Чистилище

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Yur, 6 чер 2010.

1. Levko

Levko Well-Known Member

• Подобається Подобається x 3
  2. Peri

Peri Well-Known Member

Знаєте, а давайте " відкинемо "(умовно) всі суперечки і докази, і спробуємо подумати, що є в тому поганого - молитися за померлих? Що, це так обтяжливо? Ні. Який їм з того " зиск"? По-світськи кажучи, це пам*ять про них.Але, уявіть, а якщо є Чистилище і вони там очікують нашої допомоги? Хіба легше ось так, сперечатися, чи краще все ж за них помолитися? Хто не вірить в Чистилище, це що, справа принципу? Бо інакшого пояснення не знаходжу, коли йдеться про безкорисливу допомогу померлим, т.т їх душам(серед яких є і рідні і друзі).
    Чому, коли йдеться про якісь сумнівні акції, люди витрачають свій час, здоров*я, зусилля, а в такій благородній справі - вишуковують якісь "відмазки"?

3. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Чи Бог вимагає цього від нас?
    Чи це реально може комусь допомогти?
    Яке походження звичаю?
    Це ключові питання - не варто вводитиякісь сумнівні ритуали, якщо прямих вказівок в Білії немає.

• Подобається Подобається x 1
  4. Peri

Peri Well-Known Member

В Біблії немає і сумнівного ритуалу сидіти і щось доказувати в неті, а , однако, ви сидите і доказуєте:)

5. comanche

comanche знайшовся

насправді це дуже небезпечна логіка, розумієте, за таким принципом ми можемо що завгодно оправдати. У вас буде побудження молитись за померлих, у сусіда - викликати душі мертвих, а у когось молитись викатуючи яйцем та зливаючи віск...
    розумієте, потрібно чітко бути утвердженим у доктринальних моментах своєї віри. І не робити щось тільки тому, що так роблять інші, чи так сказали робити. :) Якщо ви у цьому утверджені - то моліться, я ж вважаю що робити цього не потрібно, тому не молюсь. Все насправді дуже просто.
    В Біблії є місце: "Отож ідіть і навчіть всі народи..."
    Суперечка це також, свого роду, каталізатор істини, от біда, що ми розівчились приймати іншу сторону
    Ф. Достоевский Бесы

6. Peri

Peri Well-Known Member

Не плутайте святе з грішним: що поганого молитися за Душі померлих? А турбувати їх спіритичними вправами - що тут Божого?
    Отож-то:) Задумайтесь, чому стільки часу стоїть Церка, і звідки і чому виникають оті " новоспечені" секти?

За вашою логікою, власне за вашою, в Біблії мусіло б бути пряма вказівка на нет. Це ж ви все підкріплюєте цитатами, які трактуєте як вам вигідно, ми ж маємо живу Віру.
    Знаєте, чому вам це говорю? Бо маю знайомих, які вирвалися з того дурману і розповіли, як воно у сектах відбувається.

7. orfej

orfej Well-Known Member

Якраз мав нагоду поговорити з приятелем юдеєм з яким познайомився в ешів та хедер.
    Зараз буду лише найбільш докладно передавати розмову, тому прошу не провокуватися на дискусії зі мною:

«В нас навчання дітей Тори обовязкове з 5 р.віку і це відбувається дуже професійно і традиційно. Неюдеям неможливо осягнути розуміння Тори, в Торі кількість знаків порахована, і не може бути ні на один відхилення.
    Ваші численні переклади, які називаєте Старим Заповітом для нас ...(тут я пропущу вислів).
    Тора дана народу Ізраїля" – вся Тора записана і усна дана кожному з народу Ізраїля щоб за нею жити.

– Питаюся – а як т.з. Апокрифи?
    Розсміявся, апокрифів в нас просто не може бути, це ваші винаходи спекуляції для вас же, щоб влаштовувати в себе роздори.

– А – Маккавейські воїни як?
    А що неясно – Книга Хашмонаим, про маккавейскі війни в Талмуді має своє місце, і в честь встановлене так важливе свято, как Ханука. Ми зберегли це у всіх деталях.

– А поминання померлих, воскресіння?
    – Звідки такі дикі питання! Ти надоїв, цікаво – читай.

Прочитав:
    Поминовение (Кадиш-Йорцайт)​
    Йорцайт - день смерти родственника по еврейскому календарю. В первую годовщину, если похороны состоялись после трех дней со смерти, Кадиш-Йорцайт читают в канун похорон. Поминальный Кадиш по умершему читают в течение одиннадцати месяцев со смерти не менее одного раза в день. Тот, кто не имеет возможности читать Кадиш в миньяне, должен заказать его в синагоге. Каждый родственник в отдельности должен читать или заказывать Кадиш. Обычай зажигать в Йорцайт свечу от захода до захода солнца. В канун субботы поминальную свечу зажигают перед заходом солнца.

