Чому люди вірять в те, в що вірять?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Svjato, 14 тра 2011.

1. Svjato

Svjato Well-Known Member

Теж не погано. Значить ви можете пояснити, як Ісус нагодував двома рибами багато люду. :) Адже тут 2-1 не дорівнює 1.

Бога не хотів втягувати. Хотів розглянути віру в щось з матеріалістичної точки зору а не з точки зору відчутів.
    Давайте без формул - Коли ви зситаєтеся з чимось новим -ви це сприймаєте, як факт (інформацію) але не вірите, що буває тільки саме так. Допускаєте, що може бути якесь виключення. Тобто вірите на 50 відсотків, що все є саме так. Колии ви вдруге стикаєтеся з таким досвідом, то ви знову відкушуєте шмат (половину) від невідомості і заповнюєте цю пустку інформацією...і так до нескінченності. Адже коли ви щось бачите чи чуєте в сотий раз, ви практично не звертаєте на це увагу. Ваша увага лише тоді загострюється, коли ви чуєте протилежне до того що знаєте. Хіба не так? Вас це дивує і обурює. І чим більша ваша довіра до джере інформації - тим критичніше ви сприймаєте новий протилежний факт. Ваша віра зменшується а невідомість зростає. А невідомість - це страх. А боятися ніхто не хоче. Тому опонентів приймають в штики! Тому і дискусії...
    І тому дискусія з тим, кому не віриш - повністю безпідставна, адже зміна віри в щось не відбудеться, через нульову довіру до опонента. Приходиться вдаватися до джерел, яким довіряє опонент.

Більш ніж так. :)

---------- Додано в 13:07 ---------- Попередній допис був написаний в 13:03 ----------

Ви собі суперечите. Слабка віра - це і є не 100 відсоткова віра. Хіба не так?

Уявіть, що ви виросли в мусульмано-християнському районі. Хто буде для вас Богом? Аллах чи Творець світу? Більш ніж певен, що посланцями для вас будуть Ісус і Мухамед чи не 99 відсотків. Хіба не так?

---------- Додано в 13:13 ---------- Попередній допис був написаний в 13:07 ----------

Я не переходив на особистість, я завше кажу в третій особі. :)
    А решта правильно пишете. Згоден. Воно навіть не суперечить тому що я собі написав.
    Ні не перетече. Це широка тема, бо зачіпає усі аспекти життя.

Пиання на засипку.

Ентштейн заявив, що швидкість тіла не може бути більшою за швидкість світла. Отже на якій швидкості зіштовхнуться два тіла, які летять назустріч із швидкістю 155 тис. км/год. кожне. Відповіь - менше-рівне 300 тис.
    Отже 155+155=300 (це для формули 2+2=4, адже яблука ніколи не бувають однаковими :) )

---------- Додано в 13:16 ---------- Попередній допис був написаний в 13:13 ----------

Супер приклад. Ваша дочка ніколи не буде вірити, що вони є 100 відсотково. І ще! Дуже важливо! Коли дочка дорослішатиме - її віра в єдинорога буде падати. Чи не так? :sad:

---------- Додано в 13:22 ---------- Попередній допис був написаний в 13:16 ----------

Можете довести?. :)

• Подобається Подобається x 3
  2. Svjato

Svjato Well-Known Member

:yes:

Але на момент купівлі, людина хоч і буде сумніватися але купить! :) Потім віра піде вниз. (після того, як купиться на рекламу ;) )

3. Andr

Andr Well-Known Member

Невже за перший раз людина не може повірити у щось більше, ніж на 50% ?

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Віра це реакція на знання. Поскільки знання вперше - то мозок не відкидає можливості, що є щось протилежне (чорне - біле, солодке - гірке, тепле - холодне)
    Якщо в людини запам'ятовування чогось вперше є 100 відсотковим, то це може бути відхиленням. Хіба не є дивними люди, які щось побачили і всім це торочать. І на будь-які зауваження - кричать - ти що не розумієш - я це бачив власними очима (і відкидають, що це могла бути банальна підстава, ілюзія, омана).

Цифра 50 відсотків вибрана емпірично. (на основі власних спостережень)
    Не відкидаю можливості іншого коефіцієнта, але для стабільності всесвіту він повинен бути в районі 50! Кучність сильної ролі не грає. :)

• Подобається Подобається x 1
  5. Romko

Romko Дуже важлива персона

Хм...
    Я схильний,таки довіряти власним органам відчуттів...очам,вухам,носу,ets.
    От,наприклад,зараз...в даний момент я,виходячи на узлісся,вчалапався в коров'ячу ліпйошку.
    І я переконаний в тім,шо це є коровяче ге.
    Як би Левандівкв сотоваріщі не намагались мене переконати,що це чикуляда.
    Ге,є ге.
    Ніпарьош проти фактів...

