Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. night

night Well-Known Member

Напевне так воно і є. Для прикладу літак який розбився і на який спізнились чоловік і дружина.Чоловік мав жити і тому спізнився а для жінки була приготовлена інша доля. І вона розбилась на машині на наступний день. Або коли падає літак і виживає лише одна людина яка ще не виконала свою місію на землі.

2. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

це може бути збігом обставин і шукати пояснень цьому марно

3. Romko

Romko Дуже важлива персона

хм..
    ти в курсі за мого діда...
    Звичайний вбивця...
    Стількох дітей посиротив...
    А я його маю за героя..
    І не лише я...

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

сам Бог написав "не вбий", але приготував долю, що людина вб"є, ну а потім ще й судитиме за порушення заповіді.

цікаве умозаключєніє... головне "прадиве".

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

не в курсі.
    для Бога немає значення хто кого і за кого має. Там своя мірка, без пафосу і героїзму. Хоча, думаю, і вбивці можуть бути виправдані. Все залежить від випадку і ситуації.

• Подобається Подобається x 2
  6. Romko

Провідник УПА.
    Вириваючись з оточення,щоб не здатися в полон підірвав ящик з боєприпасами...
    Хм..ще й суїцид...

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

прийшов бандерівець на сповідь і каже:
    отче, я згрішив, я на минулому тижні вбив трьох москалів.
    священик:
    -сину мій, на сповіді слід говорити про гріхи, а не про подвиги.

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

ти вважаєш його героєм? чому?

9. Romko

звичайно вважаю...
    чому?
    ну ти й спитав...:nea:
    Васі МТ би’м не здивувався...:scratch_one-s_head:

10. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Те люди, — замечает историк Полибий, — которые, по природной ли ограниченности, или по невежеству, или, наконец, по легкомыслию, не в состоянии постигнуть в каком-либо событии всех случайностей, причин и отношений, почитают богов и судьбу виновниками того, что было достигнуто проницательностью, расчётом и предусмотрительностью»

«Я признаю, что не от нас зависит родиться с острым умом или тупым, сильным или слабым. Но тот, кто из этого сделает вывод, что не в нашей воле даже сидеть или гулять, тот не видит, что за чем следует. Пусть верно, что рождение людей, талантливых или тугодумов, крепких или слабых, вызвано предшествующими причинами, из этого не следует, что даже то, что они сели или пошли гулять, или делают что-то, тоже предопределено и предустановлено изначальными причинами. … Если пороки могут произойти от естественных причин, то их искоренение и полное уничтожение — так, чтобы тот самый человек, который был склонен к таким порокам, полностью от них избавился, — зависят уже не от природных причин, а от нашей воли, старания, упражнения (disciplina); и все эти вещи потеряют всякое значение, если на основании дивинации подтвердятся сила и природа судьбы»

М. Т. Цицерон «О судьбе» http://ancientrome.ru/antlitr/cicero/phil/fato-f.htm

• Подобається Подобається x 1
  11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну от... ти сам собі суперечиш.
    Якщо слідувати тОму, що від людини нічого не залежить, то який він герой? У нього просто не було виходу - така доля. Він поступив так, як було записано.

Інша справа, якщо він мав вибір. Здатися наприклад і працювати на нквд, але вибрав - підірватися і не здатися.

Тобто він герой, але при умові, якщо він мав вибір і зробив так, як хотів зробити.
    І він НЕ герой, якщо у нього не було вибору.

12. Мирося

Мирося Well-Known Member

Хм, хитро! От Romko й попався :)

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ага, Ромко, здавайся!

14. консультант

консультант Дуже важлива персона

Доля - це події, які стаються в житті людини через відсутность можливості їх передбачити, запобігти, чи прискорити. Вибір - це свідоме прийняття рішення після попереднього аналізу його доцільності. Якщо вас перестрів грабіжник або гвалтвник - це доля. Вбити його, чи залишити живим - ваш вибір!:)

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

якщо ви вбили гвалтівника - це його доля.:haha::haha::haha:

16. консультант

консультант Дуже важлива персона

:haha: Ні, Мих, це його вибір. Він міг передбачити той момент, що жертва чинитиме опір і навіть може бути озброєна. Значить знав на що йшов.:)

17. Romko

Ну ти даєш...:nea:
    Який тут може бути вибір?
    Знищити побільше ворогів..і все...:dntknw:

Хоч я і не вуйко Хайяма,але’м процитую...себе...

І тут
    Миху...як воно...навіяв?
    А тут Хайям

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

а я думав, що твій дідо - герой, а ти переконуєш, що від нього нічого не залежало.

19. Romko

я кажу,що вибору ніякого не було...
    Побільше енкаведистів на той світ відправити...
    А там набагато більше було...:dntknw:

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

1)здатися.
    2) погодитися на співпрацю.

а де твій аватар? :)