Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Тема у розділі 'Харківський форум', створена користувачем Xel, 26 тра 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Я у Вас вірю! :)

• Подобається Подобається x 3
  2. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Cпасибі, який Ви нині добрий! :)
    Але хоч натякніте ця кількість перебільшена чи зменшена, на Вашу думку, а то мені навіть нізащо й зачепитися! :)

3. levandivka

Щодо росіян - перебільшена, щодо українців - применшена. Але найгірше, як завше - євреям...

4. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Попробую я намекнуть... :)
    Есть такой глава Европейской партии Украины - пан Катеринчук...Прекрасно говорит по украниски - еще бы! Родной язык...Да вот - незадача... На Пасху показали сюжетик - о пасхальных корзинках политиков... И там - маленькая дочка сего политика рассказывала - о ужас! - на хорошем русском языке - как она красила кисточкой яички к празднику... Вывод - дома с детьми разговаривают по русски? Как считать их семью? Я - не ловлю никого за руку... Как не ловлю за руку пана Гриценка - у которого совершенно русскоязычная мама... Я - против того, чтобы у нас отношение к русскому языку превращалось в поведение поручика Лукаша из Швейка - "Я - чех, но никому не говорите об этом..."
    В сухом остатке - солидарен с паном Левандивкой - важно, кто считает. Может и пол-миллиона - и это правильно, а может - и два миллиона - и это тоже правильно... :)

• Подобається Подобається x 2
  5. -Erebus-

Ймовірне, що це вони й виробили облік, а тому й у всьому, як і завжди, винуваті! :)

Віршик у тему:
    С неба упал метеорит,
    А под ним евврей лежит.
    Вот какая же напасть:
    Камню некуда упасть.

Ризикну припустити, що жінка пана Катеринчука російськомовна, й до того ж не знає(або погано знає) українську, а тому у сім'ї вони спілкуються російською. Через те і донька їх добре знає російску. Хоч можу й помилятися.

Я не розумію навіщо перекручувати дані перепису, з того ж вигоди нікому немає. Нехай у Росії хоч й більш українців ніж татар буде, вони ж на відміну від татар розкидані всієї Росією.
    А що до мові... отак я знайом з багатої кількістю українців (приблизно 30), хто мешкає зараз у Москві, але мову знають тільки 2(!!!), тобто тільки ≈7%, звичайно, нещо це не каже, але тенденцію можна уздріти: в мене є знайома, в її батьки українці та знають мову (це не ті двоє), але вона мові не знає зовсім, та й що не дивовижно, тому що у Росії нема де її вивчити, та й нема чого!

6. levandivka

У-у-у...
    Більше запитань немає. (с)

Степи мої запродані
    Жидові, німоті,
    Сини мої на чужині,
    На чужій роботі.
    /253/

Дніпро, брат мій, висихає,
    Мене покидає,
    І могили мої милі
    Москаль розриває...

Нехай риє, розкопує,
    Не своє шукає,
    А тим часом перевертні
    Нехай підростають

Та поможуть москалеві
    Господарювати,

Та з матері полатану
    Сорочку знімати.

Помагайте, недолюдки,
    Матір катувати».

• Подобається Подобається x 1
  7. -Erebus-

А Ви знаєте багато причин вивчати українську українцям Росії? О_о
    Я ні:
    -Спілкуватися немає з ким.
    -Часописів теж нема.

...але нині, за допомогою інету, якщо є бажання, вивчати українську можна!

8. Полковник

Полковник миється в бані

Заходим с братишкой в кафе с дерунами (драниками).
    Это начало ул. Ленина.
    - Водичку нам дайте местную, не заграничную
    - А вы не Львовские?
    - Нет, не местные.
    - Откуда?
    - Из Екатеринбурга, бывшего Свердловска.
    - А там на украинском говорят?
    - Только на нем и говорят.
    :)

• Подобається Подобається x 2
  9. premium

premium Well-Known Member

Те ж саме скажу і тобі. Але на відміну від тебе я знаю, скільки в нас людей якою мовою розмовляє.

