Чистилище

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Yur, 6 чер 2010.

1. talavoda

talavoda Well-Known Member

Віра приходить від Бога, Він і є її причиною.

Молитва за померлих є дією милосердя, направленою на допомогу душі котра закінчила земне життя... І як кожна дія милосердя, молитва ця має значення і зміст лише при повній щирості і безкорисливості для себе.

Так.

• Подобається Подобається x 4
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну а за якою логікою християнство було введено 988 року? Чи у вас інша дата?

---------- Додано в 01:48 ---------- Попередній допис був написаний в 01:46 ----------

Не утріруйте, всі знають коли була освячена Русь-Україна, чи маєте власну дату?

• Подобається Подобається x 2
  3. Andr

Andr Well-Known Member

Дружать вони з серцем, часто - краще ніж християни. Але давайте спочатку розберемося з християнством. А як добре пізнаємомо "нашого" Бога, тоді і все решта стане зрозумілим. Простенька модель як я це розумію(не для подальшого обговорення тут)

Вкладення:

• Подобається Подобається x 1
  4. comanche

comanche знайшовся

Амінь :) це, доречі, основна підвалина кальвінізму. Що Віра приходить від Бога незалежно від волі людини (Помилую, кого хочу помилувати).
    Питання про віру дуже складне, і це мабуть тема окремого топіку. Просто всі оперують цим терміном, а на практиці мало хто розуміє, що означає віра, звідки вона береться. Я думаю було б корисно якби все ж таки кожен проникся цим терміном (він, мені здається, деномінаційний. якщо відкинути армініанство і кальвінізм), Тому не сприймайте цей мій порив як бажання довести комусь щось :)

Так, відповідно віра ваших батьків живе на Україні всього ~1020 років, тоді як віра пращурів панувала на наших землях набагато довше. Хоча якщо чесно, я не оперую даними коли виникли вірування про язичницьких богів, і коли на територію вкраїни присунув перший потомок Хама (наче вони заселили слов'янські землі) Тобто з якого періоду пішло перевернена релігія, якої б ми мали дотримуватись (по логіці віри батьків).
    Не зрозумійте мене не правильно, але я взагалі відкидаю питання віри батьків, чи основна віра країни, по великому рахунку мені без різниці яка вона була. Якщо мої батьки у щось вірили б, то це ще не означає що це правильна віра. Чи для вас це важливіше Бога? не зрадити вірі батьків чи країни. І мені здається я навів багато переконливих аргументів не з Біблії, оскільки п. Пері дуже бунтувалась проти того, що я(можливо не лише я, але мені подібні сектанти) застосовую Біблію як нам подобається (Хоча насправді це не так, я вивчав герменевтику і знаю основні правила застосування Біблії). Можу навести і Біблійний приклад, безліч біблійних прикладів :)
    Тобто знання заваджають вірі?
    взагалі то "підстава", (п.с. а може підстава має синонім надію, зара гляну :) ) але то таке (можливо з грецького слова можна засинонімувати надію :) )
    Ні, я ніколи не вважав що віра базується на знаннях, інакше спаслась би лише інтелігенція. Більше того, знання іноді можуть стати на заваді, хоча з іншої сторони підштовхнути до Бога.
    Скажу по собі, сам я програміст, але моє хоббі це теоретична фізика, мене цікавить квантова фізика, атомна фізика і тд. Сучасні теорії побудови світу, доведення теорії великого вибуху і тд.
    Повірте ці теорії мають сильні аргументи, це вже не просто речення яке хтось сказав. І з однієї сторони геніальність будови вселенної і будови найменшого кварка - вражає і просто сама по собі наштовхує на слова давида "Небеса і земля розповідають нам про Творця" (вибачте за своєвільне перефразування :) не маю часу глянути в Біблію як там точно)
    Але в одночас виникають сумніви, тому що бачиш, що теоретично, сучасна наука має теорії, які абсолютно спростовують існування Бога. І не слабкі теорії (доречі не теорія Великого Вибуху, якщо ви чули про неї, вона навпаки підтверджує існування Бога).

5. plastic

plastic Well-Known Member

Бог прощає нас через жертву Ісуса Христа. Але це не значить що після покаяння і навернення ми можемо жити і грішити.
    Бо написано-не залишається більше жертви за гріх, якщо навмисне грішимо. Якщо ж все-таки згрішили знову, знову маємо йти з покаянням до Бога.
    Якщо ж не каємося, не просимо очистити серце і зняти вину- то загинемо.

---------- Додано в 10:00 ---------- Попередній допис був написаний в 09:58 ----------

Чи є в Біблії приклад молитви за померлих? Чи є в Старому чи новому заповіті приклад молитви до святих, ангелів, Мойсея, Авраама?

