До питання про те, чи є Ісус Христос Богом

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем D.M., 30 лип 2007.

1. majolika

majolika Well-Known Member

я уважно прочитала ваш допис. Але знов таки проблема - все це витвір людської філософії (Сократа, Фоми Аквінського і т.д.), людського розуміння окремих писань. Я розумію, вони були дуже мудрі люди, але ж люди, такі як ми з вами.

Давайте попробуємо відкласти в сторону усю термінологію. Залишимо лише те саме "тісто" - субстанцію або природу.

Видно, що ви добре орієнтуєтесь в біблійних текстах. Мені цікаво, які посилання ви знаходили, що стосуються Божественної субстанції?

Бог є вічний, ніким не створений. До нього нічого не було, він створив духовний і матеріальний світ. Мені цікаво - з чого? Із своєї субстанції? якщо нічого більше не було? Якщо Ісус родився з Божественної субстанції, то все решта (ангели, люди, космос) з чого?

Хочу почути з цього приводу і думку свідків Єгови. Але Зеніт десь пропав....

• Подобається Подобається x 1
  2. Aquinas

Aquinas Well-Known Member

1) Перше: створення світу – це вільний акт Бога. Для Бога цей акт не обумовлений жодною «внутрішньою необхідністю». Бог-трійця є повнотою любові. Щоб виливати Свою любов, Він не потребує «іншого», тому що інший – вже в Ньому, у взаємопроникненні Іпостасей (Осіб). Бог тому Творець, що ЗАХОТІВ НИМ БУТИ. Створення світу не є необхідністю. Бог міг би й не творити.

Друге: Бог не міг творити зі Своєї субстанції (природи), бо тоді все створене було б також Богом (пантеїзм), тобто одним цілим разом з Ним, а це абсурд. Всі ми прекрасно знаємо, що світ являє собою не ЄДИНУ істоту з ЄДИНОЮ природою, але складається з мільярдів різних істот, у тому числі тих, які наділені розумом. Із них одні – чесні, інші – безчесні, одні – доброзичливі, інші – злобні. Якби всі ми були частинками одного Бога, тобто всі наші розуми становили б єдиний керуючий світом розум, то всі ми повинні були б мати ОДИНАКОВУ СВІДОМІСТЬ і ОДИНАКОВЕ МИСЛЕННЯ єдиного космічного Розуму (Бога). А в дійсності існує величезна кількість цілковито відмінних між собою розумів, вільних і абсолютно незводимих до спільної основи.
    Якщо прийняти до уваги пантеїстичну ідею про те, що весь світ – це частинка Бога, яка вийшла з Його природи (субстанції), то вимальовується абсурдна дійсність: зло перебуває в Бозі точно так само, як і добро. Злочин походить від Бога так само, як і справжня любов. Освенцім був таким же божественним, як і Назарет. Кати, що вбивали святих, були тим самим Богом, що й самі святі. Тобто виникає внутрішня суперечність між частинкою цілого і самим цілим, а це – абсурдно.

Третє: то з чого ж Бог створив світ? Адже крім Нього (тобто крім Його субстанції) не було нічого. Відповідь на це питання дає Біблія. Друга книга Макавеїв, яку безпідставно відкидають протестанти, але яка є канонічною і в Католицькій, і в Православній Церквах, говорить дуже чітко на цю тему: «Молю тебе, дитино, поглянь на небо й землю, подивися на все, що в них є, і зрозумій, що все це Бог створив З НІЧОГО» (2Мак.7:28).

Переконатися в цьому дуже легко: достатньо відкрити перший розділ книги Буття, де написано: «Нехай буде світло!» І настало світло» (Бут.1:3). Бог просто промовив слово і все. Як кажуть Отці Церкви, промовляючи, Він кликав неіснуючі до того речі З НЕБУТТЯ ДО БУТТЯ.

Створення «з нічого» (латинською – ex nihilo) – це догма віри. А догма віри – це те, що не піддається критиці.

2) Ось будь ласка:
    "Завдяки їм нам були даровані цінні й превеликі обітниці, щоб ними ви стали учасниками БОЖОЇ ПРИРОДИ" (2Пт.1:4)

3) У багатьох виникає спокуса звинуватити Церкву в надмірній філософії і відірваності від Святого Письма. Але я ще раз повторюю: ми можемо говорити ЩОСЬ ДОСТОВІРНЕ про Бога тільки тому, що ми – створені на Його образ і подобу. А якщо ми створені на Його образ і подобу – значить, те, що є в нас, те є і в Бога. Звичайно, йдеться не про матеріальні тіла (бо в Бозі нема нічого матеріального), а якраз про наші душі і про їх здатність до усвідомлення і пізнання, здатність до любові. Якщо в нас є ці здатності, значить вони є і у Бога, бо ми – Його образ і подоба.

