Чистилище

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Yur, 6 чер 2010.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

В иудаизме

В Талмуде душа описывается как независимая от тела сущность[10], как та часть человека, которая непосредственно создана Богом[11]. По своей природе душа непорочна, а злое в человеке объясняется тем, что наряду с благим началом, которое стремится к добру (иецер ха-тов), в человеке присутствует и отрицательное начало — склонное ко злу (иецер ха-ра).[12] Душа одухотворяет тело и управляет им; подобно тому, как Бог наполняет Вселенную, но остается невидим, так и душа наполняет тело человека, сама оставаясь невидима.

От позиція юдаїзму. Абдурахмане, ви так любите говорити, що фарисеї говорили правильно. То ж прошу. Хоть одне речення співпадає з поглядом СЄ? Жодного!

На стыке иудаизма и христианства

Несмотря на то, что в Ветхом Завете приведён явный пример явления души мёртвого Самуила Саулу (1Цар.28), иудеи новозаветних времён расходились в понимании сути души. Фарисеи считали, что душа бессмертна и может существовать вне тела до воскресения из мёртвых. Саддукеи учили обратному, что душа умирает вместе с телом: Деян.23:8 Ибо саддукеи говорят, что нет воскресения, ни Ангела, ни духа; а фарисеи признают и то и другое. Единственный раз публично Апостол Павел причислил себя к фарисеям тогда, когда защищал учение о бессмертной душе и воскресении: Деян.23:6 Узнав же Павел, что тут одна часть саддукеев, а другая фарисеев, возгласил в синедрионе: мужи братия! я фарисей, сын фарисея; за чаяние воскресения мертвых меня судят. Этот случай уникален, ибо во всём остальном школа фарисеев расходилась с христианством и была к нему враждебно настроена.

Ну як? абдурахмане? Вартова Башта вас знову надурила? Толі єсчьо будєт....

• Подобається Подобається x 4
  2. majolika

majolika Well-Known Member

в мене нетерплячка :)))
    а ще питання на рахунок пекла:
    1. чому Бог відразу не повідомив людині про існування пекла і раю, а сказав "...бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш! "
    2. що роблять душі всіх люди, які жили і померли до Христа, теж страждають в пеклі?

3. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

1. Талмуд був складений вже після еліністичного просвітлення.
    2. Те ж саме.
    3. Це вже відверта профанація мозгів.
    Павло нічого не сказав про безсмертя душі, а лише про можливість воскресення з мертвих.
    4. Прочитайте на дозвіллі єврейська енциклопедія про трансформацію єврейських уявлень про душу:
    http://www.eleven.co.il/article/11493

---------- Додано в 17:47 ---------- Попередній допис був написаний в 17:43 ----------

1. Він тоді ще не знав, на скільки це комерційно вигідно...
    2. Ні, закон не має 3воротньої дії й тому вони насолоджуються небуттям...

4. Nadan

Nadan Well-Known Member

Мова йшла про духовну смерть в Божих очах, що власне і є пеклом - відірваністю від Бога. Тому про пекло було сказано відразу.
    Чому це? Після смерті і воскресіння Христа, душі праведників є в раю.

• Подобається Подобається x 2
  5. majolika

я питаю про час, від створення людства і до народження і смерті Христа

---------- Додано в 16:20 ---------- Попередній допис був написаний в 16:19 ----------

а про рай?

---------- Додано в 16:21 ---------- Попередній допис був написаний в 16:20 ----------

Я вже зовсім заплуталась: спочатку ви мені наводите вірші про вічні муки і страждання, а потім що пекло - це

6. Nadan

Nadan Well-Known Member

Конкретні дати будь-ласка. Ви знаєте коли був написаний Талмуд? Талмуд почав писатись задовго до еліністичного просвітлення.
    Може досить брехати? Читайте:
    "ми ж відважні й радше воліємо вийти з тіла, щоб жити біля Господа. Тому й намагаємося з усіх сил йому подобатися: чи ми в тілі, чи поза тілом. Всім бо нам треба з'явитися перед судом Христовим, щоб кожний прийняв згідно з тим, що зробив, як був у тілі: чи добре, чи зле." (2Кор.5:8-10)
    Ви самі хоч читали? Де там є заперечення душі?
    То ви хто? Православний чи свідок? Чи православний свідок?

7. comanche

comanche знайшовся

Дивуюсь вашій впертості :) мене б уже забембало =)

8. Nadan

Nadan Well-Known Member

Від Адама до Христа праведники перебували на лоні Авраама. Це духовний стан, в якому люди не страждали, але й не бачили Божого лиця, а тому не мали того щастя і радості, яке є раєм.

І про рай було сказано відразу, як про вічне життя, радість і щастя, яке зявляється від споглядання Бога і єдності з Ним.
    Так вічні муки це і є наслідком духовної смерті. Це щось подібне до того, коли розлучаєшся назавжди із найдорожчою, найкрасивішою, найулюбленішою особою. Такі муки є подібними до вогню.

9. majolika

я вже про це питала - чому людина, для якої Бог не є такою особою 9ні любимою, ні дорогою), має страждати від того розлучення? Мені це не зрозуміло

10. Aquinas

Aquinas Well-Known Member

1) Пекло - вічне (Юдити 16:17-20; Іс.33:14; Іс.66:24; Дан.12:2; Мт.3:11-12; Мт.25:46; 2Сол.1:8-9 та ін.)

