Чому мовне питання стоїть так гостро?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем tehno_prioritet, 12 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. STELS555

STELS555 New Member

Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

:naci: :eek: :moskali: По своєму досвіду знаю, що найкраще всі зрозуміють мовне питання тоді, коли доля закине їх хоч би на кілька місяців в якусь іншомовну країну, де буде мало як росіян, так і українців. Щоб ви відчули таку тягу до рідної мови, як відчував Тарас Шевченко в засланні, наприклад. І тоді всі зрозуміють, що є не тільки одна українська рідна мова. Рідними будуть всі ті мови, які ви розумієте...

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

то не ті, я про інших москалів....

3. zet

zet Дуже важлива персона

Про тех, кого нет на Львовском форуме? :no: От, уже ж и москали!!!! :moskali: :D :D

4. no_coment

no_coment Well-Known Member

ВСІМ - доброго ранку!

Вельмишановний пане zenyk. Можливо я Вас трохи збентежу, але хочу проінформувати Вас про те, що історія України (в контексті так званої "титульної" нації) не є однорідною.

Наприклад.
    Автономна республіка Крим НІКОЛИ НЕбула українською.

А стала її частиною "добровільно-примусово" лише у 1954 році.

(рос.) "...В правление Никиты Хрущёва Крым был передан Украине со следующей формулировкой: "Учитывая общность экономики, территориальную близость и тесные хозяйственные и культурные связи между Крымской областью и Украинской ССР". http://ru.wikipedia.org/wiki/История_Крыма і у росіян та татар про це ніхто згоди не питав.

Тому у "таких російськомовних (з політкоректності) українців" (читай громадян України), ще живі і "тато і мама і бабусі з дідусями" які навряд чи спілкувалися українською (А якщо й говорили іншою, ніж російською, то скоріше - татарською).

Закарпатську область України Теж з новітнею історією України пов'язує не дуже багато http://transcarpathia.ukrgold.net/page/5276/ іхні "пращури" перших колін теж спілкувалися явно не українською (якщо не вважати чеську та угорську діалектами української)..

Але - ВСЕ ЦЕ тепер УКРАЇНА! Територія українців - громадян цієї країни.
    Тому, хочете Ви цього чи ні - рідна мова "бабусів та дідусів" сучасних українців говорили (і говорять до нині) не тільки українською.

І якщо Ви насправді вважаєте себе демократом (або притримуєтеся таких принципів) Ви повинні це визнати і не ставити українців ВИЩЕ за будь-яку національність нашої держави, що жили на ціх територіях з покон віку.

А інакше чим Ви відрізняєтеся від решти "окупантів" які, у різні часи, приходили на ці землі і змушували забути Вас рідну мову на користь власної?

ЗАПИТАННЯ.
    Як, на ваш розсуд, нині виглядає заборона (обмеження) Лівівською обласною радою мовного середовища (російською) вже не те, що на рівні офіційного спілкування, а вже і на рівні приватного життя кожного громадянина?

Якщо так піде і далі - нам будуть вказувати не лише, що слухати (і якою мовою), а з ким одружуватися (виходити заміж), тощо...

Пора видно готуватися до друку наступного тому "МАЙН КАМП"?

• Подобається Подобається x 1
  5. Одессит

Одессит Well-Known Member

Ему еще не помешает ознакомиться с языковой проблемой Швейцарии (не москали? не? :) )
    http://www.dkr.com.ua/index.php?new=2786

А вспомнить как на прошлой неделе Шредер осадил Ющенко по поводу вступления в ЕС. :)

Исторические карты, ссылки, всё это я ранее предоставлял, но у западенцев толи зрение, толи мышление уж очень избирательно.
    Например, мне Данило рассказывал о Киевской Руси в 18 веке, лишь бы выкрутить по своему.
    http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=77243#post77243

6. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

да вы батенька шулер однако!
    Согласно ваших данных - реальная Русь началась после основания Одесссссы!

7. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Ну вот - наша песня хороша, начинай сначала...
    Я считаю, что "мовне питання стоїть так гостро" из-за смешения в головах людей понятий "государство" и "Родина". Это - совершенно не одно и тоже. Более того - регламентация всего государством - совершенно не вяжется с демократией... Впрочем - об этом писано-переписано в этой ветке...

8. afterstep

скучно! все ветки идут на новые витки...
    причем с подачи тех же участников с неизменной стартовой фабулой...
    работа у них такая...

