Можна. Хоча це теж не мої слова, але далі зплагіачу - є дві думки - одна моя, а друга неправильна Коли то я казала, що не знайома? А казала, що не є свідком. Різницю бачите? Я знайома з багатьма віровченнями. Покажіть мені хоч одну людину на світі, яка хоч до чогось допетрала самостійно? Ми всі, як кажуть,"вчилися потрохи: чому не будь і як не будь" (щось не дуже в мене переклад вийшов, але сподіваюсь, думка зрозуміла).
На думку багатьох богословів, це, властиво, і не притча. По крайній мірі, ні в одній Біблії (я маю український і 5 різних англійських перекладів) не пишеться, що це притча. По-друге, ні в одній притчі ви не знайдете, що Христос називає дійові особи по імені. І, по-третє, якщо притча хоч трохи складна, Христос завжди її розтлумачував учням.
для греків це був аргумент на користь душі, а от для євреїв ні. Бо в старому заповіті ми не знаходимо згадок ні про безсмертя душі ні про вічні муки.
А для християн? А Новий Завіт не авторитет? ---------- Додано в 15:38 ---------- Попередній допис був написаний в 15:36 ---------- Ну і ще... Для чого Ісусу на неправдивій інформації будувати притчу? Якщо нема мук, то для чого у притчі говорити про нестерпні муки так підкреслено? Що є символом аду, якщо то притча? символом мук? звернення багача...
То ви колись скажете чию позицію ви представляєте, православну чи свідківську? Те що в Старому Завіті нема нічого про душу ви помиляєтесь, краще вивчайте Старий Завіт.
Їм і Христос не авторитет. Одна вежа... Пригадайте, як по воскресінні Христос підійшов до учнів і попросив вкласти руки в рани, провірити, що він має тіло, кістки. Ще й сказав - дух тіла і кісток не має. Я маю. Єговісти своє - ні він був дух! Вони його кілька разів зробили неправдомовцем. То що ще можна тут сказати?..
я не написав про душу, але про БЕЗСМЕРТНУ ДУШУ. ---------- Додано в 15:10 ---------- Попередній допис був написаний в 14:55 ---------- 1. А для християн що? Спеціально для них створив вічні муки й безсмертя душі? 2. Новий завіт базується на старому й відповідно людська природа лишилася незмінною як і їх участь. 3. Ізраїльтяни навіть у своїй найсміливішій фантазії не могли собі уявити загробне життя, пекельні муки й безсмертя душі. Тому Ісус говорив для них зрозумілою мовою, й вони розумі4и що це не може бути реальністю. ---------- Додано в 15:11 ---------- Попередній допис був написаний в 15:10 ---------- 1. А для християн що? Спеціально для них створив вічні муки й безсмертя душі? 2. Новий завіт базується на старому й відповідно людська природа лишилася незмінною як і їх участь. 3. Ізраїльтяни навіть у своїй найсміливішій фантазії не могли собі уявити загробне життя, пекельні муки й безсмертя душі. Тому Ісус говорив для них зрозумілою мовою, й вони розумі4и що це не може бути реальністю. ---------- Додано в 15:11 ---------- Попередній допис був написаний в 15:11 ---------- 1. А для християн що? Спеціально для них створив вічні муки й безсмертя душі? 2. Новий завіт базується на старому й відповідно людська природа лишилася незмінною як і їх участь. 3. Ізраїльтяни навіть у своїй найсміливішій фантазії не могли собі уявити загробне життя, пекельні муки й безсмертя душі. Тому Ісус говорив для них зрозумілою мовою, й вони розумі4и що це не може бути реальністю. ---------- Додано в 15:13 ---------- Попередній допис був написаний в 15:11 ---------- 1. А для християн що? Спеціально для них створив вічні муки й безсмертя душі? 2. Новий завіт базується на старому й відповідно людська природа лишилася незмінною як і їх участь. 3. Ізраїльтяни навіть у своїй найсміливішій фантазії не могли собі уявити загробне життя, пекельні муки й безсмертя душі. Тому Ісус говорив для них зрозумілою мовою, й вони розумі4и що це не може бути реальністю. ---------- Додано в 15:14 ---------- Попередній допис був написаний в 15:13 ---------- 1. А для християн що? Спеціально для них створив вічні муки й безсмертя душі? 2. Новий завіт базується на старому й відповідно людська природа лишилася незмінною як і їх участь. 3. Ізраїльтяни навіть у своїй найсміливішій фантазії не могли собі уявити загробне життя, пекельні муки й безсмертя душі. Тому Ісус говорив для них зрозумілою мовою, й вони розумі4и що це не може бути реальністю.
І звична фраза С. "є відповідь" коли по Біблії їм вже чітко довели їх неправоту Бо коли чорним по білому вже написано... ну то хіба ще в грецьку давайте вдамось ну і заразом в древнє гебрейську... пішов я до водопою....