После окончания семи дней праздника Суккот, начинается праздник под названием Симхат Тора.
    Это самостоятельный праздник и его мы уже проводим в доме. Следует знать, что на этот праздник также зажигают свечи с брохой. Но самое главное, что перед зажиганием праздничных свечей мы должны зажечь свечи нер нешама за тех, кто ушел из этого мира в мир иной. Перед зажиганием нер нешама надо сказать следующие слова:

Лэ илуй нишмат затем имя умершего и имя его отца.​

На следующее утро в сам праздник следует прочитать Изкор – поминальную молитву за умерших. Изкор Вы найдете в обычном сидуре.

За ушедших из этого мира людей мы зажигаем свечи пять раз в году. Вы спросите, какая связь между еврейскими праздниками и зажиганием свечей за умерших? А очень даже простая! Евреи в праздничные дни не забывают своих близких, которые ушли в мир иной. А поэтому не забывайте зажигать нер нешама…. в последний день праздника Пейсах, в праздник Шавуот, в праздник Йом Кипур (это тоже праздник, несмотря на пост), в праздник Симхат Тора и, наконец, в годовщину ухода нашего близкого (по еврейскому календарю).

ПОМИНОВЕНИЕ ДУШ​

После чтения Торы, перед «Мусафом», принято молиться о душах умерших и брать на себя обещание выделить деньги на цдаку в память о них. Это делается в Йом-Кипур, Шмини-Ацерет, последний день Песаха и в Шавуот. Молящиеся называют имена своих умерших родных, а те, чьи родители живы, выходят на это время из синагоги.
    Казалось бы, что связывает поминовение душ умерших с днем праздника? Однако наша традиция велит нам именно в моменты душевного подъема обращаться к тому, что вызывает скорбь. «В крови своей живи», -сказал пророк Йехезкель. То есть в самый момент кризиса умей находить в своей душе источник оптимизма, свет надежды. То, что мы можем веселиться, куплено ценой крови, ценой многих жизней – поэтому соединяются поминовение душ и Симхат-Тора воедино, и то же самое относится ко всем остальным праздникам. «В крови своей живи»...

СИМХАТ ТОРА​
    Какую молитву читают за упокой души умерших родственников?

Отвечает Рав Реувен Пятигорский
    В среде российских евреев эта молитва называется изкор, но ее полное название — азкарат нешамот, поминовение душ умерших людей. Читается она четыре раза в год в синагоге (или в присутствии не менее десяти молящихся взрослых евреев) перед молитвой Мусаф сразу после чтения по свитку Торы. По ашкеназскому обычаю: в последний день пасхальной недели, а также на Шавуот (за границей — на второй день праздника), Йом-Кипур и Шмини-Ацерет. Изкор читают каждую субботу (если среди молящихся не было жениха или в этот день не происходило обрезание). Но со временем этот обычай отменили.

В этой молитве мы просим успокоения души умершего. Молитва очень короткая. Она красива и несколько торжественна. Впрочем, произносится она индивидуально. Люди, у которых живы оба родителя, во время ее произнесения выходят из зала. Обычно поминаются покойные души отца и матери. А также других родственников, если после них не осталось сыновей, которые прочли бы молитву; причем каждый упоминается отдельно. В завершение ведущий общественную молитву поминает вслух души уважаемых людей общины и всего еврейского народа, а также жертв Катастрофы и других трагедий. Во многих общинах заведен свой порядок поминовения.

После упоминания имени умершего молящийся произносит: «Да приобщится эта душа к легиону живущих вечно — к душам Авраама, Ицхака и Яакова, Сары, Ривки, Рахели и Леи вместе с душами других праведников и праведниц, обитающих в Ган-Эден. И скажем: амен». Завершается поминовение молитвой «Ав Арахамим» (Милосердный Отец).

Даже те, кто, как правило, не посещают синагог по праздникам и субботам, стараются прийти и прочесть изкор по своим умершим родителям в указанные четыре дня года.

• Подобається Подобається x 2
  8. Peri

Peri Well-Known Member

Для мене " інші" - це ті, хто зрікся віри своїх рідних, своїх предків. Це ті, які зрікаються навіть Бога і Батьківщини, і йдуть, де легше, спокійніше, де не потрібно нічим жертвувати.
    Мені багато дав досвід моїх рідних. Йду дорогою своїх пердків, хоч це не завжди легко.

Вас хтось заставляє? Йдіть своєю дорогою, а час покаже.

