Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Тема у розділі 'Харківський форум', створена користувачем Xel, 26 тра 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Войцек

Войцек Well-Known Member

Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

"Однозначно ні" - то є залізно-бетонний арґумент :cowboy:

Додано через 1 хвилину
    А скільки ДО ТОГО?

2. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Цікава стаття :)

• Подобається Подобається x 1
  3. Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

В Харкові дійсно не найгірша ситуація і це приємно!))) На жаль про свій Крим так здивувати не можу. Усі стереотипи напевно легко знайдуть підтвердження в реальному житті))))

4. Danilo

Danilo Well-Known Member

Урок Косово.
    Ще одним видом є також, на перший погляд, банальна сфера діяльності: розмови. В усіх ситуаціях. Елементарно: якщо українці говорять українською мовою, значить вони тут присутні, якщо ж перейшли на російську мову — то вони уже не помітні, їх не можна відрізнити від росіян. «Там, де російська мова, — справедливо говорить В. Путін, — там Росія». Щоб засвідчити, що ви українці, що тут Україна, треба говорити українською мовою.
    Відомо, що мова є духовним кодом народу. З її допомогою твориться культура. І твориться всюди — в розмовах з дітьми, на кухні, в трамваї, на роботі, з друзями та ворогами. Така собі дрібниця: якою мовою ти говориш на кухні — а виходить, що відбувається велике таїнство творення культури. Українська мова — культура українська. Російська мова — культура російська. Комічно знов-таки? Ні, це «нанотехнологія» творення культури (приставка «нано» зараз актуальна в точних науках: нею іменують мільярдні долі вихідних одиниць).
    Всім відомо, що спадкових українців на півдні і сході України не менше половини. Але їх не видно і не чутно. Бо вони досі не відновили рідну мову свого народу в спілкуванні і творять російську культуру. А хто творитиме культуру українську? Більше нікому — тільки кожному українцеві. І якщо один українець десь її не творить, то уже від цього українська культура втрачає. А якщо таких українців багато, то може наступити косовський феномен в іншому варіанті.
    Таким чином українці самі собі загрожують, відмовившись від української мови, загрожують Україні. Синдром «какая разніца» свідчить про реальність такої загрози. Такі українці на якомусь етапі занурення в російську культуру, творячи російську культуру, готові оголосити себе росіянами, а Україну — Росією, Малоросією.
    весь текст

• Подобається Подобається x 2
  5. Городецький

Городецький Well-Known Member

Toyvo, мені Ваша стаття не сподобалася. Навіть розсердила. Хотів навіть мінуса Вам вліпити!!! :ireful1: :ireful1: :ireful1:

Автор намагається нам видати рештки розмовної української то за "акцент", то за "говор", то взагалі за "искажения"! Всі перераховані харківські "диалектизмы" є простими українськими словами. І їх вживають не виключно на Слободжанщині, а скрізь в Україні. Українські слова подаються поряд з літературними!!! А українські ж які, трясця його матері собачій!!!

Так, з'ясовується, у Харкові тренуються у московській і пітерській вимові? Ну-ну. Певно гидують повчитися полтавсько-подніпровській українській? Ну-ну. Автора хвилює, що, начебто, його "видають" його "діалетизми"? Українська для нього - діалект?

А за "главное отличие местного говора от московского: не укрАинский он, а украИнский!" я взагалі кому завгодно тирло натовчу!!! :aggressive:

• Подобається Подобається x 6
  6. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

А мені сподобалася. Напевне це належить до внутрішнього настрою. Я вгледів - якщо колупнути москвича, під тонким шаром знайдеш татарина ((с) хтось з рос. пісменників), а якщо колупнути харків"янина, знайдеш українця. Отже треба лише відмити його від нашарування!

7. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Взагалі-то стаття про те, що у кожному місті є своя мова... Ви ніколи не сплутаєте одесита з киянином, так само як харків'ян з ... тернопільцями... Де б я не була за межами Харкова, в мені обов'язково признають харків'янку вже через кілька хвилин розмови. У Минську у родичів я довго пояснювала що мені потрібен локон, вони ніяк не могли зрозуміти що це, бо в них це зветься інакше. А відоме "тю" та "ля"... ці два вигуки ціла поєма...

8. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Очень ценное подтверждение того, что ничем я - русский по происхождению от украинца по происхождению - кроме языка не отличаюсь. Это открыло мне глаза на судороги,дергающие некоторых при словах "русский язык в Украине" :D

9. Городецький

Городецький Well-Known Member

Ля, інча говірка! Ви цим дніпровця здивувати хотіли? Тю! Наче ми Вам не шо-такоє. (використано дніпровську балачку). :)

Ось Вам ще з дніпровських слів:
    тремпель - вішалка, плечики;
    ванько, ванька - водій-невдаха, необережний водій;
    лобацюга - гультяй, ледащо, нероба ...
    ще багато чого, але не пригадується

Скажіть що це чисто харківські слова?

ПиСи: історична довідка: "Локон" - торговельна назва електроплойки, яка вироблялася під одним ГОСТом кількома підприємствами, зокрема Харківським заводом електроапаратури "ЭХО", Дніпропетровським машинобудівним заводом ДМЗ, і декілька інших.

ПиПиСи: історична довідка: Тремпель - прізвище харківського кравця, який у Катеринославі випускав дрібну фурнітуру під такою маркою.