• Подобається Подобається x 5
  3. ZENIT

ZENIT Well-Known Member

Це не відповідь, Миху, а звичне для вас пускання туману. Ви поясніть як це одна частина вами видуманої Трійці передає об"явлення іншій?

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

А це, що ви задали, то питання? Абсурд!

---------- Додано в 02:45 ---------- Попередній допис був написаний в 02:41 ----------

як вам то пояснити?

Катихизм - то дуже конкретна наука і сейозна і недопускає підміну понять, як то роблять СЄ.

• Подобається Подобається x 4
  5. ZENIT

ZENIT Well-Known Member

Незнаю чи правильно я зрозумів ваше прохання, тому приводжу декотрі посилання на Біблію, де говориться про небесне походження Ісуса:
    Михея 5:2
    Матвія 3:16, 17 25:31, 32
    Івана 1:1,2, 3, 10, 14, 15, 18, 29, 30,
    3:13, 16, 31, 32,
    6:32, 33, 38, 50, 51, 62
    8:14, 23, 42, 58
    16:28, 17:4, 5

1 Коринтянам 8:6, 15:45, 47
    Галатам 4:4
    Колосянам 1:15,-17,
    Об"явлення 3:14

---------- Додано в 04:36 ---------- Попередній допис був написаний в 04:02 ----------

Не знаю, що ви маєте наувазі під словом субстанція. Незважаючи на відмінну оцінку з філософії, не дуже сильний на відміну від Миха, в цій матерії. Можливо тому, що закінчував політех, але дуже уже багато води утекло з тих пір. Проте з законів фізики, котра мені подобалася багато більше за філософію, знаю про перетворення енергії і речовини (якщо його не відмінили іще, деякі мудрі голови). Іншими словами згідно Біблії: Бог творив духовних істот, та існуючий матеріальний всесвіт, послуговуючись Ісусом, як будівничим, та використовуючи свою безмежну силу - Святий дух.
    Исаия 40:25–26: ...«Кому вы уподобите меня, кто мне равен? — говорит Святой.— 26*Поднимите глаза вверх и посмотрите. Кто сотворил всё это? Тот, кто выводит воинство звёзд по счёту и называет все их по имени. Благодаря изобилию его мощи и огромной силе, все они на своих местах.
    Псалом 104:30–31: ...Посылаешь свой дух — и они созданы, И ты обновляешь лицо земли. 31*Слава Иеговы пребудет вовек....
    1 Коринфянам 8:6*для нас есть только один Бог, Отец, от которого всё, и мы для него; и один Господь, Иисус Христос, через которого всё, и мы через него.

---------- Додано в 05:03 ---------- Попередній допис був написаний в 04:36 ----------

Не варто Акуінасе, не варто. Бо іще апостол Павло застерігав:
    Колосян 2:8 Стережіться, щоб вас хтось не захопив, немов здобич, уживаючи як принаду філософію чи оманливі, пусті ідеї, що ґрунтуються на людських традиціях, на прописних істинах цього світу, а не на вченні Христа.

Тут ви правильно відповіли, більш того шкідливі вони, оці «богословські тонкощі»

---------- Додано в 05:14 ---------- Попередній допис був написаний в 05:03 ----------

Ні Миху, це ваша відповідь абсурдна.
    Немає такого в Біблії!
    Не Отець вічности, Олено, а вічниій Отець, - це різні поняття.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Чи наслідникам Рассела недано то розуміти? То є дві великі різниці.

---------- Додано в 09:17 ---------- Попередній допис був написаний в 09:16 ----------

боїтеся правди....

---------- Додано в 09:33 ---------- Попередній допис був написаний в 09:17 ----------

Хто і коли казав, що Трійця = Ісус ?

Зеніте, може у вас настрій поганий, чи погано спали, нє?
    Чи то вам на зборах то сказали? Там можуть.....

7. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Ісус називав себе Богочоловіком? Ніколи
    В Біблії є слово трійця? Чи хочаб тверження що Отець Син і Святий дух -- одно?