9. comanche

comanche знайшовся

ммм :) як ви легко провели межу, насправді це я сказав загалом, я вам можу навести тисячі суперечливих питань :)

Я зрікся віри своїх предків :) тому що вважаю її не до кінця вірною. Чому ви віру батьків ставите вище Бога? :) (вибачте якщо я помиляюсь, просто з ваших слів таке випливає) і далі за вашою логікою ми повинні були б вірувати у бога сонця, бога землі :) у наших предків було багато богів, чому ви виступаєте в якості судді і говорите що віра ваших батьків є істинна а віра батьків ваших батьків - хибна :)

мені здається
    що ви сказали те саме? :)

Ну от, не переходьте на особисті образи, ми маєм, ви маєте. Це не конструктивний діалог, це - "Я переконаний що правий, а всі інші мають каятись".

Виходячи з цього маю цілком закономірне запитання, чи допускаєте ви, що можете помилятись у своїй вірі? Тобто чи допускаєте що ваша віра може бути не вірною?
    Тому що, якщо ні, я не бачу сенсу у діалозі :) конструктивний діалог завжди базується на можливості довести одне одному сильні сторони своєї позиції та покритикувати слабкі сторони опонента, при тому всьому не для того щоб показати: "я праведний, а ти грішний" а для того, щоб опонент задумався, і перевірив себе та свою віру, можливо йому потрібно у чомусь утвердитись глибше, копнути дальше, підійти до Священника і вияснити питання які його турбують.

Скажіть мені, навіщо віра, яка не дає відповідей на запитання

з.і. ніде у своїй логіці не побачив вказівки на те щоб в Біблії мало бути чітке вказання на нет, справді може я помиляюсь, але я попросив би навести мені приклади цієї, моєї логіки.

10. Andr

Andr Well-Known Member

Мені дана фраза звучить як, наприклад "навіщо наука, яка не приймає художніх домислів", "навіщо м'ясорубка, яка не виконує елементарні математичні дії"
    Віра за означенням не потребує пояснень. :)

11. Peri

Peri Well-Known Member

Коли в мене виникають якісь сумніви щодо Віри( якщо їх можна назвати сумнівами), говорю так, як говорив Ісус: " Геть від мене, сатано!" Сподіваюся, ви мене добре зрозуміли?
    Богородице Діво, радуйся!

12. comanche

comanche знайшовся

Віра має мати чіткі підвалини :) ну тоді чому ми не віримо в будду :) якщо по суті віра не повинна відповідати на запитання, то вірити можна у що завгодно.

ні :) зовсім не зрозумів, більше того ви не відповіли на жодне моє запитання. Вибачте, але я намагаюсь зрозуміти, всіма силами, допоможіть мені :)

13. Andr

Andr Well-Known Member

Віра більше дружить із серцем, ніж з розумом! Саме серце допоможе вірити у те що добре, правильне,святе. Такою Бог людину створив:)

Дещо грубий приклад:
    Вам подобаються жінки, ви щось відчуваєте дивлячись на них? А як щодо самиць тварин? Те ж саме? Різниця є, правда.:))) А чи потрібні якісь дослідження, пояснення щоб осягнути цю різницю і зробити правильний вибір?;);)

14. Tarasyk

Tarasyk Well-Known Member

Це тут вже викладали?

• Подобається Подобається x 5
  15. talavoda

talavoda Well-Known Member

Віра і є тією основою на котрій все будується. Вона дає відповіді на запитання але не потребує доказів...
    Спочатку Віра а тоді знання, ніяк не навпаки.
    Тільки у цій темі мова була про Чистилище.

• Подобається Подобається x 4
  16. orfej

orfej Well-Known Member

Оскільки тема чистилище, то щоб мене не забанили, що не в тему – висловлююсь про тих – кому чистилище не загрожує, бо підуть відразу до Раю і молитися за їх покійні душі нема проблеми для них. І в темі чистилище – подібно ваші думки – нас не цікавлять.

А певно – навіщо така віра, якщо не знаєш в що вірити!?​
    Однак – поясню Єдино Вірним і Єдино Святим Сектантам те чого ніколи не доганяють...
    Правдивий Істиний Бог є Один!
    І Віра є одна – Авраама, Ісака, Якова...
    Нові церкви – понаробляли свої віри на свій лад і під себе – і очевидно їм в них дуже все точно і зрозуміло, і тільки вони святі – одні наперед других, ворогуючи за одно між собою, бо ж їх церкви – це завжди тільки їх поїзд і тільки з їхнім машиністом. і кожна Секта – точно все знає як треба, тільки кожна інакше, але ж повчати і навертати заблудших Католиків і Православних – перша справа.
    І чому це – кожна Секта єдино правильна, а інші – вже ні, а ми взагалі невігласи і Боговідступники – за маргінесом «правдивих вір»
    І подружитися- домовитися 600... сект, хоча в 12 – смішненько.
    Тому – панове прерізні Церкви – помовчуйте про свої єдно «правильні віри», або чубтеся за «правдиву віру, яка в кожого вас одного тільки єдино правильна», тільки між собою.

