Чому мовне питання стоїть так гостро?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем tehno_prioritet, 12 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

Це проблеми тих львівян яким стало некомфортно.

корінні українці мову знали, ті хто живучи тут не знав то були корінні савецкіє граждані, але аж ніяк не корінні українці

2. no_coment

no_coment Well-Known Member

На Ваш погляд, чи є існує категорія "українські громадяни". А якщо так, то, що (кого) ця категорія, на Ваш розсуд включає?

Щодо знання мови (я дико вибачаюся), то за більше ніж 15 років незалежності я не побачив елементарної грамотності ("в українській") у більшості "щирих" українців, в т.ч. і серед учасників цього поважного форуму!
    Цікаво хто Їх української вчив- китайці?

А Ви, по усьому видно, тоді (у 80-90рр.), ще пішки під стіл ходили!

3. mota_boy

Звідки така огида до села, чи може у Вас хліб на балконі росте?

Розмріялись, Яник кинув кістку коли облажався з президенством, а Ви підхопили та тішитесь.

грамотності мало, це говорить про те що мову треба вчити і вдосконалювати, коли всі вичать тоді можна і про другу державну говорити

Ні вже трохи більший був я на 10 років молодший за Вас

Отак і в Прибалтиці, жили-жили, мову корінного населення в "гробу відалі" а коли місцеве населення прийшло до влади та почало відноситись до них так само то почали плакати і кричати про ущємлєніє, а де ж раніше були???

в мене є сестра (батько її родом з Тернополя) живе в Тюменській обл., вперше приїхала на україну в 16 років, і як не дивно говорила з нами українською, там також не вивчали, головне бажання.

4. no_coment

1. Питання вивчення мови, напевно, до батьків, а не до дітей.

2. Внутрішня культура окремого громадянина є показником вихованості нації в цілому (Якщо до Вас завітали гості з Гондурасу і знають російську Ви, напевне, їх "принципово" не зрозумієте тому, що вони українською неволодіють? Чи Ви зпершу будете з'ясовувати "звідки вони родом", "де виховувалися", "чому не вивчали", а потім.... бац(!)... і знову... "Я вас - нерозумію!).

4. Як не странно, наприклад, поляки, не переймаються тим, що я не володію польською, ЗАВЖДИ і скрізь мене ПРАГНУЛИ зрозуміти і допомогти.

3. Люба "затятість" свідчення власної недолугості, обмеженості та невихованості.

5. mota_boy

Без сумніву. Правда, через недалекоглядність батьків діти часто страждають.

Навіть якщо в мене будуть гості з РФ то я їх зрозумію, але якщо мене не буде розуміти особа з тризубцем на паспорті, то і я її не зрозумію.

Допишіть це в гілку про окупантів.

Треба дивитись в причину затятості, я , для прикладу, затято люблю свою матір це причина недолугості?

6. no_coment

Правда, через недалекоглядність батьків діти часто страждають.
    1. А як, щодо того, що "Син за батька невідповідає"?

Навіть якщо в мене будуть гості з РФ то я їх зрозумію, але якщо мене не буде розуміти особа з тризубцем на паспорті, то і я її не зрозумію.
    2. Тобто Ви спілкуєтеся виключно з людьми з "паЧпортом" (з метою 100% ідентифікації)?

Допишіть це в гілку про окупантів.
    3. Що саме? Що українці в Україні є різних сортів?

Треба дивитись в причину затятості, я , для прикладу, затято люблю свою матір це причина недолугості?
    4. Люба "затятість" виключає компроміс за визначенням! А небажання компромісів - це і є ознакою недолугості!

P.S. (рос.) На зло кондуктору - взял билет - пошел пешком!

7. mota_boy

Ну так у випадку що Ви описували Ваша дружина постраждала саме через своїх батьків, так що "не відповідає" твердження в даній ситуації хибне

і я спілкуюсь виключно з НЕ ХАМАМИ, а маючи синій паЧпорт в кишені та бульокотати я нєпанімаю, пєрєйді на рускій - це хамство, рагульство, тупість, дибільство.... список можна продовжити ще багатьма словами, з такими людьми в мене бажання спілкуватись нема.

В Україні нема українців різних сортів, в україні є українці та москалі, останні чомусь вперто називають себе хохлами

Українець говорить українською, росіянин - російською, це по Вашому затятість, обидва говорять російською це компроміс, це, шановний, комплекс меншовартості який можливо втовкли у Вас в армії.

• Подобається Подобається x 1
  8. no_coment

І знову - "здрасьтє"!

1. Дружина "постраждала через батьків" які у СРСР(!!) не бажали тощо, щоб їх дитина знала українську". Тобто "відповіла" за батьків, що суперечіть вислову і не мало б бути. Тому вона і була шокованою.
    "Бабуся" (в той час) проявила принцип "Нічого не продавати москалям" і для неї було байдуже хто перед нею турист, місцевий житель (що не знає української), чи людина у відрядженні (Нагадую - тоді це була не незалежна Україна, а СРСР).