Я навела вам слова з Євангелії від Матвія, а не свою думку, для підтвердження правдивості вчення Церкви, на яке ви безпідставно наїхали. Чи ви чекали , щоб вам усі почнуть за це аплодувати? Почали розмову, то будьте готові й на відповідь. Ось ваші слова:"І ще не розумію - до чого тут вартова башта? Я не належу до жодної церкви". То не ви писали і як їх треба розуміти: буквально чи алегорично? Послухайте, я не маю жодних претензій до ваших поглядів, вчіться де хочете і чого хочете. Але перед тим, як когось чи щось критикувати, спочатку добре вивчіться і не виставляйте себе невігласом.
Дан.12:2, 1Цр.17:22, Прип.9:18, Іс.26:19. І ще: "Шеол унизу зворушився з-за тебе, щоб стрінути тебе при твоєму вході; він побудив для тебе тіні всіх вельмож землі, звелів уставати з своїх престолів усім царям народів. Усі вони говорять, до тебе промовляють: - І ти, як ми, став слабосилим, став на нас схожим." (Іс.14:9-10) 1. Ніхто вічних мук не створював, вони є результатом відокремлення від Бога барєром гріха. 2. Правильно, тому про душу вчить як Старий, так і Новий Завіт. 3. Ісус говорив про реальні речі, тому в Лк.16, була наведена реальна ситуація з духовним підтекстом. ЗІ: То ви відкриєте таємницю, хто ви, свідок чи православний?
Ну, по-перше, наїхала я таки підставно. По-друге, я вже казала, що не обговорюю в суперечці окремих віршів. А про своє бачення я писала вище. сорі, от того я взагалі не зрозуміла Так так, це конструктивно. Найкращих захист -це нападіння. я до ваших також. давайте на цьому і зупинимось Як то? Хіба не Бог все створив?
Ну от і чудово! Сподіваюсь на наступний раз ви добре перевірити свою уяву перед тим як називати чиюсь (а це млрд. християн) перекривленою і хворою.
Шановні Свідки, дайте будь ласка відповідь на таке просте запитання: чи може людина СВІДОМО і ДОБРОВІЛЬНО захотіти бути без Бога? Якщо вона - вільна, то може! Чи ви так не вважаєте? Пекло - це такий СТАН ДУШІ, коли людина СВІДОМО і ДОБРОВІЛЬНО відмовляється бути разом з Богом. Це не Бог створює пекло, це людина САМА його вибирає, бо не хоче бути разом з Богом. І вкотре доводиться повторювати: пекло - НЕ МАТЕРІАЛЬНА категорія, а ДУХОВНА. Так само як і рай, пекло - це СТАН ДУШІ, а не місце перебування тіла. Бо в духовному світі нема простору!
це добра думка, розділяю Але скажіть мені будь-ласка, чому тоді пекло - це вічні муки, чому воно вогняне? Людина, яка була без Бога, не стане більш нещасною з того, що далі є без Бога
А суть пекла не в тому, що Бог хоче людину зробити ще більш нещасною, ніж вона є. Суть пекла у тому, що: 1) воно ВІЧНЕ (тобто триває одномоментно, наче спалах, але цей спалах - вічний, тобто НІКОЛИ не змінюється) 2) воно ДУХОВНЕ (тобто стосується не якихось точок простору, а стосується того стану душі, який вибрала сама ж людина, захотівши бути без Бога) 3) воно ДОБРОВІЛЬНЕ (тобто пекло є виявом Божої Любові, яка настільки шанує людську свободу, що навіть дозволяє їй навічно залишатися наодинці з собою) А чому вогонь? Та тому що стан душі, коли вона - далеко від джерела свого буття (далеко від Бога), можна порівняти хіба що до вогню, який постійно пече, але ніколи не спалює P.S. "Ніхто не виявляє більшої любові як той, хто вміє шанувати свободу іншого" (Симона Вейл)
Ми не можемо зрозуміти, що ж воно таке, оця духовна частина. Адже Господь давав чітку мірку Нового Єрусалиму в об'явленні (Місто, розміри, каміння). Якби ми не хотіли обучити собаку фізиці, ми цього не зробим, бо в неї немає здатності до мислення. Якби ми не хотіли пізнати наскрізь яка вона духовна природа, чи це інформація в чистому вигляді, чи якийсь певний об'єкт, ми не можем. Ми лише знаєм кілька фактів що душа може відчувати біль, буде мучитись відсутністю Бога та теоретично вогнем невгасимим в озері вогняннім, може радіти присутності Божій у Новім Єрусалимі, має пам'ять про те як вона жила на землі і має певні якісь почуття до людей які залишились.