу...Дуже...дуже мало часу потрібно було,щоб сотні людей перетворились в прах...Старих...молодих...дітей...ще вчора жили,ходили,надіялись,мріяли...хм...мали вибір...де вони...

18. Ярик

Ярик Well-Known Member

Якщо вже звертатись до СВЯТОГО ПИСЬМА, то хтось теж заперечує своїми переконаннями Його.
    "Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло."
    "І сказав Господь Бог: Ось став чоловік, немов один із Нас, щоб знати добро й зло. А тепер коли б не простяг він своєї руки, і не взяв з дерева життя, і щоб він не з'їв, і не жив повік віку." Судячи з цих сдів, то чи не мали Адам і Эва вибору? Мали, але зробили свій вибір. І ось результат, це наше життя. Знаєми ми тепер і добро і зло.

19. Romko

Це не був ЙОГО задум?

20. Ярик

Ярик Well-Known Member

Не мам це вирішувати, чи це Його задум чи ні. Не пише Там про це. Там пише про те, що ми зробили свій вибір, всупереч Йому. Чому ви вирішуєте, що знаєте Його думки?
    Я впевнений в тому, що не Він робить з нас віруючих, чи грішників. А ми самі себе такими робимо.
    Ось ще :
    "І зіпсулась земля перед Божим лицем, і наповнилась земля насильством.
    І бачив Бог землю, і ось зіпсулась вона, кожне бо тіло зіпсуло дорогу свою на землі.
    І промовив Господь до Ноя: Прийшов кінець кожному тілу перед лицем Моїм, бо наповнилась земля насильством від них. І ось Я винищу їх із землі."

Останнє редагування: 14 сер 2009
а де твій аватар? :)