Діти в церкві

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 28 сер 2007.

1. Оля

Оля Старожилка форуму

Відповідь: Діти в церкві

Зето, Ви мене насмішили. :) Дитина, наприклад у 6-7 років, ще добре з однією релігією не може розібратися, а Ви пропонуєте їй дати читати історію всіх релігій? :) Я про що мала на увазі. От в кінці 90-х, на початку 2000-х років на Сихові в церкві "Голгофа" під час служінь проходили паралельно заняття Недільної школи для дітей. Директором там є моя коліжанка Люба. То вона нам розповідала, що приходили діти, чиї батьки або іншої конфесії, або зовсім невіруючі. Приходили за компанію з віруючими дітьми, а тоді ще й самі когось приводили. Ніхто їх не агітував, просто їм було цікаво. Там проводилися різні ігри на християнську тематику, вивчення християнських цінностей на дитячому рівні. А вкінці Люба ще й частування робила. Часто йшли діти з неблагополучних сімей, щоб поїсти, бо вдома вони були голодними. :sad: А також Люба постійно організовувала (і організовує й дотепер) різні поїздки в Карпати на канікулах, чи на свята. Влітку ще й на море. Одного літа і мої діти були в Карпатах з тою школою. Ми спонсорували і продовжуємо спонсорувати цю справу, бо знаємо, що це добре діло. Діти організовані, доглянуті і нічого поганого не навчаться. Хіба це не здОрово??? ;)

Дякую, Шреку!
    Це дійсно цінна похвала для мене. :)

Додано через 23 хвилини
    А я ніколи не буду спокійна і не буду мовчати, якщо мої діти відійдуть від Бога.:no: Я знаю Істину, я її пережила у своєму житті, то що, я буду собі спокійно споглядати, як моя дитина котрась, чи внук буде йти в погибель?Я буду старатися його, чи її переконувати, що без Бога життя не має змісту. Як не помагатиме, то молитимуся. Знаю багато прикладів, що діти наверталися до Бога вже після смерті батьків. Батьківські молитви надармо не проходять. Вони тривожать Небо і дитина кається навіть в старшому віці.
    А поки що я веду своїх хлопців щонеділі і часом серед тижня до церкви.Заставляю їх і сама молюся з ними. Зацікавлюю читати Біблію. Не з-під палки звичайно, а так, зацікавлюю різними способами. Недавно мені мій 12-річний малий сказав :"Мам, а я й не знав, що Біблія така цікава книга!" ;) Ясно, що не все йому там зрозуміло, виникає багато запитань, але я рада, що фундамент в дитини закладений правильний. І коли молюся за своїх дітей, то не прошу в Бога для них слави, чи багатства, а прошу доброї долі і основне, щоб вони самі пізнали Бога. І пережили зустріч з Ним в своєму серці. Не просто були релігійними людьми, бо релігія не спасає людину, як я вже казала. А щоб були живими віруючими людьми, а не християнами по неділях.

• Подобається Подобається x 3
  2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Зовсім вірно.
    Вони й виловлюють тих, хто не пішов на Службу. :)

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Аналогічне питання можна і Вам задати, нє?

• Подобається Подобається x 1
  4. zet

zet Дуже важлива персона

Все мы навязываем детям свою религию и свое видение мира, никто не исключение. Оленька, у меня есть история религии для детей от 4-5 лет, где рассказывается в доступной для них форме в чем отличие. Я считаю, что это сразу ребенка настраивает на разноцветный и многообразный мир. Раз я сама агностик, то. быстрей всего, и воспитаю агностиков. Не люблю и категорически неверующих, но и фанатики меня напрягают не меньше. И те и другие, в какой-то момент, перестают анализировать информацию. Одни потому, что ничему не верят, а другие - ибо только веруют.

5. Demyan

Demyan Well-Known Member

на мою думку при кожній церкві повинна праюцвати недільна школа. Знаю церкви де ті школи розділені на вікові. Це вихід і для батьків і для людей які прийшли на службу. Адже якщо дитина з вами весь час - вона може заважати, відволікати вас та інших людей (це ж діти і тут нічого не зробиш).
    Гарно спланована недільна школа при церкві вирішує всі проблеми.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я не є прихильником варіанту: дитину - в недільну школу, а самому в той час на службу, бо тоді дитина пропускає службу, тим більше, коли дитині понад 7 років.

7. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Мій погляд такий, що дитина має бути зі мною в церкві.
    Мій малий зі мною до церкви з місячного віку. До року проблем не було. Дитина була тихо, як мишка. Пізніше став таким шилом, що важко щось робити було. Пробувала бути з ним надворі якийсь час, але потім перейла з ним на хори.
    Коли приїхали до Канади, зіткнулася з проблемою тих їхніх mother's room і тим, що тут майже всюди лавки для людей. Ну, якось ми до цього звикли ніби, але волію ходити туди, де лавок нема. І малий тоді теж чемніший. А то люди встануть чи сядуть, а він мене вже питає, чи то вже все, чи люди додому збираються.
    На Літургії він завжди біля мене. (До причастя завжди жене перший і то саме до татка. :) ) На Вечірню якщо не хоче йти, то дозволяю йому бавитися у тій кімнаті. Але він частіше хоче бути в церкві. Як то не дивно, для такого віку.
    Мене найбільше дивують люди, котрим діти в церкві заважають. От із цією проблемою стикалася майже всюди. Мені не заважають діти, що плачуть чи сміються, але тим, хто суперпобожний чомусь заважають і то дуже. Чому кажу, що суперпобожний? Бо з такими людьми скільки не говорила, вони лише отрутою плюються. Штивні ті люди дуже, для них посмішка у церкві гріх. Що поробиш, і таке буває. Тільки я тоді дуже переживаю, коли на мене хтось вовком дивиться усе служіння.
    Ще інша проблема - люди постійно до дитини чіпаються протягом служіння. То поговорити, то по голові погладити. Мій малий того дуже не любить. Виходить конфлікт. Стараюся біля таких людей, яким нудно в церкві і які невідомо чого туди прийшли, не ставати. Проблему вирішую саме тим, що стаю разом з хором. Там майже усі з дітьми, то відповідно мій малий нікому не заважає і його ніхто не чіпає.
    Коли малий нудиться, то даю йому читати або дитячу Біблію, або інші біблійні історії. Таких книжок тут досить багато і дуже дешево можна купити. Правда, часом допомагають лише правила для водіїв. :)

