Чи обов'язково належати до якоїсь церкви щоб спастися?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем ABDURAKHMAN, 10 лют 2010.

1. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

якщо ви щось бачите, то це не означає, що бачите все у комплексі і в контексті, не значає, що воно є таким, яким ви його бачите :)
    деякі речі людям зрозумілі виключно на примітивному матеріальному рівні.

:) самі дурниці пишете :) матеріальний - то не розвиток зовсім :) чергове служіння власній гордині і мандри ілюзією... не більше. Аналогія: наркоман у задурманеному стані може вважати себе ким завгодно, але реальність зовсім інша. Так і люди: думають, що є матеріальний розвиток, а насправді його нема :) є виключно просування певними рівнями матеріальної енергії.
    Духовний розвиток є.
    при правильному світогляді, людина із проблемами здоров"я швидше духовно еволюціонує, бо вона постійно згадує Бога

є проблеми... причому серйозні. Дуже багатьом просто не судилося в житті мати більше, ніж зарплату із незначним калимом. Така людина своїм дітям не зможе найняти дорогих репетиторів :sad: Повірте, я знаю, що кажу... я бачив людей, які своїм дітям наймали дорогих учителів і їхні діти вже відрізняються від батьків... хоча це поки що, з часом усе може змінитися...
    Відчуваю, що тема заходить у глухий кут. Нема про що говорити, буде так, як буде:

"не нам на прю з Тобою стати. Не нам діла Твої судить. Нам тільки плакать, плакать, плакать і хліб насущний замісить кривавим потом та сльозами..."

2. Оленa

Оленa Well-Known Member

Деякі явища, що сприймаються нами як зло, дійсно необхідні для досягнення вищих цілей. Здоров`я, багатство - не істинні блага, а страждання, хвороба, бідність - не істинне зло. Всім цим речам можна знайти як хороше, так і погане застосування. Наприклад, доброчинність можлива при наявності можливостей допомогти тим, хто потребує. Отже є сенс в багатих і бідних, які виявляючи кращі людські риси один до одного (любов, співчуття, вдячність), духовно зростають.

3. ovod

ovod Well-Known Member

згідний, "тільки хто роздасть все і піде за мною?"

закохана людина - літає, а не ходить,
    критик - йому нічого не подобається, все не так,
    песиміст - що не день то гірше,
    оптиміст - кожен день і все щось нове принесе,
    а реальність одна і та сама... просто має значення власне відношення до неї, а реальність безлика... якою приймемо така і буде...як в дзеркалі...

духовного розвитку може не бути.
    при неправильному світогляді, людина із проблемами здоров"я погано духовно еволюціонує, бо вона постійно згадує Бога
    знову критерій - гроші -це добро...
    "зміни себе і світ зміниться.."

4. SemperTiro

власне, я і мав на увазі суб"єктивне та об"єктивне

як тільки людина починає думати про Бога, то відразу ж духовно розвивається, інтенсивність розвитку залежить від щирості (дії "на автоматі" приносять мінімальну, та все ж користь). Духовний розвиток не помітний відразу, але він є.

ні... гроші поза добром і злом, це просто одна з енергій матеріального світу. Все залежить, для чого їх використовувати. Я вже наводив аналогію: гвинтівка у руках нападника і та ж гвинтівка у руках захисника... Сама по собі гвинтівка поза добром і злом...

5. Diogen

Diogen Member

по вашому якщо людина народилась в сімї атеїстів то в неї вже нема шансів спастись? якась маячня виходить.

6. majolika

majolika Well-Known Member

ви задаєте дуже складні питання, на які ніхто не зможе відповісти зі 100% точністю.У Біблії є цікаві вірші на цю тему:
    Екклезіаст (найбільший біблійний філософ :) ) каже
    Знову я бачив під сонцем, що біг не у скорих, і бій не в хоробрих, а хліб не в премудрих, і не в розумних багатство, ні ласка у знавців, а від часу й нагоди залежні вони!
    Немає у нашому житті справедливості. Діти хворіють, негідники жерують, благодійники помирають. Але це все тимчасово.....
    (книга Екклесіаста дуже цікава, вона дуже допоможе зрозуміти сутність речей)
    І неправда, що
    духовний розвиток однаково можливий для кожного
    я чомусь ніколи не робила таких висновків з цієї притчі :dntknw: Мій висновок - Бог добрий до всіх, хто хоче чинити Його волю, в незалежності від того, як багато, як давно чи як довго людина це робить.

• Подобається Подобається x 2
  7. ovod

ovod Well-Known Member

а чим виміряти об'єктивно, якщо все сприймаємо суб'єктивно?

