Чому мовне питання стоїть так гостро?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем tehno_prioritet, 12 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Капітан

Капітан Well-Known Member

Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

http://www.from-ua.com/politics/e62743796b72a.html
    :)

2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Не дуже розумію. Якщо україномовні українці ДЛЯ ЗРУЧНОСТІ переходять на російську, то в чому проблема? Люди розмовляють ЯК ЇМ ЗРУЧНО, а не як хтось вважає за потрібне.
    З приводу ТИТУЛЬНОЇ нації взагалі незрозуміло. Російськомовні українці, які з дідів-прадідів живуть на Сході, Півдні України, в Криму до кого повинні виявляти повагу? А чому не до них повинен хтось виявляти повагу? Тому розмови про "ТИТУЛЬНУ НАЦІЮ" м"яко кажучи непотрібні.

3. Nightingale

Nightingale миється в бані

В тому то й річ, що вони-то з рідною матір'ю говорять українською, а потрапивши в кацапське середовище переходять на мову сусіда, аби не бути білою вороною, аби не виділятися - це таке собі підле пристосуванство. Це підлість і слабкість.
    А з приводу російськомовних українців на Сході і в Криму, то я вам скажу, пане Степанович, ще це ваше твердження - повний абсурд. Ті "російськомовні українці" стали такими не добровільно і не просто так. То було насильницьки насаджено - репресіями і кров'ю. Сподіваюсь вам відомий випадок на початку 20 століття у Харкові, коли студентів університету розстріляли за те, що хотіли сдавати іспити рідною мовою. Ось так той Схід став російськомовним, якщо ви не знали.
    А тому ми повинні зараз виправляти ситуацію, маючи Незалежну державу, якщо хочемо жити в культурній країні.

• Подобається Подобається x 2
  4. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Степаничу,
    я колись описував випадок: турист із ЗУ сказав кримському лікарю Швидкої допомоги:
    "Мабуть я отруївся тістечками" - і знепритомнів.
    І пішов телефонний консиліум "мовонавців" - що таке і кому його перекитути. Справа зайшла дуже далеко від істини, доки водій іншої карети не переклав.

Я би такого лікаря посадив би коровам клізми ставити - бо
    "...корова -
    має, бідна, язика,
    та не має мови"...

5. Степаныч

З Вашої точки зору... А з їхньої? Ви ж самі пишете "говорять як зручно"... це ж не я писав!

Ніякого абсурду! Про цей випадок не чув, докажіть! Схід російськомовний тому, що там живе БІЛЬшІСТЬ російськомовних...

Хто "ВИ" і чому "ПОВИННІ"?

Борисе!
    Ну не вірю! Ну фігня!

6. Nightingale

Я бачу, шановний, що для вас все - "фігня" і все "не вірю". Лишається тільки вас пожаліти - надто ви примітивно і шаблонно думаєте.

7. Відповідь: Чому мовне питання стоїть так гостро?

Бедненький, несчастненький Степаныч... :sad: Однако Вам-то ещё не хуже всего, Вас панянки англосоловьиные не игнорируют хотя бы. Представляете, каково мне? Хотя, куда Вам...
    :D :D :D :D

(jokieee! :))

• Подобається Подобається x 1
  8. Степаныч

Пане Nightingale!
    Доживете до моїх років і зрозумієте, що ФІГНЯ все, що не підтверджується фактами. Фактів Ви не навели. А погоджуватись з Вами тільки тому, що це є Ваша особиста думка, я не повинен. Тому щодо жалю, примітивності і шаблонності це не до мене. Це до Вас.
    Приємно було спілкуватися. Всього доброго Вам.

9. Степаныч

:D Да уж, да уж...

10. Nightingale

А ви взагалі жодних фактів не навели, ні своїх, ні на пртивагу мені. ПРо факт розстрілу харківських студентів знють всі нормальні українці. Ваших фактів на противагу я не побачила. Бувайте!

11. Boris_Kiev

Це сталося приблизно в 1999-2001 в районі Алупки.
    Чув варіанти тієї історії і від медиків, і від персоналу пансіонату.
    "Чи то хворий вкрав тістечка, чи в нього вкрали, але щось там таке було" :)
    В Києві на початку 60-х мою маму смикали з різних лікарень, якщо траплявся англомовний пацієнт.
    Не знали, як йому сказати "покажіть язика".

Пам"ятаєте анекдот про молодого ветеринара:
    - Скажіть "А-а-а!"
    - Бе-е-е !

12. Степаныч

Борисе!
    Я багато років працював лікарем. Дружина лікар. Друзі лікарі. Тепер і син лікар. Повірте мені. НЕ МОГЛО ТАКОГО БУТИ! Починаючи з того, що неважливо, що хворий їв: тістечка чи щось інше. Є клініка. Інше не дуже принципово. Ставиться діагноз і хворого лікують.

13. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

.....Борис...Данило...Мих...Правник....Но-То-Цо...Педро...
    и хто там еще?:cool:
    А я вот..первый раз чую...:ireful1:

14. Danilo

Danilo Well-Known Member

Чесно кажучи я теж, про розстріл саме з цього приводу не чув, але це не означає що не було.

