Чому мовне питання стоїть так гостро?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем tehno_prioritet, 12 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

Уф! Уже подумал было, что правила поменяли и не предупредили никого.

Пан Городецький, в Правилах форума lvivport.com сказано:
    А Вы с какого форума правила цитировали?

• Подобається Подобається x 1
  2. Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

Всё-таки, "свидомые" - удивительно самонадеянные люди.

Ну как с Вами вообще общаться, а? :confused: :)

Одной из. И я - ничего никому не предлагаю и не желаю. Тут есть жители Украины с иным, чем у Вас, взглядом на языковую проблему, - без обид - пообщайтесь с ними! :) А мы с Вами какую-нибудь другую темку в следующий раз обсудим :)

3. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

А раніш в правилах форуму було записано так:
    "Мовою спілкування є українська.
    Забороняється використання іноземних мов крім російської".
    Ось добре пам"ятаю: польськомовні дописувачі отримували зауваження. Я сам спромігся розродитись 1-2 польськими дописами на тему укр-польск. стосунків - і поляки мене зрозуміли :)
    А чому б ні ? Халявна мовна практика "

P.S. А може державні документи для нєпанімающіх подавати мовою глухонімих у форматі Macromedia Flash ?

4. Городецький

Городецький Well-Known Member

Невстранец, дісно, зплутав з місто.рідне.нет . Перепрошую щиро.

ОК! Прсто Ви намагалися спрямувати мене до відповіді на моє питання (2 питання), і я почав гадати що Ви маєте якусь принципову позицію в цьому. Ні - то ні.

5. Городецький

Знаєте, я - також мешканець Сходу, і маю Вам зауважити, що і тут питання мови не є досить однозначним. Якщо цікаво - можу привести декілька думок з приводу з дніпровського форуму (наприклад).

6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Городецький,
    я часто буваю "біля вас" - в Криничках і Новомосковську.
    Я там щось не зустрічав російськомовних (спілкуюся там з висококваліфікованими інженерами різних поколінь).
    Аналогічно в двох містечках у 40 км від Харкова, від Миколаєва...

7. OldMan

OldMan Well-Known Member

О том, что я с Вами во всём соглашаюсь?
    Не было такого. :)

Не люблю категоричность. При всём том, что я согласен с вашими выводами процентов на 80, не считаю возможным для себя выносить вердикт человеку, которого совсем не знаю.

8. OldMan

OldMan Well-Known Member

Недооценил Ваших способностей.
    Вам даже фотография не нужна. Вы и без моей фотографии абсолютно точно знаете, что я неизлечимо болен российским рабством.
    На самом деле это гораздо проще, чем может показаться.
    Надо не нас менять, а своё представление о нас.
    На правильное. :)

9. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

детсад.
    Возразите по существу - или рассудите спор с Дальневосточником.
    Он мне, львовянину, рассказывает что-то совсем из области фантастики про Львов. С апломбом неоспоримым.
    Но!
    Иногда действительно говорит правду - но - как у Жванецкого - "только по частям". Добавляя к этому свои комментарии, которые превращают полуправду в откровенную ложь.
    --
    Я скоро как 40 лет прожил во Львове - и как мне реагировать на эту ложь? Я же воздерживаюсь от лжи про Луганск - хотя тоже могу полуправдой покормить ;)

10. OldMan

OldMan Well-Known Member

Не могу. Перечитал специально вашу переписку и смог сделать только один вывод. Вы друг друга просто не понимаете. Это непонимание возникло с первого поста и пошло-поехало. Так что спора я не увидел.
    Перепалку - да. :)

• Подобається Подобається x 2
  11. afterstep

возможно ;) все-таки у меня сложился "сборный образ" по постам из разных веток - и в результате вместо дискуссии получилась перепалка ;)

12. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Ні не просив, шоу безкоштовне.

Якщо читали мої попередні пости то я там писав що в мене в посадовій інструкції пункту "знання російської" записано не було.
    А де притісняють... на заході українську звичайно ж, я отримав порцію хамства від невихованої особи, за те що відмовився робити те що НЕ ЗОБОВ"ЯЗАНИЙ був робити.

а тут змісту не вловив, можете роз"яснити?

13. Salata

Salata Well-Known Member

Это я читала. Я неплохо знаю, что такое сфера обслуживания вообще (в данном случае банковского). Работник, не решивший проблему клиента, лежащую в сфере деятельности организации, в которую клиент обратился - плохой работник (направить клиента к другому сотруднику или в другую службу, если ситуация вне компетенции - это тоже решение).
    Ошибиться может каждый, но в данной ситуации как раз было желание подчеркнуть незнание клиента: "так ты не знаешь мову, зато я знаю как тебе из этого устроить проблему".

Это о том, что нынешние законы в Украине позволяют подобное обращение с человеком. Да, он хотел справку на русском. Возможно, с точки зрения проблем исторического становления украинской культуры он не прав, но втягивать его в это Вам позволило Ваше служебное положение и Конституция. Будь вы просто, скажем, соседями по купе, объяснить ему, что только полудурки, живя в Украине не хотят пользоваться единственным государственным языком было бы сложнее.

14. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Даруйте, а що в цьому поганого?:confused:

15. mota_boy

Можете називати це поганим працівником, можете "совковістю", але якщо знаєте сферу обслуговування, то самі знаєте якими ХАМАМИ бувають клієнти (і ту зовсім не залежить від віку, національності, мови і т.д. ХАМ він всюди ХАМ). В капіталізмі клієнт завжди правий, але є ще певні моральні норми, і якщо клієнт їх переступає я завжди вкажу йому на його місце, ганчіркою в його ногах НЕ БУДУ (хоч це й суперечить канонам капіталізму). Якщо керівництво буде вважати інакше я просто зміню роботу, благо, тепер це не проблема.

Ніякого бажання підкреслити не знання не було, оскільки договір українською клієнт підписав, перекладати не просив (роблю висновок що розумів, оскільки тільки повні дурні підписують документ не ознайомившись з його змістом).

Проблем йому ніяких не створив, оскільки БУДЬ-ЯКА установа зобов'язана прийняти документ українською, навіть у випадку якщо буде існувати дві державні мови. Довідку українською він від мене отримав.

Зовсім не закони. а внутрішні документи компанії (розроблені головним банком який знаходиться зовсім не в Києві, а на самому сході, в повністю російськомовному місті, так що питання не до мене а до голови правління та власника). Я думаю що на сході в посадових інструкціях прописано знання російської мови, та з рештою не тільки російської а й інших мов (бізнес вимагає, закон не забороняє). І людина яка влаштувалась на роботу (поставила підпис що ознайомлена з посадовою інструкцією, своїми правами та обов"язками на даній посаді) ЗОБОВ"ЯЗАНА їх виконувати, в мене ж нічого подібного не було.

Втянути його в це мені дозволило його хамство по відношенню до тієї мови якою я спілкувався.

Ніколи такого не думав, і щось подібне доводити комусь не збираюся.

16. Salata

Salata Well-Known Member

Вы во многом правы, мне нравится Ваша позиция, даже охота спорить пропала. :) Хоть и не на 100% со всем согласна.

В этой ситуации всегда можно "прикинуться мебелью", только вежливой и компетентной. :) В банке, я думаю, люди поприличнее себя ведут, чем, скажем, в кафе. В кафе хамов около половины.

И, все же, подобное заострение языкового вопроса ни к чему хорошему не приведет. Родится еще одна легенда про отрубленные пальцы...

17. afterstep

Саме так! Хоча погодьтеся - хамство, побудоване на мовному питанні, не є типовим для українців - і майже масовим серед росіян.... Якась зверхність така з них пре... Особливо вражає почути від лоточниці ("городской") - "понаехали тут" ;) - хоча сама глухе село, навіть не Бровари ;)

18. mota_boy

Маю таке спостереження з часів роботи в банку (не аксіома звичайно, але в більшості випадків працює) чим людина багатша тим спокійніша і приємніша в спілкуванні, чим бідніша тим більше злоби на ВСІХ, тим більше хамства.

19. Городецький

Даруйте в свою чергу, але де ж тут логіка?

Людина щосили ратує за двомовність, оскільки це, начебто, когось позбавить жахів подання держдокументів нерідною мовою, хоча доведеться подавати двома! І нерідною також! Комусь стане краще? "Двомовники" ратують за додаткові складнощі? Це добре? :eek:

20. Salata

Salata Well-Known Member

Ни для кого не секрет, что русский язык в Украине знают все старше, скажем, 25 лет. И ожидать от всех глубокой заинтересованности судьбой украинской культуры не так опасно, как обижаться на отсутствие таковой (заинтересованности).
    "хамство, побудоване на мовному питанні" не было "типовим для українців", а теперь расширяется, несется как флаг.

Мне одна дама хвасталась, как, купив майонез на рынке, прийдя домой, обнаружила, что он "расслоился" (дело было зимой, в сильные морозы). Она нашла на банке телефон изготовителя (небольшая местная фирмочка) и за несколько дней добилась того, что директор той фирмочки привез ей другую банку на собственной машине. :)
    Он, конечно, мог ей доказать, что претензии не по адресу, с ее стороны это была огромная некомпетентность. Однако...

Умный человек поймет, что был не прав, требуя (не попросив вежливо) чего-то, что ему предоставлять совсем не обязаны. Неумный сделает из "правдоруба" монстра и разнесет эту историю, прилично приврав. Закрутят законодательные гайки еще сильнее, неумные начнут бить вывески на украинском, поджигать автообили и прочее...

Вот и сейчас вопрос стоит так остро из-за того, что закон смотрит на исторические перспективы и справедливости, не видя реальных людей. Реальным людям всегда спокойнее, когда есть какой-то выбор, а зачем стране неспокойные?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)