Ціни на нерухомість в Україні

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем lir, 14 лис 2007.

1. vasyl

vasyl Well-Known Member

Відповідь: Ціни на нерухомість в Україні

Якраз підшуковую собі офіс в центрі в оренду. Оголошення в змі, вивіски на вікнах та інше реклама - це в 95 випадках зі ста посередники. На власників можна вийти і напряму, в мене таке траплялось. Але це дуже важко. Смішно що власники працюють зразу з декількома посередниками. І тут хто перший мені показав той і гроші просить :)

Враження про їхню роботу. В 99% вони йдуть показувати приміщення якого ще самі не бачили. В 70% мій маклер приводить мене до приміщення де чекає ще один маклер з власником. Вони потім діляться між собою. Коли виникає спірне запитання між мною (орендарем) і власником маклери тихенько стоять в стороні - типу ви собі домовляйтесь як хочете, а гроші мені по любому заплатіть. Теоретично вони повинні на когось працювати - на орендаря або орендодавця. Відповідно захищати чиїсь інтереси. В ідеалі якщо я плачу за якісь послуги то повинен щось отримати крім того що мене познайомлять з орендодавцем. В мене склалось враження що їм все по барабану.

Вже познайомився більш ніж з десятком маклерів. Є винятки. Три з них дійсно щось шукали і видно було що хочуть заробити грошей, всі інші просто казали "маємо ось таке. Підходить? Ні. До-побачення!" (скорочений варіант).

Вцілому я не розумію за що буду платити декілька тисяч зелених посереднику. Претензій ти до них жодних не виставиш. По їхніх типових договорах вони тебе забезпечують інформаційною підтримкою. Тобто роботу свою виконують - кажуть тобі що де є в оренду.

Ціни на оренду теж ростуть. Сьогодні власник говорить одну ціну. Через тиждень вже більшу. Бажаючих є предостатньо. Тим не менше дійсно багато приміщеннь довго не знаходять орендарів. Не останню роль тут відграють посередники, які кажуть власникам "ось дивіться скільки клієнтів - ставте більшу ціну, все одно візьмуть". Але і власники теж слідкують за ринком. Ще є психологічна сторона. Коли "он сусід здав по 50$ за м.кві. то і я можу так". Або ставлять завідомо завищену ціну і дивляться чи клює. А як клює то вже і зменшувати не треба. От так воно по спіралі йде....

Виговорився і трохи стало легше :)

• Подобається Подобається x 7
  2. sem41

sem41 Well-Known Member

Скажу так міф про те що посередники накручують ціну об*єкта продажу є лише міфом.Посередників на ринку нерухомості мабуть було б вигідніше якби ціни були рази в три нижчими,тоді рух на ринку жвавий і заробляється відповідно більше.

Тут,перепрошую, сказали як наші політики.Просто щоб сказати.Готовий побитись об заклад,беремо будь-які 10 оголошень,домовляємось про зустріч і т.д...можливо буде 2-3 таких випадки з 10- але аж ніяк не 99 відсотків.
    Стосовно того що приходите з маклером,а там ще один.Цілком можливо,а що заважало Вам знайти того першого,а то і власника (тут звичайно важче), заодно зекономили б.

А то вже не до них.То до наших законодавців.Ринок нерухомості є а законів про роботу на ринку нерухомості немає.Проекти вже років 5 чекають мабуть.А податкова фірмам нерухомості власне і видає от такі дозволи на посередницькі послуги- інформаційні.

• Подобається Подобається x 1
  3. Галинка

Галинка Well-Known Member

А де того власника шукати? В газеті самі посередники. Я, наприклад, не проти мати справу з власником, але посередники все випереджають: купують квартиру, а потім її перепродують. З 40 оголошень я тільки 2 рази попала на власника!!!

