поповнення у зоопарку місяць тому киця привела кошенят десь на горищі... добре хоч не в хаті... сьогодні повилазили... повзали по всьому даху, аж до димаря позбирав їх, закинув у порожню собачу будку а позавчора інша киця ще двох привела
ну кицьку-то годуємо, а вона їх як знайде мишей, принесе їм гратися а як не знайде, виростуть безтолкові
більшість власників паїв та ОСГ - здають землю в оренду крупним фермерам та агрохолдингам... (вартість оренди зараз десь 3-10 тис. грн.\га - в залежності від розташування, доступу до води, і т.д., найдешевше - там, де нема поливу) самостійно обробляють може відсотків 20... плюс-мінус... типові випадки, коли обробляють самостійно: або людина тримає багато худоби та засіває кормовими... або це кілька гектарів овочів (в основному помідори)+наймані працівники
Ще трохи позитиву моєї дачі: Помітила, що дуже гарно цвітуть вишні та груші. Багато агрусу та смородини, бачу, буде. Яблука поки не понятно. Після дощику повсходили кабачки та кукуруза.
у нашому районі розпайовували десь по 4-4,5 га (на людину) (це хто працював у радгоспах, і бюджетники у селах) ------------------------------------------------------- по країні ось знайшов https://docs.dtkt.ua/download/pdf/1221.616.1 ------------------------------------------------------- але розпаювання давно закінчилося, потім почалася мода на ОСГ - до 2 га
Подивилась, по Харківській середній розмір 6.6 га в паю. І як кажете, арендатори платять 3-10тис за га селянам? Чималі кошти одержує моя свекруха, помимо 4.5 тис.пенсії) І субсидія на газ 1.600 зимою) А золовка плачеться, щоб помагали бабусі на пигулки)) От так раптом і узнаєш...
я не знаю, скільки платять у вас... може й взагалі не платять... ціна залежить від: - того, що написано в договорі... - попиту-пропозиції на землю у тій місцевості - відносин орендодавців і орендарів з владою... --------------------------------------- у нашій місцевості ціну штовхають угору кілька крупних експортоорієнтованих агропідприємств... вони зацікавлені у великих ділянках з мінімальною фрагментацією... у кого там паї - вони тих облизують ) у власника паю вибір такий: - або отримуй за оренду 12-40 тисяч на рік... і нічого не роби - або працюй сам... теоретично можна заробити й набагато більше...але ж це треба працювати... ----------------------------------------- а з владою крупні товаровиробники при потребі працюють так: серед вчителів, лікарів, депутатів, атошників і т.д. впливових людей... поширюється ідея - "ви ж можете узяти у власність 2 гектари під ОСГ"... - І шо з ними робити? Це ж треба купа грошей на оформлення і обробіток землі... - Та нє, ми все беремо на себе... Ми одразу візьмемо у вас в оренду... ось тут підпишіть... І все начебто законно... блін... ------------------------------------------ хтозна, може вони назбирають довгострокових договорів, а потім ціна оренди впаде карочє... ринкові відносини все регулюють... мабуть
та ні, платять. Тільки я про той пай якось забула). Перед новим роком виплачують, колись ми застали... тільки золовка з свекрухою про те, скільки платять мовчать як партизани)). А то син та онуки ще давати гроши перестануть. Я думаю, що якщо не вродить у арендатора, він не буде ж собі в збиток роздавати гроші? Чи підуть з ним судитися селяни? Та ні, звісно.