Чому батьки часом вважають кращим тільки свій варіант майбутнього дитини?

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем pukhnastyk, 30 тра 2009.

1. Mavpysuk

Mavpysuk Well-Known Member

Це і потребою дитини є...просто це не всі розуміють....в першу чергу діти...і дорослі теж...Контроль-це елемент виховання....а виховувати дітей повинні батьки...знову ж таки..без фанатизму..

• Подобається Подобається x 1
  2. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ага, .. Діти - вони ж дурненьки, не знають, що їм треба, що для них краще. Так? ;)

3. Mavpysuk

Якщо дитину не контролюватимуть, то звідки їй знати що це таке...від кого вона має вчитися що добре, а що зле....дитина народжується як чистий лист паперу....і який текст буде на тому папері залежить в першу чергу від батьків...які там писатимуть перші букви...

4. nata-k

nata-k Well-Known Member

Е-е-е-е. Я думаю, що Ви недооцінюєте дітей і їх вроджені властивості. Діти не є чистими листками. Хоча, дійсно, не повністю заповниними :)
    І на багато важливішим способом "написання" є далеко не контроль з боку батьків.

Як з допомогою контролю дитина дізнається що добре, а що зле?

5. Mavpysuk

Я уже писала, що контроль-елемент виховання...виховання-в якійсь мірі розпізнавання доброго і поганого.....
    Немаю часу на дискусії, я свою думку написала, і не в одному дописі...доказувати тут потрібен контроль чи ні не маю наміру..от Ви сама мама-і лише Ваше право контролювати свою дитину чи ні....

6. nata-k

nata-k Well-Known Member

Я своє право знаю :)
    Я лише прошу Вас (або може хтось інший) продовжити думку, навівши приклад (конкретний, з житя). Яким чином контроль може допомогти дитині зрозуміти де добро, а де зло?

7. Mavpysuk

Бо дитина не завжди добре розуміє де добро де зло.....батьки повинні цього навчити...а потім в певній мірі і і на початковому етапі формування світогляду проконтролювати..

8. Багіра

Багіра Well-Known Member

якщо вам потрібно навести приклад - його вам наведу я:)
    якби не мої строгі батьки, то я б напевно не вилазила б з гульок і вечірок, пила б і курила, якщо не щось гірше... і лише їхній контроль допоміг мене втримати в рамках...
    не знаю, може то лиш я така дитина була, а всі інші дуже мудрі і з дитинства розуміють що добре, а що зле... я розуміла факт поганого і хорошого, але не було внутрішніх тормозів, а лише зовнішні стимулятори - вулиця, ЗМІ, нерозуміння наслідків, складний перехідний період...
    діти дуже різні - підлітковий вік тяжкий для всіх і "помилки молодості" це швидше не виняток, а правило... просто різного значення помилки...
    більше того, єдині речі в житті, про які я дійсно жалію - це ті, які я зробила з глупоти молодості, коли вже батьки не могли мене контролювати... бо я знаю, що якщо б у них була така можливість - лихого би не сталося...

• Подобається Подобається x 2
  9. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Рада за Вас, що Ви так думаєте::)
    Це ознака того, що у Вас дуже добрі відносини з батьками!;)
    Але впевнена...що не всі батьки знають своїх дітей і що їм треба найкраще. :sad:

:) Право власного вибору потрібне усім...і дітям, і дорослим...оскільки за свій вибір людина несе відповідальність і не зможе потім звинувачувати когось, наприклад, батьків...

Але я зовсім не кажу про повну свободу:nea:, бо:
    Іншими словами, тотальна свобода - то "махнути на дітей рукою". Та робіть собі, що хочете. Оце дуже зле.
    А дуже добре, коли людина (в любому віці) мислить самостійно, знає чи здогадується як вирішити якесь життєве питання, а до батьків звертається за мудрою порадою, як би вони вчинили. І тоді,мабуть, маючи власну думку і батьківську пораду, можна зробити хороший вибір, ВАШ вибір. :preved:
    Ну ось так, мені видається, було б найкраще вирішувати усілякі спірні питання у відносинах батьків та дітей. :)

Останнє редагування модератором: 31 тра 2009
  10. Зануда

Зануда така зануда

Мене ніхто не контролював у тоталітарному розумінні, не гнобив, не тримав на короткому повідку, навіть уроки з першого класу я робила самостійно, мені довіряли, мене відпускали. Мені зараз вже ... квадратних мєтра (с) :) а я навіть не пробувала курити, практично не вживаю алкоголю, матюкатись навіть як слід не вмію. Справа не у контролі, а у характері. Маю друга, який жив у "суворому режимі" - він коли вирвався від мами на свободу, то ми думали, що він зіп"ється і згуляється, так його понесло... Розумно і помірковано треба підходити до таких справ.
    В мене вже свої діти ростуть, а мама собі пригадала, що в неї є нереалізовані педагогічні здібності і те, що я часами вдома маю, то є повний абсурд, але я навчилась з тим жити. :) А шо дєлать? (с)

11. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Кокі "спірні"? о_О
    Я не помітив, в кокому місці спір виникає у випадку "звертається за мудрою порадою"?

