Чому мовне питання стоїть так гостро?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем tehno_prioritet, 12 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Salata

Salata Well-Known Member

Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

Из Ваших пунктов - второй (так лучше?)
    Я не против сдавать экзамен по украинскому, если Вы об этом. Хотелось бы, чтобы была возможность выбора - на каком языке писать заявления и на каком языке будут преподавать детям в школе. А как это реализуется - через Конституцию или решения местных властей - не могу грамотно ответить. Не слишком разбираюсь.

2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Конституция - не догмат.
    Давайте добавим понятие о региональном языке - на основе Европейской Хартии - и придумывать ничего не надо...

3. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Згідний.

Что и требовалось доказать...

Ви хочете російську тільки для того щоб не вчити українську.
    Колись працюючи в банку, я відмовився видати довідку російською мовою (в посадовій інструкції знання російської в мене записано не було), Ви б бачили скільки обід і скандалів було, клієнт кричав "да на востоке никто ж не поймет ее, зачем мне на украинском". Коли такі випадки хамства і неповаги зникнуть, можна робити дві державні.
    Я за дві державні , але тільки в тому випадку якщо старт для обох мов буде з однієї позиції. А умови зараз не рівні, російську знають 90% (а може й більше) громадян України, а скільки знає Українську ?

4. Дальневосточник

Я где-то дал повод усомниться в знании украинского языка?

Не хочу оперировать статистическими данными - у меня есть большие сомнения в их правдивости. Во время последнй перепеси населения ни ко мне (семья 4 человека) - ни к соседям на площадке (тоже 4 человека) никто не приходил, ничего не переписывал...Так вот в моей семье общение идет на русском. Но при этом все хорошо знают украинский (дочь в этом году стала дипломантом всеукраинского конкурса студенческих научных работ, проходивший во Львовской Академии Издательскго Дела) При этом главное несогласие у меня в "принуждении к счастью".

5. mota_boy

Особисто мені ні. Але Ви тільки один із 48 мільйонів.

6. Дальневосточник

Вообще-то четверо.
    И из 46,5 млн...
    Согласитесь - пропорция изменилась ;-)

7. mota_boy

А висновки свої роблю зі спілкування з східняками (недалеко від міста де я живу розташовані Моршин та Трускавець, так що відпочивальників зі сходу вистарчає, і повторюся працював в банку у нас було на обслуговуванні кілька військових частин, так що з російськомовними наспілкувався достатньо)

8. mota_boy

Угу, доволі суттєво змінилась ))

9. Дальневосточник

Видите, вопреки пробегающим тут сообщениям - мы можем услышать друг-друга. В проблеме языка я обращаю внимание только на госорганы. Частный бизнесс - он и на китайском заговорит - и заставит сотрудников говорить - если это увеличит доходы. И если деньги он будет платить достойные - то у Вас и без принуждений появиться желание учит китайский... Посмотрите на объявления по приему в крупные западные фирмы в Украине - 90% требуется знание английского. И другой взгляд - давайте откроем,скажем в красивом городе Стрий :))) к примеру страховую контору, в которой ВЕСЬ персонал будет - к примеру - испаноязычный. И знать очень хорошо (родной!) они будут ТОЛЬКО испанский.И все договора будут только на испанском. И СОВЕРШЕННО не будут понимать украинский, русский, польский, венгерский и пр... Более того - не будут желать понимать! Пусть клиент учит мой язык! Как Вы думаете, каковы бизнесс-перспективы такой страховой компании? А вот государство - это совершенно другое дело, потому что я нанимаю его к себе, а не оно меня к себе. Мне кажеться, мы все время отождествляем себя с государственной машиной - а это, мне кажеться, не верно принципиально.

10. Городецький

Городецький Well-Known Member

Достобіса питав на Дніпровському форумі і за 3 роки не отримав чіткої відповіді на просте питання (вірніше 2 питання). Шановні панове російськомовні, хіба ви і наразі не користуєтеся російською мовою при спілкуванні, не навчаєтеся нею, і, навіть, не заповнюєте папери? Якщо ні, яким чином двомовність виправить цю ситуацію?

11. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Упсссс!:rolleyes: Справа ж у ПРИНЦИПІ! Дайте російськомовним можливість називати СВОЮ мову державною, і усі проблеми вирішаться!:)

12. Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

На этом форуме есть ответы на все эти вопросы. Даже разные. Выбирайте на вкус! :)

С моей же точки зрения стороннего наблюдателя, в Вашем вопросе есть и ответы. Например, если русскоязычные не могут сейчас заполнять официальные документы по-русски, то "двуязычие" (в какой-либо форме) очевидно, позволит им заполнять документы по-русски. Вот таким вот оригинальным способом одна из проблем решена может быть. При желании :)

13. mota_boy

По логіці воно то так, а насправді інакше, працюючи в одному з найбільших в Україні банків, шаблони договорів з головному банку нам присилались російською, ЧОМУ юристи складають договори тільки російською??? Чому я повинен перекладати кредитні договори, договри застави, я не хочу брати на себе таку відповідальність, і в посадовій інструкції в мене було написано укладати договори затверджені головним банком (а договір російською в нас жоден нотаріус не посвідчить, і клієнт його підписувати не захоче). Я роблю висновок що мене свідомо підштовхували на порушення посадової інструкції.

14. Дальневосточник

Я об этом уже писал - насильственное ограничение использования русского языка в правовых документах - главная языковая проблема...
    Не будь этого - не появился бы этот топик...

15. mota_boy

Так тут не в ту сторону обмеження!!!! Ми ж про бізнес говоримо, враховуйте менталітет тутешнього клієнта, він договір російською не підпише! Тут обмеження в використанні державної мови!

16. Городецький

Шановний, Ви, напевне, мене не зрозуміли! Я казав про те, що російськомовні зараз вільно спілкуються, вчаться і заповнюють документи своєю мовою, чому я маю безліч прикладів! Що покликана вирішити двомовність?

Відповіді, кажете? Так, я перечитав всю гілку, і ніде нічого не знайшов про те, що зараз заважає носіям російської робити саме те, що вони роблять зараз?

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Якщо би російську зробили другою державною, то пропала б мовна проблема, а як тоді жити провокаторам, коли нема проблеми? Тоді нема життя. Хіба українську позбавити статус державної, щоб російська могла вольно розвиватися.

18. Городецький

Добре, можна собі уявити, що Ви - правник, який, до того ж, вперто цурається української, і Вам через це важко. Звичайно Ви прагнутимете полегшити собі життя через двомовність. А для Вас, по суті, через, одномовність, вашомовність.

Скажіть, чому тоді галасують екзальтовані прибічники деяких партій? Вони ж не всі є правниками? Невже через то, що п'ять хвилин на рік люди читають/заповнюють документи державною мовою і їм це недовподоби треба змінювати основний закон Держави?

19. Городецький

Мих, я ж у провокаторів і питаю! За що стоїте, панове?

20. Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

Чего же непонятного? :) Именно, что понятно.
    Я на форуме давно, и от всех русскоязычных жителей Крыма ли, Донецка ли, Луганска, Одессы слышал, что официальные документы им приходится заполнять только на украинском. Вы им не склонны верить? :eek: Как же они тогда Вам ответят? Так можно и пять лет "ждать ответа"... :)

С обучением тоже не всё просто. Не думаю, чтобы за два года на форуме каком-то Вам не рассказали, чем. Уважаемая Salata на этом форуме многократно и подробно излагала современное состояние дел, возможно, она согласится вкратце повторить, если её попросить :)

Разве что, на проблемы с общением никто не жалуется. (Не встречал такого). Совершенно очевидно, что в силу отсутствия этой проблемы, её и решать не надо. Тут Вы прямо в точку!

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)