Чистилище

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Yur, 6 чер 2010.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Бачите, Левко... До часів Ісуса люди не мали спасіння, бо були всі грішні і ніхто не міг спастися. Чистилище дає шанс для грішників. Бо ніщо нечисте не може ввійти в рай. Тому я думаю, що чистилище - це є той механізм, який з грішників може зробити душі чистими.

Доречі, що до назви "чистилище", якої нема у Біблії. Ну назвіть то місце по-іншому - темниця. Що від того зміниться?

Ось вам дві цитати для порівняння:

Іссаї 24: 19 Земля розіб'ється на кавалки, земля розколеться на частини, земля здригнеться вельми. 20 Земля хитатиметься, немов п'яний, гойдатиметься, мов халупа. І затяжіє її гріх над нею; вона впаде й не підведеться більше. 21 І покарає Господь того дня високе військо вгорі та царів земних долі. 22 І їх зберуть докупи і зв'язаних кинуть у яму і замкнуть у темниці і по довгім часі покарають.

1 Пт 3: 18 Бо й Христос, щоб привести нас до Бога, один раз постраждав за гріхи наші: праведник - за неправедних, умертвлений тілом, але оживлений у дусі, 19 в якому він пішов проповідувати навіть тим духам, що в темниці; 20 тим, що колись були неслухняні, яких очікувало довготерпіння Боже за часів Ноя, коли будувався ковчег, в якому мало, тобто вісім душ, урятувалися водою.

Цікаво, що це за місце?

Останнє редагування: 5 лип 2011
    • Подобається Подобається x 1
  2. Levko

Levko Well-Known Member

Тут згоден.
    Це місце Ісус назвав Лоно Авраама, котре стало уже непотрібним після смерті Христа, бо була принесена Жертва за гріх, тих людей, котрі там знаходилися і чекали свого відкуплення.
    Не думаю так.
    Написано, що Бог є Любов. А Любов,як відомо, ні до чого не змушує. Навіть Бог, заплативши таку ціну, стоїть під дверима серця людини і тихенько стукає, чекає поки людина сама відкриє.
    Це я до того, що Бог нічого не робить без волі на те самої людини. Він насильно нікого не заставляє до Себе приходити.
    В чистилище, я так розумію, ніхто зі своєї волі не приходить
    Тому сама ідея існування чистилища суперечить вільному вибору людини.

Душу свою чистою може тільки сама людина зробити, розкаявшись і прийнявши Ісуса у своє серце!

3. Peri

Peri Well-Known Member

Уявила земних батьків ,які люблять своїх дітей любовю, яка ні до чого не змушує.
    Результат?

---------- Додано в 00:36 ---------- Попередній допис був написаний в 00:35 ----------

А душа після смерті? Це вже не " вільний" вибір, а скоріше результати вільного вибору людини при житті.

• Подобається Подобається x 3
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

перше.
    Вибрати шлях - йти за Ісусом - це взяти свій хрест на себе, це вузька дорога, це брати Царство Небесне силою.
    Як бачимо, йти за Ісусом не є легка прогулянка, незважаючи на вільний вибір.

друге. уявіть собі людину - практикуючого християнина. Як би він не каявся, завжди місце залишиться для гріха, бо шось людина забула, коли каялась, щось не порахувала за гріх, а з другої сторони ніщо нечисте не може ввійти до раю, а з третьої сторони, ви правильно сказали: Бог замість людини нічого не робитиме. Покаявся - Бог простив, а непокаявся(забув, не порахував за гріх) - залишилося.
    Куди воно дінеться?

5. Peri

Peri Well-Known Member

Щось мені прийшла в голову така асоціація:як з білизною - дуже брудна - більше і довше перемо, менше - просто перепрали.:) А якусь замочуємо на довго. Брудної не використовуємо.:)
    Так і Душа, забруднилася і поки не очиститься, не може споглядати Бога.
    Хто йде на Гостину у брудному?

• Подобається Подобається x 2
  6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Згадаймо цитату, як один з запрошених був осуджений.

7. Levko

Levko Well-Known Member

Я не про те говорив, п.Peri.
    Я говорив, що Любов не змушує, не заставляє Себе любити. Бог нікого не може заставити Себе любити, Він терпляче чекає поки людина сама до Нього звернеться.
    Погодьтеся! Хіба не так?
    Саме так і є!
    При житті людина вибирає - бути з Богом, чи не бути!
    Тому, якщо людина вибирає Бога, а одною ногою, ще хоче бути у світі, тобто свідомо вибирає і грішити трохи і не кається в цьому, то Бог насильно після смерті не буде її насильно очищати.
    Хіба не так?

100%!
    Я собі часто задавав таке питання колись. Я боявся, що я щось забуду і ненароком в чомусь не покаюся. Як тоді бути мені? Але Господь заспокоїв. Дав розуміння через цей вірш:

1Iван.2:1
    Діточки мої, це пишу я до вас, щоб
    ви не грішили! А коли хто
    згрішить, то маємо Заступника
    перед Отцем, Ісуса Христа,
    Праведного.

Сам Бог допускає те, що віруюча в Нього людина може десь згрішити. В таких випадках Ісус заступається за нас перед Отцем.

8. ovod

ovod Well-Known Member

9. Peri

Peri Well-Known Member

Левку, все би було нічого у Ваших дописах...Гарно покладатися на Бога, правда, що Він є Любов...Але, якось розслабляє Ваш підхід: ніби звучить - " не бійся грішити, Бог простить і так і так".
    Він і заступається і відкупив, але пильнуватися від гріха ми повинні безупинно (важко, не то слово).