Додано через 5 хвилин
    Біля старого ЦУМу підходить? Без посередника. Пишіть в ПП:)

Додано через 13 хвилин
    А як Вам така ситуація. Дзвоню, питаюсz про будинок в Керниці, на моє питання як туди доїхати, жінка-маклер відповідає, що це траса на Городок. Так як сама зі Самбора, то знаю одну дорогу на Городок - в сторону Самбора. Питаюся, чи це по трасі Львів-Самбір, а на великому перехресті на право? Відповідає, що так і додає, що до Керниці 20км. від кільця на Городоцькій. Їхали ми 28км., а Керниці не було видно, потім іншою дорогою вернулися ще 15км. і аж тоді знайшли то село.То як? Був там маклер, якщо так пояснює туди дорогу?????

• Подобається Подобається x 3
  4. alex

alex Well-Known Member

Пам"ятаєте, як у Булгакова:
    "Люди,как люди. Только их очень сильно испортил квартирный вопрос".
    З часу виходу його твору мало що змінилось, чи не так?

• Подобається Подобається x 4
  5. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

це не міф
    я знаю кілька випадків коли одне і те саме приміщення власник здає за одною ціною, а два-три посередники за іншою
    і я особисто говорила з власниками, вони казали, що їм посередники радили більшу ціну ставити
    і не раз посередник так само перший раз бачив офіс як я
    які міфи? ви про що?

• Подобається Подобається x 5
  6. mxa

mxa Well-Known Member

Диви як ви багацько знаєте. Я говорив про те що приміщення ПУСТУЄ, а не про те чи продано воно чи ні. А в цьому приміщені можна було б розмістити багато різних фірм, так ні, той хто його купив не спішить його використовувати.
    Я просто обожнюю спілкуватись з людьми які так добре розбираються в темі про яку тут пишуть :) Посередник не заробляє, тому як нічого не робить. Він як той паразит що присмоктався до покупця приміщення.
    А на рахунок того що мене виселяли :) Де ви бачили договір на аренду без права відмови на певний термін? Теоретично можна тут ще й не таке понаписувати, а от в дійсності все зовсім по іншому.
    Цікаво і чого б я тоді був таким злим на всіх посередників? Чи для вас це нормально, злитися на всіх працівників зі своєї сфери діяльності?
    Я не посередник.

Додано через 9 хвилин
    Це не міф. Сам неодноразово з цим стикався. Якщо офіс довго не здається в оренду, то позвонивши в декілька агенцій ви можете побачити різницю в ціні від 50 до 100 у.о.
    І ви собі навіть не уявляєте як це неприємно, коли ти йдеш дивитись офіс, приходиш і виявляється що вже дивився цей офіс, але з іншим посередником і за іншу ціну!
    А ви самі хоч раз собі офіс в аренду шукали? Спробуйте, і зрозумієте що це таке!

7. sem41

sem41 Well-Known Member

Не буду цитувати все.Стосовно паразит? Та можете вважати як вам зручно.Просто наш ринок не цивілізований.Продавець,чи орендодавець має підписати угоду з агенцією і в ціні має бути закладена вартість послуг агенції,щоб клієнту не було б шкода "лишніх", як він вважає,заплачених грошей. Посередники є на ринку нерухомості будь якої країни.А наша ж,звичайно унікальна.Давайте всіх тих паразитів... Стаття колись була за Союзу за тунеядство.Посередники просто різні бувають,згоден.І те що більше половини пішли бо хтось розказав як кльово можна заробити.Але то треба заробити дійсно.За то є причина кричати:паразити! дармоїди! Можете чудово обійтися і без них. А ні то давайте організуєм акцію протесту і позакриваєм всі агенції нерухомості,туристичні агенції і т..п.
    А для порівняння заглянте на ціни на авто: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=293665&postcount=2 ото я розумію посередницькі послуги! А ми тут мову ведемо про якісь 500-600 долларів.

8. sselev

sselev Well-Known Member

Для чого закривати? Як я вже казав достатньо не ствроювати попит, тобто не користуватись їх послугами - самі закриються.