Ще один момент цікавий, що він віршиків українською вчитися не хоче. А молитви деякі вивчив. Часом гуляємо в парку, а він собі починає молитви промовляти. Коли перший раз почула, була просто вражена. І йому подобається.

Цього року на Пасху були в церкві 4 дні. Майже безвилазно. І він витримував. До півночі і довше. Лише у неділю ввечері сказав, що вже досить церкви і на вечірню не піде. :) Але вже в понеділок вранці просився знову до церкви. І коли поїхали попри церкву до магазину, то кричав нам, що ми не туди повернули, бо до церкви вправо було. :D:D:D

8. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

Таа, Лілю, нам до вас далеко. Але я ще зіткнулася з такою проблемою. Коли Дарця чи Орися були зі мною по одній - то майже без проблем. Але коли вони разом... Одна одну заводять. І ще навіть зараз так роздурітися можуть, що ойойой....

• Подобається Подобається x 2
  9. dArt

dArt Well-Known Member

+1 Зет
    Как агностик агностика (кажись это я притащиил словечко на форум :) ) я Вас полностью понимаю и поддерживаю. Школа и Религия должны быть разделены. В школе необходим предмет "Религии Мира". Думаю, не стоит слишком много пичкать религией ребенка с малых лет, можно достигнуть противоположного результата. Вырастет - сам решит, нужна ли религия ему, а если нужна, то какая. Я б, если б ощутил потребность в трелигии, очевидно Буддизм принял бы :)

10. zet

zet Дуже важлива персона

Я, лично, слушаю программы всех кандидатов, хоть иногда и тяжко это дается. (но не больше 1-го раза) Должна же я знать как много они, в конце-концов, соврали.
    А как по-другому?

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Уявімо ситуацію коли ваша дитина вибрала крішнаїзм.... бере бубен, робить відповідну зачіску... і....

12. dArt

dArt Well-Known Member

Это его выбор, Мих... и я буду уважать его.
    А если он пострижется в монахи и примет целибат? Ведь без внуков можно так остатся, тоже не фонтан...

Додано через 1 хвилину
    Зет, я Вам сразу скажу, соврали ВСЁ и ВСЕ. Где Вы видели, что бы политики правду говорили? Это у них вообще дурным тоном считается.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Погодьтеся, у мене приклад знаааачно крутіший....

14. dArt

dArt Well-Known Member

Ну не скажите... волосты то вырастут, а вот надломленая целибатом психика исправится вряд ли :)
    Да и без внуков оставатся как то не хочется, все же предпочту кришнаизм.
    Был у меня один кришнаит знакомый -кришнаит к стати, 10 лет его не видел неделю назад увиделись. Женился, 2е детей работает, зарабатывает неплохо, Йогой серьозно занимается, нормальный человек в общем.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну це фантастика ІМХО. Але невже і оком не моргнете?

16. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

У нас те саме. Часто доводиться сідати окремо від інших дітей. Бо вони всі зразу бавитися починають.
    Мій малий дуже добре по книжках вчиться. Почитали дитячу книжечку від Свічадо (ангел-хоронитель), подивилися, як там дітки чемно моляться і повторюємо. :)
    Часом муштрувати доводиться. Але тепер зрідка. Він у мене дуже переймається, як кажу, що нечемний. Виходимо до лазнички на кілька хвилин на розмову. Повертаємося - малий шовковий. Часом до лазнички черга таких, як ми. :D:D:D Найбільше випробування для інших батьків тоді - не розсміятися, що всі на виховну годину. :)

Додано через 4 хвилини
    Я одне бачу, що коли дитину жаліти, мовляв, заважко їй у церкві, най поспить, удома побуде, то така дитина завжди буде шукати причину, аби не піти. Якщо ж знає, що варіянтів як таких немає, то і частіше хотітиме піти до церкви. Мене мами та бабусі впрошували, аби малого лишити в хаті, але такі розмови у нас не проходять. Мій малий зі мною всюди ходив. :)

17. dArt

dArt Well-Known Member

Ну не утрируйте уж так. Естественно свое мнение скажу, но давить не буду ни в коем случае, любое действие вызывает противодействие.
    Да и вообще (Доставая бубен и снимая перед монитором шляпу и парик):
    Хари Кришна, Хари Рама.......

18. zet

zet Дуже важлива персона

Согласна полностью. И нельзя показать, насколько ты это не принимаешь, чтобы не замкнулся... А вот целибат пострашнее считаю, это действительно гробит нормальную психику.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну і правильно. Я раз - другий не взяв свою меншу до церкви - отримав на горіхи від неї ж. Тепер я чемний.

• Подобається Подобається x 5
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Справа ту трохи тонша на мою думку. Коли дитина вже доросла і сформована (на її ж думку нехай), тоді вже переломати і ломати вже важко, а виховати так, щоб дитина сама вибрала правильний шлях - зовсім інша справа. І от над цим тре працювати. Треба виховувати так, щоб дитина самовільно вибрала шлях і той шлях був таким, який Ви і хотіли.

а де твій аватар? :)