Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Norman

Norman Guest

Вибір є...але він є частиною долі.

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Це нам здається,що ми вибираєм..що в нас є якісь варіанти...
    Кожної хвилини перед нами є безліч шляхів...але йдем ми одним
    лише одним...

3. Kot555

Kot555 Мартовский кот

Это главный вопрос философии. Что первично - Бытие или сознание.Можно перефразировать - свободный(осмысленный) выбор человека или его судьба.
    Большинство философоф склоняются к теории,что бытие (т.е. Судьба) первична. И уже на основании бытия (т.е. стоящих перед человеком насущных проблем) формируется его сознание и происходит выбор. Но есть и несогласные. которые рассматривают бытие ,как последствия более раннего осознанного выбора.
    Интересная тема, есть над чем мозгами покрутить.

4. Jiliana

Jiliana Well-Known Member

Господь создал человека по своему образу и подобию.Бог создает и разрушает!
    Он дал человеку выбор-кем быть в жизни,творцом или разрушителем.
    Выбор судьбы у каждого в руках.

5. Romko

Угу...
    І вупше,чєлавєк-звучить гордо.
    З жовтеняцького прошлого...

Юрій Нікулін колись казав:"Чтобы быть кузнецом своего счастья надо иметь молот и наковальню".
    Але нестиковочка....получаєцця...
    І

6. Jiliana

"Если судьба действительно слепа, то на неё тем более не следует полагаться"

7. Romko

Ви маєте вибір?

8. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

доля і вибір не є антонімами...
    доля звісно, що є наперед відому тим, кому тре, але у нас є вибір як поводитися і відповідно мати ту долю, яку самі оберемо...

9. Fireball

Fireball Well-Known Member

Мені здається що так, вибір у кожного є. Але що саме та чи інша людина обере з-поміж різних варіантів залежить від того, як склалися різні фактори у житті.
    Чесно кажучи, все є зазделегідь визначеним ще з часів Великого Вибуху, але ж...

Якщо я зараз захочу показати язика монітору та зроблю це - начебто мій вільний вибір. Але захотів зробити це я через нескінченний ланцюжок причин та наслідків.

Начебто інформація керує матерією та енергією, але й навпаки вірно: інформація міститься на матерії та енергії, формується ними.

Скоріш за все, тут необхідно мати збалансований підхід. Як у випадку світла, що є хвилею та потоком часток одночасно.

10. Romko

А я згідний з Воландом...
    Скільки раз буває так,що раптово падає стіна,мур,який ще день перед тим неможливо було навіть мряти.Або виростає..
    Незалежно від нашого вибору і поступків...
    Раптова смерть,раптова хвороба,катастрофа,яка станеться,хоча ми мали можливість звернути на іншу дорогу,де цього б не сталося..
    Це вибір?
    Ні.
    ФАТУМ.

11. Fireball

Ми не єдині у цьому світі, тому ВСЕ залежати від нас не може навіть у випадку дійсно вільного вибору. Навпаки, більшість подій не можуть залежати від нас.
    Але ми, як організми, що живуть та підкоряються законам Всесвіту, не можемо піти проти цього самого Всесвіту та його впливу. Тому суб'єктивно вибір в нас є, об'єктивно - нікуди не дінешся й "Аннушка уже пролила масло".

12. Jiliana

Я не верю фатализм,все в моих силах

13. Fireball

Вот это оптимизм! :good:
    И это тоже в чём-то правда ведь :)

14. Romko

А я впевнений...
    якщо "вінець природи" приречений загинути від цегли,що впаде на голову,він таки від неї загине...
    Дехто б’ється п’яткою в груди і впевнений,що гомо..тойво.. - вінець природи..
    Дехто вважає,що Бог це є той,хто є на хмарі,а дідько - з рогами...
    Особисто я вважаю,що Бог - це ВСЕ.
    Альфа і Омега.
    І все,що відбувається - з Його Волі...
    І вибору нема..Він знає про кожен крок,що буде нами зроблений.
    І все відбудеться точно,коли повинно статися.
    Людина не може уникнути СВОЄЇ ДОЛІ.

15. Jiliana

Нет,человека я не считаю венцом природы.Просто верю что бог не зря дал ему возможность мыслить,принимать решения ,брать на себя ответственность в конце концов.
    Если бы судьба предопределена,то и ответственности быть не может?

16. Fireball

Почему нет?
    Как говорил один наш препод - ошибка основа жизни и вообще очень важная штука. Но за последствия нужно уметь отвечать.
    Даже если судьба предопределена, какова она Вы не можете знать, а субъективная свобода выбора у Вас есть. Значит есть и ответственность.

17. Romko

Гм...
    Я далі лишаюсь при своїй думці...
    Нема в нас свободи вибору...
    Що написано бути на роду,так і станеться.
    Доки маєм жити - доти будем жити.
    В воді не потонем, в вогні не згорим, - доки призначено жити.
    Коли прийде час вмирати ми прийдем на те місце, де маєм вмерти і там ніхто не поможе, ні люди, ні Бог, бо це доля.Печатка на «документі» поставлена з самого народження.
    Нема нічого сильнішого для людини,як доля..і час..
    Коли приходить час,людина стає такою якою має бути.
    А доля заставить нас те виконати, що ми не схочем по своїй волі зробити.
    Ці два фактори тримають людину у режимі. Без часу жінка не родить дитину, без часу дівчина не вийде заміж, без часу ми не підем з цього світу, все виконується, що має бути в свій час. Ніколи такого не буває, щоб до або після часу.

18. Jiliana

Дао — буквально путь, в даосизме — бытие и изменение Вселенной в самом общем смысле. Безличностная сила, воля вселенной, которой должен соответствовать порядок всех вещей в мире

Соответствует?

19. D.M.

D.M. Well-Known Member

Думаю, что далеко не все философы считают этот вопрос главным. Это просто нас так учили при так называемом социализме, будто бы это "основной вопрос философии".

З цим я приблизно згоден. Колись на ЛФ я детально описав свої думки з цього приводу. Кажучи дуже коротко, вони полягають у тому, що дана проблема взагалі зникає, якщо уважно вдуматися, що ми розуміємо під долею; тобто проблема скоріше лінгвістична, ніж філософська.

20. Romko

Поки вона впритул не стукне по голові...

а де твій аватар? :)