10. Дальневосточник

Даже если Вы - Александр Осауленко - (Председатель Госкомстата Украины) - то сомнительно, что имеете ТОЧНУЮ информацию. А информация "плюс-минус трамвайная остановка" - как раз и будет - от пол-миллиона до двух миллионов... :D

11. premium

Ти ж сам припустив (русофіли цим постійно спекулюють), що в нас більшість є російськомовними. Але ж є факт, що більшість вважає саме українську рідною, це підтверджено переписом населення і опитуваннями.
    Ми ж не про росіян зараз чи ескімосів зараз дискутуємо, а про українців.

12. Дальневосточник

Вообще-то - дискуссия - см. top-ик - о жителях крупнейшего города Востока Украины... А это - замечу кстати - далеко не только украинцы - а - втом числе наверняка есть - и эскимосы :)
    И совершенно без всякого сомнения - и русские :)

13. premium

Я ж не роблю тупих заяв, що в Росії більшість розмовляє китайською, а дехто тут несе схожу маячню.

Додано через 2 хвилини
    Може вам і цікаво про ескімосів чи росіян, але мої слова були про українців з рідною українською.

Додано через 10 хвилин
    Дружина Катеринчука - росіянка. А те, що він не зміг чи не захотів переконати свою жінку і дітей поважали його мову - то це лише підтверджує його слабкість, як політика і не тільки.

14. Дальневосточник

Прекрасное воспитание и толерантность - на мой взгляд основные достоинства культурного человека в обещстве.
    тема: "Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?" раскрыта. :D
    то, что он не желает "ломать через колено" свою семью - только плюс ему. Было бы два плюса - если бы не его желание на людях слыть ура-националистом... :)
    Честность - еще одно важнейшее качество культурного человека - и первое - для политика.

• Подобається Подобається x 3
  15. -Erebus-

Не полінувався і подивився даних за переписом 2001 року, хоч пан Левандівка й каже, що їх звично викривляють, але інших немає. Отам написане, що у Харьківської області 742 тис. росіян.
    Про ескімосів на жаль нічого не сказане, але може хоч один та є! :)

Недавно був у Сумської області в Україні, більшість людей спілкувалася між собою (й з мною теж) суржиком. Але на моє питання про мову усі відповідали, що українці й українська для них є рідною.

16. premium

Його жінка зламала "через коліно"

Додано через 3 хвилини
    Значить в них така якість української - окупанти постарались. Те ж саме я чую Кіровоградській області.

17. Дальневосточник

Я бы не стал употреблять уничижительное название - суржик... Скорее - восточный диалект украиского языка. У меня в школе был прекрасный учитель украинского языка и литературы - Хай Царствує! - он говорил на прекрасном украинском языке - и для меня язык, на котором говорили в При - и За- Карпатье - совсем не рафинированый украинский...А скорее - западный диалект украинского языка... :)

18. -Erebus-

Тоді вуж ліпше, загалом кажучи, сказати: поліський діалект української мові, тому що отам є ще деякий вплив до вимови й білоруської, як я думаю, хоча це і важко сказати. Взагалі, коли до мого друга зверталися у Поліссі він, хоч й зовсім не знає української, усе, точніше майже усе, розумів.

Окупантами нас ніхто отам не називав, це по-перше.
    Як постарались, мені дуже цікаво, це по-друге?

19. premium

Нас - це кого? Українців точно не незивають. А по-факту були там окупанти і ви знаєте які. А як старається окупант? - Переводить школи, церкви .. на свою мову, нищить місцеве книгодрукування, вчить "своєї історії" ... забороняє, недозволяє, регламентує ... ну і фізично - вбиває, виселяє, морить голодом, завозить населення "правильної" національності ...

20. Дальневосточник

Да хтож спорит... с 1941 по 44 "хазяйнували" .... Ото самое - шо описано - творили... :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)