• Подобається Подобається x 3
  10. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Ще б відкрились очи на судоми декого, коли бачать українськи вислови, написи, титри та ін.

11. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Суммирую - давайте снимем наконец-то шоры, и посмотрим открытыми глазами...У нас тут есть старая дорога - Бахмуский шлях (на Артемовск нынешний - в старину Бахмут - за солью по нему ездили) - он идет точно по водоразделу, там всегда сухо...И не лезет он на западный склон - в топь, ни на восточнй - в трясину :)
    Учиться нам надо у предков, как строить дороги - и не только между городами, но и между людьми :)

12. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

В якомусь рос-англ словнику знайшов таке тлумачення:
    Ванька [van'ka] - nickname of archaic russian drozhki-driver.

• Подобається Подобається x 2
  13. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Здається мені, що пан просто НЕ хоче розуміти моєї думки. Я не про харківські, чи не харківські слова. Я, насамперед, про вимову... У мене сусідка була одеситкою, це було чути як тільки вона починала говорити, бо так говорять тільки у Одесі. На ринку Барабашово я завджи купую рамочки дерев'яні у сімейної пари з Закарпаття - поспілкувавшись з ними та їхніми сусідями, які поруч торгують тим самим, я може теж сказати, що так як вони говорять, говорять тільки у Закарпатті. А Ви за своєю агресією просто не хочете розуміти моїх думок.

14. Веселка

Веселка Well-Known Member

"Я говорю по - русски!" -2

Вмикаю вчора телевізор і раптом натрапляю на знайомі гасла. Канал АТВ, який в Одесі багато для кого є просто символом продажності і низості, я зазвичай перемикаю, але тут лишила на 5 хвилин (більше не змогла):

" И снова в нашем городе стартовала акция "Я говорю по-русски!" Но на этот раз она захлеснула всю Украину. В каждом областном центре И ДАЖЕ ВО ЛЬВОВЕ стоят наши палатки, где все патриоты могут защитить русский язык! В этот раз мы стремимся не только к региональному признанию русского языка вторым государственным, но к признанию его таковым во всей Украине!!! "

Після цоьго хочеться лише додати "Ура, товарищи! Да здравствуют патриоты!" (от тільки вони чомусь не вказали, якої країни і від кого захищати:beee: ).

Далі якийсь місцевий депутат продовжує віщати:

"В прошлый раз нам помешали принять русский язык, потому что в нашем городе есть люди, которые этому мешают (ТА ВЫ ШО?? АБАЛДЕТЬ!!!), но в этот раз мы не дадим власти, которая саботирует принятие русского как второго государственного, нас проигнорировать. Мы не национальное меньшинство (Йой, мама, щось я зовсім на розум слаба стала! Хто ж тоді хто?), мы всем покажем... Присоединяйтесь к нам, помогайте, мы всем выдадим наклейки "Я говорю по-русски!" Если вы водитель троллейбуса, приклейте ее себе, если вы..."

Далі, як не крути, ким би ти не був, "приклей ее себе" (правда, куди, не каже), а потім я вже не витримала.

Тепер знову будуть на нерви діяти цими наклейками, прапорами, наметами, ось, де воно все мені сидить... :suicide:

Але ж, панове, яка цікава тенденція! Коли в країні загострюються якісь економічні питання, одразу ж ці "борці за справедливість" намагаються захистити російську мову від приниження і гноблення!!!

Інфляція? Газ вимикають? Бензин подорожчав? - Тю, та хіба ж то проблеми, то так, дитячі забавки, а це - о-о-о-о, це - так!!! Негайно треба вирішувати, бо всім гаплик!!!

Одним словам, тримайте люди, ось вам кістка, нічого що стара, гнила, гризіться за неї далі, а ми тим часом...

15. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: "Я говорю по - русски!" -2

львів зробили пугалом для маленьких "рускаязичних" дітей.....

16. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Чимось гей-паради нагадує... Ну говориш по-руски, то й говори - ніхто ж не заважає. Нє, обов"язково треба свою особливість на парад витавляти

• Подобається Подобається x 8
  17. Монархист

Монархист Well-Known Member

1) что не разрешено, то запрещено
    2) защита родной культуры (на территории Украины) со стороны коренных жителей приравнивается к "гей-паради"?

Додано через 3 хвилини
    нет пугало те кто кричат "чемодан, вокзал , Москва" "москалив на ножи" и так далее. а свидомое телевидение показывает что таких в ЗУ большенство и это есть единственное и правильное общественное мнение.

Додано через 9 хвилин
    мы не можем своих простых гражданских прав добиться, а вы о экономических тужити. тут из своего кармана даёш и то бестолку, а вы предлагаете задуматься о том что в чужом творится. это точно последствиями обернется. :padonak:

18. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

гран пардон, ви таке в одесі чули?.... [​IMG]

• Подобається Подобається x 3
  19. Монархист

Монархист Well-Known Member

под АТВ когда там УНА-УНСО буквально недавно свой пикет устраивало и как положено яйцами кидалось, а я там "случайно" был заодно с Квасневским общался. И в день открытия памятника Екатерине было. если желаете то в нете найти можете видеозаписи не только в Одессе но и в Киеве и в других городах и сёлах. а что вы не в курсе событий??? вах, вах хотите подкину форум Тягнибрки или других "патриотических"ресурсов, кстати вы знаете что есть "доминирующий украинский ген"? может это только для Одессы , так сказать эксклюзивно? :naci: :shutup:

20. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

ключові слова

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)