2. Вас, турист з Уралу або Сибіру або Вірменії (тим більше якщо Ви зі Львова або Закарпаття) зрозуміє навряд чи. Сам я, коли вперше приїхав до Львова (у 1985 році) з Полтавської області, і володіючи українською на рівні який Ви можете оцінити, НЕ одразу вхопив "львівську" мовну специфіку. Шалена швідкість та вимови типу "сидів", "говорив", "робив", тощо, що ніколи не змінюється мене плутали майже рік.
    Тому Ваше "вібіркове" ставлення до співрозмовника викликає запитання: "Яким чином Ви відрізняєте туриста від співгромадянина? По паспорту?"

3. Безперечно в Україні є українці (етнічні) та москалі (всі реша - росіяни, татари, угорці, поляки, євреї, тощо).
    Наприклад, "на халяву" приєднаний до України у 1954 році Крим НІКОЛИ не був українським. На цій теріторії українців менше ніж "москалів" на львівщині. Тому говорити про українську в Криму необхідно в рамках її поступового РОЗВИТКУ так як її там ніколи небуло взагалі. А ось питання примусової українізації "москалів Криму" дуже нагадує асиміляцію українців в "радянський народ". Як Ви бажаєте відстояте власне право на рідну мову - так само колишні російські громадяни Криму, що без власної згоди були "переведені" в українці, мають право відстоювати власну рідну - російську та татарську. В іншій спосіб прийде час і ми втратимо Крим (нагадайте досвід Югославії).

4. Мова потрібна людям для порозуміння. Наприклад сама широко розповсюдження мова (англійська) має статус державної (або офіційної) в більш ніж 60 країнах світу. Але Вам повинно бути відомо, що "титульної" англійської нації ніколо не існувало. Вона (англійська) складається із 70% запозичених з інших мов слів і була штучно нав'язана "туманному альбіону" взамін кельтської (місцевої) європейськими мовами загарбників.
    Тому англійська не може слугувати ІДЕНТИФІКАЦІЄЮ будь якої нації в світі. Але це нестало на заваді (а навпаки посилило її значення) їй стати такою поширеною у світі завдяки її "подібністі" до богатьох мов одразу.
    А комплекси ( в тому чіслі і меншовартості) http://test.msk.ru/psy3.htm це клінічна категорія. З ними треба боротися не мовою, а за допомогою медицини.

P.S. Щодо мого "армійського" минулого вважаю, що це є моєю приватною справою і висловлюватися про це мають право ті хто мене знає особисто і тому володіє "предметом обговорення". Але щоб не залишатися в не адекватній ситуації прошу Вас повідомити власну освіту або спеціальність. Вважаю, що я зможу знайти адекватні аналогії у Ваших висловах з Вашої освітою (спеціальністю), тощо.

9. zenyk

zenyk Well-Known Member

мову країни в якій перебувають можуть дозволити собі не знати виключно гості або окупанти! цю думку висловив поважний чоловік де Голь - я погоджуюсь

10. zenyk

zenyk Well-Known Member

Доречі, якщо повернутись до 1988-1991 року, то хотів би звернутись до українців які бажать відчувати себе в Україні як в рідній країні, як в своїй великій родині:
    не звертайте уваги на таких затятих людей, які не бажають розмовляти українською, незалежно від того в якій би ситуації не опинялись! нащо їх вмовляти? якщо люди не розуміють досі - вони вже і не зрозуміють!
    не тратьте сили, любі брати - не вартує воно того!
    краще згадайте ті самі 1988-1991 роки. Саме тодішня політика українізації дала найбільші результати і найбільше пробудила бажання рускомовних розмовляти україниською - це просто ігнорувати хамів, які не мають поняття в найелементарніших вимогах етикету поведінки у суспільстві!

11. no_coment

Маю можливіть однозначно погодитися з Вами з погляду на те, що:
    - знання (а рівно і не знання) мови є ознакою рівня освіти кожної окремої людини.
    Я вже писав про те, що до Львова я переїхав з Полтавської області (у 1985 році). Українську я вивчав у звичайній школі, з російської мовою викладання, по три години на тиждень (мови) та дві (літератури). Цього мені було вдосталь для того, щоб вивчити її на тому рівні на якому Ви маєте можливість її оцінити. І "радянська окупація" не заважала мені цього робити. При цьому моєю рідною мовою залишається - російська.

- мене охоплює повага до іноземців (з далекого "зарубіжжя") які прагнуть спілкуватися зі мною (українською або російською). Не знаю на скільки вони при цьому поважають мою батьківщину, але їх я поважаю однозначно як людей ОСВІЧЕНИХ (виправлено).

- а питання вивчення мови (будь якої) це питання виховання і внутрішньої культури нації (яку нам треба виховувати і на сході і на заході).

