Чому мовне питання стоїть так гостро?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем tehno_prioritet, 12 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Відповідь: Чи існує сьогодні загроза для української мови?

Офтоп:
    Ох, яких я колись "лящів" навішав "барабанщику" на Андріівському узвозі (1984 рік) - на очах його "спонсорки", яка п"яним голосом намагалася розповісти, що вона - співробітниця Останкіно і нібито племінниця Черненка.
    ... Було за що навішати. Кричав на наших інженерів та водіїв голосом Кіси Воборьянінова - "Хами!.."

2. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Вот ничо себе...:no:
    У Вас что?В детстве..в советские времена..не было радиоточки в квартире?
    Там тогда...целый день...на украинском говорили...всякие передачи...для разных возрастов.. пару раз в день в 12-00..и в 20-00..новости на русском передавали... по 30 минут...(Борис не даст соврать)...
    Много песен тогда звучало..в том числе и в исполнении...М.Гнатюка
    :naci:

3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

ОТАКої...
    Про пам'ять заговорили...
    Свідків закликаєте...

Був "брехунець" і в мене. досі стоїть...
    І алергія на його (не-)ча(и)стоти... :ireful1:
    Але виконання Гнатюком російського реп-у - не пригадую.

От "льон цвіте
    си-и-иньо си-и-иньо,
    а матті жде з дороги си-и-ина-а-а..."
    -гірше стіхов о совецком пасспортє закарбувалося. :shutup:

4. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Гнатюк-старший був ДМИТРО. Не плутайте з Миколою Кондратюком (колишнім ректором консерваторії).
    Д.Г. російською співав лише окремі оперні партії.

5. levandivka

Точно-точно... Дмитро.
    То батько любив його пісні, і поважав. А я не міг второпати, за що... :rolleyes:

Цікаво, а "страна моя родная" з кокої оперної партії (партійної опери?)?

6. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

7. levandivka

Цікавий хід думки...
    Будемо вгадувати (з 3-х разів) хтО писав "це"?

8. Mike

Mike Well-Known Member

Просто приємне інтерв`ю :)

"За вечер по просьбе Хрущева я трижды исполнил "Рідна мати моя", а Георг Отс несколько раз - "Я люблю тебя жизнь"."
    http://www.obozrevatel.com/news/2005/3/29/4365.htm

9. OldMan

OldMan Well-Known Member

Кто о чём, а вшивый о бане. :)
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

10. levandivka

ТАК-ТАК! Зовсім випадкове співпадіння... :D
    Коли я мислив категоріями совдепії, я теж ТАК думав: вишивочка... :D
    А всі пісні про партизан у ЗУ - виключно, про діда Ковпака...

Якщо вишивка, то ТАКа: ;)
    Вишита сорочка Піруса Василя. Атлас, гладь.
    Пірус В., 1924 р.н. (с. Зариванці), у 1950 р.
    приймав у цій сорочці присягу на вірність УПА. / http://www.gulag-museum.org.ua /

11. OldMan

OldMan Well-Known Member

Вот видите, Вы и сами хорошо помните мышление в совдеповских категориях. Зачем притворяетесь? :)
    Как говорят сегодня - гламурненько.

12. levandivka

А коли я на пам'ять скаржився?

