доброзичливі балачки...

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем mypucm, 27 лют 2019.

1. mypucm

mypucm 7777+ цікавих повідомлень

саме німецька у мене школі і була... 7 років, здається :blush:
    може два десятки слів пригадаю :drag:

2. medwedo berlogsoni

medwedo berlogsoni Das stud nemödik a del binos gudikum.

Якщо Ви були піонером, то мали би носити в кишені червоний галстук. Я зав'язував галстук подушечкою на порозі школи, коли заходив, і клав в кишеню, коли виходив зі школи. В цьому відношенні цінився шовковий галстук - він не м'явся в кишені, на відміну від бавовняного.
    Перевага знаходження галстука в кишені була в тому, що ти його ніколи не забудеш вдома.
    В мої часи була обов'язкова шкільна форма. В перший клас я пішов у формі, яка була схожа на військовий кітель. Чорна форма, напівшерстяна, з мідними гудзиками. Петельки кітеля були настільки роздовбані, що всі гудзики розстібалися, коли полу кітеля потягнути знизу до верху. Так і робилося, коли я приходив зі школи.
    От така була у мене хворма.

View: https://youtu.be/Hf5f4_EC5k0?t=13

• Інформативно Інформативно x 1
  3. medwedo berlogsoni

Я навіть знаю ці Ваші слова:

Майн брудер іст айн тракторіст
    Ін унзерем кольхоз.
    Унд во зайн трактор пфлєґт да іст
    Ді ернте райх унд ґрос.

4. mypucm

нє, який трактор, я в райцентрі живу...

гезельшафлішь нюцліше арбайт

лебенсміттельгешефт

ну ще цифри можу згадати...

5. medwedo berlogsoni

Nahrungsmittelunverträglichkeit

View: https://youtu.be/Pf8P38jZoyw?t=520

6. mypucm

7. medwedo berlogsoni

@mypucm, доброго дня.
    Ми з Вами колись дискутували стосовно корисності і чи потрібності вивчення мов.
    Виявляється, що вивчення (знання) двох чи більше мов приносить велику користь для людського мозку.
    Я тут Вам перекладу Гуглом, щоб не витрачати свій час і дам посилання.
    А Ви вже самі вирішуйте, переконав я Вас чи ні.

Дослідження, проведені поважними установами по всьому світу, пролили світло на трансформаційний вплив вивчення мови на мозок. Одним із найпомітніших знахідок є підвищення когнітивної гнучкості серед двомовних людей. Ця когнітивна риса дозволяє людям адаптуватися до нових ситуацій, ефективно перемикатися між завданнями та мислити творчо. Завдяки навігації між різними мовними системами мозок розвиває підвищену здатність обробляти інформацію та вирішувати проблеми, що призводить до більш спритного та адаптивного розуму.

Крім того, вивчення іноземної мови стимулює нейропластичність — здатність мозку реорганізовуватися у відповідь на новий досвід. Дослідження МРТ показали, що двомовні особи демонструють підвищену щільність сірої речовини в областях, пов’язаних з обробкою мови та виконавчою функцією. Ця структурна зміна відображає активний церебральний ріст і свідчить про те, що вивчення мови може змінити нейронну архітектуру, оптимізуючи когнітивні функції.

The Remarkable impact of Multilingualism on the Brain (msn.com)

8. mypucm

питання у тому, що таке користь...

чи буде для вас корисним навчитися бігати 100 метрів за 10 секунд ?

9. medwedo berlogsoni

Не знаю, але я знаю, що краще бути кмітливим і винахідливим, ніж тупим валянком.
    Ви звернули увагу ось хоча б на це?
    Завдяки навігації між різними мовними системами мозок розвиває підвищену здатність обробляти інформацію та вирішувати проблеми, що призводить до більш спритного та адаптивного розуму.

10. mypucm

1) в будь-якому разі обробка інформації, тим більше створення нових нейронних зв'язків - це дуже енерговитратний процес...
    для того, щоб вивчати щось нове, потрібна серйозна мотивація...

2) можливо, вивчення мови розвиває мислення, але це зовсім не означає, що тільки вивчення мови розвиває мислення...

