Чому люди вірять в те, в що вірять?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Svjato, 14 тра 2011.

1. talavoda

talavoda Well-Known Member

Совість - моральний закон, закладений Богом в кожній душі, що прихиляє людину творити добро та оминати зло. Отже, кожна лудина без винятку, має совість... Чи керується вона цим законом у своїх діях чи ні - особистий вибір. Коли людина вірить, що цей закон закладений Богом, - приходить і усвідомлення, що все що вона робить є насправді між нею і Богом.

• Подобається Подобається x 4
  2. Peri

Peri Well-Known Member

Наприклад,людина позиціонує себе як віруюча(вірить в .....)а поступає,мягко кажучи безсовісно,то що це буде - слаба віри,відсутність віри, відсутність совісті,чи це не пов*язано одне з іншим?Іншими словами - чи можна говорити про силу віри розглядаючи "совісність" людини?

• Подобається Подобається x 2
  3. Andr

Andr Well-Known Member

Думаю, якщо
    а людина
    то це лицемірство => відсутність віри, а в легшому варіанті слабкість чи легковажність людини

4. Romko

Romko Дуже важлива персона

Залежно,в кого які критерії віри в Бога.
    Я вважаю себе віруючою людиною,виходячи з своїх критеріїв: подій в моєму житті,подій в світі,мого сприйняття цих подій.
    І роздумів над ними.
    Які тільки укріпили мене у моїй вірі.
    У велич,всюдисущість і всемогутність Господа.
    Дехто,виходячи зі своїх критеріїв,вважає мою віру "мильними бульбашками".
    То його право.
    Решта - нижче.

• Подобається Подобається x 1
  5. talavoda

talavoda Well-Known Member

Не завжди. Лицемірство - це свідоме позиціонування з метою досягнення якоїсь недоброї мети... Коли ж просто проводити паралелі, то можна було б сказати, що якщо людина віруюча, то вона автоматично має стати безгрішною, (хоча відомо, що це неможливо...) у іншому вупадку вона - лицемір. Насправді ж чим більше лудина хоче наблизитись до Бога, тим сильнішими бувають спокуси.
    Дотримуючись морального закону :), якщо я особисто не можу знати справжніх причин і мотивів чиїхось вчинків, то не мені їх оцінювати... а причини дій людини деколи мають більше значення ніж самі дії.

6. Svjato

Svjato Well-Known Member

А як ви можете сподіватися на щось, не знаючи про це нічого?
    Ви як мінімум повинні це з чимось порівнювати...

---------- Додано в 00:56 ---------- Попередній допис був написаний в 00:53 ----------

Рефлекси мене не цікавлять. Людина переходить на рефлекси коли повністю виснажене. А так - керується розумом. Тобто за якоюсь логічною схемою, якщо не почуттями.

---------- Додано в 01:01 ---------- Попередній допис був написаний в 00:56 ----------

Я не знаю. Я просто написав. Може комусь цікаво.?... Може хтось зрозуміє чому до піни сперечаються опоненти в політичних розділах...
    Сподіваюся це буде комусь корисне. Я не знаю навіщо мені це Бог дав на розум. :dntknw:

Не шукайте підвоху,

---------- Додано в 01:04 ---------- Попередній допис був написаний в 01:01 ----------

Мене не цікавить ніяка вихідна точка. Мені просто подобається жити. І я хотів би жити вічно але при умові одного почуття. Все решта після смерті мене не цікавить.
    Все що мене цікавить про всесвіт - я щодня дізнаюся. Іноді ззовні, іноді всередині себе...

---------- Додано в 01:07 ---------- Попередній допис був написаний в 01:04 ----------

Боюся вона просто не віруюча. І досвіду для віри в неї взагалі - "0"

---------- Додано в 01:10 ---------- Попередній допис був написаний в 01:07 ----------

Якось складно. Навіщо людині вірити в щось, якщо вона не збирається виконувати те, що тим щось передбачено?

• Подобається Подобається x 3
  7. Peri

Peri Well-Known Member

З першого допису зрозуміла про щО тема,але несподівано для себе побачила в ній і багато інших аспектів.Дякую!

8. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

та ну, Бог із вами... я не шукаю нічого, я просто намагаюся зробити так, щоб ви там щось знайшли, тоді всім іншим буде легше дискутувати :)

Сьогодні був гарний день і я думав над титульною темою. Ось що вийшло:

Людина вірить у те, в що вона вірить, для того, щоб щось отримати. Хтось бажає насолоджуватися уже в цьому житті, прибравши усі страждання, хтось бажає насолоджуватися матеріально і займається псевдодуховністю із псевдовірою для досягнення онкретних цілей, хтось свідомо бажає бути демоном і стає сатанистом.. Той, хто вірить, обов"язково щось хоче.
    Ось підтвердження:
    відповідно, справжня віра - це свідоме бажання досягнення якоїсь іншої мети.

якщо бажаєте жити вічно - вам не обійтися без ВИХІДНОЇ ТОЧКИ :) але не ставте Йому умови :)

9. Svjato

Svjato Well-Known Member

То мені вже допомога потрібна. Пліз.
    Зрештою намагався:

Уявіть дві літрових банки.

---------- Додано в 01:48 ---------- Попередній допис був написаний в 01:46 ----------

---------- Додано в 01:52 ---------- Попередній допис був написаний в 01:48 ----------

Без цього мене не цікавить вічне життя. Хоч я підозрюю, що те, що мене цікавить і є в раю, оскільки Бог це любов. :)
    Я не піду по трупах, лиш би для того, щоб потрапити в рай.
    (згоден, що порівняння суперечить наслідку)

10. Peri

Peri Well-Known Member

Дякую!

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

---------- Додано в 01:59 ---------- Попередній допис був написаний в 01:54 ----------

12. Andr

Andr Well-Known Member

Svjato, а як ваша формула враховує ситуації, коли людина кардинально змінює думку про щось?
    Наприклад, 1000 разів промивали мізки, а ось людина зустріла якийсь факт, що дійсно вплинув, і віра у щось почала різко змінюватися на 1001 інформації

13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Не повірите, але вчора про це якраз подумав (вже майже спав).

Я був вражений, що формула це передбачила.
    Уявіть, що людина побачила усе власними очима і зрозуміла, що вірила у брехню.
    Вона тут же втрачає довіру до джерела досвіду чи не на 100 відсотків. Отже підставляємо рівень довіри до джерел - 0 і маємо віру в попередню інформацію - майже 0. Залишається знову велика частка невідомості - яка тут же заповнюється правдою.

14. Locke

Locke невиправний реаліст

Варто. Якщо не хочете висвітлювати, то будь-ласка в приват.
    А назву книжки можна взнати?

15. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Есть много оттенков слова "вера": доверие - то, что до веры; уверенность - то, что у веры и сама вера как осознанная ( или неосознанная) преданность.

Уверенность в общем виде строится на статистической экстраполяции: "так было у всех", "всегда" и т.п. Однако есть и тонкости: например, мы знаем, что все умирают, но этот факт не принимается безоговорочно, то есть уверенность имеет свои границы и может срабатывать по-разному - как конструктивно, так и деструктивно.

Доверие - это то, что до веры, как бы вера авансом, временная вера. Не случайно существует афоризм: "Доверяй, но проверяй". Доверие тоже имеет свои границы, связанные с чувством безопасности.

Вера связана с субъективным переживанием истины. Оно рождает веру. То есть вера - результат переживания, и это переживание может быть организовано.

Знания, будучи только объективной данностью, играют малую роль в мотивации, пока не превратятся в доверие или в веру, ибо знания в чистом виде - нединамический элемент нашей психики. Они впущены внутрь нас как нечто чужеродное. И только те знания, которые превратились в субъективный фактор (доверие, веру и т.д.), становятся "плотью" нашей психики. Можно знать очень мало и владеть своим внутренним миром, и наоборот. Таким образом, знание "не живое" до тех пор, пока оно не войдет в наш субъективный мир. Знание внутри нас живет в виде веры, до- верия, уверенности, иначе оно мертвый груз.

Человек, для которого все субъективно, находится в состоянии перевозбуждения. Если все объективно, то ничего вокруг его не волнует.
    Предельная объектность и предельная субъектность - две крайности, и только состояние Диалога дает ощущение их соразмерности.

