Бачите, Левко... До часів Ісуса люди не мали спасіння, бо були всі грішні і ніхто не міг спастися. Чистилище дає шанс для грішників. Бо ніщо нечисте не може ввійти в рай. Тому я думаю, що чистилище - це є той механізм, який з грішників може зробити душі чистими. Доречі, що до назви "чистилище", якої нема у Біблії. Ну назвіть то місце по-іншому - темниця. Що від того зміниться? Ось вам дві цитати для порівняння: Іссаї 24: 19 Земля розіб'ється на кавалки, земля розколеться на частини, земля здригнеться вельми. 20 Земля хитатиметься, немов п'яний, гойдатиметься, мов халупа. І затяжіє її гріх над нею; вона впаде й не підведеться більше. 21 І покарає Господь того дня високе військо вгорі та царів земних долі. 22 І їх зберуть докупи і зв'язаних кинуть у яму і замкнуть у темниці і по довгім часі покарають. 1 Пт 3: 18 Бо й Христос, щоб привести нас до Бога, один раз постраждав за гріхи наші: праведник - за неправедних, умертвлений тілом, але оживлений у дусі, 19 в якому він пішов проповідувати навіть тим духам, що в темниці; 20 тим, що колись були неслухняні, яких очікувало довготерпіння Боже за часів Ноя, коли будувався ковчег, в якому мало, тобто вісім душ, урятувалися водою. Цікаво, що це за місце?
Тут згоден. Це місце Ісус назвав Лоно Авраама, котре стало уже непотрібним після смерті Христа, бо була принесена Жертва за гріх, тих людей, котрі там знаходилися і чекали свого відкуплення. Не думаю так. Написано, що Бог є Любов. А Любов,як відомо, ні до чого не змушує. Навіть Бог, заплативши таку ціну, стоїть під дверима серця людини і тихенько стукає, чекає поки людина сама відкриє. Це я до того, що Бог нічого не робить без волі на те самої людини. Він насильно нікого не заставляє до Себе приходити. В чистилище, я так розумію, ніхто зі своєї волі не приходить Тому сама ідея існування чистилища суперечить вільному вибору людини. Душу свою чистою може тільки сама людина зробити, розкаявшись і прийнявши Ісуса у своє серце!
Уявила земних батьків ,які люблять своїх дітей любовю, яка ні до чого не змушує. Результат? ---------- Додано в 00:36 ---------- Попередній допис був написаний в 00:35 ---------- А душа після смерті? Це вже не " вільний" вибір, а скоріше результати вільного вибору людини при житті.
перше. Вибрати шлях - йти за Ісусом - це взяти свій хрест на себе, це вузька дорога, це брати Царство Небесне силою. Як бачимо, йти за Ісусом не є легка прогулянка, незважаючи на вільний вибір. друге. уявіть собі людину - практикуючого християнина. Як би він не каявся, завжди місце залишиться для гріха, бо шось людина забула, коли каялась, щось не порахувала за гріх, а з другої сторони ніщо нечисте не може ввійти до раю, а з третьої сторони, ви правильно сказали: Бог замість людини нічого не робитиме. Покаявся - Бог простив, а непокаявся(забув, не порахував за гріх) - залишилося. Куди воно дінеться?
Щось мені прийшла в голову така асоціація:як з білизною - дуже брудна - більше і довше перемо, менше - просто перепрали. А якусь замочуємо на довго. Брудної не використовуємо. Так і Душа, забруднилася і поки не очиститься, не може споглядати Бога. Хто йде на Гостину у брудному?
Я не про те говорив, п.Peri. Я говорив, що Любов не змушує, не заставляє Себе любити. Бог нікого не може заставити Себе любити, Він терпляче чекає поки людина сама до Нього звернеться. Погодьтеся! Хіба не так? Саме так і є! При житті людина вибирає - бути з Богом, чи не бути! Тому, якщо людина вибирає Бога, а одною ногою, ще хоче бути у світі, тобто свідомо вибирає і грішити трохи і не кається в цьому, то Бог насильно після смерті не буде її насильно очищати. Хіба не так? 100%! Я собі часто задавав таке питання колись. Я боявся, що я щось забуду і ненароком в чомусь не покаюся. Як тоді бути мені? Але Господь заспокоїв. Дав розуміння через цей вірш: 1Iван.2:1 Діточки мої, це пишу я до вас, щоб ви не грішили! А коли хто згрішить, то маємо Заступника перед Отцем, Ісуса Христа, Праведного. Сам Бог допускає те, що віруюча в Нього людина може десь згрішити. В таких випадках Ісус заступається за нас перед Отцем.