12. Оля

Оля Старожилка форуму

Не знаєте, чому? ;) А Ви пригадайте таку приказку: "Якби молодість знала, якби старість могла." Певно, що її придумали не батьки, що хотіли керувати дітьми, а вирослі діти, які того керування не слухалися.
    От я зараз дуже шкодую, що не слухалася своїх батьків, бо бачу, що не тільки зараз моя зайнятість була би іншою, а й все життя. Бо батьки, які моляться за своїх дітей, мають мудрість від Бога, як їх правильно наставляти і виховувати. І недоброго не порадять, і на зле не скерують. Вони мають мудрість бачити в своїх дітях більше, ніж їхні діти то помічають самі в собі.
    Але щоб Вам то було добре зрозуміти, то Ви махніть на своїх батьків рукою і робіть, як Ви думаєте є правильним. Років через 10-20 побачите, хто був правий. :)

Ой, чи хочеться виправляти самим? ;) Чогось знаю з досвіду, що частіше всього з тими "помилками" приходиться плакатися батькам; " Та знаю, що дурний! Але що ж тепер зробиш? Назад ж не вернеш! Ну поможіть, як можете..." І помагаєш. А що робити? Твоя ж дитина. Не вистачає совісті нагадати, що коли робилося по-своєму, то мама-тато не мали права пхатися, бо то не їхнє життя.

13. Iriska

Iriska Well-Known Member

Чому?! А може тому. що це так і є? Вони все ж побачили більше... Якби слухала раніше батьків, то не зробила би купу помилок... Так, звісно... на них вчаться..., але... навіщо зайві роки сліз? Страждань? Картань і розмов з виправданнями? Авжеж, кожен має право на своє життя, але батьки його не забирають, вони просто коректують доріжку в це життя... Мені багато вартувало і сил і років, щоб налагодити стосунки з сім*єю (батьками і сестрою з братом) після колишнього чоловіка... Тоді вони мені дали скористатись власним правом... О! Краще б вони цього не робили... Хоч звісно, тоді б не було малого..., але був і другий момент, коли я будучи вагітною так і не пішла від того подонка... А могло все бути інакше... Я не шкодую, це моя школа, так сказать... Але... батьки мають до таких речей дуже тонке відчуття, і варто хоч на частку до них прислухатись... Навіть такі дрібниці, як...: малий хотів займатись карате... пішли... походили, а потім, на щастя він сам відмовився, але при цьому, я щоразу переживала, що його проблеми з судинами носа таки дадуться в знаки. Я знаю про певну проблему, він - ні, я не забороняю, але чого вартує те очікування?! І чи вартує воно його?!
    З.І. Стосовно заявленої ситуації... Мої батьки працювали постійно... Постійно - я їх бачила вранці, коли мене везли в школу, або на вихідні... Коли я сиджу без роботи, мене не грузять іди працювати, хоч мене не гріє сидіти в них на шиї... Вони виправляють свою помилку, запобігаючи повтору на мені - "Ти потрібна малому, а працювати ще встигнеш, он коли працювала то і сама не жила і малого не бачила!" До брата ставлення - "Він працює!!!, Але якби ж б він хоч трохи приділяв уваги дітям!". І тільки моїй любій сестрі (любій - щиро і відверто) вдається відповідати тому ідеалу... робота закінчилась - додому до дітей... жодної зайвої хвилини на неї не потратить. І що саме цікаве... її то і не пиляють... і я хочу навчитись від неї так само не віддаватись повністю тому трудоголізму, яким ми дамо дітям тільки фінансові блага, а духовність і моральність залишеться в наших провинах, і їх ми будем намагатись виправити на власних дітях...

14. Багіра

Багіра Well-Known Member

знаю таку сімю... вони вважають що то американський спосіб виховання..(??!) одним словом діти можуть робити що хочуть... таким чином доньки стали легкої поведінки, для яких головна цінність гроші - для нарядів...
    Звичайно характер грає визначну роль...нпр, мене батьки ніколи не контролювали у витратах, чому? бо бачили мою економність і розумний підхід до того... а от в подруг - кожна покупка повідомляється батькам.. і хоч в них кури грошей не клюють, проте дай їм волю, то буде "шиканемо, бейбі" :)))

15. Не знаю, як це. Я б навіть без контролю батьків такого не робила. Може, я надто вимоглива до себе?

16. nata-k

nata-k Well-Known Member

Багіро, дякую за приклад. Спробуйте поміркувати над своїм прикладом ще раз, подивіться на аргументи Зануди і Рибки. Ви, дійсно, переконані, що саме контроль є засобом донести до дитини що є добро, а що зло?

+1000
    Абсолютної свободи просто не існує. Це ілюзія :).