Тори – не читали, не знають – а ревізують Її і перекручують бозбожно.
    Вченням Христа – маніпулюють.
    Отців і Вчителів Апостольської Церкви не визнають, 2тис років спадщини-здобутку Христової Церкви – пощо...

---------- Додано в 21:09 ---------- Попередній допис був написаний в 20:57 ----------

Ви вдоволені викладом з Тори, чи у вас своя Тора Свідків?
    Пане Модератор! – тут потужно оффтоплять і флудять – і блудодіють.

17. talavoda

talavoda Well-Known Member

Є такий вислів "пишу щоб розуміти". Розуміти іншу людину, у чомусь також себе...
    тільки для цього варто стримуватись від випадів чи образ у чийсь бік.
    Просто слухати і говорити.
    Приповідки: 2.6 Господь бо дає мудрість, | і з Його уст виходить знання й розсудливість.

Останнє редагування: 6 лип 2011
  18. plastic

plastic Well-Known Member

Предки більшості з тих, хто населяють територію нашої країни були язичниками і до хрещення Русі поклонялися Перуну, дажбогу і т.д.
    Так що віра предків -це поняття абсолютно неправильне.
    Поклоніння Богу має бути в Дусі і істині. Ще Пилат питав у Ісуса-що таке істина. Для багатьох це питання так і залишилося без відповіді.

---------- Додано в 22:30 ---------- Попередній допис був написаний в 22:25 ----------

«И ты, сын человеческий, скажи сынам народа твоего: праведность праведника не спасет в день преступления его, и беззаконник за беззаконие свое не падет в день обращения от беззакония своего, равно как и праведник в день согрешения своего не может остаться в живых за свою праведность. Когда Я скажу праведнику, что он будет жив, а он понадеется на свою праведность и сделает неправду, — то все праведные дела его не помянутся, и он умрет от неправды своей, какую сделал… Когда праведник отступил от праведности своей и начал делать беззаконие, — то он умрет за то» (Иез.33:12-18).

---------- Додано в 22:39 ---------- Попередній допис був написаний в 22:30 ----------

Написано-що він помре за свій гріх.
    І не написано що він піде очищатися в чистилище.
    Людині дане тільки час життя на землі , щоб зробити вибір.
    Все інше-розмови про чистилище, молитви про спасіння померлих-це спроба людей піти від реальності, Бо жити праведно перед Богом і вірити треба зараз, а не потім.
    Бо інакше можна думати так: от згрішу трохи, ну то не страшно, навіть якщо помру, то родичі за мене помоляться і все буде добре.
    Але Біблія говорить, що кожен сам особисто відповідає за своє життя перед Богом.

19. comanche

comanche знайшовся

Тобто вся індія і китай не дружить з серцем? а це половина населення планети :)

Ну а на чому будується віра? вона не виникає сама по собі, що стало її причиною?
    вибачте, я висловив свою позицію раніше в цій темі, спілкуючись з п. Аквінасом і висловлював міркування на тексти з Біблії на які опираються місця про чистилище, там все чітко та ясно і не потребує повторення.

А зараз відписував відповіді на дописи користувачів, котрі задавали мені запитання, або ж звинувачували у чомусь. І нехай не порахують модератори це за оффтоп...

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Пане орфей, майте совість, ви ж з теорії СЄ камінь на камені не залишили!

---------- Додано в 01:10 ---------- Попередній допис був написаний в 01:05 ----------

А оскільки всі грішні - всі помруть, так?

Бо ніщо нечисте не може ввійти в Боже Царство, нє?

---------- Додано в 01:20 ---------- Попередній допис був написаний в 01:10 ----------

Та ні, пані Пластик, це просто ви поверхнево розумієте ситуацію.

Чи може людина казати: запущу свою хворобу - лікар все одно вилікує?

нема тут логіки.

А хто проти?

---------- Додано в 01:27 ---------- Попередній допис був написаний в 01:20 ----------

якщо знання випереджають віру, то віри там нема - є знання.

якщо віра= знанням, значить ми віримо рівно стільки, скільки знаємо і то не віра.

якщо віра випереджає знання, то це і є віра.

імхо.

---------- Додано в 01:29 ---------- Попередній допис був написаний в 01:27 ----------

хочете сказати на знаннях?
    смію заперечити. Знаю атеїстів, які не зле знають Святе Письмо, але вони не вірять, хоча скажу чесно і на знаннях також.

Десь у Біблії є визначення: що таке віра.

Віра - це надія на очікуване.:)

---------- Додано в 01:33 ---------- Попередній допис був написаний в 01:29 ----------

У Старому Завіті? Чистилище?

а де твій аватар? :)