Десятина в церкві

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 20 кві 2007.

?

Чи має бути десятина в церкві?

1. так, має бути

8 голосів
    44,4%
  2. ні, не повинна

4 голосів
    22,2%
  3. в церкві має бути інше вирішення фінансової теми

6 голосів
    33,3%
  1. Lents

Lents Well-Known Member

А ще більше чудо було би, якби вони віддавали 100% і процвітали. ;) Гроші, би, наприклад, у форточку залітали просто з неба...

• Подобається Подобається x 1
  2. Levko

Levko Well-Known Member

Тобто, ви хотіли спитати куди я віддаю свої гроші, 10-тину?
    Віддаю в помісну церкву до котрої належу.

3. SatYr

SatYr Well-Known Member

То ви про голів сект ?

4. Levko

Levko Well-Known Member

Ми, здається, говоримо про християнство і християн і тема називається "Десятина в церкві, а не в секті"!:)

5. консультант

консультант Дуже важлива персона

Я даю десятину тим, хто її дійсно потребує, а не тим, хто товче копійку на людській біді. Ми - це тіло Христове - це та сама Церква, яку потрібно підтримувати, лікуючи хворі місця, а не стимулюючи ріст метастазів.

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

А Христос і учні віддавали десятину? ..правда, віддавати можна лише те що заробив.. Знаю, що ті що ішли за Христом, часто роздавали перед цим все що мали. Але після цього вони вже не поверталися до праці, по-моєму, сконцентрувавшись лише на проповідництві і мандрах.. тобто, вони не заробляли і не витрачали, а жили на подаяння?..
    Думаю, з біблійних героїв, так би мовити, першого плану не завжди можна брати приклад пересічним людям. У них було особливе життя в особливий спосіб, у них не було дітей. Якби всі стали бездітними мандрівними проповідниками - людство би вимерло і деградувало, оскільки хтось мусить працювати, а хтось - проповідувати.
    У Новому Заповіті про десятину нічого не сказано, наскільки пригадую.
    На мою думку, пригощаючи, обдаровуючи рідних чи сусідів, друзів у яких проблеми, допомігши комусь поряд, люди які і не відраховують ту "десятину" - і так "набирають" ту суму. Чи обов'язково десятина повинна потрапляти "до Бога" через руки керівників релігійних громад?..

• Подобається Подобається x 3
  7. Locke

Locke невиправний реаліст

У тому то і справа, що десятина потрапляє не до Бога (бо гроші йому аж ніяк не потрібні), а до керівників релігійних громад, які ну аж ніяк не бідують, а живуть суттєво заможніше своїх прихожан. Отак дивишся - приходить молодий священник після семінарії, і через рік-другий квартира в двох рівнях, а то і власний будинок, іномарка. Хоча неустанно проповідують про добровільну убогість як найвищу чесноту і розповідають про верблюда і вушко від голки. Відчуваю, зараз на мене накинуться, мовляв не суди і несудимий будеш. Та я і не суджу - Бог їм суддя.
    А щодо десятини - на мою особисту думку це не конче тільки лише гроші, а частина людського життя, сил і старань, щоби допомогти в той чи інший спосіб нужденному, коли ділом, коли порадою чи добрим словом.

• Подобається Подобається x 3
  8. poetka

poetka Дуже важлива персона

+100000000:good:

9. plastic

plastic Well-Known Member

Думаю так. Бо десятина-це було законом для Ізраїля. А про Христа написано що Він виконав закон. Але думаю що Він віддавав набагато більше ніж 10% свого часу, грошей і сил і старань для Бога.

---------- Додано в 14:28 ---------- Попередній допис був написаний в 14:22 ----------

Частина людей всетаки продовжувала працювати. Наприклад апостол Павло-працював руками і проповідував.
    В новому заповіті сказано, що люди збирали гроші(нові церкви з язичників ) і відправляли гроші в Єрусалим. Конкретно слово десятина" не згадується в Новому заповіті.
    Але Христос -священик по чину Мелхеседека. Авраам зустрівши Мелхемседека дав йому десятину. Це приклад для нас.
    В старому заповіті 11 колін Ізраїля давали десятини Богу-але ці десятини йшли для 12-ого коліна-левитів. Хто хотів жертвувати на храм-жертвували додатково.

---------- Додано в 14:31 ---------- Попередній допис був написаний в 14:28 ----------

Для мене це актуальне питання. 10% я віддаю в церковну скарбницю але надіюся що Бог подбає про Свої гроші.
    Якщо хтось в церкві використовує гроші не за призначенням-це його проблема-бо Бог бачить все. Кожен буде судимий по своїм ділам.
    А звинувачувати когось не варто, бо ми не судді.

---------- Додано в 14:33 ---------- Попередній допис був написаний в 14:31 ----------

Абсолютно згідна.

10. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

..а якщо не віддав невідомо кому і невідомо на що, але прямо, без посередників допоміг сусідові, родині, чужій людині? - і точно знаєш і відповідаєш за те кому ти їх дав і на що, беручи на себе відповідальність і відповідаючи лише за себе? - таке не рахується за десятину?