2) Пекло - стан душі: "І коли рука спокушає тебе, відітни її. Краще тобі ввійти в життя калікою, ніж з двома руками піти у пекло, у вогонь незгасний, де черв’як їхній не вмирає й вогонь не вгасає. І коли нога твоя спокушає тебе, відітни її: краще тобі ввійти в життя кривим, ніж з двома ногами бути кинутим у пекло, де черв’як їхній не вмирає й вогонь не вгасає. І коли око твоє спокушає тебе, вирви його: краще тобі ввійти у Царство Боже однооким, ніж з двома очима бути кинутим у пекло, де черв’як їхній не вмирає і вогонь не вгасає" (Мр.9:43-48).
    Якби пекло було матеріальним (фізичним), тоді до раю потрапляли б лише інваліди.

3) Пекло - добровільне, інакше Бог не був би Любов'ю: «Коли хтось мої слова слухає, а їх не береже, я його не суджу, бо я прийшов не судити світ, а спасти світ. Хто мене відкидає і слів моїх не приймає, має той суддю свого: слово, яке я вирік, судитиме його дня останнього» (Ів.12:47)

1) Коли Бог сказав «напевно помреш», то йшлося якраз про пекло, бо пекло – це духовна смерть, тобто добровільна відокремленість від Бога, що й зробили Адам із Євою.

2) Загалом логіка тут така:
    1. Христос перебував у Чистилищі (шеолі):
    «Бо й Христос, щоб привести нас до Бога, один раз постраждав за гріхи наші: праведник — за неправедних, умертвлений тілом, але оживлений у дусі, в якому він пішов проповідувати навіть тим духам, що в темниці» (1Пт.3:18-19)

2. Там також перебували люди Старого Завіту:
    «…тим, що колись були неслухняні, яких очікувало довготерпіння Боже за часів Ноя, коли будувався ковчег…» (1Пт.3:20)

«На те бо й мертвим проповідувано благовість, щоб, суджені за людською волею в тілі, вони жили у Бозі духом» (1Пт.4:6)

3. Христос забрав їх до небесного раю:
    «Тому й сказано: “Вийшов на висоту, забрав у полон бранців, дав дари людям”. А те “вийшов” що означає, як не те, що Він був зійшов і в найнижчі частини землі? Той же, хто був зійшов на низ, це той самий, що вийшов найвище всіх небес, щоб усе наповнити» (Еф.4:8-10)

Людина не є джерелом власного буття. Таким джерелом для кожної людини є Бог. Відповідно свідоме і добровільне відокремлення людини від джерела буття спричинює страждання не зважаючи на те, хоче людина цього чи не хоче

• Подобається Подобається x 1
  11. Nadan

Nadan Well-Known Member

Тому що кожен, побачить Бога в судний день, тоді це бачення стане для правендників нагородою, а для грішників карою, бо раз Його побачивши будуть знати що більше ніколи Його не побачать, хоч і будуть бажати цього всією душею.

12. majolika

цікаве пояснення. Але чи має воно Біблійну основу? Які вірші підтверджують це?

13. Nadan

Nadan Well-Known Member

Біблія багато разів каже, що людина не може вижити побачивши Бога. От вам і цитати. Але чи задумувались ви чому? Відповідь проста, тому, що Бог є абсолютний і всіх своїх рисах, в тому числі і в красі. Побачивши таку досконалу і безмежну красу, люба людина вмираю від відчуття радості і щастя. Бачити Бога лицем в лице може тільки безтілесна душа, або людина у воскреслому, безсмертному тілі. Теперішні наші тіла не спроможні винести той шквал почуттів який би виник від бачення Бога. Хто побачить Бога хоч на секунду - закохається в Нього на вічно. (1Кор.13:12) Подальше життя людини у вічності залежить від того як вона прожила своє життя і від покаяння. Хто не розкаявся, більше Бога ніколи не побачить, це і буде його пекло.

14. majolika

що це за книга? не канонічна?

15. Nadan

Nadan Well-Known Member

Це второканонічна книга.

16. ABDURAKHMAN

1. Шо за дурню ви плетете?!
    Адам з Євою жили в Раю від початку. Едемський Сад це і є Рай. Матеріалістичний рай для матеріалістичних людей.
    2. Якщо людина ненавидить все що пов'язане з Богом, якщо вона служить Сатані, то думаете вона сильно мучетиметься через те що буде в розлуці з Богом?
    Для неї т.з. Пекло буде Раєм.

17. majolika

не маю такої. Що написано в цьому вірші?

18. Nadan

Nadan Well-Known Member

17 Горе народам, що повстають проти мого роду, Господь Вседержитель скарає їх у день суду, нашле вогонь і черву на їхнє тіло, і вони плакатимуть у муках повіки.»

18 А як прийшли в Єрусалим, то поклонились Богові, й коли народ очистивсь, принесли свої всепалення, добровільні жертви й дари.

19 Юдита посвятила Богові все рухоме майно Олоферна, що дав їй був народ; і завісу, що сама була взяла з його ліжка, теж посвятила Богові.

20 Народ радувався у Єрусалимі перед Святим святих три місяці, і Юдита була з ними. (Юдити16:17-20)

---------- Додано в 21:32 ---------- Попередній допис був написаний в 21:29 ----------

Тілесному, такому як ви не дано зрозуміти духовні речі, бо це духом пізнається.
    А якщо ви матеріаліст, то не примазуйтесь до віруючих людей, ви вже труп і живете у своєму пеклі і якщо не покаєтесь і Бог вас не просвітить то будете в цьому пеклі вічно!

19. ABDURAKHMAN

1. Читав
    2. А де підтвердження безсмерття душі, від стародавніх євреїв?
    Я ніколи не заперечував душу нефеш, але заперечував той зміст що вкладено традиційниками в це поняття.
    3. Де юре - православний
    Де фактум - свідок.
    Надіюсь дав вичерпну відповідь?

20. Nadan

Nadan Well-Known Member

Я ж казав, що ви вже в пеклі, цей допис це тільки підтверджує.

а де твій аватар? :)