До питання про те, чи є Ісус Христос Богом

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем D.M., 30 лип 2007.

1. Aquinas

Aquinas Well-Known Member

СЄ пишуть:
    Юстин Мученик, который умер примерно в 165 году н. э., называл Иисуса до его прихода на землю сотворенным ангелом, который “отличен от Бога, сотворившего все”. Юстин говорил, что Иисус был ниже Бога и “никогда не делал ничего, за исключением того, что Творец... желал, чтобы Он сделал или сказал”. (Следует ли верить в Троицу?, с. 7)

А як насправді?
    “И говорил Моисею Ангел Божий в пламени огня из тернового куста и сказал: Я — Сущий, Бог Авраама, Бог Исаака, Бог Иакова...” […] И так иудеи, которые всегда думали, что всегда Отец всего говорил с Моисеем, тогда как говоривший с ним есть Сын Божий, Который называется и ангелом и апостолом, справедливо обличаются пророчественным Духом и Самим Христом, что они не знают ни Отца, ни Сына... Который, будучи первородное Слово Божие, есть также Бог.
    (Иустин Мученик. Первая апология. § 63)​

СЄ пишуть:
    Тертуллиан, который умер примерно в 230 году н. э., учил тому, что Бог обладает превосходством во всем. Он писал: “Отец отличается от Сына (другой) так как он больше; как тот, кто порождает отличается от того, кто порожден; тот, кто посылает, отличается от того, кто послан”. Тертуллиан также сказал: “Было время, когда Сына не было. [...] Прежде появления всего остального Бог был один”.
    (Следует ли верить в Троицу?, с. 7)​

А як насправді?
    Ибо мы... действительно определенно провозглашаем, что Двое есть Бог, Отец и Сын, а с прибавлением Святого Духа — даже Трое.
    (Тертуллиан. Против Праксея”. Гл. 13. Пер. с англ.).

СЄ пишуть:
    Ориген, который умер примерно в 250 году н. э., говорил, что “Отец и Сын — это две личности... два существа, что касается их сути” и что “по сравнению с Отцом [...] Сын очень малый свет”.
    (Следует ли верить в Троицу?, с. 7)​

А як насправді?
    В Троице, конечно, не должно мыслить ничего большего или меньшего.
    (Ориген. О началах. Книга 1, гл.3, §7).​

...Но то, что говорится об Отце, Сыне и Святом Духе, должно мыслить выше всех веков и выше всей вечности...
    (Там же, книга 4, гл. 1, § 28)​

Продовжувати цитувати ваше надзвичайно об'єктивне джерело?

І за яким критерієм ви визначаєте мій рівень любові і поваги до когось? Тільки на тій підставі, що я пишу НЕ СВОЇ ТЕОРІЇ, а повторюю те, чого навчає Церква і при цьому закликаю кожного до ЧЕСНОСТІ в пошуку істини і до її відкритості?
    Так, деколи я можу сказати грубе слівце. Але це буває дуже рідко і тільки в тому випадку, коли бачу, що людина мене просто не чує. Це не є неповага з мого боку до цієї людини. Це просто несприйняття її закритості і небажання шукати істину до кінця.
    Тут багатьох образили мої слова, які мали явний відтінок Богозневаги. АЛЕ Я ЛЮДИНА! Я також можу помилятися в багатьох речах. В мене також деколи здають нерви. І я прекрасно знаю, що Бог дивиться не на мої слова, а на моє серце. І Йому краще знати, як і до кого я ставлюся.

Останнє редагування: 6 лип 2010
    • Подобається Подобається x 5
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Сергію, та перестаньте нести ахінею....

• Подобається Подобається x 3
  3. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

http://jhwww.narod.ru/Troitsa-4.html

---------- Додано в 20:16 ---------- Попередній допис був написаний в 20:13 ----------

а ви пробували розібрратись як вживають слово Бог апологети?
    зновуж ви берете окремі фрагменти а не аналізуєте контекст.

---------- Додано в 20:17 ---------- Попередній допис був написаний в 20:16 ----------

Есть и упоминается, кроме Творца всего, другой Бог и Господь, Который называется и ангелом, потому что он возвещает людям то, что угодно Творцу всего, выше Которого нет другого Бога.

Тот, Который являлся патриархам и назван Богом, называется также ангелом и Господом, чтобы из этого вы поняли, что Он служит Отцу всего.