Віддаючи 10%, опиняєшся в ситуації коли на "пряму" допомогу може коштів вже і не вистачити. І що тоді: відхилити простягнену руку і сказати: а я вже 10% віддав до церкви, ідіть туди і там просіть?..

11. ovod

ovod Well-Known Member

а тепер в такої людини спитають, в якій вона секті...

---------- Додано в 16:40 ---------- Попередній допис був написаний в 16:39 ----------

хіба для Бога гроші мають значення?
    по-моєму допомогти ближньому буде більш вартніше

• Подобається Подобається x 2
  12. Levko

Levko Well-Known Member

Переважно, люди, котрі говорять, що не дають десятину, а замість того допомагають сусідові, родині, чи чужій людині насправді нікому так і не допомагають, просто оправдують себе намарне...

п.с.
    я не про Вас, п.Фрезіє...

13. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Можливо і так.
    Мені все ж здається, що найважча "десятина" - не просто матеріальні кошти віддати і все.. найбільшу пошану у мене викликають волонтери. Ті хто приходить до найсамотніших і хворих, прибирає, варить їсти, миє і переодягає їх, спілкується з ними.. це "десятина дієвої любові" я б сказала. мені здається, вона чи не найбільша від усіх.. ІМХО.
    Хоч, звичайно, гроші заробити - теж праця, і то часами тяжка і напружена.
    Думаю, кожний перед своїм сумлінням має відчувати скільки і в якому "вигляді" може віддати тим хто потребує.

14. Locke

Locke невиправний реаліст

От-от. Бо просто віддати десятину грішми, наче відкупного - багато так роблять. А чи допоможе то їм?
    Знаю таких "побожних" людей, які не те що жертвують, але і церкви будують і реставрують. Краще би вони того не робили. Бо в іншому творять беззаконня. І вдовина лепта буде набагато більшою жертвою.
    Для прикладу, знайомий хлопець 25-ти років працював рік на фірмі, яка прокладала оптичні кабелі і влаштовувала внутрібудинкові мережі по замовленню крупного інтернет-провайдера у Львові. Власник тої фірми (живе в Жовкві), досить багата людина, був дуже побожний - жертвував на церкви, не пропускав жодної прощі, щонеділі ходив до церкви і розповідав людям, що Бог йому допомагає бути успішним в бізнесі. Позавчора зустрів того хлопця, і він розповів, що той власник "кинув, як останнього лоха" його і ще кілька працівників. Кожного на 7,5-8 тис. грн. При зарплаті 1,5 тис гривень ці хлопці працювали у нього 5 місяців безкоштовно. Весь час плакався, мовляв потерпіть ще трошки, скоро мені перерахують гроші і я з вами розрахуюся. Йому вірили, бо хіба може така набожна людина обманути? А коли всіх звільнив - послав на "цвірінь" і сказав: чого мовляв пристали, чого ниєте як баби, ну не маю я грошей! Не продав одну зі своїх машин, не взяв грошей з іншої своєї фірми, щоб розрахуватися з наймитами. Зате десятину платить справно. Він думаєте такий один? Я таких бачив достатньо, і сам раз попався, як пацан. А всі такі знайомі нелюди чомусь хваляться: "Я це все нажив з Божою допомогою".

15. ovod

ovod Well-Known Member

в цьому і складність, що дати правою рукою гроші так щоб про це не знала ліва важко якщо не неможливо...

16. Levko

Levko Well-Known Member

Ну я би так не казав...
    А про що ж тоді говорить це місце:

Лук.11:42 Горе вам, фарисеям, бо ви
    десятину даєте з м'яти та рути й
    усякого зілля, але обминаєте суд та
    Божу любов; це треба робити, і того не
    лишати!
    ?

Ісус наголошує, що найголовніше- це Божа любов і суд, яку потрібно робити в першу чергу, але й десятини не лишати. Хіба не так?

17. plastic

plastic Well-Known Member

На жаль таке може трапитися. І такий вчинок просто ганьбить Христа-бо ця людина назвалася християнином.
    Головне дивитися нам за собою.

---------- Додано в 22:56 ---------- Попередній допис був написаний в 22:51 ----------

Десятина не спасе, то точно. Але не віддати гроші Богу-це вже називається -красти у Бога.
    Крім десятини ми маємо віддати Богу самих себе, свої таланти, свій час , і т.д.

---------- Додано в 22:59 ---------- Попередній допис був написаний в 22:56 ----------

Можна заздалегідь пробувати відкладати гроші на всякі такі ситуації-для допомоги іншим, це крім десятини.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ви і Фрезія плутаєте дві різні речі. Дати десятину - це не дати бідним, а церкві.
    Одне - само собою, а інше - саме собою і одне другову не заважає.

19. консультант

консультант Дуже важлива персона

А де більша користь від тої десятини?

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

То питання до Господа. Ми лиш маємо робити те, що написано.

а де твій аватар? :)