Чому так важко падають мури догм і стереотипів?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Окультист, 25 гру 2008.

?

Чому важко відмовитися від загальноприйнятого (зокрема у релігії)?

1. Через страх перед новим.

17,6%
  2. Через страх перед осудом суспільства.

8,8%
  3. Через страх "небесної кари".

8,8%
  4. Я можу критикувати і аналізувати все без остраху.

64,7%
  1. Мішаня

Мішаня Well-Known Member

Людина ще має таку здатність розрізняти правду від неправди

2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

ваші слова мене не здивували, найпростіше заперечувати те, чого не розумієш і вірити в те, що багато разів повторюють.
    мене дивують плюси людей, які вважають себе християнами! о_О
    коли починаєш досліджувати Біблію -- отримуєш відповіді, чому можна вірити саме (і тільки) цій книзі...

ну, вам цього не тре, вам потрібна "велич людини"...

ви демонструєте протилежну сентенцію.

3. Romko

Romko Дуже важлива персона

Легше всього сказати,що хтось чогось не розуміє...

• Подобається Подобається x 1
  4. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

знов не працює цитування...

Пупере, я ніколи нічого не казала "про велич людини", тим більше, що я не вірю в її наявність
    хоча мені і подобається творчість Ніцше

я не хочу з вами сперечатися, скажу лише, що на мою думку, багато християнських догм не витримують критики, тому в них лишається тільки вірити

пам*ятаю розповіді про те як скидали хрести і потім з тими людьми щось ставалося, всі казали, що Бог покарав
    а я думаю, що то самі люди набажали, сподівалися, чекали того
    а ще таке таке поняття як егрегор, думки мають здатність матеріалізуватися
    навіть науковими методами дослідження на які ви посилаєтеся доводять який вплив на людей і на речі мають слово і думка, тобто інформація
    щодо віри... так, віра робить дива. а віра то наші почуття, думки щодо когось чи чогось (напрклад, відомий ефект плацебо в фармакології)

хто його знає де тут істина, але очевидно що все не так просто і що ми точно не знаємо як влаштований цей світ :)

• Подобається Подобається x 8
  5. Мішаня

Мішаня Well-Known Member

Сєрьога це вам так здаєть а коли здаєть звісно треба......

6. duncan

трохи пафосно, але раціональне зерно є!.. :give_rose:
    ... читати Біблію!

пс. "сєрьога"? о_О
    може ще "ей, ти"? о_О

• Подобається Подобається x 4
  7. Багіра

Багіра Well-Known Member

філософи сходяться в одному - істину не можливо віднайти, осягнути, знати... а правда є, вона субєктивна.. як і ми всі...

8. D.M.

D.M. Well-Known Member

Не згоден. Див.: http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=24659

Точно! Див.: http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=24490

9. Мішаня

Мішаня Well-Known Member

пс. "сєрьога"? о_О
    може ще "ей, ти"? о_О[/QUOTE]

Можна

10. duncan

якщо можна, то: ей, ти, мій нік на форумі -- пупер, можете звертатися до мене так...

• Подобається Подобається x 3
  11. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

На догмах "стоїть" увесь світ. Завдяки їм люди збереглися як вид. Завдяки їм існує людство. Догми - наріжний камінь світобудови.

12. Romko

Що є,то є...
    Як комуняки спрбували похитнути оці догми,з’явилось ціле плем’я людей без віри,без Бога в душі...без Батьківщини...
    І це страшно...

13. Окультист

Окультист Well-Known Member

В дечому я погоджуся, але в дечому можу посперечатися. Комунізм боровся із християнством і вірою в надприродне загалом, із самою ідею існування Абсолюта (Бога), із ідеєю добра, а не з догмами, віра і догми це трохи різні речі - я вірю в існування Абсолюта, але я не визнаю існування жодних догм, які були прийняті на якихось Вселенських соборах чи вигадані отцями Церкви. Комуністи похитнули саму віру, навіть Адольф Гітлер вважав свого часу, що молодим німкеням ипотрібно ходити до церкви, бо так вони стають кращими у всіх аспектах, а комуністи відкинули існування духу людини і зробили її однією із тварин, возвеличили тлінну матерію. За заперечення догм колись спалювали на вогнищах інквізиції, але це був механізм самозахисту Церкви, як політичної і комерційної структури, а комуністична ідеологія знищила саму церкву. В мене інколи виникає думка, що це все звалилося на Церкву саме за те, що вона свого часу принесла колосальне зло у світ, саме наголошуючи на своїх догмах, хоча це моя суб'єктивна думка. І не завдяки догмам люди збереглися, як вид, а завдяки вірі (хто вірив у свої сили, хто у надприродне), завдяки наполегливості.