але є і духовний спад, коли люди втрачають віру в Бога....тут складно назвати причини..
    реальність поза злом і добром, тільки ми надаємо властивостей добра і зла,
    от ви надали в тому дописі, що гроші - це добро.
    а тут вже заперечуєте. Для нас добро і зло є не відносним, воно є конкретним у тій чи іншій ситуації. Це тільки в загальному можна сказати, що воно відносне.
    А коли вас вдарили ви не скажете, що вам відносно.....

8. SemperTiro

ну так... :) Але тоді обговорювати цікавіше... до речі, після трохи поглибленого вивчення теорії карми виявилося, що у Ведах подається виключно загальний схематичний опис того механізму, оскільки людський розум не може осягнути всіх принципів тої штуки. Приклад: наше спілкування, відповідно до теорії карми, є не випадковим, а закономірним наслідком колишньої взаємодії... ну і тепе...
    Так що ті, хто в різних "салонах" пропонують "почистити погану карму" уже від початку шарлатани :)

зверніть увагу: я писав не про можливість чи неможливість, а виключно про нерівність початкових умов. Одні народжуються в Україні в сім"ї віруючій, де змалку прищеплюється практика щоденної молитви. Інші ж народжуються у посушливих районах Сомалі й не мають можливості надавати значної уваги духовним практикам.
    А духовний розвиток і справді можливий для кожного, причому інколи той, хто формувався в гірших умовах, досягає кращого результату і навпаки.

спробуйте суб"єктивно сприйняти закон Ньютона :) я думаю, що ніц у вас не вийде. Ви просто його берете таким, яким він є...

буває і таке, проте рідко... здебільшого людина, яка мала певний духовний ріст і перестала продовжувати практику (бодай мінімальну), просто "консервується". Фактично, можна говорити, що її досягнення залишаються назавжди з нею.
    спад у духовному житті можливий, але це процес доволі незвичайний і має свої причини. Ті люди, від яких я чув про ті причини, стверджували, що духовний спад (деградація) може розпочатися тоді, коли людина починає активно грішити проти відданих Богу людей. Навіть гріхи проти самого Бога не так інтенсифікують рух у бік деградіції, як саме гріх проти звичайних "слугів Бога". Господь тоді захищає їх.
    Чому ж людина раптом змінює пріоритети? причин може бути багато: гординя, заздрість, гнів...

:) просто ви так собі витлумачили мої слова... не більше :)

так, не скажу, бо я грішний і в мені надто мало смирення :sad:
    а в ідеалі я мав би дійти до такого рівня, коли повинно бути відносно...

гарна історія з приводу цього:
    Було то в Індії, де один мандрівник-мудрець проповідував у селі ідеали добра, всепрощення, миру, смирення. Послухати його зібралися всі люди і був між ними один селянин, якого всі зневажали, били, сміялися і знущалися з нього. Він був бідним і всю ту несправедливість терпів ,але накопичував у собі злість і ненависть. Він вислухав мудреця... а після лекції підійшов і плюнув йому в обличчя. Він очікував, що мудрець зірветься, почне кричати, накинеться на нього, але той навіть не повів бровою. Залишився і далі сидіти спокіно заглибившись у медитацію.
    Селянин прийшов додому і довго роздумував, ніч не спав, а потім визнав, що перед ним був справді святий... і треба просити в нього пробачення, треба йти тим духовним шляхом, який той проповідував, бо в ньому сила. Зренку селянин встав, назбирав квітів і виготовив із них красиву гірлянду. він перший раненько прибіг до мудреця, вклонився йому і повісив на шию гірлянду. Але мудрець знову ніяк не відреагував. Він продовжував свою медитацію. І тоді селянин виклав усе, над чим думав, розкаявся у попередньому вчинку, а насамкінець запитав, чому мудрець ніяк не відреагував на образу і зовмсім не радіє, що селянин визнав свою помилку і тепер приніс квіти.
    Мудрець відповідв просто: я не розсердився і не зрадів, БО Я НЕ ТВІЙ СЛУГА і дію так, як сам хочу, а не так, як хочів би ти.

9. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Гени??? Живу в Австралії. Матеріально країна доволі забезпечена. На безробітню платню можете прожити все життя ні години не працюючи.
    Але... 25% австралійців терплять на депресію. Австралія займає перше місце в світі за кількістю самогубств. Моральний стан жахливий. Злочинність така, що страшно вийти на вулицю після 8-ї вечора.
    Нинішній премєр-міністр кожних кілька років міняє бойфренда, замужем не була, бувша (є бувші?) комуністка, під час виборчої кампанії виступала по телевізору і вихваляла себе, яка вона переконана атеїстка. Вибрали.
    Сьогодні вранці подали результати опитування - 60% австралійців підтримують шлюби гоміків.. Моральне пекло! Чому?
    На протязі позаминулого століття англійці провели цікаву практику - переселили всіх злочинців в Австралію. Очистили генну ситуацію. Ось і результат - злочинність в Англії на досить низькому рівні, в Австралії - зашкалює. Хоча матеріальний стан австралійців мабуть вищий від того що мають англійці.