9. Оля

Оля Старожилка форуму

А що, погано користуватися послугами агентів? От я зараз дві із своїх хатів продаю. Маю агента - невістчину сестру.

http://teamone1.washington.remax.com/listings/ListingDetail_r4.aspx?LID=40934741&RFRSKNID=85&#aTop

http://realtysouth4.washington.remax.com/listings/ListingDetail_r4.aspx?LID=41056793&RFRSKNID=85&#

Могла би і сама продавати, тим більше, що я без трохи сама агент. Але воно мені треба? Нехай і людина заробить. Агенти, однозначно, більшу ціну ставлять. А я би за менше продавала. Але у нас люди більше довіряють професіоналам. Ану, щось неправильно з документами буде? Тоді кого і за що вкусиш? А так - вони за все відповідають.

10. sselev

sselev Well-Known Member

http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=32443

При купівлі/продажі безумовно краще з посередником, а при оренді він навряд чи потрібен.

11. mxa

mxa Well-Known Member

Дайте мені будь-ласка відповідь на запитання: Ви самі хоч раз брали офіс в оренду? Шукали, спілкувались з такою метою з посередниками?

Знаєте ви їх занадто сильно захищаєте :) З чого б це так?

Вище вам уже було наведено чимало доводів, але ви чомусь і надалі їх ігноруєте. Це вже неконструктивна розмова.

Додано через 3 хвилини
    Все залежить від того скільки ви заробляєте грошей і скільки вже маєте. Знаєте, для вас може 100-300 у.о. це невеликі гроші, а деякі сім'ї цілий місяць за них живуть. Отже викинути пару сотень на посередника для вас непроблема.
    Я не проти платити, якщо людина дійсно робить якусь роботу! А не за те що вони прийдуть разом зі мною в квартиру, буркнуть пару слів і все. І за це я маю їм платити такі гроші?

12. sem41

sem41 Well-Known Member

То напевно вважаєте конструктивною дискусією. Типу ух ти дивись який мудрий:)
    Власник приміщення людина зайнята.Має свої справи.Просить знайти орендаря щоб не тратити часу.Де тут паразитизм.Так часто є так що власник дав оголошення,набігло куча агенцій і він зі всіма пробує то здати.То є погано.Тут якраз виникає недобросорісна конкуренція.Приходить агент і каже я тобі здам дорожче,тільки для того щоб працювали з ним.Таких треба гнати з цього бізнесу в шию.
    Згоден з автором посту.А якщо оренда,то орендодавець платить агенції,так щоб орендар навіть не знав.Щоб не травмувати ніжну душу останнього:)
    То не є таємницею.Займаюсь нерухомістю.
    Шукав.Не собі,знайомим.Залишились задоволені.Тим більш здешевив їм оренду.Хоча орендою не займаюсь практично.Купівля-продаж,обмін. Тут теж не всім потрібен посередник.Відсодків 30% можуть зробити то самі.І стільки ж, приблизно,без посередника не обійдуться,особливо якщо складний роз*їзд.
    Я відповів на "проігноровані" аргументи?
    З повагою,паразит sem41

13. Гелена

а в нас вони не відповідають

Додано через 3 хвилини
    ага.і при тому кожен раз власник осбисто відкриває двері квартири чи офісу
    йому посередник часто потрібен як мертвому припарка
    а звідки посередник? а сам завівся
    вони страшенно нав'язливі, я говорю тільки про те з чим сама зіткнулася на практиці
    тому і захищаєте честь мундира? це смішно

• Подобається Подобається x 2
  14. mxa

mxa Well-Known Member

Я привик платити за конкретну роботу. Скажіть мені будь-ласка, яку саме Конкретну роботу робить посередник при здачі офісу в оренду та при купівлі-продажі приміщення?
    Якщо це все обмежується подачею оголошення в газету Ваш магазин, відповіданням на телефонний дзвінок та показуванням офісу разом з власником приміщення то я категорично не згідний платити такі гроші за це!!! Максимум що це може коштувати так це 50-500 грн. залежно від приміщення. Якщо офіс коштує 600 у.о. то я згідний заплатити посереднику десь біля 100 грн за його дуже велику роботу.
    Ні один з посередників ні разу мені не "продавав" приміщення. Вони не вміють продавати. Максимум на що вони були здатні так це розказати що тут є гарний ремонт та телефон. І все. Я ніколи не чув про переваги розташування офісу, про гарну архітектуру, про тихій район, про зручне добирання. По суті вони навіть нічого толком не знають про сам офіс та його особливості.