6. orfej

orfej Well-Known Member

Миху – Ви десь заспали!
    З Вашої теми Чистилище, зробили цілком інший вертеп...
    І дуже мудро і боговгодно робите, якщо відкидаєте язичеських «батьків».
    «Коли хто приходить до Мене, і не зненавидить свого батька та матері,... і до того й своєї душі, той не може буть учнем Моїм!» Лк.14:26
    Але якщо зрікаєтеся праведності віри батька нашого Авраама, то подумайте, почитайте Слово Боже.
    Але – причому тут Чистилище?
    Може для того, щоб сперечатися за праведність кожна тема добра?
    Вседобрий Мих відкрив для таких охочих тему Оффтопи з християнських тем

7. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Якраз мало би бути навпаки-)))))

Не зрозумів вашого коментаря.
    Ви навть не знаєте , що таке Тора-)))
    І ще раз повторю - наведіть вірші з Біблії про молитви за померлих.

---------- Додано в 15:58 ---------- Попередній допис був написаний в 15:58 ----------

А не з второканонічних книг, які включили в канон лише для виправдання католицької догматики.

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

зате

А я зрозумів, Сергію, що вам не дано зрозуміти.... це доля....

---------- Додано в 20:18 ---------- Попередній допис був написаний в 20:07 ----------

так, але то є офтоп.

так, але це є офтоп.

і це є офтоп

і це також є офтоп.

офтоп.

Тема - чистилище.

---------- Додано в 20:22 ---------- Попередній допис був написаний в 20:18 ----------

а чому не з цих книг?

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Якщо у вас є знання, що 1+1=2, то навіщо вам ще й віра? А може то вже не віра, а "добро" від бруклінських отців?

---------- Додано в 13:17 ---------- Попередній допис був написаний в 13:16 ----------

То й не дивно, бо якщо б ви розуміли, то б тримались подалі від організації СЄ.

• Подобається Подобається x 3
  10. orfej

orfej Well-Known Member

«Ти на порозі Дому свого – ще мить, і поріг ти переступиш...»​

Виглядає мені, що страсті в темі, які переходили тут на флуд, троллінг, флейм, оффтоп (типу, яка церква святіша-правильніша, кому чистилище непотрібне, бо уже святі і мають не тільки перепустку а й своє місце в Небі, а інші вже призначені – прямо до п`єца) – згрубша перешуміли і можна було б почати спокійну богословсько-логічну бесіду науку.

Отож, такий виклад матеріалу, який нормально би сприймався логікою Святого Письма, вимагав би приготування і зусилля праці.
    Якщо буде хоча кілька охочих потребуючих – клікніть – і ми собі це порядно безпристрастно повкладаємо, а Мих забезпечить нам парасольку.

Тема дуже потрібна і важлива кожному з нас, бо хочеш-нехочеш, віриш-невіриш, а з чимось таким треба буде зустрітися, пережити і вистрадати – як відхід звідси.
    Краще, коли душа буде готуватися до цього важливого дня заздалегідь.
    Хоча можна і вдавати – я точно все знаю!

11. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Тому що ці книги є надхненими святим духом.

12. orfej

orfej Well-Known Member

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знаєте Сергію, то є вже повне лицемірство писати вам такі слова. Біблія була укладена Апостольською Церквою. Церквою, яку бруклінські менеджери називають блудницею. Як же вам, переконаному єговісту спало на думку використовувати вчення Апостольської Церкви?

Друге, ким кажете була натхненна? Святим Духом? Почитайте Вартову Башту уважно, там сказано, що Святого Духа нема!

Зовсім недавно один свідок доводив, що навчання ні до чого доброго не приводить і вступ у вищий навчальний заклад для свідка - це знак поганого тону, якщо так мягко висловитися.

14. Даяна

Даяна Well-Known Member

При відсутності біблійних доказів і прикладів, подібні гіпотези і домисли варто починати словами: мені (нам, КЦ чи ПЦ...) здається, що ( і далі по тексту) "молитва за померлих є дією милосердя, направленою на допомогу душі котра закінчила земне життя".

Оскільки це питання ЧАСТКОВО стосується і мене, то і я відповім. Я у наведених Вами Сергієвих словах не побачила лицемірства, притаманного вам у багатьох випадках. Сергій писав про АПОСТОЛЬСЬКУ церкву, тобто церкву, керовану апостолами, церкву часів апостолів, а не про церкву, яку створили послідовники апостолів шляхом створення видозміненого вчення на основі домислів і гіпотез., церкву, яка ..... (самі знаєте). Саме вчення АПОСТОЛЬСЬКОЇ церкви(правильно чи ні, то вже інше питання, як і питання вчення Вартової башти) використовує Сергій, а не вчення тієї церкви, про яку ви пишите ( катехизми і різноманітні небіблійні вчення про чистилище, освячення помешкань, молитви ДО померлих і т.д. і т.п.). Стосовно ж того, що Бог використовував відступників у багатьох випадках , як і в питанні укладання Біблії, то в цьому немає нічого дивного. Дух Святий очевидно використовував різні конфесії (і католицьку, і православну, і інші) у тих чи інших цілях. Католицький священик Джеймс Т. О'Коннор - (професор теології, викладач семінарії св. Иосифа) у статті "Церковь Христова и Католическая Церковь" писав: христианские Церкви и общины, отделенные от Католической Церкви, использовались и используются Святым Духом как "спасительные средства" для принадлежащих к ним...". У контексті такого католицького пояснення ваше питання Сергієві і звинувачення у лицемірстві виглядає нелогічним .