Зробіть щось що б було ще більше нормальних.:)

15. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Молодец Данило ПЯТЬ БАЛЛОВ!!!!!!
    :D :D :D :D
    а дабавлю ка я кармы Данило..за етот пост..:rolleyes:

16. Boris_Kiev

Ну ось випадок з життя: мати знайомого здавала кімнату арабу - студенту медіна. Раптом знепритомніла, сусідка викликала "Швидку". Стрибають навколо, щось вкололи - нуль на масу. Приходить араб і з порога каже - дУрні, в неї серцевий стимулятор! Міняйте батарейку !

Наступні 4 роки араб жив і харчувався безкоштовно.

P.S. тістечка до кави: 1982 рік, Ів-Фр. область. В кількох дітей на базі відпочинку "невідомо що". Коли на 3-ї день дитина загинула - нарешті ізолювали іншиз, розпізнали ботулізм від неякісного крема. Навіть КГБ підключилося - "диверсія! Теракт!"
    Мабуть "вуйки" отруїли тістечка...

17. no_coment

no_coment Well-Known Member

Давайте будемо об'єктивними!

http://uk.wikipedia.org/wiki/Українська_культура_XІХ_ст.А

Про "захід" України в період до 1939 року Вам нічого невідомо?
    1. Про "популяризацію" української мови та стан освіти взагалі?
    2. Про "статус" українців у Львові?
    3. А про "добровільний" перехід у католіцизм православних українців?
    .... та, ще дуже багато всього іншого?

P.S. Чи відомо Вам, що ВПЕРШЕ (та й згодом і в останнє до часу разпаду СРСР) українською у Львівському університеті почали викладади лише після 1939 року - при "сов'єтах"?

18. Danilo

Danilo Well-Known Member

Зараз я Вас трохи засмучу, нічьо?:)
    міф —«прокляте» уніатство Галичини. Оцінка і сприйняття Унії в Росії, дійсно, мають якийсь містичний, забобонно-фанатичний характер. Це пояснюється тим, що Москва занадто щиро, до самозасліплення засвоїла повчання утікачів-греків про свою виняткову «місію» в порятунку православного світу від «латинників» і «невірних». Така геополітична роль добре підігравала ідеологемі «Третього Риму», тобто стратегії творення визначального імперського політичного євразійського центру в Москві. Тому Унія завжди розумілася в Росії як найпідступніший і найефективніший удар по єдності і міцності православного світу. Тож все, пов’язане з Унією, буквально демонізувалося, кваліфікувалося як «святотатство», містичний «злочин» проти духовних основ православ’я. При цьому ігнорувалося, що Унія майже для всіх народів Середньої Європи була явищем органічним, таким, що виходило з їх ментальних і світоглядних засад, засад відкритості до Заходу і Сходу. Ще у XII ст. в Київській Русі серед князівсько-боярської еліти існувала концепція діалогу з Римською Церквою. Ідеологія Унії майже не переривалася в українському церковному середовищі протягом ХIII-ХVII ст. Прийняття Унії у Бересті у 1596 р. — це був якісний стратегічний крок української церкви до подолання викликів Історії: церква засвоїла західну теолого-навчальну школу, яка була тоді набагато якіснішою за православну, відкрилася до передових світових ідей, синтезувала ренесансні віяння культури (з чого зродився феномен українського Бароко) і водночас зберегла свій візантійський обряд, звичаї, літургіку, мову, стала визначальним фактором українського націотворення. </B>
    Унійна церква не стала, як цього сподівалася польська політична верхівка, «містком» для переходу українців і білорусів в католицтво, а, навпаки, зцементувала, зробила мобільнішим українсько-білоруський соціум. Унійна церква перетворилася справді на національну церкву. Навіть той факт, що після Хмельниччини, коли вона була суттєво розгромлена козаками, ця церква відновилася структурно і поступово завоювала домінуючі позиції на всій Правобережній Україні, говорить про особливу організаційну динаміку і здорові напрямні її розвитку. Вже у XVIII ст. і Польща, і Росія бачили саме в Унійній церкві головну загрозу своєму пануванню на Україні і тому послідовно нищили її. Протягом XIX ст. і особливо у міжвоєнну добу XX ст. Греко-Католицька церква була не тільки надійним бастіоном української духовності та національної ідеї, а й розрослася у вельми дієву, значущу релігійну структуру, яка за рівнем освіти священнослужителів, за рівнем розвитку теологічної думки, якісної обрядовості в сенсі живої євангелізації суспільства стояла в одному ряді з найсильнішими національними церквами Середньої Європи. І це в той час, коли на території решти України саме Російська православна церква була головним знаряддям та ідеологом масової денаціоналізації українства. Тож «поганим», «розкладовим» вплив Унії на Україну міг бути лише в тому сенсі, що давав живий приклад динамічної національної церкви як джерела зростання духовності нації. повний текст

19. no_coment

no_coment Well-Known Member

Думаю, що настала пора запустити нову гілку: "Чому українці про одних окупантів не згадують, а іншим проходу не дають?"

20. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Та не потрібно нову гілку і так все зрозуміло, тих згадують бо вони були останніми, а колишніх не згадують бо колишні вже давно перестали зазіхати на Україну та вважати її своєю територією (з чим у останніх окупантів явно проблеми, ніяк забути не можуть).

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)