8. Aquinas

Aquinas Well-Known Member

1) Вчора трапилася дуже прикра для мене подія, через яку не міг заснути і яка ще й досі не дає мені спокою: мій кум - розумна людина, практикуючий греко-католик, хороший сім'янин - раптом заявив, що він більше не є християнином, бо християнство нібито спотворило образ Бога, бо Церква - це звичайна світська інституція і т.п. Чесно кажучи, ще й досі шокований. Я звик чути такі речі від незнайомих мені людей, а тут - хороший товариш...
    Як легко сучасний світ промиває мізки! Телебачення, Інтернет, газети, СЕКТИ - всі ці "об'єктивні" джерела інформації набагато частіше миють нам мізки, ніж ми миємо в ванній інші частини свого тіла! Прикро це визнавати, але це факт. "Здорової науки", як писав апостол, зараз тримаються дуже мало людей. По суті, християнство повернулося до того, з чого починало - до катакомбного періоду, коли навколо нас - язичницький світ, а ми - наче самотні острівці посеред океану безбожності (для прикладу - прочитайте це http://kp.ru/daily/24511/661654/).
    І от ви, Свідки Єгови, зараз пишете мені про небезпеку філософії, про те, що філософія заполонила Церкву і т.п. АЛЕ Ж ВИ, (тут мало б бути грубе слівце, проте стримаюся), САМЕ ВИ спотворюєте християнство до невпізнання. Такого примітивізму думок як у вас - я не зустрічав більше ні в кого. Навіть войовничі атеїсти стараються здобути освіту, якийсь авторитет, намагаються використовувати історичні факти для доведення своїх позицій. А ВИ?!..
    Деколи просто гидко читати ваші примітивні грубо-матеріалістичні дописи, натхненниками яких є кілька стариків-маразматиків з Брукліна. ТА ПОЧНІТЬ НАРЕШТІ ДУМАТИ СВОЄЮ ГОЛОВОЮ! Для чого Бог дав вам розум? Для того, щоб ви пожертвували ним заради "вірного і розумного" раба, який сам себе таким призначив?

2) "Перетворення енергії і речовини"... Бог перетворював енергію і речовину і так з'явився Всесвіт? Енергія і речовина ВЖЕ ІСНУВАЛИ до створення Всесвіту? Ну і які ж ви після цього християни? Та ви звичайнісінькі матеріалісти!

9. Levko

Levko Well-Known Member

10. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я це їм радив тут біля десяти разів! Просив відкласти "вежу" бодай на тиждень, читати і думати своїм розумом. Якщо щось не ясно - Бог згодом пояснить.
    На жаль мій голос так і залишився "голосом волаючого в пустелі".
    Щодо товариша, то думаю хтось почав промивати мозок...

• Подобається Подобається x 3
  11. Оленa

Оленa Well-Known Member

Хіба мало авантюристів з різними назвами і різними масками?
    Попасти під їх вплив - то велика біда для людини, тут потрібна праця, молитва і терпіння, щоб чоловік не пропав повністю.

• Подобається Подобається x 6
  12. Сергій аспірант

а хіба вона діє інакше? В нас жодна світська політична подія необходиться без людей в рясах.

13. Levko

Levko Well-Known Member

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

А хіба то зле? Навпаки добре.

---------- Додано в 12:29 ---------- Попередній допис був написаний в 12:21 ----------

Крім цього у нас є спеціальна гілка - просьба про молитву.

• Подобається Подобається x 4
  15. nixto

nixto Well-Known Member

Тобто Творцем є Ісус І Святий Дух ? А Отець ніц не робив ? А приведені Вами слова:"26*Поднимите глаза вверх и посмотрите. Кто сотворил всё это? Тот, кто выводит воинство звёзд по счёту и называет все их по имени. Благодаря изобилию его мощи и огромной силе, все они на своих местах." належать Ісусу з Духом Святим? Де ви Творця Єгову діли?

---------- Додано в 13:00 ---------- Попередній допис був написаний в 12:56 ----------

Зали царства будувати також не закликав, а ви будуєте.:mocking:

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Серйозно?

А Ви Біблію читали?

Ісус не називав себе Сином Людським? І Сином Божим не називав?

17. Сергій аспірант

Ви не розумієте різниці між словами Син Божий і БОГ-Син?

18. Оленa

Оленa Well-Known Member

А яка різниця між Сергієм аспірантом і аспірантом Сергієм? :scratch_one-s_head:

19. nixto

nixto Well-Known Member

Оленко, та як яка, всюди потрібно добачати "під смысл" тут чоловік кимось є, а у другому ТИТУЛ з якимось імячком. У свідків свій "особливий" підхід до розуміння простих речей:mocking:

• Подобається Подобається x 1
  20. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ви знаєте, я вже задумувався над тим питанням. Чи не досить було б в ніку лише одного слова. А ні! Подивіться - майбутнє "світило науки" і свідок...

а де твій аватар? :)