Когда Писание говорит, что ангел Господа явился Моисею и потом объявляет Его Господом и Богом, оно разумеет одного и Того же, Который, как видно из многих уже приведенных свидетельств, служит Богу, сущему выше мира я не имеющему над Собою другого Бога.

Ибо кто любит Бога всем сердцем и всею силою, тот, будучи исполнен благочестивым расположением, не будет почитать никакого другого бога, и согласно с волею Божией будет почитать того Ангела, которого любит Сам Господь Бог.

- Пусть Он будет, - возразил Трифон, - как показывают писания, Господь, Христос и Бог для вас язычников, которые от Его имени и называетесь все христианами; но вам, служителям Бога, Который создал и Его Самого, нет нужды исповедывать Его и поклоняться Ему.

Иустин Мученик, «Диалог с Трифоном иудеем»

---------- Додано в 20:17 ---------- Попередній допис був написаний в 20:17 ----------

чому ж коли католику покажеш вірш в Біблії ахінею починає нести він?

---------- Додано в 20:19 ---------- Попередній допис був написаний в 20:17 ----------

Климент Александрийский

Назовем ли мы этих духов божествами или ангелами, разница не велика («Строматы», кн. 6, 31:4).

Воинства ангелов и богов благоговейно повинуются ему, Отчему Логосу, воспринявшему на себя все домостроительство спасения через того, кто все подчинил ему («Строматы», книга 7, 5:6).

Но даже те, которые учатся у самого божественного учителя, с трудом достигают представлений о нем, благодаря благодати, которая дана им в добавление к их стремлению знать; они волю познают через волю, а Святой дух силою Святого духа, "ибо Дух исследует глубины Божие, и душевным людям недоступно то, что дано духовным" («Строматы», кн. 7, 166:3).

• Подобається Подобається x 1
  4. Aquinas

Ось вам тест на ЧЕСНІСТЬ:
    http://www.pagez.ru/lsn/0502.php - тут "Діалог з Трифоном" Юстина Мученика, а тут:

http://khazarzar.skeptik.net/books/clem_al/stromata/index.htm - "Стромати" Климента Александрійського.

Будь ласка, використовуючи комбінацію клавіш Ctrl + F знайдіть ТІ САМІ цитати, які ви щойно навели. З Юстина ви повністю вирізали слова з контексту (прочитайте, для прикладу, його параграф 63 - там виділений фрагмент)

5. Сергій аспірант

Що ви цим хочете довести?

6. majolika

majolika Well-Known Member

тільки після того, як ви поясните

7. Сергій аспірант

Ніхто ж не заперечує що до Ісуса коректно вживати слово бог, алеж ав праці Юстина не йде мова про те що Ісус рівний Отцю

8. Aquinas

Є два типи рівності: за природою і за повноваженнями. Ісус рівний Отцю за чим?

9. Сергій аспірант

Цікаво як ви поясните ось цей вірш

Промовив Господь Господеві моєму: Сядь праворуч Мене, доки не покладу Я Твоїх ворогів за підніжка ногам Твоїм!
    Псалом 109,1

10. Aquinas

І мені цікаво, як ви поясните, особливо якщо порівняти його з наступним: "Мусить бо він царювати, поки не покладе всіх ворогів йому під ноги" (1Кор.15:25).

Але переведення теми аж ніяк не знімає з вас запитання стосовно типу рівності між Отцем і Сином: це рівність за природою чи повноваженнями?

• Подобається Подобається x 2
  11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Звідки ви знаєте що "несе" католик? Ви ж слухаєте виключно СЄ і читаєте Вартову Башту?

---------- Додано в 21:47 ---------- Попередній допис був написаний в 21:45 ----------

Сергію, ви кОсите?

---------- Додано в 21:50 ---------- Попередній допис був написаний в 21:47 ----------

Чому ви віришили, що саме Богові? Ви не виключаєте, що те, що робив Ісус і наголошення на вірності Богові є для християн?

12. Сергій аспірант

Не люблю коли мене намагаються звинуватити в брехні чи нечесності.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я б сказав, що просто на слова Аквінтаса просто нема що сказати що до Юстина, от ви й "вийшли" з тупіку, типу:
    "а шо ви мені хотіли тим сказати".