• Подобається Подобається x 3
  10. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Я так не думаю.
    Гени тут нi до чого.
    Батьки, однолiтки, оточення, менталiтет суспiльства ось iстиннi причини морального занепаду.

---------- Додано в 06:54 ---------- Попередній допис був написаний в 06:46 ----------

Нiхто не народжуeться злодiем чи вбивцею, але ними стають завдячуючи зовнiшнiм факторам..

11. poetka

poetka Дуже важлива персона

Це замало...і не є єдиною істинною причиною......це мабуть хибна думка.....доброчинність і любов можна виявляти і без хворіб,страждань і т.д.
    Достатньо зазирнути в себе самого...

12. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

А що було причиною найпершого спілкування, починаючи від якого в людей, виходить, не було нічого "випадкового" - а все лише закономірні наслідки того найнайпершого спілкування?
    Де ж тоді карма може взятися у наступника -якщо попередник не зробив жодного свого вчинку, а лише чинив так як йому запрограмувала "карма" у свою чергу його попередника? І як можливо розрізнити де є карма, а де вона вже закінчилася і почалося вільне життя і вільні вчинки самої людини?.. - оце і є напевне слабке місце теорії карми, бо розпізнати це достеменно неможливо: чи людина чинить добро, бо у неї така щаслива "кармічна спадковість", чи вона чинить добро, бо це її вільний вибір. І навпаки: чи людина народилася зі схильністю до злочину через карму попередника, чи з інших, суто її причин чи її оточення, виховання.

13. Оленa

Оленa Well-Known Member

Немає єдиного закону чи філософії до всіх випадків життя. Ми намагаємось якось узагальнити і вивести єдине правило, але життя підкидає нам все нові і нові виключення з правил і приходиться шукати інше правило, яке б підійшло до ситуації, і так до безконечності.
    Якщо Еклезіаст навчає про залежність від місця і часу, то він говорить про випадковість. А де тоді місце Божому провидінню?
    Питання несправедливості в людському житті не є сьогоднішнім. Відповідь на це питання намагалося знайти багато людей... але хто цю відповідь знайшов? У людини надто мало знань для цього у порівнянні з Божою мудрістю і величчю. Біблійний Йов кинув виклик Богові щодо тої долі, яка на нього випала, але почувши відповідь Всевишнього розкаявся у своєму протесті і виявив повне смирення перед Божим провидінням.
    Це виявилось єдиновірним рішенням.

14. ovod

ovod Well-Known Member

беремо таким, але сприймаємо субєктивно,
    наприклад несу я з базару 8 кг помідор і думаю щось мене обдурили - ну нема тут 8 кг, але підходжу додому і дивлюся таки є або й більше...

до речі, є залежність між сприйняттям маси різнокольорових кульок однакової маси - чорна здається важчою...

та й влітку легше якось зранку вставати...

тут складно судити, в кожного по-різному...

якби ви так не вважали, то не написали б так той допис...
    цікава історія...

це ви не зможете зробити ніколи, бо ви мислите надто примітивно....

15. SemperTiro

та ніби так, але питання тут можна поставити трохи інакше: душа ж могла не потрапити в умови, де на неї впливали б гени.

Веди вам у допомогу... я не є їх знавцем.

16. vseprav

vseprav Well-Known Member

якщо є надприродні явища то вже релігія
    в буддизмі це карма та перевтілення душ

---------- Додано в 11:29 ---------- Попередній допис був написаний в 11:28 ----------

а взагалі поняття спасіння є лише в християнстві то най вони і спасаються

17. Levko

Levko Well-Known Member

Так не думаю.
    Поняття спасіння є в кожній релігії.

18. vseprav

vseprav Well-Known Member

я навіть сказав би шо поняття "релігія" притаманне лише християнству(ви поцікавтесь як трактує слово релігія церква а не якісь там словники)

19. ovod

ovod Well-Known Member

ви ж самі писали що спасіння може бути і поза церквою, а хіба не це головне в будь-якій церкві?

вселенська від того що всюди є її представники?

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну й що з того?

Кожен ходить собі туди, де хоче, або взагалі ніде не ходить. Який зміст ходити в католицьку церкву і одночасно ще в якусь?

а де твій аватар? :)