Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. шахрай

шахрай Well-Known Member

Є просто коридор долі.
    Людина має вибір в межах цього коридору.А ось коридор формують вищі за людей сили

2. D.M.

D.M. Well-Known Member

Стукає по голові не ця проблема, а просто несприятливі події.

Якщо наявність у людини вільного вибору Ви хочете розуміти так, що людині вдається зробити абсолютно все те, що вона збирається зробити, то, безперечно, в цьому розумінні вільного вибору нема, бо час від часу виходить не те, що хочеш. Ну, то й що?

3. Fireball

Fireball Well-Known Member

Давайте так: Ваші бажання та дії є передумовленими деякими попередніми подіями та явищами у світі, на які Ви не здатні впливати та які відбулися задовго до Вашого ж народження.
    Це значить, що абсолютно вільного вибору в Вас не має, все має причину.

4. D.M.

D.M. Well-Known Member

Згоден. Але якщо, посилаючись на це, заперечувати вольовий вибір, то взагалі неясно, що ми розуміємо під цим вибором. Його тоді просто автоматично не існує. І наше заперечення набуває тавтологічного характеру.

До речі, я ще люблю, посилаючися на такі міркування, звертати увагу на те, що злочинці не винні, що вони злочинці: вони не вибирали, з якими психічними властивостями народитись. Чи не означає це, що злочинців не треба карати? А карати треба, бо наявність покарань зменшує кількість тих, хто, відповідно до своїх психічних властивостей, наважується скоїти злочин.

5. Fireball

Кожен з нас живе у своєму суб'єктивному світі, де він - цар. Може, навіть, контролює погоду та припливи :)
    Якщо не вдаватися в містику, то кожна наша думка має цілком фізичну основу, а тому передумовлена процесами в нашому організмі, навколо нього і так дальше. Ми не можемо щось зробити "не так", як маємо.

Хоча, це все дуже якесь дивне :wacko:

Може вони й не винні та не могли начебто нічого змінити. Але той світ, який вони в собі несли - також злочинний та його необхідно стримувати. Тим самим створюється вплив на майбутнє. Хоча, як на нього можна впливати, коли все у своїй колії? :wacko:

Мені завжди подібні теорії, коли їх необхідно одночасно засунути в голову, викликають дивне відчуття. Треба якось подумати більше :)

6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Є така народна мудрість:"Чоловік мислить а Бог креслить"...
    Підтвердженнь їй повно..і на кожному кроці...

7. Jiliana

Jiliana Well-Known Member

Я не только поступаю в соответствии с тем, что я есть, но и становлюсь в соответствии с тем, как я поступаю.
    Франклин
    тоже мудрость

8. Fireball

Точно так и есть! Осталось узнать, был ли первый поступок результатом реализации свободной воли или предопределён ;)

9. Jiliana

Ну вот бог создал человека,это как собственный ребенок,мог ли он запрограмировать его на не удачу?нет!Он сказал вот тебе заповеди,а ты выбирай кто ты есть на этой земле.Но помни что каждый твой поступок отразится на твое й судьбе и судьбе детей твоих и придет время,когда ты вернешься ко мне ,а я спрошу с тебя за все.
    Может примитивно, но я так себе представляю.Если быть фаталистом,то это быть обреченным. Просто иногда люди ломаются перед жизненными испытаниями ,не находят в себе силы разобраться в своих ошибках.
    Иногла хочется сказать:воля божья,а я так просто "погулять вышел"

10. Romko

До чого тут слабкість..помилки...
    Про що Ви?
    Якось.на ЛФ я розказував про недавній випадок...
    Недавно загинула дівчинка...13 років...
    переходила дорогу,машина не зупинилась..на переході...
    В неї була легка форма ДЦП,батьки чи не вперше пустили її саму...
    Вибір?
    Доля?
    Розплата за гріхи?
    Так МАЛО СТАТИСЯ.
    Я вважаю,що доля,фатум відіграє в житті людини чи не 90 відсотків.
    Скільки разів буває товчешся,успішний,зірки падають з неба.
    А потім Бог покаже свій палець...і все.
    Нічого змінити не можна.Хоч бийся лобом об стінку.І особисті якості - ніщо...
    І для людини залишається лиш одне - зберегти в собі людину....

11. BlackCat

BlackCat Well-Known Member

Рождение - это наш выбор.
    И судьбу мы делаем своими руками, шаг за шагом, слово за словом, действие за действием.
    Удача и счастье зависят только от нас самих, от нашего выбора ежедневного, ежечасного, ежеминутного. Предопределенно только нашему телу - родиться и умереть.
    Скажу образно: фаталисты - ущербны, видят прекрасное в осени, но не видят прекрасного в весне ... прошу не обижаться, это лишь мое мнение.

12. Fireball

Не помню. Прям как отшибло :sad:
    То есть на нас нет внешнего влияния мира?
    Весной - тоже хорошо! :)
    Красота разной бывает.

13. D.M.

D.M. Well-Known Member

Просто не треба протиставляти волю та долю. Існує деяка кореляція між намірами людини і тим, що з нею відбувається; у цьому проявляється воля. А що таке доля, треба взагалі чіткіше означити.

Підтверджень тому, що людина сама будує своє життя, теж повно. Звісно, не завжди так буває, що виходить те, до чого прагнеш. Але дуже часто. І головне, повірте, серед тих, хто прагне активно, набагато частіше зустрічаються ті, чиї прагнення збуваються, ніж серед тих, хто нічого не робить для досягнення цих прагнень.

14. BlackCat

Отчего же нет? Есть конечно. Но у нас всегда есть выбор и чаще всего не один единственный, а множество вариантов.

15. Romko

Вибираєм ми один.Лиш один...
    То потім можна битись головою в стінку і казати:
    - А можна було б звернути! А можна було б не йти!!!
    А в той момент ми йдем одним шляхом...тим,яким маєм йти...

16. BlackCat

Мы идем тему путем, который мы сознательно выбрали!

17. Romko

Ех...чоловіче...скільки я вже надивився на отаких...хм..."кузнєцов" свого щастя...котрі "сознатєльно"..кують...кують...кують...
    Аж поки Бог не покаже свій палець...
    А тоді...

18. BlackCat

...только тот, кто неразумен, возмущается неизбежным.
    Артур Кларк, "Конец детства"

Судьба человека, который сидит сиднем, тоже с места не двигается.
    Филип Фармер, "В тела свои разбросанные вернитесь"

19. Romko

Хм...теж згадалося...

20. Jiliana

Булгаков конечно гениальный писатель.
    Но он склонен к мистике,времена такие были,смутные...неудачная судьба...поверишь и в судьбу и в черта:sad:

а де твій аватар? :)