яка мета?
    якби я мріяв поїхати кудись у Нову Гвінею, мабуть бачив би смисл у вивченні тамтешньої мови, і витрачав би на це час і зусилля...
    інакше - для чого вчити, якщо воно мені не потрібне?

11. medwedo berlogsoni

Це - не просто "можливо", це доведено науковцями в результаті досліджень.
    Крім того, якщо Ви знаєте ще щось, що розвиває мислення, було би непогано, якби Ви навели приклади.
    Щодо величезних енергозатрат, тут хотілося би, щоб Ви не були голослівним.

Якщо, Ви скажете, що наприклад, шахи чи гра в преферанс також розвиває мислення, так я відразу скажу, що гра в шахи вимагає наявності партнера, який може діяти на нерви, коли у Вас виграє, руйнувати Ваші нервові клітини, які, як відомо, не відновлюються. В преферансі Ваші партнери можуть мухлювати і також робити Вам нерви.
    І у випадку з шахами, і у випадку з префрансом Ви не можете займатися цим одноосібно, наприклад. сапаючи кртоплю. А слухати цікаві твори іноземною мовою, наприклад, Пригоди Швейка німецькою, Ви цілком можете. І не так скучно працювати на городі, і одночасно мозок розвивається.
    Мені здається, що всі інші методи розумового саморозвитку не можуть порівнятися із вивченням мов. Я під час садіння картоплі цього року слухав смішну повість Вудхауза англійською. І я навіть не хотів, щоб хтось мені допомагав садити картоплю, бо я змушений був би з ним говорити на пустопорожні теми, або працювати мовчки, що справляє гнітюче враження. А прополка, розчищення чагарників, коли у тебе на голові навушники - це просто приємне заняття.

Ви вже знайшли для себе таке заняття, яке також розвиває мислення? Можете поділитися тут, якщо це - не секрет.

12. medwedo berlogsoni

@mypucm, ще хотів Вас запитати. От Ви висаджуєте розсаду помідорів, чи поливаєте потім. Що Ви паралельно робите?
    Я, наприклад, в навушниках слухаю англійську чи турецьку. Чи німецьку Висаджування розсади займає кілька годин. І всі ці кілька годин я проводжу продуктивно, удосконалюючись и розвиваючись в плані мислення.
    А Ви? Слухаєте музику? Вєрку Сердючку? Що дає слухання "Ой піду я у садочок та й наїмся черв'ячків"? Підспівуєте?
    А я, наприклад, слухаю турецькі діалоги і повторюю фрази. Або слухаю Гаррі Поттера і також вголос повторюю те, що розібрав.
    Погоджуюся, збоку це виглядає дещо дивним, але мене ніхто, крім шпаків, що чекають - не дочекаються, коли почне достигати черешня, не чує.

13. mypucm

щоб не впливали люди... для чистоти експерименту - з комп'ютером пограйте...

увімкніть шахову програму на рівень "гросмейстер"... потім розкажете - забирає мислення енергію, чи ні...

14. mypucm

постійно читаю тривожні новини... думаю, як жити далі... страшенно розвиває мислення :)

15. mypucm

в минулому році копав яму під землянку на дачі... у телефоні вмикав музичне радіо "Промінь"...

зараз не хочеться ніякого фону взагалі...
    коли на чомусь зосереджений - тільки тиша...

(як сказав один розумний чоловік: " якщо ви цей фільм можете прокрутити у себе в голові - для чого вам взагалі кінотеатр...")

16. medwedo berlogsoni

Я, на жаль, не можу грати в шахи, коли сапаю город. А цікаві оповідання і повісті слухати можу.
    Сьогодні боровся з бур'янами в квітнику, послухав дві казки Оскара Уайлда іспанською, два фрагменти Гаррі Поттера турецькою і зараз слухаю "Легкі гроші" Вудхауза англійською. Ви які-небудь твори Вудхауза читали? Є багато перекладів на російську.

17. medwedo berlogsoni

Радіо без реклами не буває. Нав'язлива реклама приносить мало радості. Я радіо не слухаю взагалі зараз.

