Co wy na to ???

Тема у розділі 'Polska | polskie forum', створена користувачем Marysia, 1 лип 2012.

1. andrzej

andrzej Дуже важлива персона

Marysiu, я немного занимался работой в украинской диаспоре в Москве.
    żadnego grosza, даже при Ющенко, от украинского государства. Да никто денег и не просил. Просто хотелось чтобы о нас в Украине знали.

Нас де факто придушил путинский режим. Почуствуйте разницу.

Мы просто читали книги, что-то обсуждали, да естественно большинство поддержало Оранжевую революцию, и ничего больше.

• Подобається Подобається x 1
  2. ostrov_DamiaN

ostrov_DamiaN SemperFidelisTibiPoloniae

Wstyd mi za tych ludzi, którzy obecnie rządzą Polską, oraz za tych, którzy ich dopuścili do władzy:bad: Jedyne o co dbają to o własne koryto i o nic więcej. Jeszcze długo będziemy odczuwać skutki tych (nie)rządów:sad:

3. ostrov_DamiaN

4. Jacek

Jacek Well-Known Member

No oby,oby..
    Ale wiesz dla mnie przykre jest to,że w powszechnej dyskusji Kresy istnieją słabo. No fajnie tam pojechać,zadumać się, pokręcić głową nad ich losem,a potem wrócić do kraju i zapomnieć,ewentualnie poopowiadać znajomym jak pięknie było na wycieczce. I od następnego dnia krążyć między robotą,kasą a grillem. Jeżeli nie będzie parcia od spodu ten "sondażowy" rząd za parę lat ( albo wcześniej) temat Kresów daruje sobie zupełnie.

5. ostrov_DamiaN

Jacku

6. Зануда

Зануда така зануда

Przez wszystkie lata wystarczało nam minimum: pieniądze na pokrycie godzin eteru, na płyty, książki. Chyba tyle. Czsem jakieś szkolenia dla ekipy. Pracujemy jako entuzjaści, nie płacą nam za to. Radio to nasza pasja. Lubimy to co robimy. Więc trudno tu mówić o nadużyciach.

• Подобається Подобається x 1
  7. Agaton

Agaton Well-Known Member

O, witam Panie po zmianach,

Obserwując od środka - z "naszej strony granicy", to, co się dzieje za obecnego kierownictwa MSZ, chce się wyć ze złości... Sytuacja Radia Lwów wydaje się, niestety, (!) nie wynikiem jakiegoś jednego incydentu, karygodnego niedopatrzenia, ale trwałej, chronicznej niemoty.
    Wygląda na to, sytauacja ich (MSZ), niestety, przerasta.

Ale zamiast biadolić, lepiej pomyśleć jak Wam można pomóc.

Na gorąco mam jedną propozycję ( chyba że już na to sami wpadliście wcześniej) - skontaktujcie się z radiem WNET - tam jest dział "na polskiej fali" współpracujący ze stanisławowskim radiem Wieża.
    Proszę uwierzce, że Wasze położenie jest w Kraju znane bardzo nielicznym kręgom ludzi realnie zainteresowanych sytuacją Polaków na Ukrainie.

Czy współpracujecie z organizacjami typu Kolegium Europy Wschodniej ?

Czy Radio jest w stanie przyjmować datki z zagranicy ? - mam na uwadze oczywiście głównie Polskę.
    Jeśli mielibyście jeszcze jakieś banery, które można umieszczać na stronach www, też by się przydały.

Nie wyobrażam sobie, żeby NIC się nie dało zrobić.

• Подобається Подобається x 2
  8. Зануда

Зануда така зануда

Wciąż szukamy rozwiązań. Dziękuję bardzo za propozycje. Zobaczymy co z tego uda się realizować.

9. Agaton

Agaton Well-Known Member

W liście otwartym Pani Teresy Pakosz z lipca 2012 podany jest nr konta Kredobanku:
    Czy to jedyne rekwizyty ?
    Pytam, bo może być kłopot wykonywaniem przelewów przez komputer, jeśli są tam w opisach znaki specjalne - "МФО"

Nie macie r-ku zgodnego ze standardem IBAN ?
    (Idealnie byłoby mieć w polskim banku, bo wtedy nie ginie po drodze 20% kwoty z przekazów międzynarodowych)

---------- Додано в 14:05 ---------- Попередній допис був написаний в 14:00 ----------

I jeszcze:

trochę jednak już o Waszych kłopotach wiedzą, choć od strony masowości czytelników / słuchaczy - faktycznie w mediach raczej z drugiej linii,

http://klubkip.nowyekran.pl/post/76410,tylko-we-lwowie

10. Marysia

Marysia Moderator

Oni może o naszych łopotach wiedzą, ale piszą różne rzeczy, których sobie nie życzylibyśmy bez naszej zgody i wiedzy. Narazie są to jedyne rekwizyty, chociaż mamy pewne plany i zobaczymy jak to da się zrealizować. Trzymajcie za nas kciuki!!!