Те що воно традиційне, ще не значить, що воно є обов'язково правильним:) Я не говорю про те, що правильною є моя точка зору, а про те, ще потрібно критикувати, як мою позицію, якщо хтось бачить у ній те, що варто критикувати, так і традиційні погляди, вони не є "священною коровою". А чому б не відмовитися від традиційного, особливо, якщо людина бачить, що обґрунтування чи пояснення певних постулатів просто ніяке?

Я говорю про догми в царині релігії, про стереотипи, створені суспільством, які спрямовані проти людей, що мислять "не так, як усі". Я не хочу нічого валити і нікого не преконую, як казала одна людина - "пропаганда окультної філософії дуже невдячна справа", я просто висловлюю свою точку зору, я її не нав'язую, я просто даю матеріал для критичних роздумів. Я просто хочу пояснити для самого себе певні речі, не впадаючи в догматику і побачити, як інші люди реагують на дану інформацію.

Істину знає лише Абсолют, але жоден із людей її не знає і знати не буде через обмеженість свого сприйняття. Ми можемо зрозуміти крихти тієї істини, але не її саму. Можливо, хтось скаже, що істина в Біблії. А скажу так: Біблія дає пояснення певних принципів світобудови, але кожен розуміє її по - іншому, найгірший випадок - буквальне трактування. До речі, хочу сказати тим, хто вважає себе атеїстом, якщо такі тут є, що створення світу описане в Книзі буття не суперечить теорії Дарвіна, головне - не сприймати написане буквально. Сказано, що вода вироїла дрібних істот - пряме підтвердження зародження життя із води, потім говориться про послідовність етапів створеня фауни і теж жодних суперечностей із ходом еволюції. Але потрібно розуміти, що Білію писали люди, що її прекладали і преписувавали багато разів, що Церква повикидала багато чого із неї. Там нема абсолютної істини. Ми її просто не здатні цілком розуміти, я, читаючи цю книгу, кожного разу бачу якісь нові аспекти і вона жодним чином не суперечить езотеричним знанням.

Останнє редагування модератором: 26 гру 2008
    • Подобається Подобається x 6
  14. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

ДОГМА, -и, ж. 1. Учення або положення, що приймається як незаперечна, вічна, незмінна істина для всіх часів та історичних умов.
    http://www.slovnyk.net/?swrd=%E4%EE%E3%EC%E0

Існування догми неможливе без віри в неї. Протиставляти ці поняття не можна.

15. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Віра потрібна кожній людині - бо інакше в душі пустка,
    проте в кожного віра своя, для когось це Бог, для когось гроші, для когось в порядок, і т.д.
    Як на мене віра в Бога не передбачає життя відповідно біблії, бо це справді людський твір,(не хочу повторюватись, було наведено масу аргументів),
    швидше відповідно до Катехизису, бо 10 заповідей - це фактично ті моральні засади, які пропагуються не лишень релігією, і не лище християнською, але й мораллю, правом і іншими наукамми, звичаями, і є прийнятними для комфортного існування в соціумі.
    Сама давно не можу визначитись до кінця чи є правдивою християнкою, бо в розумінні ортодоксальної церкви-ні,
    а в серці вірю в Бога, але не вірю в усі приписи церковні.
    І ніхто мене до кінця переконати ні в чому не може.
    Будь яка релігія передбачає віру сліпу, і передбачає в принципі догматичність всього, що людина мисляча сприймає важко.

• Подобається Подобається x 5
  16. duncan

правильно, тільки не всі розуміють різницю між догмою, яку дав Бог і "догмою", яку придумала людина...
    о_О
    ваші знання Біблії я вже помітив: ви плуталися в таких поняттях, як "дух", "душа", "тіло" -- а це ж Книга Буття, основа з основ, самий початок!..

17. Romko

[QUOTE='пупер]правильно, тільки не всі розуміють різницю між догмою, яку дав Бог і "догмою", яку придумала людина...[/QUOTE]
    Угу...
    Бог дав особисто Пуперу?

18. duncan

саме так!
    через Біблію!

19. Romko

а чий переклад?:cowboy:

20. Ganna

Ganna Member

Люди давайте не будемо переходити на особистості :preved: Ясно що кожен висловлює свою думку, особисту, але ж при цьому намагаємося і абстрагувати трох.

У кожного своя правда. Часом варто прислухатися до опонента, не для сприйняття або наслідування, а для ознайомлення ;) Он вже переклади піднімають :crazy: капєц :haha:

Догма то творіння рук людини, яка виводить якісь правила, провадить визначення,каже - це так і так, не руште її. Догма то свого роду інструкція - так є, вірте у то, не сумнівайтеся. Догма є цеглиною, безсумнівною для тих хто її приймає, з яких будується світогляд їх. А віра - то поняття абстрактне, дуже тонка матерія. Віра спирається більше на надію, а не на знання чи вказівки.

а де твій аватар? :)