13. Мася

Мася Member

Найщиріші вітання всім! Я недавно на форумі, та й часу бракує на таке спілкування, хоча теми досить цікаві. Хотів би поділитися своїми спостереженнями на тему української мови і зокрема "львівської".
    По профілю своєї роботи я постійно спілкуюся по телефону і ICQ зі всією Україною. Інколи до нас приїжджають на представники з різних куточків України. В принципі я нічого не маю проти росіян чи російськомовного населення (є багато друзів всюди), але... наведу кілька цікавих фактів, котрі мене в певний час трохи шокували. Може це не дуже в тему, та думаю мене зрозуміють.
    1. Приїхала людина (вік приблизно 35 років)зі Східної України. Пробує зі мною спілкуватися українською. Бачу, що це йому дуже важко вдається. Нарешті не витримую і пропоную йому говорити російською. Невеликий шок і фраза - "А мне перед выездом настоятельно рекомендовали во избежание всяких неприятностей разговаривать только на украинском языке !??? Могут в городе даже побить, если будешь обращаться на русском". Та ще, виявляється, одягаються в нас в що попало, навіть "ходят по городу в фуфайках".
    2. Інша людина (теж зі Східної України приблизно такого ж віку). Питає, чи можна ввечері подивитись Львів, бо, виявляється, в нас такий бандитизм, що будь-кого можуть ввечері зарізати навіть в центрі міста, не кажучи вже про російськомовного. Хоча теж важко, але старається розмовляти українською (хоча я запропонував говорити російською). Наступного дня перед відїздом признається, що шокований від Львова і "львівської" говірки - "Я обязательно займусь изучением украинского языка. У нас такое искаженное представление о Западной Украине, что я даже не мог себе представить истинное положение вещей".
    3. Моя дружина продавець в магазині (не продтовари). Приходить жінка років десь 50 і російською мовою просить показати той чи інший товар. Дружина звичайно показує, але відповідає українською. Дама підвищеним тоном говорить - "Я ничего не понимаю и, если я к вам обращаюсь по русски, отвечайте мне тоже по русски". Дружина питає, звідки та приїхала. Виявляється, з Дністерської (район, де проживає близько 80 відсотків росіян - колишніх військових, котрі переїхали з Росії в 60-70 роках). Дружина принципово не перейшла на російську, а решта покупці швидко втихомирили цю горе-українку.
    4. І випадок часів помаранчевої революції. Старша людина повністю серйозно запитує:
    -А это правда, что где-то там у вас в горах уже строят виселицы? По телевизору говорили, что будут вешать всех, кто не голосовал за Януковича.
    Це лише декілька фактів. Міг би написати значно більше, та чи є потреба?
    Мої висновки:
    1. За 30-40 років можна без проблем вивчити і китайську і Львові, було б лиш бажання і любов до України.
    2. Влада різними технологіями свідомо затуркує народ східних областей. "Західняків" значно важче "перевиховати".
    3. Якби інформаційне поле східних областей було такеж відкрите, як у нас (хоча теж не найкраще),проблема була б значно меншою.
    Хотів би почути думки з цього приводу. Моє шанування!!!

• Подобається Подобається x 2
  14. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Задачка из условий рыночной экономики.

В украинском городе N (90% украинского населения, 10% русскоязычного и приезжие туристы из близлежащих стран СНГ) имеется 10 магазинов примерно с одним и тем же ассортиментом. В одном только владелец установил правило, чтобы продавцы отвечали на том языке на котором к ним обращаются и обязательно обслуживали вежливо с особым вниманием к тем, кто не знает украинского языка.

Вопрос. Какой магазин будет иметь больше прибыли, а продавцы иметь бОльшую премию ? :)

Но зато вот если нам опять "совок", но только на украинском, тогда у нас собственная гордость и естесственно тогда ответ неочевиден. :)

• Подобається Подобається x 2
  15. levandivka

Нажаль, наша влада сама "ТАКа затуркана, ТАка затуркана" (з анекдоту про зрадливу жінку)...
    Випадок з обрізом у донецькій владі - луччий приклад!

Збільшення доходу на 33 срібняки обіднЯє...
    /Юда, "Прикладна математика для християн", ©/

• Подобається Подобається x 1
  16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Шо то за посягання на наші ресурси? Все їм мало, нє?

17. levandivka

То - торгівля, за валюту (дерево теж коштує).

18. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

у львові окрім дністерської є ще броньова, є центр, є топольна....
    ті райони, куди компактно селилися росіяни-військовики...
    українською вміють розмовляти ВСІ львів’яни...
    не розмовляють тільки ті, які ПРИНЦИПОВО не хочуть, тобто зневажають українців (як приклад: пункт третій вашого допису)...
    таких варто бити по писку...

задачка неповна...
    ви “забули” про білорусів, поляків, молдаван...

19. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Почему забыли? Я совсем недавно общался с предпринимателем из Таллинна - он говорит, что отказ общаться на русском в баре или магазине пресонала с покупателем - "кремлевская пропаганда". Нечто подобное рассказывали мне друзья, побывавшие в Чехии. Зато у нас - "по писку....". Как говориться - почувствуйте разницу.

20. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

не плутайте, шановний, туризм з еміграцією... крім того - це емоції не продавця - а чоловіка того продавця, який за зневагу своєї дружини готовий надавати по писку.
    Чи ви би не дали "по мордам" хаму, що чіпляється до вашої дружини, використовуючи свою тимчасову перевагу?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)