А якщо людина в такому нерозкаяному стані помирає? Відразу до Бога? Чи все ж має очиститися душа?
    Чувайте! - бо не знаєте коли прийде господар(довільне цитування)
    Хай Вам БОГ допомагає! :)

10. Levko

Levko Well-Known Member

Не правда, п.Peri!
    Такого я ніколи би не сказав і навіть би не подумав про таке!
    Не перекручуйте, будь-ласка!
    Я говорив про ненавмисний гріх, як писав п.Мих вище, "гріх в якому забув покаятися, чи не порахував за гріх".

11. Peri

Peri Well-Known Member

Вибачте, напевне ми не порозумілися:)
    Але оте " Чувайте!" є ключовим.

• Подобається Подобається x 3
  12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та все правильно, але не сказано у випадку невизнання гріха. Згадайте того, хто прийшов в гості в брудній одежі, він був вигнаний Господарем. Зверніть увагу, той чоловік у притчі був запрошений, але вигнаний через брудну одежу.

13. Levko

Levko Well-Known Member

Думаєте той запрошений був вигнаний Господарем в чистилище, щоб очистити там свою брудну одежу?:)
    Написано, що він був вкинутий до "зовнішньої темряви", тобто в пекло:

Матв.22:13
    Тоді цар сказав своїм слугам:
    Зв'яжіть йому ноги та руки, та й
    киньте до зовнішньої темряви,
    буде плач там і скрегіт зубів...

Кожен грішник по вуха у брудній одежі. Але коли той грішник навертається до Бога, він вибілює одежу свою в Крові Агнця Ісуса. Після чого уже відповідальність тієї людини тримати свою одежу в чистоті. Навіть якщо і ненароком і з"явиться якась плямка, то така людина завжди має шанс через покаяння вибілити ту плямку Ісусовою Кров"ю і тримати надалі свій одяг в чистоті і святості перед Ним:

Об.7:14 І сказав я йому: Мій
    пане, ти знаєш! Він же мені
    відказав: Це ті, що прийшли від
    великого горя, і випрали одіж
    свою, та вибілили її в крові
    Агнця...

14. Peri

Peri Well-Known Member

Якщо Бог є Любов,а воно так є, то, погодьтеся, це було б жорстоко, отак відразу в пекло за будь-який гріх. Мусить бути якесь третє місце між Раєм і пеклом, і таким місцем є Чистилище.
    А оскільки очищуватися, то таки зусилля, то очевидно, що в Чистилищі теж будуть певні страждання,Їх сила залежить від сили "забруднення" у земному житті.
    Св.Павло пише: "Іншої- бо основи ніхто не може покласти, крім покладеної, якою є Ісус Христос. Коли ж хтось на цій основі будує з золота, срібла, самоцвітів, дерева, сіна, соломи, - кожного діло стане явне, день бо Господній зробить його явним, бо він відкривається в огні, і вогонь випробовує діло кожного, яке воно. І коли чиєсь діло, що його збудував, устоїться, той прийме нагороду, а коли чиєсь діло згорить, то він зазнає шкоди, однак він сам спасеться, але наче крізь вогонь." ( 1 Кор. 3, 11- 15)
    Мова не про вогонь пекельний, бо з нього ніхто не спасеться.А тоді про який вогонь? Очевидно, що про вогонь Чистилища.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Левко, я теж можу задати риторичне запитання: а той чоловік взагалі, хотів ту одежу випрати? Тобто хотів каятися? Напевно ні, бо якби хотів, то би перед тим сам себе б запитав: чи гоже йти на гостину в брудній одежі? А він просто зневажив Господаря.

Святі Отці церкви кажуть, що всякий гріх є від трьох речей: забуття, незнання і занедбання. Гріх не зчезне від того, що людина обєктивно про нього забула, або не знала, що вона чинить гріх. Тому хоча ми і каємося, ми все одно зостаємося ще грішні. І ви правильно зауважили, що Бог нічого не робитимемо, якщо ми не маємо на то бажання каятися, або просто забули покаятися, а з іншої сторони, ніщо нечисте не увійде до раю. І от людина грішною помирає, що з тим робити? В рай - неможна, у пекло - теж, бо ще й Суду не було і хто туди піде, то звідти вже не повернеться. Тож запитую вас, куди потрапить людина?

16. ovod

ovod Well-Known Member

натрапив на православне трактування що там після смерті
    http://www.e-reading.org.ua/book.php?book=143830

17. orfej

orfej Well-Known Member

Левку! Ваша Церква Повного Євангелія молиться за душі померлих?

18. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Покажіть мені в Біблії де є вказівка це робити.

19. orfej

orfej Well-Known Member

"Свята й благочестива думка - молитися за мертвих, щоб вони звільнилися від гріха".

(2 Мак. 12, 45-46)

20. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Я просив цитату з Біблії, а не з апокрифічних книг, які не були надхненими святим духом і здебільшого були написані в період коли Ізраїль втратив схвалення Єговою.
    В книзі пророка Єзекеїля сказано протилежне - е -Хто вмер той звільнивсь від гріха.
    Замовлення молитви за померлого справа платна і виникає питання чомц церква не молиться однаково за всіх померлих не беручи за це грошей?

а де твій аватар? :)