11. Agaton

Agaton Well-Known Member

Dość zagadkowo się Pani wypowiada... nie jestem pewien, których "onych" Pani ma na myśli.
    Tak czy inaczej, wydaje się, że bez upowszechnienia medialnego będzie trudno się przebić w warunkach, gdy (póki co) kasę publiczną trzymają ludzie widzący świat wyłącznie z perspektywy piaru
    Oj, Marysiu,
    Kciuki to my za Was trzymamy, ale obawiam, się, czy taka pomoc będzie wystarczająca...

12. ostrov_DamiaN

Zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego w obecnej "wolnej" Polsce Kresy Wschodnie są tematem tabu. Nie widziałem w żadnej wielkonakładowej gazecie, portalu internetowym, czy telewizji wzmianki np. o reaktywacji Pogoni Lwów, czy sytuacji Polaków na Kresach. Ostatni reportaż w Lwowie widziałem w TVP1 na Boże Narodzenie zeszłego roku. Komu zależy na tym, żeby pamięć o naszych ziemiach znikła??

13. Bambook

Bambook Persona non grata

:mocking: :mocking: :mocking:

Такої сміхоти давно не читав.

14. Marysia

Marysia Moderator

Co śmiesznego?

---------- Додано в 19:51 ---------- Попередній допис був написаний в 19:44 ----------

Do Agatona:
    nie wypowiadam się zagadkowo, tylko pod "onych" mam na uwadze dziennikarzy z Polski którzy powypisywali bzdury na różnych portalach internetowych, mniej w radiu i gazetach. Tzn. oni nas podtrzymali, ale przekręcili słowa tak, że w końcu wyszło, że Radio Lwów nie nadaje i "nie ma na to żadnej rady". To w skrócie. Można poczytać choćby artykuł Szumańskiego czy nowyekran.pl. A tak do wszystkich powtarzam - istniejemy i istnieć będziemy czy to się komuś podoba czy nie. Raczej rządzącym w Polsce się nie podoba, bo mają swoją poprawność, nacjonalistom ze Lwowa też nie, bo mają swój wymyślony "kult", ale my jesteśmy!!! I ponownie będziemy tworzyć Polskość we Lwowie!!!!!!!!!!!!!!

15. ostrov_DamiaN

I z czego się śmiejesz Ukraińcu??? Prawda w oczy kole???

Zapamiętaj sobie na całe życie: polskie we Lwowie jest wszystko co najpiękniejsze: zabytki, stare miasto i historyczne cmentarze, rosyjskie są blokowiska z wielkiej płyty. A co Wy Ukraińcy zrobiliście dla tego miasta???
    Nie dość, że nie potraficie budować, to jeszcze bezmyślnie niszczycie wspaniałe zabytki tego miasta. I Wy się nazywacie gospodarzami?????

Gdyby Bambook Twój pradziad kilkanaście lat temu trochę pomyślał i poszedł do wojska Petlury, może by nasze kraje wyglądały zupełnie inaczej. Ale Wam było źle pod skrzydłami Białego Orła, wy woleliście Czerwoną Gwiazdę. I Stalin Wam się odwdzięczył za to. Na jednych z najżyźniejszych ziem świata w latach 30 zapanował tragiczny Wielki Głód. I wytłumacz mi, dlaczego w tym czasie na zachód od Zbrucza, nie było głodu, chociaż ziemie były takie same?????

16. Agaton

Agaton Well-Known Member

Proszę Państwa, panie Damianie,

Jeżeli myślicie, że rzucając się do gardła dzisiejszym Gospodarzom (tak, tak) dobijecie się jakichkolwiek racji, to jesteście w grubym błędzie.
    To, że wymordowanie a następnie wygnanie Polaków z Wołynia i Galicji było dziejową zbrodnią, to jeszcze nie znaczy, że nie możemy sobie ułożyć wspólnie życia na nowo - i oczywiście - bez zakłamań historycznych.

Co ma pan Bambook dzisiejszy mieszkaniec Lwowa do:

17. Saszko

Saszko Well-Known Member

Нема ніяких Креси Всходнє. Креси Всходнє це тема історична.

18. ostrov_DamiaN

Nie wiem, czy zauważyłeś panie Agaton, ale jak na razie to kwestia zakłamania historii leży po ukraińskiej stronie a nie polskiej. A budowanie kolejnych pomników morderców z UPA raczej nie prowadzi do pojednania.

Rzucanie się do gardła to raczej Ukraińska specjalność. I dobili swoich racji, ziemie i miasta polskie weszły w skład ich państwa.

Hehehhehe, pewnie większość Ukraińców i część naszych rządzących z "phemiehem" by tego chciała, ale muszę Cię zmartwić. Kresy Wschodnie były, są i będą polskie.

19. Agaton

Agaton Well-Known Member

Так, так, звичайно нема "Креси Всходнє" тільки є "польська окупація Львова", і "українськи етничні землі" на "Закерзоні", які Сталін подарував Польщі, чи нє ?

Все це симетричне до болю. :sad:

20. ostrov_DamiaN

Podobna bzdura, jak określenie "Polonia ukraińska":facepalm::facepalm::facepalm:

а де твій аватар? :)