І за що я маю платити такі гроші?

15. sselev

sselev Well-Known Member

Гроші маклеру прийнято давати вже після того як квартира переоформлена (ми здається про продаж говорим), тому він зацікавлений виконати роботу швидко і відповідально.

16. Гелена

і за що конкретно відповідає маклер?

17. sselev

sselev Well-Known Member

Якщо чесно, я теж думав що власник приміщення доручає маклерам показувати його і приїжджає лише підписати угоду, але помилився. Знаючі люди мені пояснили, що власник зацікавлений побачити тих хто орендує.

Знаю про випадок з роз'їздом в центральній частині міста, коли під бізнес купляли квартиру на 1 поверсі, а людей розселяли в 2 інші квартири. Якась маклерша пронюхала, що всю справу прокручують без посередника і почала мешканців агресивно настроювати що покупець - злодій та кидала. Причина проста - за посередництво їй могло впасти кілька тисяч у.о.

Додано через 9 хвилин
    Юридична підтримка, БТІ, нотаріус... одним словом щоб не повторюватись, то у цьому повідомленні все детально розписано
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=228436

При оренді посередник ні за що не відповідає, його діло лише запропонувати.

18. sem41

sem41 Well-Known Member

То смійтеся.Честь мундира? Нє імєємс...
    Тепер по суті.Є! Причому дуже багато, на ринку нерухомості людей які пішли туди просто так,бо чули що можна непогано заробити,і зрештою не було куди їм йти.Згоден. Але знаєте коли маєш квартиру з купою боргів,судових позовів і т.п. і розгрібаєш то все,вкладуєш свої гроші на погашення боргів,практично на свій страх і ризик,бо судові виконавці інакше не знімуть арешт з квартири.Шукаєш найдешевший варіант заміни,бо інакше клієнт "не впишеться" і відповідно нічого не заробиш.Ось тоді і розумієш що посередники на ринку нерухомості потрібні.А коли після оформлення тобі нотаріус говорить, як ви то все склеїли з такими крезі-клієнтами навіть отримуєш насолоду від проробленої роботи. Стосовно об*єктів.В оголошеннях відсотків 90 продається через агенції,але з того потоку більш як половина була в рекламі з прямим телефоном власника.Так що якщо задались ціллю принципово не платити маклерам,берете підшивку "Ваш магазин",за останні пів-року і шукаєте власника,який колись особисто давав оголошення.Але то потрібно сидіти,шукати,тратити час,робити сотні дзвінків переважно на мобільний.Хто шукає завжди знайде.
    А стосовно посередників... Самий крутий посередник то наша держава.Мені теж не подобається купувати бензин дорожчий ніж в США,м*ясо дорожче ніж в Європі,авто в 2-3 рази дорожче ніж в цивілізованому світі. І на ціну нанерухомість впливають не так посередники,як корупція в державі.Забудовник для того щоб купити кусочок землі під будинок,повинен "на чорно" заплатити в раз п*ять більше ніж офіційно. Росте ціна на первинному ринку,тягнучи за собою ціни на вторинному.

• Подобається Подобається x 2
  19. Гелена

деколи газета ще не вийшла, а посердник вже пропонує офіс
    знаю точно, що менеджери з газети ще до виходу номера повідомляють деяким маклерам що є нова пропозиція
    от це сильно дратує

ну а в іншому ви праві :)

20. sem41

sem41 Well-Known Member

Чиста правда.Тільки от менеджер за тим навряд чи слідкує.Точніше просто продають номер який ще не вийшов.Колись,років чотири-п*ять тому, це дійсно давало якусь користь,коли рух на ринку нерухомості був шаленим.Зараз то не є надто актуальним.Хоча по оренді можливо.До речі,в офісних центрах офіс можна знайти і без посередників.Але то вже кому що потрібно

а де твій аватар? :)