• Подобається Подобається x 2
  14. majolika

звичайно, і це також. По великому рахунку, уся Біблія писана для нас. Але вірність Ісуса стосується в першу чергу самого Ісуса, а потім лише як приклад для нас (поясню свою думку - Ісус помер за нас, ми теж у випадку необхідності готові померти за братів. У цьому ми наслідуємо Ісуса. Але ми не для того родились, щоб помирати за когось на хресті, а в Ісуса це була основна місія )
    Наголошується саме на особистій вірності Ісуса перед Богом.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Від Івана 5:18
    І тому то юдеї ще більш намагалися вбити Його, що не тільки суботу порушував Він, але й Бога Отцем Своїм звав, тим роблячись Богові рівним.

• Подобається Подобається x 4
  16. majolika

Відповів же Ісус і сказав їм: Поправді, поправді кажу вам: Син нічого робити не може Сам від Себе, тільки те, що Він бачить, що робить Отець; бо що робить Він, те так само й Син робить.

---------- Додано в 19:38 ---------- Попередній допис був написаний в 19:38 ----------

Але я так і не зрозуміла - ви вважаєте, що Ісусова вірність є лише прикладом для нас?

17. nixto

nixto Well-Known Member

Миху, Aquinas, намагаєтесь зруйнувати дух приголомшення ? Моліться, що не під силу людині, Бог може зробити.
    Всі ми того не любимо, хоча і часами маємо таку не чесність навіть проти самих себе. Ви просто сприйняли розуміння свідків за ідеал і воно вам нравітса. Михайло і Aquinas привели вам вірші не з католицького катехізису, а з Біблії. Якщо ви чесні і шукаєте правди, чому ці приведені фрази для вас неприйнятні (що знову не такий переклад? не знаємо етнічного життя євреїв, тому не можемо ствердити?)
    Скажіть чесно, що Вам миліше правда чи вчення свідків?

---------- Додано в 23:42 ---------- Попередній допис був написаний в 23:26 ----------

Мислите про духовне матеріальними досвідом, тому так і не під силу Вам збагнути слова Ісуса : Я в Отці, а Отець в Мені (уявіть як то матеріально виглядає). Важко уявити, бути в єдності і водночас противному.
    Для порівняння: бачили руку неслухняну іншим членам тіла?

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тому що Син і Отець - Одне.

---------- Додано в 23:48 ---------- Попередній допис був написаний в 23:43 ----------

Якщо вас цікавить моя думка, то то я думаю, що Ісус є прикладом для нас у вірності Богу. Якщо вас цікавить, для чого ця вірність потрібна Богу, то мені важко відповісти на це запитання.

19. ZENIT

ZENIT Well-Known Member

Що ж тут незрозумілого? Читайте повністю абзац: 5 "Майте такий самий склад розуму, як і в Христа Ісуса: 6 він, хоча й був у Божій подобі, навіть не допускав думки про зазіхання, тобто про те, щоб бути рівним Богові. 7 Навпаки, він відмовився від усього, прийняв вигляд раба і став таким, як інші люди. 8 Більше того, коли він був у подобі людини, він упокорився і залишався слухняним аж до смерті — смерті на стовпі мук. 9 Саме тому Бог підніс його на вище становище і великодушно дав йому ім’я, вище від будь-якого іншого імені. 10 Він зробив це для того, щоб перед Ісусовим ім’ям схилилось кожне коліно тих, хто на небі, хто на землі і хто під землею, 11 та щоб кожен язик відкрито визнав: Ісус Христос — то Господь на славу Бога, Батька."
    Усе чітко і ясно, ніяких двозначностей.

Я особисто не тільки читаю Вартову Башту, але постійно спілкуюся з десятками католиків. Щодня, на теми релігії. Знаєте яка найпоширеніша реакція "щирих католиків" - "Що ви нам тут про Ісуса хочете говорити? Ми маємо свого Бога!

Це зрештою, не робить їх відмінними ві "щирих православних" Так 6 го січня, на пропозицію обговорити яку роль відіграє Ісус у виконаня Божих намірів, відповіла: "Я немаю часу говорити з вами про Ісуса, мушу готувати різдвяну вечерю, - 13 страв!"

20. nixto

nixto Well-Known Member

О Мішель, разом сказали, "дай п'ять"

а де твій аватар? :)