Якщо десь читали, що тиша розвиває когнитивні здібності мозку, поділіться.
    Я про тишу знаю тільки "запанувала гнітюча тиша".
    До речі, почитайте Шахову новелу Стефана Цвейга. Гестапівці завдавали тортур людині тим, що селили її в окремому номері готелю і відгороджували від будь-якої інформації. Головний герой сидів днями у цілковитій тиші, і це було для нього справжніми тортурами.
    Мозок людини створений для того, щоб постійно працювати "Душа обязана трудиться, и день, и ночь, и день, и ночь".
    Звичайно, інколи хочеться і тиші, особливо вночі, коли спиш, та й вдень буває, що не хочеш нікого ні чути, ні бачити. Але таке трапляється рідко.

Коли цілковита тиша, в голову чомусь лізуть погані думки. Особливо в ці дні, коли гинуть близькі і знайомі люди. І незнайомі також.

18. mypucm

сьогодні на дачі працював годин шість...
    ніяких гаджетів з собою не брав...

немає ніякої тиші...

різноманітні птахи... вітер... шум листя...
    машини за кількасот метрів...
    трактор за річкою...
    повітряні тривоги кілька разів...
    відбій кілька разів...
    далеко на півдні постійно щось гупає...
    мабуть обстрілюють Херсонщину...

немає ніякої тиші :dntknw:

19. mypucm

на дачі... сиджу... думаю... планую, шо робити...

бачу - великий птах кружляє високо над річкою... лелека чи шо :scratch_one-s_head:

і так він кружляє, кружляє... потроху наближається... вже над головою... і далі покружляв... і ще один з'явився... кудись вдвох покружляли :girl_witch::girl_witch:

точно лелеки, добре розгледів...
    чи то в них розвідка, де жити... чи полювання, хтозна :scratch_one-s_head:

по спіралі летять... така прикольна траєкторія...

20. medwedo berlogsoni

Ми розмовляємо в дещо різних ключах. Звичайно, буває ситуація, коли навкруги шумно. Коли самого себе не чуєш.
    Але я веду розмову про ті періоди, коли займаєшся якоюсь нудною роботою, яку і треба робити, бо нікуди не подінешся, а радості така робота не приносить.
    Для прикладу, в сезон консервацій треба намити і простерилізувати сотні (без перебільшення) банок різної ємності.
    Я надворі грію воду на літній плиті, сухими ломачками всякими, потім, для прикладу, беру півсотні півлітрових банок, соду, мочалку, сідаю в холодочку і починаю мити, полоскати тощо. Це - пара годин як мінімум. Потім - стерилізація у відрі з водою, що кипить. Також потрібен час.
    Таку роботу мені робити легше, коли я слухаю щось цікаве. Я в такі періоди удосконалюю знання іноземних мов.
    Або візьмемо для прикладу заготовку томатного соку. Збираєш помідори, миєш, обрізаєш, ріжеш... Також займає багато часу. Звичайно, коли вже мелеш помідори на соковижималку, тоді можна і не слухати. А можна і слухати уривками. На любителя.

А скільки часу потрібно, щоб намити, нарізати яблука для повидла чи компоту!

А ще є такий фанат-поліглот Стів Кауфманн, 1946 року народження, який зараз вивчає арабську і персидську мови, так він слухає навіть тоді, коли газонокосаркою косить газон. У нього спеціальні навушники, які відфільтровують зовнішні шуми. В таких навушниках він не чує, як працює газонокосарка.
    Не знаю, чи знаєте Ви про такі.

Технология активного шумоподавления является важным дополнением в наушниках, ведь позволяет отсекать звуковой фон. Благодаря этому, пользователи могут не только комфортно и безопасно слушать музыку в шумных местах, но и абстрагироваться от нежелательных звуковых источников, находясь рядом с ними.

Гарні навушники в цьому плані коштують дорого, але в цих навушниках Ви не будете чути, як дирчить трактор за сто метрів від Вас.

Принцип активного шумоподавлення полягає в тому, що зовнішні звуки попадають на мікрофон, зсовуються на півперіода і надходять в навушники уже із зсувом. Періодичні коливання (зовнішнього звуку і тако ж самого, але зсунутого) додаються в протифазі, в результаті виходить нуль, тобто тиша, або ж лише відтворюваний звук плейєра.

У мене зараз немає потреби в таких навушниках, на городі тихо, за день пролетів лише один винищувач, але якби були потрібні, я би собі такі придбав.

а де твій аватар? :)