Останнє редагування: 16 лип 2011
  15. Peri

Peri Well-Known Member

" Про в*язнів пам* ятайте, немов би ви самі були в кайданах" (Євр.13, 3)
    " Якою- бо мірою ви міряєте ,ткою й вам відміряють" (Лк. 6, 38)
    " Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя" (Мт. 5, 7)
    Пропоную подумати над цими невеличкими уривками в контексті Чистилища.
    Цілком підтримую, бо ця, у вищій степені, безкорислива християнська практика, засвідчує суть Віри.

16. Даяна

Даяна Well-Known Member

Ви хочете навести аргумент? Ну то наводьте, а не пропонуйте робити домисли у контексті вигаданого католиками чистилища.
    При відсутності білійних доказів і прикладів, слово "християнська" логічно замінити словом "католицька", а подібні припущення починати словами: " мені (нам, чи КЦ...) здається, що... ( і далі по тексту).

17. Peri

Peri Well-Known Member

А вам не страшно? Раптом таки є Чистилище?;)
    " ...сам спасеться, але наче крізь вогонь" ( 1 Кор. 3, 15)

Коротенька молитва за душі у Чистилищі - " Отче Предвічний, через Найдорожчу Кров Твого Улюбленого Сина, Ісуса Христа, змилуйся над ними!"

18. Даяна

Даяна Well-Known Member

Якщо у мене і є якісь страхи, то в жодному разі не перед різноманітними "а раптом". Стосовно ж вогню, то ця цитата у цій темі вже обговорювалася, і абсолютно не доводить наявність чистилищного вогню, тому не хочу повторюватися. Людська фантазія безмежна, і навіть католицькі тлумачення того чистилищного вогню є двоякими і протилежними:

"Вогонь чистилища потрібно розуміти не в переносному значенні, а як правдивий вогонь, що палить і викликає страждання (див. 1 Кор. З, 15). Так про це вчили і так це розуміє Церква ".
    «Місяць Душ чистилищних» о. Стефан Досенбах. Релігійне видавництво "Добра книжка" Львів – 2006 За дозволом Церковної влади
    http://www.traducionalist.info/forum/33-201-1

"Нельзя, конечно, думать, что в чистилище есть физический огонь, который причиняет боль. По учению многих богословов очищение после смерти – этот очищающий огонь – заключается в том, что души умерших страдают, потому что в течение какого-то времени не видят Бога, которого очень любят. Их тоска, глубокое желание полной встречи с Господом очищает их несовершенную любовь. — Огонь чистилища не такой же, как адские мучения. Говоря о посмертном очищении и о вечном аде, Церковь употребляет слово огонь, но в совсем разных смыслах. По учению Катехизиса страдание чистилища совсем иное, чем мучения осужденных. "Церковь называет чистилищем это конечное очищение избранных, совершенно иное, нежели наказание проклятых." (Катехизис Католической Церкви, 1031)
    http://www.teologia.pl/ros/tr11-06.htm

То чому я маю боятися католицьких різноманітних домислів і гіпотез про чистилище чи лімбо, у яких католики самі заплутались? Усі необхідні для спасіння знання є у Біблії. Мені цього достатньо. Кому недостатньо, - нехай розвиває собі доктрини домислів, фантазій, припущень і гіпотез.

Останнє редагування: 16 лип 2011
  19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та ви хоть почитайте про що йдеться. Не апостоли ж укладали Біблію такою, яку маємо сьогодні, чи вам би лиш заявити: "А Баба Яга проти!":)

20. Даяна

Даяна Well-Known Member

Взаємно.
    Повтор спеціально для вас :):
    "Стосовно ж того, що Бог використовував відступників у багатьох випадках , як і в питанні укладання Біблії, то в цьому немає нічого дивного. Дух Святий очевидно використовував різні конфесії (і католицьку, і православну, і інші) у тих чи інших цілях. Католицький священик Джеймс Т. О'Коннор - (професор теології, викладач семінарії св. Иосифа) у статті "Церковь Христова и Католическая Церковь" писав: христианские Церкви и общины, отделенные от Католической Церкви, использовались и используются Святым Духом как "спасительные средства" для принадлежащих к ним...". У контексті такого католицького пояснення ваше питання Сергієві і звинувачення у лицемірстві виглядає нелогічним .

а де твій аватар? :)