Левку, все би було нічого у Ваших дописах...Гарно покладатися на Бога, правда, що Він є Любов...Але, якось розслабляє Ваш підхід: ніби звучить - " не бійся грішити, Бог простить і так і так". Він і заступається і відкупив, але пильнуватися від гріха ми повинні безупинно (важко, не то слово). А якщо людина в такому нерозкаяному стані помирає? Відразу до Бога? Чи все ж має очиститися душа? Чувайте! - бо не знаєте коли прийде господар(довільне цитування) Хай Вам БОГ допомагає!
Не правда, п.Peri! Такого я ніколи би не сказав і навіть би не подумав про таке! Не перекручуйте, будь-ласка! Я говорив про ненавмисний гріх, як писав п.Мих вище, "гріх в якому забув покаятися, чи не порахував за гріх".
Та все правильно, але не сказано у випадку невизнання гріха. Згадайте того, хто прийшов в гості в брудній одежі, він був вигнаний Господарем. Зверніть увагу, той чоловік у притчі був запрошений, але вигнаний через брудну одежу.
Думаєте той запрошений був вигнаний Господарем в чистилище, щоб очистити там свою брудну одежу? Написано, що він був вкинутий до "зовнішньої темряви", тобто в пекло: Матв.22:13 Тоді цар сказав своїм слугам: Зв'яжіть йому ноги та руки, та й киньте до зовнішньої темряви, буде плач там і скрегіт зубів... Кожен грішник по вуха у брудній одежі. Але коли той грішник навертається до Бога, він вибілює одежу свою в Крові Агнця Ісуса. Після чого уже відповідальність тієї людини тримати свою одежу в чистоті. Навіть якщо і ненароком і з"явиться якась плямка, то така людина завжди має шанс через покаяння вибілити ту плямку Ісусовою Кров"ю і тримати надалі свій одяг в чистоті і святості перед Ним: Об.7:14 І сказав я йому: Мій пане, ти знаєш! Він же мені відказав: Це ті, що прийшли від великого горя, і випрали одіж свою, та вибілили її в крові Агнця...
Якщо Бог є Любов,а воно так є, то, погодьтеся, це було б жорстоко, отак відразу в пекло за будь-який гріх. Мусить бути якесь третє місце між Раєм і пеклом, і таким місцем є Чистилище. А оскільки очищуватися, то таки зусилля, то очевидно, що в Чистилищі теж будуть певні страждання,Їх сила залежить від сили "забруднення" у земному житті. Св.Павло пише: "Іншої- бо основи ніхто не може покласти, крім покладеної, якою є Ісус Христос. Коли ж хтось на цій основі будує з золота, срібла, самоцвітів, дерева, сіна, соломи, - кожного діло стане явне, день бо Господній зробить його явним, бо він відкривається в огні, і вогонь випробовує діло кожного, яке воно. І коли чиєсь діло, що його збудував, устоїться, той прийме нагороду, а коли чиєсь діло згорить, то він зазнає шкоди, однак він сам спасеться, але наче крізь вогонь." ( 1 Кор. 3, 11- 15) Мова не про вогонь пекельний, бо з нього ніхто не спасеться.А тоді про який вогонь? Очевидно, що про вогонь Чистилища.
Левко, я теж можу задати риторичне запитання: а той чоловік взагалі, хотів ту одежу випрати? Тобто хотів каятися? Напевно ні, бо якби хотів, то би перед тим сам себе б запитав: чи гоже йти на гостину в брудній одежі? А він просто зневажив Господаря. Святі Отці церкви кажуть, що всякий гріх є від трьох речей: забуття, незнання і занедбання. Гріх не зчезне від того, що людина обєктивно про нього забула, або не знала, що вона чинить гріх. Тому хоча ми і каємося, ми все одно зостаємося ще грішні. І ви правильно зауважили, що Бог нічого не робитимемо, якщо ми не маємо на то бажання каятися, або просто забули покаятися, а з іншої сторони, ніщо нечисте не увійде до раю. І от людина грішною помирає, що з тим робити? В рай - неможна, у пекло - теж, бо ще й Суду не було і хто туди піде, то звідти вже не повернеться. Тож запитую вас, куди потрапить людина?
натрапив на православне трактування що там після смерті http://www.e-reading.org.ua/book.php?book=143830
"Свята й благочестива думка - молитися за мертвих, щоб вони звільнилися від гріха". (2 Мак. 12, 45-46)
Я просив цитату з Біблії, а не з апокрифічних книг, які не були надхненими святим духом і здебільшого були написані в період коли Ізраїль втратив схвалення Єговою. В книзі пророка Єзекеїля сказано протилежне - е -Хто вмер той звільнивсь від гріха. Замовлення молитви за померлого справа платна і виникає питання чомц церква не молиться однаково за всіх померлих не беручи за це грошей?