Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

Тема у розділі 'Харківський форум', створена користувачем Xel, 26 тра 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

не думаю....
    Як в старому анекдоті, ще совдепівському - зробили робота, начальника відділу кадрів. І от акуратно прочиняються двері, відвідувача ще не видно, з типовим акцентом звучить "Зд'гаствуйте" - Робот, не відриваючи очей від робочих паперів, та не перестаючи писати - "До свидания!"
    ==
    Так само і з вами...
    Якийсь би галицький жартун вам би відповів на "Смачного!" - "А тобі що до того? куди йшов - туди йди, чи тобі дорогу підказати?" - а ввічливий харків'янин обмежився "До свіданія!"

• Подобається Подобається x 3
  2. Pashok

Pashok Well-Known Member

Великий плюс усіх Харків'ян це те, що кожен з вихованих мешканців цього міста може з легкістю переходити з російської на українську та навпаки.

• Подобається Подобається x 1
  3. Xel

Xel Member

ну по-перше це неправда - більшості завжди було й буде "пофігу".. й не від міста це залежить. З людьми, що "ненавидять все українське" у позаінтернетному житті спілкуватися не доводилося

а по-друге - як це пов'язано з темою? на заході України є люди, що ненавидять все російське.. хіба з цього слідує, що вони не знають і не розуміють російської мови?

щодо розділу "Політика" на kharkovforum - це окрема "сміттєва яма" по якій оцінювати місто не треба
    а ще й приводити теми, які зачинені модераторами це якось дивно

• Подобається Подобається x 2
  4. Mafija

Mafija Well-Known Member

Але є маленький мінус. На замовчення зазвичай використовують російську. Навіть україномовні при зверненні у транспорті і т.п.
    Коли в Київстарі складав контракт, то вони мене і не спитали, якою мовою отримувати кореспонденцію, а одразу поставили російську. Я зробив зауваження, та сперечатися не став. Все одно навряд читатиму.

5. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Иногда я не люблю донецких

Я очень люблю ходить на рынок, тем более что он находится в в двух шагах в от моего дома.
    Меня все знают, делают скидки. Но сегодня я был возмущен, приехали тетки и дядьки из Хмельника, привезли грибы, сушку и прочие вкусности. Перед мной стояла тетка типа Богатыревой, покупала грибы, и услышав, мову начала его перековеркавать, мол в Донецке надо говорить по русски, так хотелось дать ей под зад. Я этих людей из Хиельника очень уважаю, тем более у меня там есть родственики

• Подобається Подобається x 4
  6. Xel

Xel Member

я от оцю думку.. що пропонують у дискусіях на задану тему не можу зрозуміти? чому це мінус? чому мінус те, що люди використовують без обумовлення[link] мову якою користується абсолютна більшість міста?
    от якби ми не знали мови, або робили вигляд, що не знаємо (на зразок прибалтів) оце б був мінус

я от прийшов, до вас на форум (а до цього - приїхав, до вас, у місто) - і користуюсь українською мовою, за більшістю співбесідників й зовсім не важаю мінусом те, що її тут використовують без обумовлення.

7. Molv

Molv New Member

"Кобзар" Шевченка видавався раз на .... років із вилученням окремих віршів.
    Твори Смолича можна було купити, допоки він не написав трилогію "Розповідь про неспокій".
    Гончара "Собор", Іваничука "Мальви" (не "Яничари"!) та багато інших речей - вилучили з продажу.
    Вірші Симоненка вийшли мініатюрним тиражем із заміненими окремими словми, рядками, ба, навіть строфами !!!! (тепер можна порівняти).

І по суті. На Харківщині українську мову знають і люблять. Та коли ж у самому Харкові говорити нею - не престижно. (Чи не зі страху бути самим собою, чи не з бажання принизити інших?). Тому в радянські часи іноді можна було купити там твори українських класиків, які у Львові, та й у Києві знайти було неможливо.

• Подобається Подобається x 6
  8. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Зацікавила ця тема. Я народилася у Харкові в російськомовній родині, українську потрохи вивчала в школі. По-справжньому закохалась й в мову, й в культуру в університеті. У нас були чудові викладачі. Потім мені пощастило 6 років працювати в українській школі. Зараз дуже важко знайти в Харкові гарну російськомовну школу. Більшість шкіл вже давно перейшли на українську мову навчання. В ВНЗ на стаціонарі все частіше лекціі читають теж українською. Мені всеодно якою мовою спілкуватися, якою до мене звертаються, тією і розмовляю.

• Подобається Подобається x 4
  9. Molv

Molv New Member

Один Великий Харків'янин (тих великих букв він цілком заслуговує),
    потрапивши на роботу до Львова, розмовляв лише українською,
    харківською г о в і р к о ю (не плутати з суржиком).
    Ставши ректором - запровадив у вузі Франковім викладання лише українською.
    Це стосувалось навіть викладачів, яких він сам запросив із Москви.

"Доброго дня" - вітався він з кожним: від найменших, шкільної дріботи - до сивочолих метрів.
    Годинами міг декламувати напам'ять поезію і прозові твори українських авторів.
    Знав і поважав літературу російську, білоруську (обидві читав мовою оригіналу).
    Нагадую - харків'янин!!!

10. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

у сене є одногрупник із Харкова, який українською говорить тільки при відповідях на семінарах. так в нього буква "г" - чисто російська. іноді це дуже дратує.

11. Mafija

Mafija Well-Known Member

А у нас на кафедрі фармхімії є один викладач, який з усіма вітається "Слава Україні"!:naci:

12. Molv

Molv New Member

Героям слава. :naci:

І як оточуючі на то реагують?

13. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

у львові є кілька російських шкіл....
    знаменита 35, досить відома 16, наприклад.....
    випускники цих шкіл мають такий акцент....

пс. у дніпрі українською розмовляють?!... [​IMG] відколи?...

14. duncan

можливо....
    але я спілкуюся з мешканцями дніпра постійно.....
    не маю ЖОДНОГО знайомого, хто розмовляє українською....

15. Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

батьки мої теж російською балкають, але я себе відношу до часів становлення незалежної України, тому вже більшу часть вже навчалася на українскій мові. "Як би ми знали паничі" можу хоч вночі вам розвопісти :o

У самому Дніпрі мало хто розмовляє українскою (не пристижно), але з області я зустрічала багато людей.

16. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Навіяло:

Є ТАКа книга "Репресована літера "Ґ". І звук ТАКий є. Не для всіх, не у всіх.
    Трудно.

17. duncan

не можу погодитися.... [​IMG]
    ВСЯ область розмовляє чудовою українською......
    виїмком є лише міста: дніпр, дніпродзержинськ і тиди....

18. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Дніпро це анґломовна країна, можна поцікавитись яка саме? :)

19. Відповідь: Чи вміють харків'яни розмовляти українською мовою?

може ви зустрічали і чудову українську мову, але я за 22 роки проживання у середньому Придніпров'ї зустрічала людей які володіють чудовою українською мовою, але розмовляють на суржике. Але зараз багато чого зміюється я вважаю.

Додано через 1 хвилину
    (С) не судите и не судими будете

Додано через 2 хвилини
    США

20. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Маюнко,
    без екстремізму.
    Говорить при відповідях - значить більш-менш володіє.
    Нехай хоч так володіє. :)

А Ви уявіть собі, що він туарег. В них ще деяких звуків нема. А Ви не вимовите 2/3 "східних" звуків. :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)