За свободу треба завжди платити. Наприклад, відповідальністю.
    І, дійсно, є люди які вибирають не мати свободи (свободи вибору і власних рішень), бо знають, що не зможуть її витримати. Це їх право.
    Але якщо відчуваєте, що Ви в силі, то може варто спробувати пояснити це батькам ;)

17. Багіра

Багіра Well-Known Member

Рибо, є таке поняття як гормони... у когось по молодості вони грають, а у когось тільки підігрують... очевидно річ у цьому...:)
    так само можуть впливати різні оточення і різні спокуси...
    ніколи не знаєш, як би вчинив на місці іншої людини, бо в неї все інакше - відчуття, спонукання..
    я б теж на місці одної моєї знайомої не спала з такою кількістю чоловіків, але ніколи її не осуджувала... та гостро пережила втрату коханого, батьки на заробітках, виховувала тільки бабуся.. буває хоч один з батьків залишається дома - хоч трохи помагає, а тут...

була б я на вашому місці - була б ще більш вимогливою до себе:))) жарт. то демонстрація погляду зі сторони.
    засобом донести до дитини що є добро, а що зло є індивідуальний підхід:)
    характер проявляється в людини з перших років життя і дуже часто для спрямування батьками дитини потрібна допомога спеціалістів, бо батьки не можуть виробити такі відносини з дитиною, які потрібні саме їй...
    (наглядним прикладом є дитина моїх знайомих - вдома нечемна, а тітки - золотко. бо тітка не панькається і веде себе строго. мало того, малий тітку любить найбільше)
    дуже часто батьки вибирають ту лінію виховання, яка потрібна була у свій час саме їм.. якщо мати переспала з половиною села до одруження, то її донька теж таке може видати і тут потрібен контроль... особливості організму передаються генетично, а відповідно його потреби і відхилення...(то з одної радянської психологічної книжки про сімю:) )
    а комусь контроль не потрібен.. але ІМХО, люди самообманюються, якщо говорять що батьки не контролювали їх.. можливо прямого впливу не було, але ніхто з нас не знає, яким було б наше життя, якщо б дитинство пройшло інакше, без батьків...
    а також без спокус... можна верещати - я б ніколи такого не зробив, але й спокуси такої ти не куштував...:)

Останнє редагування: 31 тра 2009
  18. nata-k

nata-k Well-Known Member

Багіро, тобто Ви вже доходите висновку, що контроль насправді не є основним засобом донести дитині де добро де зло ;). Правда?

Я Вас благаю, не говоріть таких дурниць ;). Потреба переспати з половиною села не успадковується. А вот посилений контроль мами (яка усвідомила свої помилки і щиро хвилюється за дочку) може спровокувати дочку повторити мамину помилку.

У кожного свої спокуси. І якраз батьки можуть повпливати на те, що для дитини стане спокусою ;). І цей вплив буде не генетичним, а виключно психологічним.

19. Багіра

Багіра Well-Known Member

та не благайте, бо то не я таке кажу, а видатні психологи... приклад який вони навели:"Если отец не теряет возможности оценит ножки официантки, то должен понимать, что его дочь, что унаследовала генетически его нравственные особенности, нельзя попрекать в том, что она подмигивает мужчине за соседним столиком.."
    це просто приклад того, що діти успадковують від своъх батьків не лише очі...:)
    звичайно, стосується не абсолютно всіх... але батьки знають своъх дітей найкраще і бачать які вони - їх копії чи протилежності... і відповідно вибирають індивідуальне виховання...
    не беріть так вузько:) контроль або інші(очевидно їх багато) способи.. постарайтесь усвідомити контроль як поняття загальне, а не таке конкретне... контроль - як просте існування батьків, їх перебування біля дітей, врегулювання діяльності малят, поради... це той же контроль... хоч його можна в більшій мірі назвати наглядом чи координацією... однак нагляд не передбачає будь-яких втручань чи мір покарань(здаю по тому екзамен:) ), тому до батьків їх не застосуєш... поняття контроль найбільш прийнятне і має на увазі наявність факту його існування, а використання заходів лише при потребі:)
    те, що занадто, нікодли не є добрим... думаю, то неспростовно:)

20. Багіра

Багіра Well-Known Member

ви говорите не про контроль, а про заборони...
    але не вони завжди визначають... в одній сімї, з якою я раніше дружила - тато і мама, не раз мали стосунки з іншими, втч, позашлюбних дітей... їхню спільну доньку виховували досить строго, але коли та стала підлітком, то її не контролювали в плані близьких стосунків з чоловіками і вона собі вільно в них вступала...:) якщо б забороняли, то теж не було б однозначного - якщо з характером, то робила б усе наперекір, а якщо ні, боялася б батьків і не вчиняла б того.... є ще один варіант - лояльний, толерантний підхід, розмови, виховання, розяснення суті і наслідків, але знову ж таки - якщо то в людській суті - демократичні засоби не поможуть... тому як наслідок - або контроль, а бо махнути рукою і ціле життя чути - "мамо, чому ти мене не зупинила":)

а де твій аватар? :)