P.S. Звертаючись до усіх (прошу не ображатися) слідкуйте за граматикою - бо ми всі такі "щирі"!:naci:

12. vasili

vasili Well-Known Member

Та тишо москалик чи шо, ти нерозумієш шо гуориш.

13. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Ви, мабуть, хотіли сказати ОСВІЧЕНИХ (образованных), а не ОСВІДЧЕНИХ (освидетельствованных) :) Я б ніколи цього не написав, просто Ви самі просили :)

14. no_coment

Щиро вдячний! Я не писав про слідкування за ВЛАСНОЮ граматикою. З усього має бути зиск.

P.S. Т.Г.Шевченко "Учіться, брати мої, думайте, читайте, і чужого навчайтеся, і свого не цурайтеся".

no_coment

P.S. Говорили - балакали, сіли - заплакали!

15. vasili

vasili Well-Known Member

http://www.chas.cv.ua/10_07/1.html

Шо тобі не сподобалось яж нічо такого стверджував просто спитав а ти мені грубиш (-1 вліпив) ! Не вихований москаль!

16. no_coment

Тобто Ви, "щирий, вихований і освічений" українець хотіли сказати мені - "не вихованому і не освіченому" москалю, наступне:

"Що тобі не сподобалось, яж нічо такого не стверждував, просто спитав, а ти мені грубиш (-1 вліпив)? Не вихований москаль!"? Так?

17. vasili

vasili Well-Known Member

Так! Йолопе

18. no_coment

Тепер все зрозуміло! Щиро вдячний!

P.S. Це яскравий приклад "гостроти мовного питання".
    І те, що я нібито володію українською, не змінює відношення до мене (як до людини), з боку "окремих". Я - ворог опріорі для тих, хто вважає мене "неукраїнцем". Тому "не знання української" для певних "поборників усього українського" це тільки прикриття власного шовінізму та екстремізму.

19. mota_boy

І Вам доброго дня.

Відколи той вислів став аксіомою???

Тобто для життя в СРСР було достатньо знання однієї мови, а чому саме російської? Патаму что старшиє братья?

Якщо турист не буде хамом, я з ним порозуміюсь

Погоджуюсь. Справжня українська це мова київської, полтавської, черкаської областей.

Турист дуже рідко буває хамом, хоча таке і трапляється, а громадянин часто. Так і відрізняю.

Крим російський такий самий як і український, крим - татарський. По їхній конституції (мені так здається) в них державні три мови, так в чому проблема?

З комплексами у мене все нормально, результат тесту

Вы не лишены комплексов, как и всякий нормальный человек, но прекрасно справляетесь со своими проблемами. Чем больше баллов, тем лучше. Вы оцениваете свое поведение и поступки людей взвешенно и объективно. Ваше ровное душевное состояние помогает Вам преодолевать превратности судьбы. Вы никогда не опускаете рук и считаете, что безвыходных ситуаций не бывает. Свою судьбу держите в собственных руках, не полагаетесь на счастливый случай и везение. Может, именно поэтому судьба к Вам и благосклонна. В компании чувствуете себя легко и свободно, и люди чувствуют себя так же легко в Вашем обществе. Если кто-то утверждает обратное - не верьте: наверняка этот кто-то сам имеет массу комплексов. Вам же можно посоветовать одно - так держать!

http://test.msk.ru/cgi-bin/psy3endtest.cgi?008&0&5&5626

Повідомляю: НУ Львівська політехніка 1997-2002р. Факультет економіки та менеджменту.

От тому я і такий затятий, якщо для Вас рідна російська, але за 5 годин на тиждень Ви її вивчили та пристойно нею володієте, то чому інші (громадяни з синім паЧпортом) можуть кричати "нє панімаю", в них що телевізора нема? Тут на ЗУ в кінці 80-х почали робити антени для прийому польського ТВ і всі прекрасно розуміли польську (завдяки телевізору)

20. no_coment

Сприймайте це як дискусію і не більше! Я так думаю!

Ви - представних "освітян".
    Ваші лекції відвідують різні люди (в широкому розумінні), тому Ваша позиція ЯК викладача НЕ має буди заангажованою політичними складовими.

Якщо ВСІ ХТО відвідує ці лекції буде відчувати ДО СЕБЕ повагу суспільства (а Ви - представник держави) змінеться і їх відношення до держави і її атребутів (в т.ч і мови). Для мене це - аксіома.

Ми всі (і з одного і з іншого боку) - совковий "продукт" (перепрошую), тому тотальна толерантность повинна замінити в нашій свідомості тотальний толетаризм до якого були причетні конкретні люди "на місцях", а не ідеологія в цілому. І серед цих людей були представники багатьох національностей. Але все це - історія.
    Ми живемо далі, і якщо бажаємо стати справжніми європейцями, повинні вчитися в них вміння "жити разом", змінити не лише "систему цінностей" (це вже ми зробили), але й менталітет. Власне в цьому, на мій погляд, і "зариті" більшість нашіх проблем сьогодення.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)