Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Тема у розділі 'Харківський форум', створена користувачем Xel, 26 тра 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Было правильно. Теперь правильно - "вовсе нет" или просто "отнюдь" :)

"Метро" тоже было в мужском роде правильно. Это не значит, что и теперь. "Кофе" тоже станет среднего рода, без вариантов - вопрос времени.

• Подобається Подобається x 1
  2. OldMan

OldMan Well-Known Member

Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Не знаю как во Львове, а в Донецке можно было купить романы Ле. Во всяком случае у меня в шкафу "Наливайко" был. Не думаю что родители купили его где-то далеко.
    Местами ничего, но в целом ... недотянул.

3. OldMan

OldMan Well-Known Member

Северный сосед.
    Не?
    :) :)

4. OldMan

OldMan Well-Known Member

Уже стал(о). Года два-три тому изменена норма.

5. OldMan

OldMan Well-Known Member

Вы про колгосп :eek: тварын?
    :)

6. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

Ага, именно. Про колгосп. :D
    Вернее, про его автора. :D

7. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Угу, а не підкажете чому в я бувший студент Львівської політехніки в бібліотеці замість "опору матеріалів" отримував "сопротивление материалов", замість "нарисної геометрії" отримував "начертательную геометрию" і т.д. чому мій товариш що закінчив медичний у Львові вчився на російськомовних підручниках?????
    Може все оте огого спеціально для Вас друкували, а простим смертним доводилось іноземною мовою вчитись???

• Подобається Подобається x 2
  8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Шреку, вони у нас дуже толерантні і дають вам повну свободу до попису. ;)

9. Mike

Mike Well-Known Member

Так собі подумалось... "чи вміють харків`яни?" - та все що завгодно!
    "А чи вміють львівяни?" - та все що завгодно!
    А би ж тільки ніхто не заважав :)

10. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

У тій країні (СРСР називалася) російська була державною і Львів був у цій державі. На ній і вчилися. Ще нагадаю, що розподіл був після ВУЗу. Цікаво було б, якби, наприклад, випускник Узбекського ВУЗу приїхав по розподілу на роботу в Україну... А знає тільки узбекську.

• Подобається Подобається x 2
  11. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

є ще одна певна особливість, так звана "українська ментальність", яка у львові, особливо у викладацьких кругах, набула незвично алегоричних форм... Ілюструється та особливість анекдотом "рибко, зроби так, жеби мені одне яйце відсохло і один зуб напереді випав..."

12. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Во первых!Речь шла о художественной литератре!
    Во вторых!Вам правильно ответил Степаныч!
    И в третьих...тот же Борис,который Вам поддакивает..сам неоднократно хвастался..об техническом учебнике по электричеству на украинском я зыке...какого то пятидесятого года!
    Лично я на 100 % уверен..что в Педагогических ВУЗах...были ВСЕ не обходимые учебники на украинском языке!Для учителей украинских школ!:cool:

13. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

не закладайтеся - просперечаєтеся. Але таки українські підручники були, і дуже непогані. І дуже мало.

14. Danilo

Danilo Well-Known Member

А не задавали собі питання, у принципі для чого той розподіл був заподіяний? За для дружби народів?:) Невже не можна було так що б узбецький лікар їхав до узбецького аулу, а український до села на Україні? Треба було змішати все та робити "общность советскіх людєй та общепанятний язик"?
    І що з цього вийшло?
    Тож задайте собі ці питання.

Я теж, тільки у Київі. Доречи ці предмети були в мене улюблені, завжди мав найкращі, відмінні оцінки, ще й друзям допомагав здавати. Краще б було як би ми з Вами вчили їх на іншій, теж доречи "общєпанятной" мові - англ. Робив доречи таку спробу - складав екзамен до нового англійського факультету у КПІ. Не вистачило тоді, смішної суми у 500 баксів, мені відверто сказали про це коли, прийшов забрати документи.

15. mota_boy

Нагадаю що Львів був ще й у складі республіки де державними була російська та українська, і наявність більшості підручників російською це звичайна, повільна, планомірна русифікація.

... а на рахунок спеціаліста узбека - їм що в узбекистані ні лікарі ні вчителі ні технарі не потрібні були, чого їм сюди їхати, в нас що одні тупоголові? самі навчитись не могли, чи це планове перемішування народів для створення савецкава народа???

16. mota_boy

Про художню? Художньої справді було трохи українською, але є наступне питання чому я навчаючись в школі (російської літературу в нас перестали викладати в класі 7-8, замість неї ввели предмет література народів світу) читаючи книги світової літератури мав читати їх російською (не всі звичайно, співвідношення було десь 1:1) в регіоні де україномовних більше 90% це що???? Ні-ні це не русифікація це дотримання прав російськомовних, вониж бачте як багато читають так само як і решта 90% населення, ух які начитані.

Степанич відповів з точки зору російськомовної людини, це зовсім не означає "правильно"

17. Forpost

Forpost Стоїк

Ми люди одного покоління,в мене була схожа ситуація,але в той час можна було тільки вкрасти гроші,батьки не крали ,я боявся....(я не трус ,но я боюсь )..памятаєте

18. Forpost

Forpost Стоїк

так

19. Danilo

Danilo Well-Known Member

І що характерно, Степанич взмозі в принципі відповісти з точки зору україномовного, навіть не гірше за "рафінованого україномовного", але щось заважає...:)

20. Danilo

Danilo Well-Known Member

Десь так. Чесно кажучи я не лякався, просто працював, ніяких можливостей не мав, заробляв не погано, порівняно звісно, та вчився на вечірньому.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)