На рынке массового спроса переживания ценятся; их производство очень сильно продвинуло вперед современную практическую психологию. Но такая ситуация небезопасна. Ведь если от информационного изобилия мы порой впадаем в цинизм, то не произойдет ли это и в области переживаний? У человека могут появиться сомнения в их искренности, опасения того, что они искусственны, организованны.
    Только научившись управлять структурой переживаний, мы поймем, что в таком случае происходит не отторжение их от себя, а наоборот, приближение к некой сердцевине, которая есть в каждом из нас. Если найти ее, не страшны никакие торговцы переживаниями. Ведь мы сможем сами производить эти переживания и тем самым удовлетворять свою потребность в эмоциональном общении. То, что в нас ищет и есть то, что мы ищем. Все остальное можно и нужно научиться делать, причем, чтобы добраться до сердцевины, делать самостоятельно, иначе будем продолжать покупать эмоции.
    Возможно, потому и придумали удобного Бога, чтобы оставаться потребителями: он нам дает, а мы потребляем. Скажите себе: "Я - Бог", - и вы вынуждены начать давать. Но это трудно, дающих бьют, на них можно свалить ответственность, дескать, "не то дают".
    Так мы подошли к проблеме Диалога с житейской точки зрения, дающей возможность увидеть, что есть ситуация, есть делающий в нас, есть покупающий в нас и есть проблема равнозначности. Мы осознаем сложность ситуации Диалога, и только став на позицию делающего - взрослого, можем избавиться от потребления как ведущего способа жить.
    Говоря о внутреннем мире, обозначим его две части: область купленного (она очень легко ломается, изымается) и область произведенного, не разрушаемого даже под гипнозом.
    К сожалению, мы настолько испортились, что предпочитаем смотреть на человека, как на слабого: все мы дети, нуждающиеся в родителе (отсюда культ личности, религиозные секты и т.п.), что, конечно, далеко не так. Но не следует при этом избегать и тех, кто не в состоянии производить. Люди задержались в детстве не сами по себе, и нужно давать им возможность убедиться, что в каждом есть тот, кто умеет делать, и в каждом есть храм божий - его Я.
    Как до него добраться? Существует лишь один "рецепт" - pабота. Человек должен научиться делать, производить, а пока он этого не умеет, он пребывает в состоянии иллюзии.
    Калинаускас, "Наедине с миром"

16. ovod

ovod Well-Known Member

це точно...
    я би сказав, що віра пов'язана із стимулом - без нього не буде для чого вірити... точніше від нього буде залежати сила віри...
    для того, щоб дати - треба мати для цього сили... складно це.. легше тягнути до себе...

17. Svjato

Svjato Well-Known Member

Тут гарно підмічено. :)

18. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Правда, цікаво?..
    Дійсно, те що не.. не пережито як переживання на глибинному рівні, не вплавлено, не "в крові" ще - не собою самим вироблене ізсередини - воно облітає і піддається зовнішнім впливам і змінам.
    В таких речає стимулу немає, є те що називають "Зов", "устремління".
    І це саме те, заради чого ми всі тут тусуємося в цих гілках.. :) Який маємо стимул? що це нам дає?.. - а ніякого, просто щ о с ь непокоїть в нас, шукає зустрічі із собою (з Богом, часткою Бога в собі, зі Світом - по-різному називають).
    "То, что в нас ищет и есть то, что мы ищем."
    Ну, можливо, дехто має устремління трохи інше - допомогти "новачкам" знайти себе, своє.. але це теж нічого людині не дає
    Я не претендую на точність розуміння - бо матерії складні (хоч не перший рік з ними знайома), але думаю, мається на увазі процес активного діалогу зі світом твоєї внутрішньої сутності, самостійного облаштуванню свого внутрішнього життя і простору - а не пасивного інертного очікування щоб хтось з нами щось зробив і таке запропонував, щоб нам зразу стало добре.. якось так.

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

Угу. (до попереднього)

Завжди казав - сучасні суперечки між християнами - це продовження традиції послань від однієї "церкви" до іншої... (Це кльово!)

20. ovod

ovod Well-Known Member

так я там жартома писав... з цим я згідний...

---------- Додано в 18:40 ---------- Попередній допис був написаний в 18:36 ----------

я маю на увазі, що якщо бути чимось незадоволеним, тобто від того шо робиш немає внутрішньої радості, то цим займатися не будеш....
    цікавість -а що буде якщо я це попробую - це і є частково стимул, тільки для того потрібно мати сили...

а де твій аватар? :)