9. Донецкий

Донецкий Well-Known Member

Відповідь: Чи існує сьогодні загроза для української мови?

На выходных был во Львове. Впервые. Своими глазами видел, как весь трамвай (ВЕСЬ!) отвернулся от женщины, которая по-русски хотела уточнить, как ей доехать до нужного места.

10. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

А трамвай від здивування напевно з рейок зійшов

11. Донецкий

Почти. :)

12. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Підозрюю, що у трамваї люди поверталися з річниці розстрілів 1941 р. у тюрмах НКВС.

13. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Не треба таких байок про Львів. Може від тієї жінки був "вихлоп" на пів-трамваю ? А може вона спитала, де колишній обком кпсс чи пам"ятник дєдушкє ?

14. Danilo

Danilo Well-Known Member

Єге ж, щось накшталт: "ей ви хахли засраниє, нука кто мнє скажет где виходіть чтоби попасть в російскій культурний центр. Ну же, что молчите бендеровскоє отродіє? І пачіму мне место нє уступаєте, падонкі? ":moskali: :D

Доречи я коли переплутав напрямок перебуваючи у Львові, водій маршрутки лише посміхнувся по-доброму, а коли я запропонував гроші за зворотню дорогу, не взяв. Таке.

А це висловлювання толерується на форумі? Ну тоді я:shutup:

15. mota_boy

Якщо сильно хотіти получити по писку то не важливо якою мовою говориш, хоть китайською, тут достатньо буде інтонації.

У Львові купа російськомовних, і нічого живуть якось, і байок таких на форумах не пишуть, хоть і спілкуються російською.

А якщо приїхати сюди з агресією на весь світ "патаму что здесь все на украинском" то і описана реакція буде просто адекватною реакцією на поведінку гостя.

Цілком логічним буде якщо колишній політв'язень відвернеться від когось хто говорить до нього російською (але не так багато політв'язнів залишилось, так що писати байки про цілий трамвай - це занадто)

Полковник писав що деколи буває у Львові, Полковнику від Вас люди шарахаються на вулиці чи ведуть себе як нормальні громадяни?

16. Донецкий

Нет, Борис, это не байка. Дело было в прошедшую субботу, я сам сидел в том трамвае и никаких "выхлопов" от нее не слышал. А спрашивала она, как проехать (дай Бог памяти) на автобазу вроде бы (с остановки жд-вокзал).

Кстати, а почему в центре Львова стоит памятник, на котором есть надпись только на инстранном языке, а на украинском нет? (надеюсь, львовяне поймут, о каком памятнике я говорю, потому как точный ориентир дать не смогу, не очень все запомнилось)

17. afterstep

та все одно ви перекручуєте - направду....
    Уявіть собі, що я у вас в донецьку питаю, як пройти на Хітрий ринок... Ну не знаєте ви - то що, кинетесь на колінах вибачатися, чи як?
    Крім того - ви подаєте навіть не факт, а своє бачення ;)
    Цілком можливо, що надто голосно спиталася - ну не прийнато у нас у трамваї волати... Подумали - хора на голову, і вирішили не провокувати...
    От вже що що - а у Львові нігди за російську мову не "щемлять". Іноді навіть погано, що не щемлять - але така вже традиція - відповідь отримаєте завжди, якщо адекватно та ввічливо запитаєтеся.
    --
    Ну, за винятком однієї місцини ;) нашого "п'ємонту" ;) але вас попередять, що в тих питати - будь якою мовою - марна трата часу ;)

ото би було таки непогано дати "точний орієнтір" ;) хоча б назву площі, де стоїть ;)

18. Донецкий

Да нет, никаких хитрых рынков не было, это я просто неумело Вам озвучиваю, так как Львов не знаю совсем. К ней потом все-таки кондуктор снизошла и буркнула, что нужно проехать всего одну остановку.
    Справедливости ради должен заметить, что это был единственный случай за весь день моего пребывания в городе. А так русская речь слышится во Львове не скажу, чтобы частно, но регулярно :naci:

А о каком таком месте Вы в послесловии написали?

Хм. Ну, в общем, это центральная улица, на которой стоит памятник Шевченко. Если идти от театра мимо McDonalds и Шевченко, то вот как раз эта улица и заканчивается таким вот памятником. А, еще вспомнил - там на той же площади стоит большое новое здание какого-то банка, вроде бы Укрсоцбанка.

19. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

І я знаю пам"ятник з написом недержавною мовою.

20. mota_boy

Міцкевичу пам'ятник?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)