добро і зло...

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем duncan, 20 лип 2007.

1. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

Природа мудрее нас. Коты ловят мышей. Арабы ассимилируют Европу. Все верят, что "на наш век хватит". А когда Земля терпеть устанет - Фукусима 1 фантиком покажется. И не жаль. За что боролись...

• Подобається Подобається x 2
  2. DerianFox

DerianFox Well-Known Member

В цьому то й суть. Що природа мудріша, а життя - ідеальне. Хоч воно і складаєтся з тих частинок, які комусь не подобаються, тим не менш воно таке є. Розділяючи все на добро і зло ми звужуємо свій сітогляд і намагаємось виступати в ролі суддів. Судження інших не впливає ні на шо, а тільки виникає ілюзія, що ти правильно робиш.

• Подобається Подобається x 3
  3. Svjato

Svjato Well-Known Member

Не сперечаюся, але тема про те - що таке добро і зло. Як би його для людей не існувало, ми би говорили про це як про щось ймовірне - квантову складову світла наприклад - ніхто не бачив, не відчував, але поговорити хочеться.

• Подобається Подобається x 1
  4. Полковник

Полковник миється в бані

Вот лично для Вас - зло это что?

5. NorthWind

А вот этого храни Господь...

6. DerianFox

Так і є. Ми говорим про добро і зло, як про щось ймовірне. Візьмемо якусь життєву суперечку: одна людина стверджує, що робить правильно, а інша - що не правильно. Є третя особа, яка може приєднатись до першої чи другої точки зору, або висловити третю точку. А як же ж так, що ситуація одна, а правильність/не правильність - це 2 варіанта (чи може бути й більше)? З добром і злом - все те саме. Наприклад, мені не подобається сусід (який в свою чергу думає що він втілення лише добра), я його кожен день проклинаю...чи роблю якесь западло йому (бо я ж то знаю, що втілення добра - це я). Для нього - я зло. Для мене - він зло (бо чимось не сподобався). А насправді існую я і існує він. Я оцінюю по одному, він оцінює по іншому. І наші оцінки - то лише йомовірність того, як воно є насправді.

7. Svjato

Svjato Well-Known Member

Поки ви не робите поганого комусь (себе хоч застрельте, хоч можете спричинити страждання рідним) то ви не робите зла. І сусід так само. ДОБРО і ЗЛО лише для людини, що оцінює. Для того, хто робить якусь дію - теж.

Але визначити можна лише одним методом - чи хотів би я, щоб таке, так, робили мені, для мене... Доки ви не задасте собі це питання ви ніколи не будете мати відповіді - добре ви робите чи ні...

Система оцінювання - це кожна людина. І я не вірю, що хтось не може визначити що є добро а що зло. Якщо така людина вагається - нехай задасть собі питання
    - А нас за що? (с.)

В кінцевому результаті нас Бог не судитиме. Кожен з нас засудить себе сам...

П.С. Коли людина п'яна, зла, під кайфом - вона не оцінює. Їй пофіг. Тому і не знає, що вона робить - вона просто робить. Як би вона була твереза і на місці оточуючих - вона би зразу зрозуміла - образи, насилля, невідворотні негативні вчинки - це цяця чи піпець...

8. NorthWind

Если здравомыслящие вокруг видят, что это так, надо лечить. В Норвегии, Швеции, если человек запил не на шутку, ему выплачивают деньги по больничному, но не на руки, а социальному работнику (студенты в основном), нужны больному носки, трусы, рубашка - пожалуйста, этот соцработник сходит с вами в магазин, всё купит, даже пляшку пива возьмет, поговорит о жизни... Через месяц человек с совершенно иным мировоззрением на работу придет и его НИКТО ни в чем не упрекнет, ну сорвался, ну и я не святой...

9. DerianFox

А як же пояснити, коли б"ють малу дитину, коли вона робить не правильно? Злі батьки? (це ж навчання)
    А як пояснити коли суд виносить вирок на смертну кару за злочини? - це теж злі судді? (а це справедливість, хоча теж, досить умовна)
    А що робити з м"ясом тварин, яких ми вбиваємо? Не їсти, бо всі ми такі злі? (не подобається - будь веганом)
    Корова їсть траву, а чи хотіла б корова щоб її з"їли? (хоть хоче, хоть не хоче, а ми її таки з"їмо :) )
    Дятел довбає дерево, а чи хоче дятел, щоб його так само довбали?
    Люди ходять по землі, а чи хоче людина, щоб по ній так само ходили?
    Хірург ріже людину, рятуючи її життя, а чи хотів би він шоб його отак само різали? (навіть якщо б йому теж рятували життя, то наврядчи б він цього хотів)
    Те питання - повний абсурд для мене. Я не ставлю себе на місце інших, бо це вже шо-було-би-логія. Будь яка мета/ціль досягається лише при умові, що ти виділяєш себе з поміж інших, бо ти - не інші.

