Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Тема у розділі 'Харківський форум', створена користувачем Xel, 26 тра 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. premium

premium Well-Known Member

Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

зрівняли ... Львів - це столиця Західної України, тому маю право... а чого нам тут :moskali: права качають?

• Подобається Подобається x 1
  2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Права? кокі права?
    В нашій Кав'ярні каву усім наливають. :)

3. premium

в тому то й справа, що ніяких особливих прав не мають, а кави хочуть вдвічі більше ніж усім

4. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

"Стара кав’ярня в центрі Львова
    Я зайшов сюда раптово...."
    с некоторыми поговоришь - и
    "....А в наступний понеділок
    Шось ми в споднях засвербіло,
    Я пахвину аж до виразки роздер.
    Сіро-ртутну мазь купив
    І мастив, мастив, мастив....." :D
    (с) Брати Гадюкiни

5. levandivka

Хто сказав? (с)

6. Pand@

Pand@ Well-Known Member

Коли тобі говорять в Криму чи на сході України щоб не ламали їхню мову(російську) та ще й в не дуже лагідному тоні,то це нормально.Або ж коли відкрито насміхаються на те що ти говориш українською.
    Коли ж тут на форумі е люди ,які відкритим текстом насміхаються з української мови,то змовчати - означае принизити себе.

Додано через 6 хвилин
    Я приїхала не щодавно з Харкова.більша половина людей з тих що бачила спілкуеться російською.На вулицях назви магазинів та реклама написані майже 60-70% російською.Була трошки на околиці Харкова.Ситуація та ж сама.В інституті майже 90% викладачів спілкуються російською(нею і лекцію читають).
    То звідки ж цьому молодому поколінню рахувати себе українцями?????

7. Дальневосточник

Надо понимать - "тонкий" намек на меня? Мне просто интересно - где же это я издеваюсь над украинским языком? Вот привести примеры уничижительного обращения с русским языком на форуме - я могу. Более того - не единажды указывал форумлянам на это.
    Не надо подменять понятия - Гражданин Украины - и украинец - как происхождение. Граждане Украины - и русские, и крымские татары, и другие национальности...Однако гражданство совершенно не означает, что все должны говорить на языке одной национальности - тем более, что наша Конституция такого совершенно не требует :)
    Особенно это относиться к районам Украины, где традиционным языком общения является русский. :)

8. Полковник

Полковник миється в бані

Эхха, пропустили Вы вчерашний диалог про насмешки над украинским языком.
    Модераторы перенесли в Оффтопы салона.
    http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=34565&page=16

9. levandivka

Гарно написали:
    От вона, встрєчна підміна: кримські татари в Криму - корінні, а "другіє" - в сад. +не "должни говоріть", а зобов'язані володіти (державною мовою).

10. premium

та всі як один :moskali: таке кажуть

Додано через 7 хвилин
    А ще досить недавно ситуація була зовсім іншою http://demoscope.ru/weekly/ssp/rus_lan_97.php?reg=76 , 80% населення Харківщини були україномовними, але дика русифікація не могла пройти безслідно. Тому коли я чую від когось про українізацію, іншої думки ніж "фашист недобитий" про нього не виникає.

Додано через 14 хвилин
    А як потрібно ставитись до мов окупантів: монгольської, польської, московської, німецької?
    Справа тут не в тому, що всі повинні розмовляти українською, а в тому, яке хамство собі дозволяє більшість тих же росіян в Україні. Як до них можна нормально ставитись. Ми ж не садомазохісти.

11. levandivka

Все залежить від кругозору.
    Не пробували відійти від амбразури? :)

12. premium

Традиційною мову спілкування на крайньому сході України була українська і татарська. Так шо повертайтесь до традиції, або перестаньте нести маячню.

13. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

М-да-с... Фiлiппiка й сама видушує скупу чоловiчу сльозу, а "не щодавно" i "рахувати себе українцями" -- аж кiлька. Вiд реготу. :cowboy:

Може, блюстiтелi (sic) спочатку виймуть дровиняку з власного ока? I раджу їм не хвилюватися: iнтелигентнi харкiв'яни українську вiдмiнно розумiють i спiлкуватися на неї можуть без жодних складнощiв. Нє тєрєбiтє Гондурас, вiн i непокоїти не буде, їй-бо право...

• Подобається Подобається x 2
  14. Дальневосточник

снова - подмена :)
    Гражданин - имеет право на общение, обучение и пр. на родном языке - (см. Конституцию)
    Позвольте - а где написано - ОБЯЗАН? Это государство ОБЯЗАНО - а не гражданин. Я считаю - остатки всевластия государства тяжким наследием тоталитаризма. Старнно, что за них еще цепляються... :)

15. levandivka

Добродію, зрозумійте, на кожного кулеметника знаходиться свій снайпер.
    Припиніть війни на форумі...

Наспівуючи:
    вже вечір вечоріє... повстанське серце б'є...
    а лента набої поспішно подає...

16. levandivka

Як в анекдоті:
    -по паспорту я русскій...
    -ТАК б'ют-то нє по паспорту, а по мордє...

Права - є, реалії інакші. Трудно...

17. premium

Ви мені пропонуєте не реагувати на відверті загони?

18. levandivka

Реаувати. Але без стрілянини... :)

Кава з рук випадає...

19. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Ок, Вадюшка, молодих людей, з українською вищою освітою, які далі вчаться в Німеції в універі можемо до інтелигентних людей віднести?! Думаю можемо...
    Так от, звела мене доля з трьома харків"янами. Два пацани так собі, шапочне знайомство. Дівчина зато найбільша подружка тут, однокурсниця моя, цілі дні з нею проводив...

Ні один, підкреслюю - ні один не то що не спілкується, а навіть не можна сказати що відмінно розуміє українську.

Ситуація така: хлопаки навіть і не намагаються, та мені пофіх, я з ними майже і не спілкуюся. Подружка Маша українською говорить так приблизно як я по польськи. Тобто десь колись шось чула, і то скоріше по територіальній близкості, важко дається, краще і не говорити. Розуміє, думаю, аналогічно як і я польську - тобто процентів на 80, не більше. На стільки, скільки нахапалася з того самого середовища і території. Як я говорю з дружиною чи іншими львів"янами, то вона каже, що мало шо розуміє і перепитує. І повірте - в мене нема аж надто такого західноукраїнського діалекту, на що можна би було спихнути.
    Єдине. де ми українською спілкуємось, це по Скайпу. Вона попросила. Тобто я на солов"їній пишу, вона на язику відповідає. То після того, як її в буквальному значенні слова взув інший наш колєґа(русак, до-речі)... "Как, ти так плохо говорішь на государствєнном язикє і на язикє народа, гдє жівьошь?! Ти мєня удівляєшь..."

20. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

У мене невістка з Харкова, інститут закінчувала в Дніпропетровську. Російськомовна. Українську розуміє повністю, а от розмовляє з акцентом і повільно (перекладає подумки:)).

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)