6. Svjato

Svjato Well-Known Member

Як би це було вперше, ви би не знали, що це саме коров'яча і не має жодного відношення до чоколяди. :)))
    Ви би взагалі не знали - що це...
    А на дописи від Левандівкв ви би реагували так:
    - Ви пробували? Точно воно - чоколяда? (у вас були би сумніви)

А так, досвід зустрічі вже є і навіть можете порівняти з дечим, деким на форумі...

Тобто факти у вас вже є!

---------- Додано в 14:24 ---------- Попередній допис був написаний в 14:21 ----------

П.С. Ось і доказ теорії:

• Подобається Подобається x 2
  7. ovod

ovod Well-Known Member

перевірити просто.... якщо віра буде як гірчичне зерно... то можна гори рухати....

шось типу як під гіпнозом - критики чи заперечення немає взагалі, скажуть що солодке і буде цибуля солодка, скажуть пече і буде лід обпікати руки...

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Хм.
    То вже якась стопроцентна віра виходить. :scratch_one-s_head:

не зовсім зрозумів порівняння...

9. Andr

Andr Well-Known Member

А як на рахунок очевидця на Гаїті? По моєму 50% і 100% - це не те саме.
    Давайте, будемо допрацьовувати Вашу формулу:)

10. ovod

ovod Well-Known Member

звісно, а як може бути напів існуючий Бог?
    той хто немає сумнівів у будь чому може гори рухати.(с) Ісус....

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я не проти.

Побачив очевидець, що впав будинок. Був вибух. Від землетрусу чи теракту. В що буде вірити очевидець? Буде вірити у жертви? (певно ні, якщо не бачив)
    Буде вірити в теракт, якщо немає доказів? (теж ні до поки не буде доказів, хіба що він закладав вибухівку.

Отже віра в щось (достовірне знання про щось) формується на основі побаченого, почутого, відчутого... Людина іноді ще раз дивиться на щось бо думає, що їй привиділося! Хіба не так? Чому вона дивиться вдруге? Вона перевіряє! Під час другого погляду до закривання повік - (це інша теорія :) )людина закриває невідомість на 25 відсотків. Під час третього погляду - ще на 12,5. І так далі доки впевненість не зросте до 99,999... Тоді людина вірить! Стан шоку цьому підтвердження. Людина прозріває.
    А уявіть, що ви їдете на автобусі по кварталах і миттю побачили десь вибух. Ви не певні, ви сумніваєтеся. Ви виходите з автобуса і йдете перевіряти, якщо це для вас важливо..
    Маєте що заперечити? :)

---------- Додано в 14:56 ---------- Попередній допис був написаний в 14:55 ----------

Певно що так.

12. ovod

ovod Well-Known Member

я б трохи по іншому трактував віру і силу віри - віра або є або немає 1 або 0, а от те як часто ми віримо в щось і через секунду сумніваємось - це вже сила віри. Відповідно час який ми тратимо на докази зменшує силу віри, відповідно сила віри це віра в щось без доказів в будь-який складний момент і тоді вона наближається до 100%.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Можу. Наприклад, не важко почитати Біблію, де сказано, що багато народу бачили Господа, слухало його проповіді, але не всі стали 100% віруючими з подальшим проповідуваннями, ви згідні?

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

З цим згоден, але не згоден на всі 100, що ви не серед більшості. Знаєте щось про широку дорогу?

15. ovod

ovod Well-Known Member

16. Svjato

Svjato Well-Known Member

17. Andr

Andr Well-Known Member

Учора я побачив на зупинці свого кума. Навіть ні разу не кліпнувши - вже був впевнений 99,(9)% що це він :)

18. ovod

ovod Well-Known Member

а я деколи вже хочу вітатися і помічаю, що то незнайома людина.....буває..

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ви лише підтверджуєте, що бачили кума дуже багато разів. Тобто ви його знаєте, як облупленого. :)
    Ви вірите, що то він, бо співставили його образ, будову, можливо рухи, міміку та ін. з тим що є вже у вашій пам'яті і співпадає з побаченим на 99,9...
    Що тут дивного?.

Як би ви ніколи його не бачили, а знали, що у вас є кум - хотів би я бачити вашу впевненість у миттєвій ідентифікації. :mocking:

---------- Додано в 16:56 ---------- Попередній допис був написаний в 16:51 ----------

Кліпання з моєї теорії - момент коли людина зрозуміла частину інформації мозком і готова її запам'ятати.

20. Andr

Andr Well-Known Member

Отже, пропоную замість константи 0,5 ввести змінний коефіцієнт який може бути від 0 до 1 в залежності від ставлення цієї людини до інформації конкретного типу.
    Наприклад, інформація про те, що рос.народ звернувся до укр. з розкаянням про минуле в мене матиме цей к~0, а відомості про те, що я хочу почути і вірю в то ~1.
    Усереднене значення, як Ви правильно підмітили=0,5 і може застосовуватися до подій, які не стосуютья цієї людини і відбуваються десь далеко

а де твій аватар? :)