Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Тема у розділі 'Харківський форум', створена користувачем Xel, 26 тра 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

ні - я лише про те, що деяких "монстрів" цензура не могла заборонити - то вимарувала "нехороші" твори ;) а інших6 дрібніших - не мала часу вимарувати пострічково, тому й забороняла "пачково". Приклад української пригодницької - історичні романи Ле. То так, щоб далеко не бігати ;) був доволі значний опршківський цикл. Але якщо того ж Франка заборонити було не можна - бо якусь частину своєї творчості він таки писав у вірному руслі - то багацько маловідомих авторів просто "зникли", щоб не виникало зайвих питань ;)
    --
    Російські класики теж були кастровані - але мене то якось мало цікавить (у світлі суперечки з вами). Перечитайте Оруела "1985" та Бредбері "451 по Фаренгейту" ;) перший - то було дуже "сучасно" у 80-ті, а "451" - воно десь про нинішній день ;)
    Не зовсім так ;) крім публіцистики - є художня. В художній - не тільки романи та трагедії ;) Олег Чорногуз, до речі, зробив непогану спробу наблизитися до Ільфа та Пєтрова - трішки недотягнув, правда, і матеріалу того, що в тих - не мав достатньо....

• Подобається Подобається x 1
  2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Усі мусульманські народи давно користувалися арабською абеткою.
    Прийшли малописемні "комісари", які знали тільки апщепанятний язик і тільки кирилівку.
    І своїм указом перевели народи з багатовіковою культурою на панятную собі кирилівку. Бо інакше - назву вулиці комісари не зможуть прочитати. Ще заарештують не того. Точніше, "того" НЕ заарештують.

А вже яку абетку дали аборигенам краю Павлика Морозова - то не наша турбота.

3. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

....
    ....и мовою!И арабской мовою!!!!Да и то...только просвещеные люди!!!!

4. Войцек

Войцек Well-Known Member

Що в Харкові такого не можна почути?:confused: Принаймні в Одесі-Южному кожний третій саме так і говорить;)

Так, справді, може це невірно. Я мав на увазі, що прочитав російською буде - прочёл, але зараз подивився, вони й самі не знають, що ліпше прочёл чи прочитал. Прочёл - це не наукове, але всі класики саме його й використовували.
    Але це так, є ще багато українських слів та виразів, що використовують начебто російськомовні.

Та Ви що? Це ж брехня! Хто Вам таке сказав? В союзє всьо луччєє било імєнна у украінцєв, в Расіі значітельна хуже била, ні калбаси, ні хлєба, ні кніг на русскам, всьо завалєна била украінскіми і казахскімі кніжкамі.
    Чи не так, Читатель?

А хіба її хтось знає? Хіба що московськи та пітерськи професори-лінгвісти.

5. Читатель_Обкома

Именно так!!!100%%%:cool:
    А зачем утрировать то?????А ?
    Украинских книг...навалом было на УКРАИНЕ!!!
    А казахских в КАЗАХСТАНЕ!!!
    Татарских в ТАТАРСТАНЕ!!!
    :cool:
    Только вот одно не понял...вроде ..Вы и в словах российских толк имеете...
    А русский язык коверкаете?Это у Вас чо?Комплес не полноценности?Или просто меня унизить хотите?:cool:

6. Войцек

Войцек Well-Known Member

Цитуйте вже повністю;)

Я не маю жодного наміру принижати будь-кого на цьому форумі або у житті. Комплексів не маю, принаймні щодо мови. Навпаки російську мову добре знаю, поважаю багато людей, що нею користуюються (тобто для кого вона рідна). А "коверкаю" російську мову тут тому, що Ви так робите з українською:
    В інших гілках іще є, самі знаєте;)
    Може Ви так ліпше зрозумієте мої пости?

7. Читатель_Обкома

М...да...ну и дела......:confused: :confused: :confused:
    Когда россиянин..старается писать украинскою..пусть даже российскими литерами ...сорри...буковками...то ето уже плохо!!!
    Тем более когда он не учился...грамотно писать.. по украински...
    и ето называется "коверкать" язык!:eek: :eek:
    Другое дело...когда спец по языкам...демонстративно коверкает...ну не знаю...тут я пас...ничего даже в голову не приходит!!!:confused: :confused:
    П.С.Позвольте Вас спросить..с каких это пор.."Ни в коим рази!"...стало
    украинским словосочетанием????:cool:
    По моему...так это чисто..пермский диалект...:eek:

8. Войцек

Войцек Well-Known Member

Чекайте, Обухів - це Росія?:confused:
    А коли українець намагаєцця писати російською, най навєт українським правописом - то це вже погано? :rolleyes:
    Чому пан вирішив мене до "спецов в языках" віднести?:confused:
    А якби я написав те саме, але російським правописом з помилками? То це було б ліпше, чи може навпаки гірше?
    Пермського діялекту не знаю. Ну добре викреслюю другу цитату, а щодо першої? "Мова" - це який, може магаданський діалект?:confused:

9. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

Извините, поправлю пана. "1984". Роман Оруэлла называется "1984". Не сочтите за невежливость, просто точность люблю. :)

10. Войцек

Войцек Well-Known Member

Маттілайнене, це воно чи ні?
    http://lib.ru/ORWELL/r1984.txt

Може хтось має оригінал або лінк?

11. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

Оно, оно. :) С предисловием А.М. Зверева (кто такой - не знаю).

12. Войцек

Войцек Well-Known Member

До речі, перечитував, ось приклади - краля, світлина, люстро, добродій. Букву "Ґ" видалили.
    Ще є, це перше, що на думку спадає.

13. Boris_Kiev

Ось рекомендую класні українські переклади. На будь-який смак:

Ґеорґ Орвелл. Колгосп тварин. (1947). http://litopys.org.ua/novela/kolghosp.htm

Сучасна чужоземна новела. Альманах. Київ, 1928. (М.де Унамуно, С.Цвайг та ін.) http://litopys.org.ua/novela/almanach.htm

Валтер Скотт. Карло Сміливий ("Anne of Geierstein" or The Maiden of the Mist). Київ, 1929. http://litopys.org.ua/novela/scott.htm

Ярослав Гашек. Пригоди бравого вояка Швейка. Київ, 1983. http://litopys.org.ua/hasek/has.htm

14. Xel

Xel Member

ні, в Харкові так не кажуть і не пишуть

щодо Одеси - сам не був, проте особливості їх мови загальновідомі :)

хм.. а що таке світлина?

а щодо слова добродій - зазвичай ми його використовуємо як слово, що не має перекладу на російську (у противагу приложение (application), що не має перекладу на українську)

P.S. Я тут подумав - все одно флуду неміряно, у нас у Львові залишилося відкритим питання, у якому нас просвітити не змогли - яке значення мають слеши навколо імен у написах на асфальті та стінах. .ми бачили принаймі екземплярів п'ять точно... може хто знає

ось наприклад біля корпусу (з обсерваторією) університету імені Франка (недалеко, подібне, але з іншими іменами на асфальті):

15. Xel

Xel Member

тепер, щодо того, що повикидали кличний відмінок, літеру ґ додам ще маловідоме, про доконаність:
    на відміну від російської мови в українській існує доконаність імеників:

Дія - розроблювання - разработка
    Подія - розроблення - разработка
    Результат - розробка - разработка

Дія - ділення - деление
    Подія - поділення - деление
    Результат - поділ - деление

Дія - оцінювання - оценка
    Подія - оцінення - оценка
    Результат - оцінка - оценка

Враховуючи те, що російська мова вважається одною з найскладніших, то наша з +1 відмінком, доконаністю та іншим може претендувати на перше місце :)

16. Boris_Kiev

Все ж таки українська мова більш "гомогенна", не розрпдпється на "розмовну" та "чиновницьку".
    А російська - дуже неоднорідний сплав (ну як граніт - компоненти окремо, а назва - одна) - східнослов"янської, староболгарської + купа конструкцій з угрофінською.

Хтось із зарубіжних славістів колись здивувався - чому російська "Правда" друкується ніби болгарською мовою ?

17. Forpost

Forpost Стоїк

Прийде Liliyah Romanova і вас розсудить

18. Войцек

Войцек Well-Known Member

До речі, тією мовою вже мало хто розмовляє, нажаль:sad: Дуже цікаво було б мені почути мову Бабеля, але, як вже писали десь в іншій гілці - вже майже не залишилось справжніх одеситів, всіх повбивали:sad: Хоча деякі слова й використовуюють, наприклад - маланєц, замануха, ну не знаю, ще є, може іншим разом додам.

Фотографія:) Саме це слово раніше використовували, саме це слова зберегла діаспора.

От цього не знаю, але ж я не зі Львова:)

Поясніть? Не зрозумів.

19. Forpost

Forpost Стоїк

Не дочекався Liliyah Romanova і дозволю собі туть вякнути ,Xel в Харківі активно досдіджують морфлогію української мови -іменник який має дію ,віддієслівний іменник,але чому Ви вважаете що він завжди доконаний?

20. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

да - очепятка. Прошу прощения ;) кстати - в градусе по фаренгейту тоже не уверен ;) Точно помню, что температура возгорания бумаги - а проверять название лень ;) Бледбери - он плодовитьій, а сяду листать - то до завтра в форум точно не вернусь ;)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)