Я можу визначити, але я це не роблю, бо абсолютно безкорисно для мене і для інших.

Щоб людина не робила, її мозок завжди знайде оправдання її діям. Це маханізм виживання.

А чи це тіки п"яні роблять? Я знаю купу тверезих, які роблять подібне - і їм пофіг. І шо? Всі вони такі злюки?))
    Є люди які крадуть державні гроші і беруть взятки в тверезому стані...А це ж так погано ай-я-я-й.
    А я мєнти, які в тверезому стані вбивають затриманих (ну не розрахували сил трохи...) Ой які ж вони злі та погані. - тільки це нічого не міняє. засуджуй/не засуджуй, оцінюй/не оцінюй - вони є, які є.

Тому в битві між добром та злом не переможе ніхто. Бо нема добра і нема зла. Є процеси і явища, які переходять з одних станів в інші.

З.І. це як казать, що вода коли замерза - то це добре, а коли випаровується - це погано. День - це добро, а ніч - це зло. Що ця інформація дає людині, от яка реальна користь от того, що можна щось класифікувать як добро чи зло?

---------- Додано в 14:34 ---------- Попередній допис був написаний в 14:21 ----------

Система оцінювання виникає під час задоволення своїх егоїстичних прагнень. Ніхто не хоче паритись на сонці, тому, наприклад, сажають дерева і ховаються в тіньку. Роблячи своє життя комфортнішим ми створюєм систему оцінок, щоб покращувати комфорт (при тому до безкінечності). Вбивство є злом в соціумі, бо це явно заперечує ідею комфортного існування (хоча хто сказав, що життя повинно бути комфортним та безтурботним?) Ідея оцінок вкрай егоїстична. Комарі - то зло, треба їх вбивати. Про святість життя не йдеться мова, йдеться тілки про задоволення власних потреб. При всьому цьому потрібно нав"язати дану ідею - всім без виключення, бо тільки так можна чинити правосуддя в групі людей і карати тих, хто злий. Але ж саме "зло" то вибірковий показник, з яким згодна більшість в гурпі людей. Не буде людей - не буде зла. То чи не здається, що це виключно людський характер існування, а не всесвітнє правило, як стверджують релігійні фанати про добро та зло?

10. Svjato

Svjato Well-Known Member

А сила удару має бути як для тенісного шарика чи краще зразу ключкою для гольфу по колінах? Хочете сказати, що в стані афекту можна проводити якийсь виховничий процес??? :crazy:

Погані (у плані виховання батьки) саме так і роблять. Добра мати аж заплаче, коли вдарить люблячу дитину. Дитина почне плакати за матір'ю і побаче, що це є погано... Є тисячу інших варіантів вплинути на дитину окрім синців по тілу (варварські традиції Івана Грозного ніякого толку окрім територій і так не дали. Культура поділилася і так на всіх...)

---------- Додано в 15:10 ---------- Попередній допис був написаний в 15:09 ----------

бог суддя для судді. (або суд Лінча)

---------- Додано в 15:12 ---------- Попередній допис був написаний в 15:10 ----------

Вегетеріанцями не стають через любов до корів (такий великий а не знає).
    Мова про добро і зло а не про людину і їжу. (агресивність до тварин - окрема тема і радше тема для дослідження психоаналітиками)

---------- Додано в 15:13 ---------- Попередній допис був написаний в 15:12 ----------

Дятел довбає дятла? (людина людину - так!)

---------- Додано в 15:15 ---------- Попередній допис був написаний в 15:13 ----------

А земля не хоче, щоб її звільнили від хащів? (відколи земля отримала душу?)

---------- Додано в 15:17 ---------- Попередній допис був написаний в 15:15 ----------

Я не задавав таких питань. Ви!
    Я задавав питання - Як би ви оцінили, коли б на ваших очах вбивали ваших рідних. Стояли би собі?

---------- Додано в 15:18 ---------- Попередній допис був написаний в 15:17 ----------

Або самострати...

---------- Додано в 15:18 ---------- Попередній допис був написаний в 15:18 ----------

Виходить, що так.

---------- Додано в 15:19 ---------- Попередній допис був написаний в 15:18 ----------

Чому погано? Вони щось ваше взяли? У вас є документи на право власності? ;)
    :)))

---------- Додано в 15:21 ---------- Попередній допис був написаний в 15:19 ----------

що до ментів. Вони погані і про це всі знають, але звертаються. Я не звертаюся. Я до них звертаюся, коли хочу зашкодити ворогові. (травлюю одне зло з іншим).

І не міняє це нічого поки вас не стосується.

---------- Додано в 15:23 ---------- Попередній допис був написаний в 15:21 ----------

Як сказано було одним студентом - людина підмінила щастя комфортом...
    (дуже на вас схоже)

---------- Додано в 15:24 ---------- Попередній допис був написаний в 15:23 ----------

Фанати - це погано, а правило взаємовиживання ніхто не відміняв. Навіть Бог.

11. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

А от власне, що людина десь має брати на себе роль Бога коли вирішує кому її зараз допомогти (чи не чинити добра) чи ні.. бо не може знати повністю наперед наслідки своїх дій, і того кому би зараз вона була потрібніша: рідним людям чи ефіопському малюку який голодніший за власного, чи жебракові (який може і не справжній жебрак), чи тим "пінгвінам"..
    Судити по собі про інших - теж часом зло.
    Адже можна сказати що якщо мені підходить спуститися по сходам, то і інваліду підійде і "нічого не зробиться".. людина бажає іншому того чого і собі (прогулянки по сходам) - але не хоче врахувати те що інша людина - інша.

те саме стосується камікадзе.. вони особисто хочуть умерти, вбити себе. Але хіба мають вони право вимагати "одних стандартів для всіх"?..

• Подобається Подобається x 3
  12. Мих

Мих Дуже важлива персона

:haha:

ага, коли людина перед тим, як шось робити, відчуватиме себе в ролі Бога, то "добра" від неї й жди...

---------- Додано в 18:02 ---------- Попередній допис був написаний в 18:00 ----------

А Бог?.............

13. DerianFox

А давайте ще декілька мільярдів людей вб"ємо в ім"я бога. Круто, ге? Я теж хочу буть на стороні добра...Останнім часом це так модно.

14. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

та людині не обов'язково відчувати. Вона кудись докладає зусилля, а кудись - ні, бо ж не вистачить її однієї на всіх.. Але вибір - за нею.
    От і виходить, що обираючи кому допомогти а кому ні - можливо, змінюємо долі всіх цих людей: і тих на кого нас "не вистачило", і тих для кого віддали що могли, і тих кому не захотіли ще більше допомогти.. невідомо як би було, якби зробили інкаший вибір.
    в цьому смислі мається на увазі "в ролі бога".
    Люди у "демократичних суспільствах" з повною свободою віросповідання, маючи шматок хліба і не вмираючи з голоду, в ім"я наживи, влади, грошей, щодня вбивають стільки, що рекорди релігійних воєн давно побиті, імхо.

15. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Вчитаймося: "І сказав змій до жінки: Умерти не вмрете! Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло." (Бут 2:4-5) То так лукавий брехун назвав то дерево! А Бог попереджував, що від цього плоду людина стане смертной. Так що то було дерево смерті.

---------- Додано в 12:59 ---------- Попередній допис був написаний в 12:57 ----------

Не треба Богові приписувати людське. Бо Бог заповів: "Не вбивай!"

16. Locke

Locke невиправний реаліст

Я наприклад помічав, що люди які роблять добро чи чинять зло є і серед глибоковіруючих, і серед атеїстів, і серед пофігістів і схильність до добра чи зла аж ніяк не залежить від вірування людини. Я б навіть сказав навпаки: багато "віруючих" людей чинячи зло знаходять для себе виправдання, мовляв покаюся і Бог простить.

Старий Заповіт уважно читали? Після заповідей, зокрема "не убий" йде Закон, де чітко розписано кого і за яку провину слід вбити. Та й вся подальша історія ізраїльського народу пов"язана з кривавими війнами, вбивством і винищенням цілих народів (Убийте всіх чоловіків, і всіх дітей чоловічої статі убийте, і жінок, які пізнали мужа теж убийте) та заволодіням їхнім майном. Не пригадуєте? Та й вся подальша людська історія основана на кривавих війнах в ім"я Бога, Аллаха. Але це тема іншої гілки форуму.

17. DerianFox

Мені бог нічого не заповідав. Я напевно з"явився на світ без його участі. Тому і погляди на життя у мені інші.

18. Locke

Не подобається бачу п. Левку. Я і іншого не чекав, бо правда взагалі жорстока і не завжди приємна, і нікому не подобається, всі чомусь надають перевагу солодкій напівправді або обману.

19. Bambook

Bambook Persona non grata

Все відносно...
    Одна і та ж дія може бути і добром, і злом. Все залежить від кута зору.
    От подивіться: форвард "Зеніта" Кержаков забиває у ворота Спартака ударом з лівого кута штрафного майданчика, правою ногою в ліву девятку. Хто він? Молодець! Таку добру справу зробив.
    А якщо той же Кержаков, на тому ж стадіоні, з того ж місця, тією ж ногою, в той же кут забиває за збірну Росії, наприклад, ірландцям?
    Хто він? Москалюга клятий!

Ну нє? :)))

20. Locke

Я би ще додав, що абсолютне добро і абсолютне зло зустрічається дуже і дуже рідко, так само як і абсолютно білий чи абсолютно чорний колір у природі. Бо в переважній більшості роблячи одному добро тим самим робиш іншому хоч трошки зло. І навпаки.

а де твій аватар? :)