чи впевнені Ви у тому, в що вірите?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем маюнка, 12 тра 2009.

1. Hitiky

Hitiky Well-Known Member

Чи впевнені Ви у тому в що вірите??

Некоректно так ставити питання.
    Саме поняття віра містить в собі сумнів. Оскільки неможливо проконтролювати предмет віри.
    Знання не містить в собі сумніву, дає впевненіть і можливість ефективно діяти.

2. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

але не можна знати ВСЕ.

3. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

Тому що це й є сутнiстю вiри, власне.

Шановне панство, на жаль, настирливо звужує тему до вiри як релiгiйної категорiї. Цiкавiше, iмхо, було б розмiрковувати про неї як про категорiю гносеологiчну (ба навiть анти-гносеологiчну, а точнiш анти-епiстемологiчну) :) Або, простiш, як диалектичну пару до аналiтичного отримання iнформацiї.

4. Hitiky

Hitiky Well-Known Member

Зато вірити можна у все :)

прикладом можуть бути тисячі релігій

5. Окультист

Окультист Well-Known Member

Це залежно що розуміти під словом "знання". Якщо це отримана інформація, то вона досить часто може бути не просто суперечливою в різних джерелах, а навіть суперечливими можуть бути різні частини одного і того ж джерела. Якщо знання - це щось отрмане шляхом практичної перевірки теорії, то тут теж не можна говорити про відсутність сусмнівів - адже ми обмежені власними органами чуттів, власними світоглядними позиціями, через які, як через призму, дивимося на цінність того чи іншого твердження. Віра тим і відрізняється від знання, що не потребує доказів, можна сусмніватися у тому, в що віриш, але не можна довести ні правильність ні хибність, якщо це віра в щось позаматеріальне.

6. Вадюшка

Лише якщо визнаєте апрiорну неповноту будь-якого знання. Тодi певне знання може бути локальним "абсолютом", локальною "iстиною" для певного конкретного набору умов.

7. Hitiky

Hitiky Well-Known Member

Знання основане на експерименті. (питання методів, формування теорії лишаеться).
    Знання відкрите до сприйняття зовнішнього світу.

Віра основана на внутрішніх психічних процесах людини.
    Віра замкнена до сприйняття зовнішнього світу. (можна бачити на прикладі вибіркового світогляду сектантів, які відфільтровують і не сприймають всю реальність)

8. маюнка

іноді знання мене вганяє в печаль. чим більше дізнаєшся, тим більше питань виникає.

це як малюночок: до малого кола можна провести малу кулькість дотичних, до більшого - більшу (це я про співвідношення - "знання-запитання").

щодо віри. віра - це добре. віритив щось людині необхідно. релігія - це явище більш суперечливе.

коли я створювала цю тему, то просто запитала себе, наскільки я маю внутрішнє переконання (не знання) в тому, що вірю саме у те,в що потрібно,і що це справді вірно? і я собі відповіла, що на жаль, а може, ан щастя -я в цьому взагалі не впевнена.

бо інакше, чому всі інші люди (інших віросповідань), не визнаючи Христа і т.д., все одно щасливі, досягають успіхів, творять добро?

але найгірше запитання, що мене гризе: "якщо Бог Всемогутній і Всезнаючий, якщо він знає усе: минуле, тепер і майбутнє - то Він наперед знає життя кожного з нас, хто спасеться, хто - ні і т.д. - то в чому ж тоді "фішка" самого життя?! це що, театр трагедії? де за тееб роль вже давно вибрали. як не крутись - Він все одно вже знає як буде, і від цього нікуди дітись. навіщо тоді жити?"

може, ці думки не є дуже приємними для багатьох, але я їх не боюсь. бо я не боюсь ставити питання і шукати відповіді.

• Подобається Подобається x 2
  9. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

на чому грунтуэться такий погляд?
    людина маэ свободу волі- а не є приреченою до певного стану

10. Hitiky

Hitiky Well-Known Member

Всі питання поставлені Вами, були поставлені на основі віри і породили наступну віру, наступні сумніви.
    Так можна до безкінечності писати тома пояснень ... життя/святих писань

Вам таке подобається??

11. Сергій аспірант

віра має базуватись на знанні

12. Вадюшка

Боронь боже, яка ж це тодi вiра?.. :)))

• Подобається Подобається x 1
  13. маюнка

ні.
    от я ж кажу. якщо заявляти, що я - християнка, то маю вірити біблії. а вона каже, що Бог знає все.

не думаю, що лише на ньому.

14. Сергій аспірант

Ваша віра грунтується на тому що вам роїповіли чи навчили з дитинства
    чи на тому що ви особисто дослідили і прийняли?

15. маюнка

моя віра ніколи не була матеріалістичною. я вірила і до того як дослідила щось більш глибоко. не все,у що віриш, можна первірити і помацати і т.д.

тобто, як у вірі можна щось знати? ніщо не є догматом. 2*2=4 лише тому, що люди так умовно домовились.

• Подобається Подобається x 2
  16. Hitiky

Hitiky Well-Known Member

Проведіть межу між тим у що Ви вірите і тим, що знаете.
    Така своерідна інвентаризація переконань, які основані на вірі - це самостійна робота.
    Цікаво буде поспілкуватись, з Вами після цього.

17. Romko

Romko Дуже важлива персона

Про це вже говорилося отут...
    От...спеціально для Вас,Сергію...:sorry:
    Уявіть,що чимчикує собі отакий-от...зі свободою волі...і..з-за рогу виїжджає машина,на повній швидкості...і переламує йому хребет..скажім...
    І він..отой творець своєї долі...лежить і волає:
    - Я міг би піти іншою дорогою!!!

• Подобається Подобається x 1
  18. Сергій аспірант

я мав на увазі дещо інше- чи те у що ви вірите має надійну підставу в Біблії.ю які є історичні та інші докази паложень віри.
    До якої конфесії ви належите?

19. Сергій аспірант

а в Біблії ви можете знайти пітверженння того що існує доля чи приречення?

20. Romko

Romko Дуже важлива персона

В Біблії написано,що Бог є ВСЕ,Альфа і Омега.
    Ви в цьому сумніваєтесь?:nea:

а де твій аватар? :)